Седмокласници 2020/2021 - Тема 3

• 31 865
  • 742
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Не знам, ако няма компютър някое дете, но все пак те имаха и задания по ИТ по текстообработка. Повече ме притеснява съдържанието на есето, какви локуми ще разтяга, та четири машинописни страници. А и темата е трепач.
Иначе преподавателят по музика е нов, мъж, явно нахъсан. Води и хора на училището.

И все пак? Притежаването на компютър не следва да е задължително условие за успешно завършване на прогимназия...

# 301
Разбира се, културното многообразие трябва да се подкрепя. Просто - лично на мен - не ми звучи ок като за първи избор.
Скрит текст:
Това музикално домашно ме "боде" с темата си. Със същия успех може да бъде зададена и за африканската, и за латиноамериканската, и за коренното население на Австралия. Как пък точно тази избра...?
Подозирам, че и да е за африканска или която и да е, все на някого ще му боде очите. Това все пак е добре за общата култура. Благодарение на подобни проекти покрай моите деца и аз научих нови неща.
Също така те пискаха в началото за обема думи/страници, а сега не им стигат.

# 302

Иначе веднъж ли се чете или два пъти ?
После 15 мин чете сам и пише 75 мин
Споделете някакви трикове при преразказа-план ли се прави, чернова и белова, дали стига времето

Чете се веднъж - това при подготовка. На НВО се пуска запис - също веднъж. По мнение на моя син - не се е чувало идеално.

Пробвайте с вашето дете кой вариант ще е най-удачен. Всеки различен подход избира. Големия задължително пишеше чернова и после преписваше на белова. Времето му стигаше. Малкия за сега не мога да го накарам да направи каквото и да е друго, освен да пише направо на беловата, без план, без нищо. Време има, но мързела е голям. Факт е, че се справя прилично. Преразказа не ни е силата (ни защото и на мен не ми е Simple Smile) Ще видим как ще продължи.

Това домашно по музика е меко казано кошмарно, особено за обикновено, не музикално училище. От всякъде погледнато! Есе в 7 клас...и то не по БЕЛ. Задължително на компютър. Това не е ИТ. Темата не ми се коментира.

# 303
Благодаря MollyBy
А има ли листове чернова и белова, от двата края на листа ли трябва да се пише
изобщо къде мога да прочета подробности за тези неща

# 304
  • София
Ето изискванията за преразказ:
http://www.myschoolbel.info/Pomagalo7BEL/Administrative_Doc/Krit … rii_prerazkaz.pdf
И изискванията за чернови към квесторите (по същество - има отделни листове за чернова, които също се предават):
https://ruo-sofia-grad.com/wp-content/uploads/2020/04/2020-newin … _kvestor-NVO7.pdf
Иначе- в училище пишат биографията на автора, основни неща за творчеството му, най-често използвани изразни средства... Никакви преразкази, никакви тези. За сметка на това при учителката си- всеки път има за домашно преразказ+ тестове

Последна редакция: чт, 15 окт 2020, 16:21 от molive

# 305
Да има листове за чернова и белова. Не бива да се объркват, защото черновата не се проверява в общия случай. Пише се двустранно на беловата.
https://ruo-sofia-grad.com/wp-content/uploads/2020/04/2020-newin … _uchenik_NVO7.pdf
Това е инструктаж от миналата година.

# 306
  • Варна
О, значи съм подвела детето с това двукратно четене (т.е. улеснила съм я).
Благодаря, Моли, за поправката! Simple Smile
И щях да питам - вашите деца четат ли си уроците по химия, физика, биология, география? Снощи се разрази истински скандал у дома, защото по време на рекламите на филма, който гледаше, девойката реши да си пише домашното по химия (!), без да има никакво намерение да си прочете урока първо. Баща й излезе от нерви, аз си сипах още едно...

# 307
Dive, моя не знам дали си чете уроците от учебника, но задължително го карам да ги гледа в "Уча се".

# 308
  • София
О, значи съм подвела детето с това двукратно четене (т.е. улеснила съм я).
Благодаря, Моли, за поправката! Simple Smile
И щях да питам - вашите деца четат ли си уроците по химия, физика, биология, география? Снощи се разрази истински скандал у дома, защото по време на рекламите на филма, който гледаше, девойката реши да си пише домашното по химия (!), без да има никакво намерение да си прочете урока първо. Баща й излезе от нерви, аз си сипах още едно...

В нашия случай аз излизам от нерви и вечер си сипвам едно (и още едно). От миналата година повтарям като папагал, че първо се чете урока и след това се пише домашно и се попълва учебната тетрадка (щото нали, имали сме случай да дойде да ми каже, че не може да попълни еди-коя си задача и аз като попитам дали е прочел преди това урока, да ми се каже НЕ Rage). А те учебните тетрадки си следват даже структурата на урока.

Вие ме убихте с тези изисквания. И аз чета 2 пъти текста за преразказ, как само един път, че то аз не бих се справила с еднократно четене на непознат текст. Иначе в училище сега госпожата по БЕЛ им бе дала за домашно преразказ и от школата имаха. Ама аз такова нещо не знам как да проверя, освен за правописни и пунктуационни грешки.

