На море в Гърция 2020/2021

• 67 007
  • 767
  •   1
Отговори
# 405
  • Най-накрая на безкрая
Здравейте, колебая се къде да се ориентираме за почвка - на о.Скопелос или на о.Самос.
Моля за мнения - кой остров е по-лесно достъпен, с по-хубави плажове, по-оживен и има ли къде да се обикаля.

# 406
  • софия
Ако се търсят хубави плажове, не бих казала, че о. Скопелос отговаря на тези изисквания. Плажовете са хубави, но не с общоприетото възприятие за масовия българин - не са пясъчни, но съм чувала от хора, които харесват това, че са прекрасни за шнорхелинг. Мисля, че има един пясъчен плаж на острова. Иначе е прекрасен - зелен, естествен, основно туристите са англичани. От континента се стига с фери от Волос.
За Самос нищо не мога да каже, защото нямам лични впечатления.

# 407
  • София
Аз мога да кажа някои неща за Самос, макар и да не са много. Накратко много ми хареса и съм си обещала да отидем отново за цяла ваканция. Мисля, че си заслужава. Бяхме миналото лято 2 дни в Питагорио (от южната страна) като отправна точка за ферибота за Патмос. Питагорио е изключително чаровно градче, в което има всичко необходимо за идеалната почивка - прилични плажове в близост (градският също се оказа чудесен, макар и с камъчета), множество таверни и заведения, както покрай морето, така и навътре из тесните улички, разнообразни магазини, главна улица, която вечер се затваря за автомобили, удобни комуникации - пристанище и летище. Питагорио има артистичен дух и красиви цветни къщи в различни стилове, но без да се конфронтират. Освен това има крепост (замък), древна пещерна църква и тунел - аквадукт, построен през 6 в. пр.Хр. От пристанището се предлагат разнообразни дневни разходки с лодка на много прилични цени. Изобщо цените в Питагорио ми се видяха съвсем достъпни и определено по-ниски от други острови.
Снимки от Питагорио можете да видите тук, но са смесени със снимки от Патмос и трябва да гледате описанието към снимките.
При избора на Самос за почивка обаче трудният въпрос може да се окаже как да стигнете до там. Вариантите най-общо са два: самолет (ние летяхме с Aegean от Солун) или фери от Кавала - пътува повече от 12 часа, най-много 2-3 пъти седмично и спира на две места от северната страна - Вати (столицата) или Карловаси. Ако пътувате със самолет задължително ще ви трябва кола под наем, защото островът е голям и има какво да се види. Има и градски транспорт, който изглежда добре уреден, но с него ще можете да посетите само някои места. Фериботите са на Hellenic Seaways, която е собственост на Blue Star Ferries, и цените им са доста високи. За автомобил е около стотина евро на посока по памет, може и да има промени. Ние пътувахме с такъв кораб до Икария през 2018г., която е на около 2 часа след Карловаси, Самос и мога да кажа, че без каюта е доста уморително. За нас имаше плюсове, защото купих билетите супер изгодно, но тези оферти са вече в миналото.
Това е накратко, ако имаш въпроси - съм насреща. На Скопелос не съм била, със сигурност Параход ще се включи за него, а аз за тази година планирам Алонисос - повече ме привлича от Скопелос.

Последна редакция: пт, 22 яну 2021, 11:36 от миленка_д

# 408
  • Най-накрая на безкрая
Благодаря, Миленка,
заинтригува ме с остров Алонисос - имаш  ли информация как се стига до там с кола?

# 409
  • София
Както до Скопелос - фери от Волос. Алонисос е следващата спирка и се пътува поне 5 часа. Има две компании - едната отново е Хеленик - пътува всеки ден, като тръгва от Волос в 7,45 и пристига по обяд. Това предполага нощувка във Волос, ако не пътувате през нощта. Цените обаче са доста високи и няма отстъпки - 28,5 Е на пътник на посока и 89,5 Е за кола. Другата компания е Anes Ferries https://www.anes.gr/en, цените са доста по-приемливи, но разписанието от предишни години не изглежда удобно. За тази още не са го обявили, ще видим.

# 410
На Скопелос има няколко пясъчни плажа, на Алонисос - един, а на Самос не съм била, но също преобладават каменистите.

Накратко: по отношение на логистиката Спорадите (Скиатос, Скопелос, Алонисос - има и четвърти, но за него е малко по-различно) са сред най-достъпните от България острови. До Волос се стига за 5 ч. по магистрала, после има 2-3 часа ферибот, Миленка ти е обяснила за двете компании, които обслужват линията. Единственият  недостатък е, че фериботният превоз по този маршрут е доста скъп (сравнено с други линии в Гърция съобразно дистанцията). През лятото обикновено има по 1 кораб дневно на всеки от двата превозвача.
Самос е голям и популярен остров, до който от България се стига по-трудно - също са разписани вариантите от потребителката, която го е посещавала вече.
От тези трите най-малко туристически, а също и най-слабо населен, е Алонисос. Скопелос е малък остров със средноразвита инфраструктура, на който световната популярност след филма Mamma Mia! изигра лоша шега. Като резултат, на мен ми харесва най-малко от Спорадите. Не казвам, че е лош, островът си има фенове, също така ходят доста българи и сърби. Правило ми е впечатление, че в един и същи период водата в морето около него беше доста по-студена от тази на съседните Скиатос и Алонисос.
И трите са зелени и с богата растителност, което не е чак толкова често срещано за гръцките острови. Ако това търсите, ще ви удовлетворят. Ако пясъчни плажове или нещо друго - има и по-добри дестинации в зависимост от опита дотук и интересите. Самос е в пъти по-голям от другите два и има много повече неща за обикаляне и разглеждане, ако човек търси динамична почивка.

