Седмокласници 2020/2021 - Тема 3

• 31 880
  • 742
  •   1
Отговори
# 195
  • София
katiABV, по принцип съм съгласна с теб, в България има какво да се учи, но зависи от специалността. Например моят син иска да учи физика, да се занимава с научна дейност и/или да преподава в университет. Публична тайна е, че физика в България отиват да "учат" много хора само защото се влиза лесно и меко казано нямат особен интерес към науката. Според преподаватели във ФЗФ на СУ, има около 2-3%, които се интересуват от ученето, другите... предимно заради общежитията и купона в Студентски град. Тъжно е, но е факт... за какво му е тази среда?
Ако искаше да учи ИТ или медицина, щеше да е в България, но физика... познава голяма част от преподавателите във ФЗФ на СУ заради подготовките за състезания и всички общо взето го съветват да учи навън, пък после да дойде и да развива физика тук, ако има нерви и желание.
Та така остана кандидатстване в чужбина. МИТ и както вече писах, Оксфорд, отпадат по финансови причини, макар че това са университети, дипломата от които отваря вратите навсякъде после. В Ломоносов въобще не е толкова скъпо, колкото в Англия или САЩ, животът в Москва е евтин (колкото в София), но за съжаление живеем в свят, в който руска диплома не е с тежестта на диплома от ЕС, Англия, САЩ... по политически причини, не казвам нищо за качеството на образование...
В Германия и Швейцария таксите са около 600 евро годишно, което си е почти безплатно. Вярно, че животът там, особено в Швейцария, е доста скъп, но има варианти - работа, стипендии и т.н.
А ЕТН в Цюрих или TUM в Мюнхен не са треторазрядни университети и предлагат това, което той иска Wink Цюрихския си работи тясно с ЦЕРН, в Германия също има много развойни институти. Нито аз, нито той иска да живее в чужбина и вероятно ще се върне, или поне ще опита, просто такъв ни е халът в България Sad  (да не говорим за заплащането в БАН или СУ...)
Иначе съм съгласна, че да отидеш нейде си, само за да си в чужбина, е глупост. Но и няма да го вържа тук да учи нещо, което не иска, нито нещо, което не си струва годините учене.
Та от тази гледна точка, немският (в СМГ, не в НЕГ) си струваше. Разбира се, има варианти и да се учи на курсове (Гьоте институт например), както той реално се подготви за САЕ в Аво. Но немският е по-труден от английския и трябва наистина упоритост и желание...

# 196
  • София
Много ми е интересен казусът с броя на паралелките в училищата.
Напоследък в публичния регистър на София излязоха подробни устройствени планове за бъдещо разширение на сградите на немалко училища (по подобие на текущото разширение на 9 ФЕГ). Финансирането се очаква да бъде по програма Региони в растеж. Единствената загадка за мене остава дали се предвижда евентуално увеличаване на броя паралелки съобразно растящия брой деца в идните випуски, или просто всички тези усилия са, за да осигурят едносменен режим на училищата.
А и при всички случаи става въпрос за бъдещо кандидатстване за финансиране и строителство, които ще отнемат години.
Та нямам идея каква е дългосрочната стратегия за гимназиите.

# 197
  • София

Рали... Какво да ти кажа. Дъртичка съм, '97-а съм завършила химия (нали се сещаш, с физиците сме си "съседи") и впечатлението ми от ФФ е доста по-различно. Част от тези, с които съм завършила, сега преподават... не съм питала какво е нивото на студентите, честно. Знам тяхното какво е...

# 198
  • София
Аз имам същата информация за Физиката като рали (вътрешна), а съм се сблъсквала и с "физик".
В същото време за много деца, харесващи тази наука дочувам, които искат точно с това да се занимават и следват мечтите си.

