Университети в Германия и други държави с немски език 15

• 56 733
  • 782
  •   1
Отговори
# 600
Може ли да споделите източник по отошение на това с посещението на роднините. Питам от чисто любопитство, не съм наясно с разпоредбите на Бавария.

# 601
  • София
На моят днес са им казали, че отменят всички изпити до 14.02, което води до доста неясноти, защото от техния изпит зависеше практикум, който би следвало да бъде февруари-март. Сега тепърва щели да мислят варианти, все едно изведнъж ги е изненадала обстановката. Аз лично не виждам проблем да се проведе един присъствен изпит. Все пак ще пишат час, два и ще си ходят, няма да танцуват и да се целуват, но.....
Иначе на летището в Дортмунд са му поискали теста, показал го е и са го пуснали без проблем.
Той беше с бърз такъв и то не от лаборатория на английски, а от болница.

# 602
  • München, Deutschland
Може ли да споделите източник по отошение на това с посещението на роднините. Питам от чисто любопитство, не съм наясно с разпоредбите на Бавария.

Цитат

Muss ich mich nach der Rückkehr nach Bayern in Quarantäne begeben, wenn ich zuvor in ein Risikogebiet gereist, um meine Eltern, meine Kinder, meinen Lebensgefährten oder Ehegatten, der nicht dem gleichen Hausstand angehört, oder andere Verwandte zu besuchen?
Bei Aufenthalten in einem Risikogebiet von weniger als 72 Stunden sind Personen, die in ein Risikogebiet gereist sind, um Verwandte ersten oder zweiten Grades (dies sind die Eltern, die Kinder, die Großeltern, die Enkel oder die Geschwister der betroffenen Person) oder Verschwägerte ersten oder zweiten Grades (dies sind unter anderem die Schwiegereltern oder die Schwiegerkinder der betroffenen Person) oder den Ehegatten beziehungsweise Lebensgefährten, der nicht dem gleichen Hausstand angehört, zu besuchen oder zur Wahrnehmung eines geteilten Sorgerechts oder eines Umgangsrechts von der Quarantänepflicht bei der (Wieder-) Einreise nach Bayern ausgenommen.

Für Personen, die sich innerhalb von 10 Tagen vor der Einreise in einem Virusvarianten-Gebiet aufgehalten haben, gilt die Ausnahmevorschrift nicht; diese Personen müssen sich in Quarantäne begeben.

Testpflicht: Unabhängig davon, ob sich die betroffene Person in Quarantäne begeben muss, besteht ggf. eine Test- und Nachweispflicht nach der CoronaEinreiseV in Verbindung mit der Allgemeinverfügung Testnachweis von Einreisenden.

Оттук:

https://www.stmgp.bayern.de/coronavirus/haeufig-gestellte-fragen/

# 603
  • София
Liani, явно зависи от специалността. Дъщеря ми, макар да се надяваше на преместване на датата след края на сегашния локдаун на 14.02, ще си има  със сигурност присъствен изпит на 01.02.

Явно проблем с водата има в Аахен, някакви колибактерии са засечени. Ако децата ви случайно не знаят, кажете им, здравните служби приканват водата да се преварява за измиване на плодове и зеленчуци, за приготвяне на храна, за устна хигиена, за медицински цели..

От петък, 29.01, та чак до края на април, покрай удължаването на епидемичната обстановка в БГ,  се изисква негативен PCR, правен до 72 часа преди влизането у нас. Нямаш ли такъв: 10-дневна карантина. Изключение се прави само за шофьори на тирове и автобуси,  за членове на корабни и самолетни екипажи, за  погранични работници и транзитни пътници.

Последна редакция: ср, 27 яну 2021, 06:52 от пенсионирана русалка

# 604
  • Под гъбата

Явно проблем с водата има в Аахен, някакви колибактерии са засечени. Ако децата ви случайно не знаят, кажете им, здравните служби приканват водата да се преварява за измиване на плодове и зеленчуци, за приготвяне на храна, за устна хигиена, за медицински цели..

Проблем с бактерии по тръбопровода в общежитието в Аахен, на Куленхоф щрассе имаше и преди няколко години ,когато синът ми беше там. Три дни профилактика имаха и указания да не се поглъща вода от чешмата директно, даже пералните бяха заключени

# 605
  • София
Сега е за навсякъде из Stadtgebiet Aachen препоръката.

# 606
Привет момичета !
Да се похваля с нашия току що дипломирал се студент - днес му беше защитата на бакалавърската работа 😊
Не може още да осъзнае, че голямото учене на този етап приключи Wink , за магистратурата иска да изчака, първо да поработи, за да се ориентира каква точно да бъде следващата стъпка .
Сега започва процеса на търсене на работа, времената са сложни, но се надява да успее .
Аз, разбира се оставам в темата, съпричастна с вълненията на всички вас ❤

# 607
  • София
Честито, Voxx! Чудесна новина Simple Smile Успех и занапред! Интересно, вдъхновяващо и, разбира се, финансово добре обезпечено да му бъде!