Няколко снимки от Скопелос и от Алонисос.

Последна редакция: пт, 22 яну 2021, 12:50 от Параход

# 411
  • Най-накрая на безкрая
Благодаря, Параход.
Дотук сме били на Родос и Корфу, така че нямаме голям опит с Гърция.
Да те попитам тогава - за нас са важни хубави пясъчни плажове, красиви заливи, възможност за возене с лодка, също и оживен живот. Нещо да предложиш?
Също и кои дестинации са топли и подходящи след 10ти септември.

# 412
Скиатос е чудесен - едни от най-хубавите пясъчни плажове в Гърция, около 70 за остров с дължина 13 км, и активен туристически живот (според мен прекалено активен, но въпреки това островът ми харесва). Има много възможности за пътувания с лодка - както целодневни до въпросните Скопелос и Алонисос, така и до близкото необитаемо островче като Цугрия и недостъпния по суша плаж Лалария.
Единия път съм ходила след 1 септември, а другия след 10 септември, т.е. времето става.

Лимнос също от близките. Няма толкова туристи, но столицата е красив и оживен град с историческо минало и атмосфера. Няма околни острови, които да се посещават с лодка, навсякъде се ходи с кола. Има пустиня Simple Smile

Закинтос сигурно също ви допадне. На мен не ми е от любимите заради силно развития туризъм, но плажовете са разкошни и има много хубави екскурзии с лодка, не само до знаковото Навагио. Може да се отиде за ден до Кефалония, фериботите са удобни.

Според мен най-хубаво в Гърция е на Цикладите и Крит, но дотам пътуването вече става по-дълго.

# 413
На Лимнос имаше еднодневни екскурзии до Агиос Евстратиос. Дано го написах правилно. Не мога да дам подробности обаче, че не успях да се възползвам.

# 414
Не, няма ги от години вече, само така пише на рекламите. За съжаление Simple Smile

# 415
Това лято бяхме на Спорадите.От 24.09 до 04.10.Оставам влюбена в Скопелос.На мен пясък като брашно не ми трябва.Трябва ми шезлонг (даже не е задължителен),чадър,фрапе,книга и малко хора.Сезонът на Скопелос приключва по-рано,та на плажовете често бяхме сами.Разкош пълен!Скиатос-въпреки края на сезона,твърде много гъч.Феритата на двете компании тръгват сутрин през половин час една от друга.Ние избрахме по-голямото фери заради комфорта на возене.Валеше дъжд,имаше вълни.За кола и двама човека в двете посоки пратихме към 500 евро мисля.
Тази година,живот и здраве-Крит.Но на Скопелос ще се върнем мнооого скоро.

# 416
Kg,
как беше времето толкова късно? Много обичам този сезон, но заради деца в училищна възраст не можем да го ползваме. Още малко остава Simple Smile
За Скопелос е нормално тогава да няма хора, но в началото на септември (което уж се води нисък сезон) си е още гъч. Успели сте да му се насладите на спокойствие.

# 417
Здравейте. Тъй като оглеждаме Кефалония за евентуално посещениетази година - краят на Август - началото на Септември, кой район ще препоръчате да търим места за настаняване - на полуострова - около и на юг от Lixouri или района на Lourdata - Vlachata. Един от критериите ни е топла вода, та затова прочетох че в района на Lixouri - Lepada има малки плажчета с по-тола вода, но пък да не се окаже, че като се забием в този район няма да може да се насладим и обиколим основни места на острова? Иначе гледам на картата, че около Lourdata също има страшно много малки и не толкова пренаселени плажове, но се притеснявам дали водатата там няма да бъде доста по-хладка. Принципно сме с кола и пътуването всеки ден до различен плаж не ни е проблем, а напротив - дори ни допада. Освен водата, друг критерии в близот да има селце/градче за вечерна разходка - и двата района отговарят, и плажовете да не са толкова пренаселени.
И един последен въпрос дали се работи по възстановяване на пътя до Митрос и има ли начин за достигане до плажа с тип екскурзионно корабче?
Предварително благодаря за насоките.

# 418
  • софия
На Лимнос имаше еднодневни екскурзии до Агиос Евстратиос. Дано го написах правилно. Не мога да дам подробности обаче, че не успях да се възползвам.
Както и Параход е написала, такава екскурзия няма. Преди 2 години много искахме да отидем, но освен с регулярното фери, което беше рано сутрин и късно вечер обратно до Мирина, друг начин нямаше.
От Спорадите, за мен любим остава Скиатос. Но ние обичаме оживлението и пясъчните плажове. На Скопелос и Алонисос бих отишла отново, но за по не повече от по 4 дни на всеки. На Скиатос без проблем седя по 14 дни. Както и на Лимносчето ми Heart

# 419
Когато бяхме там, имаше в Мирина две корабчета/лодки, имаха табели. Явно... криза.

Общи условия

Активация на акаунт