# 199
  • София
Кати, да, преподаватели има доста, на ниво. Но не е само това за един университет/факултет...
Скрит текст:
Ако имаш възможност, влез там. Убедена, съм, че сградата, както и лабораториите, са непокътнати от 1997... Преди да тръгне нататък, моят син минава през строителния магазин и хипермаркета, за да купи съдове и други подръчни средства за опити (оставя ги там). Имало хлебарки и съмнения за мишки... Аз пък съм благодарна на преподавателите, че са искрени с него... Самите преподаватели работят на по няколко места, вкл. поне едно в чужбина - в университет като лектори, по проекти и т.н. За да могат да водят някакъв достоен живот в материално отношение...

След това, мини през ФМИ до него и виж разликата. Хем там лабораториите са с компютри...
Разликата между двете специалности е заплащането на работещите в сферите, колкото и банално да звучи... И тъй като няма начин държавата да даде пари за наука и така е от години, в момента, в който се установи голям развоен център на някой научен институт и заплащането стане като в ИТ сектора, нещата ще започнат да се оправят. Но пък то за такъв център ще трябват физици в началото, та не знам дали ще успеят да се намерят достатъчно, та нещата са в един такъв кръговрат... 
(В ХФ не съм влизала от студентка, но там предполагам е по-добре от ФЗФ).

# 200
Съгласна съм с написаното от Рали за физиката в момента в БГ.
Моят мъж е бивш физик / от СМГ с този профил/, само няколко човека са се занимавали с физика след това, като единственият, който и към момента е в тази област, е завършил в Русия. Иначе този му съученик е много добър физик и се е реализирал. Другите, включително и ММ, са се насочили към други области.
НПМГ и 73ро няма да борим, но намаляването на паралелките ще доведе до увеличаване на бала и в другите гимназии. Много недомислено, като се има предвид, че набор 2007 е един от най-големите и до 2009 са все така.

Последна редакция: пн, 12 окт 2020, 13:17 от MianaNia

# 201
  • На морето!
Ех, какви далечни планове. Аз още не мога да свикна с мисълта, че трябва да се ориентираме от сега за университет за учебната 2026/2027г.  
Ние не сме в София, при нас се диша по-спокойно, макар че синът ми е избрал НЕГ, АЕГ и Испанска, където също си трябва висок бал, но за неговия избор тази година беше достатъчен бал от 420 нагоре, освен ако отново по време на красирането не отпуснат изненадващо още места, както направиха тази година.

Иначе ние сме още на спортна вълна. Петък, събота и неделя беше на състезание, пребори се и за медали, от този петък пак ще има 3 дни състезание и след тях вече остават само курсове, училище и тренировки, не е имал време за компютър от началото на учебната година и интересното е, че дори не се сеща. Завъртя любов със съученичка, вечер след училище се изпращат дълго и протяжно и се прибира след 20ч страшно изморен, но засега успява да се организира добре, като от дневната му програма отпадна само времето за компютърни игри.

Тежка година имат децата, надявам се само да е максимално присъствена и при изготвянето на изпитните варианти да съобразят въпросите с материалът от ДО от 6ти клас..

# 202
  • София
Да се запиша и тук, макар че засега предимно ви чета Simple Smile
Входните нива при нас не минаха особено обнадеждаващо, но пък поне е последователна - стабилно четворки. За някои толкова знае, но на част от предметите е допускала глупави грешки, дали от бързане, дали от притеснение. Опитах се да обяснявам, как и перфектна да е в подготовката, най-важното е да е спокойна, ама сама не си вярвам и аз Grinning не знам как та го тренираме това.

Рано ли ми е да се ориентирам за училища и подредба? Нещо не намирам подходяща тема по този въпрос. Ориентираме се към езикови и немски (нейно желание)

# 203
  • София
Рано ли ми е да се ориентирам за училища и подредба?
Ох, на мен хем ми се струва рано, хем не Head Band
През лятото по време на отпуската отделих не малко време в проучване на училища, да се запозная горе-долу какво се предлага. Нахвърлях си един списък с желани паралелки и сега се чудя дали не са малко. Доста ме е ограничил младежът откъм желания, особено в частта "Не искам ЕГ!"

