1.Ясно ми е, че разликата му с белия е там, че трябва 3 пъти да се измие хубаво със студена вода след което 30 мин да стои накиснат в студена вода преди варене.Въпросът ми е трябва ли да чакам първо да кипне водата (както е с белия ориз) или направо в студената вода в тенджерата да го сложа докато загрява и се чака да кипне.Или също като белия първо трябва да кипне водата и чак след това да го сложа?Питам, защото различно съм чувала мнения по този въпрос, а не искам да объркам нещо.
2.Знам, че 40 мин трябва да се вари.Но не мога да разбера с отворен или затворен капак трябва да е тенджерата докато се вари във вече кипналата вода?И трябва ли да се отваря от време на време за да се бърка?Да подчертая, че не искам да добавям олио или мазнина за да не слепне, защото съм на диета и никакви такива не трябва.Една позната ми каза, че и кафявия и без мазнина не слепвал.