# 309
И моят следваше линията да пише домашното без да прочете урока, ама като се намесих и почнах да го изпитвам вечер/най-омразното нещо, когато бях дете/, започна и да чете, и да гледа уча се. Сега го препитвам от време на време, но гледам, че чете, защото не знае кога ще му излезе късмета. Видяло се е, ме без стриктен контрол при него няма да се получат нещата. Преразкази правят, дори входното им съдържаше преразказ. Беше изкарал 20 от 25 точки на него. Но лятото правеше преразкази с баба си, тя му обясни правилата и тънкостите, та горе-долу се справя. Тези май още не са развивали, там малко ме притеснява. Аз не съм много по БЕЛ, помагам по математика повече, но частната учителка е много добър педагог, от старата генерация и разчитам на нея.
Абе хич не му се учи, повече се вълнува от колелото и бокса. В събота ще има среща, много се е нахъсал. Аз хич не го харесвам този спорт, но той много се е запалил.

# 310
  • София
Скрит текст:
Не знам, ако няма компютър някое дете, но все пак те имаха и задания по ИТ по текстообработка. Повече ме притеснява съдържанието на есето, какви локуми ще разтяга, та четири машинописни страници. А и темата е трепач.
Иначе преподавателят по музика е нов, мъж, явно нахъсан. Води и хора на училището.

И все пак? Притежаването на компютър не следва да е задължително условие за успешно завършване на прогимназия...
[/color]

Нали все пак е учил/а някак си и миналия срок, по време на ДО? Ако е било през телефон - и сега така - търси си информацията през телефона. Телефоните имат и Word - писала съм - не е удобно, но ги има.
Или си преписва на лист. Имаше едно време средни съответствия на страници, написани на ръка и страници текст на Word. Не мисля, че форматът, дори на ръка, или бройката думи би изиграло решаваща роля, ако съдържанието е наред Wink
Според мен пък това е едно смислено задание по музика, вместо да ги карат да пеят. Сега, дали да е индийска, индианска, африканска, българска народна или барокова музика, не мога да преценя... но ми се струва по-смислено от пеене за деца в 7-ми клас (с мутиращите гласове при момчетата), незаинтересовани от това. Както писах по-напред, в класа на набора в НМУ по изобразително изкуство не ги карат да рисуват, а говорят за периоди, художници... (може и да пишат, честно казано не знам), при все, че учителката е художник. И аз много одобрявам това, защото у нас всички сме толкова вързани в ръцете за рисуване, че наистина не знам и 3 дали ще връзва на рисунки Simple Smile

........
У нас беше така до 5-ти клас. Направо започваше да пише, без да чете. След няколко нервни изблици, как "това няма как да го знае, защото не помни да го е казала госпожата", и намиране от моя страна или от страна на брат му на почти дословно отговора в урока, последвано от саркастични коментари от страна на брат му (най-много това помогна май), започна да чете постепенно (мина през прехвърляне само на удебелените части, разбира се). Сега си чете, даже и по история, която му е най-трудна и нелюбима...

Проблемът на мен ми е, че учи и пише домашни вечер, след училище (учат само следобед), изморен и винаги на вечерно осветление.. редовно преглеждаме очите, за сега е ок, но пак си го мисля Sad  Но сутрин времето му трябва за свирене...
Скрит текст:
и ако остави домашни, заради които не се е насвирил, става изнервен и цял ден в училище си мисли за музиката и си досвирва на пианото в класната стая и получава забележки (пианата са по принцип за солфеж, а и дори и да им позволяват да свирят в еждучасията, то не е само за него пианото).
А примерно снощи бяхме на концерт, днес отново, прибираме се след 21, докато хапне, че започва да пише тогава. И от концерти не можел да се лиши, та... писане по нощите...
Опитах да го вдигам рано, но за целта трябва и да легне по-рано, което просто не се случва, затова го оставям вечер, сутрин спи до 9 и 9:30-10:00 започва да свири/чете музикални неща/слуша музика и там каквото...

# 311
  • София
В класа на дъщеря ми са правили по литература преразказ миналата седмица, тази контролно като са имали въпроси както за автора така и за стихотворенията - на Чинтулов и анализ.
Редовно пише домашното без да прочете урока и си говоря, но няма кой да ме чуе ...

# 312
  • София
За ученето на уроците моят син си е изградил система. Прочита първо урока, после гледа в уча.се. При гледането си записва в негова си домашна тетрадка най-важните неща. Така прави с всеки нов урок, дори и да няма конкретно домашно за него.

За преразказа - да, чете се веднъж, после 15 минути детето си го чете самО и после пише 75минути. Тези 75 минути са общи за чернова, редакция и белова. Но нашата учителка по БЕЛ казва, че може да пише направо белова, а ако се налага редакция, то тя да  е нанесена четливо и прегледно, без драсканици.
Моето момче досега е правило няколко преразказа, всичките при извънучилищни занимания. Според мен в училище още не са стигнали до този момент в преподаването.

# 313
Актуалните критерии за оценяване на преразказ

# 314
Вече трета година повтарям, че първо се четат уроците, а след това се пише домашната, ама няма кой да ме чуе
Смята , че има домашна само ако е нещо за писане
Иначе новите уроци не са
На въпрос прочел ли си е урока, обикновено отговаря "погледнах го", каквото и да означава това
Колкото и глупаво да звучи, така година ще държа  изкъсо само българския и математиката
Ако почна по всичко да го проверявам, няма да ми стигне алкохола Grinning

Общи условия

Активация на акаунт