Rapariga, много им съвпада натовареността на нашите деца. Моят още не е хукнал по състезания, защото му е рано, но тренировките са на макс. В ден с тренировка не го карам да прави нищо друго, защото просто е скапан. Същевременно от школата не се шегуват хората и домашни си валят обилно. Добре, че младежът свикна това, което му дават в училище, да го прави там. Времето е запълнено до минути.

# 204
Здравейте ,
приемате ли нови ?Чета ви и следя с интерес .
Минаха входните при нас ,не съм много доволна от резултатите,но това е резултата от ДО.Надявам се да изчистим грешките .
Виждам на първа страница много примерни тестове за НВО.
А от къде мога да изтегля тестове за подготовка за през уч.година?Другата седмица и е първата контролна на новия раздел.

# 205
Здравейте и от мен!
По темата за паралелките с биология и химия - в 134 СУ "Димчо Дебелянов" има профил "Природни науки" - с биологиия и химия. Мисля, че имат добра база и преподавателите по тези предмети са добри.
Прилагам линк за информация:
https://www.hebrewschool-https://www.hebrewschool-bg.org/%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b5%d0%bc/%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4-7-%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d1%81/

# 206
  • София
Kally, хич не ще езикови ли? Това ми се струва по-лесно, хах. Профилираните са по-малко, езици всички “предлагат” и колкото по-голям избор, толкова по-трудно. Досега три съм набелязала извън нег, но щерката рече, че едното не било реноме. Пък аз съм ги набелязала по стари разбирания и изобщо не знам и как да търся. Самата аз преди сто години бях в добра гимназия, ама по немски конкретно ни смениха 8 пъти даскалите и нищо не научих като хората в училище. Та се чудя да издребнявам ли или да гледам обща преценка и локация

# 207
Синът ми е в МГ и иска да си продължи там
1 желание системно програмиране  2.математика с английски
3 желание няма, та дано му стигне бала за първите две Grinning
Определено е ориентиран към точните науки и не иска и да чуе за ЕГ, а на мен ми се искаше да научи и немски език
Дали от курсове е възможно това Thinking

# 208
  • София
За ориентиране не е рано, за нас имам предвид, на девойката мисля да и спестя очакванията и притесненията по това. Как точно ще се подредят желанията ще зависи след сакралното "излязоха" Joy
Пък после ще видим какво ще ни го надроби РУОто и в частност Синеочка с класиранията

# 209
  • София
Скрит текст:
Кати, да, преподаватели има доста, на ниво. Но не е само това за един университет/факултет...
Скрит текст:
Ако имаш възможност, влез там. Убедена, съм, че сградата, както и лабораториите, са непокътнати от 1997... Преди да тръгне нататък, моят син минава през строителния магазин и хипермаркета, за да купи съдове и други подръчни средства за опити (оставя ги там). Имало хлебарки и съмнения за мишки... Аз пък съм благодарна на преподавателите, че са искрени с него... Самите преподаватели работят на по няколко места, вкл. поне едно в чужбина - в университет като лектори, по проекти и т.н. За да могат да водят някакъв достоен живот в материално отношение...

След това, мини през ФМИ до него и виж разликата. Хем там лабораториите са с компютри...
Разликата между двете специалности е заплащането на работещите в сферите, колкото и банално да звучи... И тъй като няма начин държавата да даде пари за наука и така е от години, в момента, в който се установи голям развоен център на някой научен институт и заплащането стане като в ИТ сектора, нещата ще започнат да се оправят. Но пък то за такъв център ще трябват физици в началото, та не знам дали ще успеят да се намерят достатъчно, та нещата са в един такъв кръговрат... 
(В ХФ не съм влизала от студентка, но там предполагам е по-добре от ФЗФ).

леле, май трябва да благодаря на Зелената зона... не бих се радвала да заваря в такова състояние някой от 3-те факултета. Sad

Общи условия

Активация на акаунт