# 608
  • Варна
Привет момичета !
Да се похваля с нашия току що дипломирал се студент - днес му беше защитата на бакалавърската работа 😊
Не може още да осъзнае, че голямото учене на този етап приключи Wink , за магистратурата иска да изчака, първо да поработи, за да се ориентира каква точно да бъде следващата стъпка .
Сега започва процеса на търсене на работа, времената са сложни, но се надява да успее .
Аз, разбира се оставам в темата, съпричастна с вълненията на всички вас ❤
Честито и от мен! Успешна реализация и да направи най-добрият избор за бъдещата магистратура!
И моят младеж защити успешно бакалавърската си работа и се дипломира в ТУМ в началото на октомври. Даже вече си получи дипломата по пощата тук в Бг. Той реши да продължи веднага магистърска програма, беше си подал документите пак в същия университет и продължи веднага без да прекъсва семестър. Малко го е яд, че в тази ситуация не може да създаде нови запознанства сред колегите си, но това е положението. Голяма радост и гордост за всеки родител е детето му да има такива постижения. ❤

# 609
Заслужено, като не съм влизала скоро в темата пропускам важна информация.
Говоршх с дъщеря ми относно водата в Аахен, каза, че от последните 100 проби, които били направени, нямало нито една положителна. Дано информацията им е обективна и проблема е овладян.
Отложили са вторият по ред изпит по химия, който трябваше да се проведе присъствено на 20.02. За този на 16.01 все още няма яснота.
Voxx, diana_gr честито  Simple Smile
Все така успешни да са и в бъдеще.

# 610
  • München, Deutschland
Voxx, diana_gr,  честито на момчетата ви! Да са все така успешни и успех с намирането на реализация. В коя държава мислят да си търсят работа?

diana_gr, може би си споменавала, но какво е учил твоят син?

# 611
Voxx, diana_gr,  честито на момчетата ви! Да са все така успешни и успех с намирането на реализация. В коя държава мислят да си търсят работа?

Благодаря, chrissy !
Моят определено иска в Германия да работи Wink - завърши логистика .
Някои негови състуденти германци ще записват веднага магистратура , заради ситуацията,
която в момента не е най-подходящата за търсене на работа .
Но се надяваме , че нещата ще се нормализират .

# 612
  • Варна
Voxx, diana_gr,  честито на момчетата ви! Да са все така успешни и успех с намирането на реализация. В коя държава мислят да си търсят работа?

Строително инженерство. 👍
Моят младеж не е правил план къде ще си търси работа като му дойде времето. Октомври месец си дойде тук и ако обявят, че изпитите му са онлайн, няма да се връща в Германия поне още месец два.

Последна редакция: сб, 30 яну 2021, 22:25 от Diana_gr

# 613
  • München, Deutschland
Диана гр, за всеки случай може да си помисли вече къде ще кара практика и да започне да се оглежда, ако не иска да му се получи голяма дупка или много да му се проточи следването. Знаете как е, в Германия започваш да търсиш работа и в общия случай за 3 месеца намираш, а след още 3 започваш. С други думи, към 1/2 година си откарва цялата работа стандартно. Особено големите фирми никак не са се разбързали за практиканти - когато стане - тогава.

Спомням си при първия ми трудов договор - започнах да оглеждам обявите януари, активното търсене на позиция стартира някъде през февруари (не започва веднага, защото имаш документи да оправяш, да се ориентираш как да търсиш, с какви думи, къде да си пуснеш сивита, как се попълват различните портали, да си напишеш самите сивита, мотивационни и т.н.), март месец имах вече доста предложения, но търсех по-добри и някъде април се спрях на нещо. После по 3 интервюта средно за работа (и това е извън assessment center дни, които вече чувам, че станали много популярни), за практиканти по-скоро 2. Работа започнах едва от 01.06. и то защото моите HR-ки бяха бързи с цялата документация и успях да намеря и жилище в Мюнхен.

Само като помислиш, прекратяването на договора за наем трае към 3 месеца, наемането на жилище на мястото за практика и то толкова (обикновено студентите прекратяват наема на едното жилище, където учат, докато са някъде на практика)...

Впечатленията ми са от техническа специалност, като обаче познати с хуманитарни специалности търсиха и по повече, защото там попринцип пък трудно се намира. Лекарката, която познавам тук, и при нея се попроточваха нещата...

Споменавам тези неща за ориентация, понеже аз пък бях учудена как така в България започваш работа след 2 седмици или дори след няколко дни, но много познати и роднини го направиха... Тук при всички случаи не е такова времетраенето и процедурата. Simple Smile И това всичкото беше много преди корони и ограничения.

# 614
Дали някой може да разкаже как се провежда дистанционната учебна година в специалностите архитектура и други с изобразително изкуство? Как се правят проектите дистанционно? За медицинските  специалности пишете, че има задължителни присъствени, ясно. В архитектурата не е от жизнена важност, но изминаване на творчески път ми се струва невъзможно.

Общи условия

Активация на акаунт