Аранжиране на маса - 8

 • 81 756
 • 732
 •   1
Отговори
 • Австрия
 • Мнения: 2 328
Здравейте, приятели и добре дошли! Hug

Първа тема
Aранжирана на маса - 2
Аранжиране на маса - 3
Аранжиране на маса - 4
Аранжиране на маса - 5
Аранжиране на маса - 6
Аранжиране на маса - 7

Имам удоволствието да ви поканя в осмата по ред тема за аранжиране на маса.
Нека тук споделяме идеите си за декорация
и заедно направим ежедневието празнично,
а празниците незабравими
 Heart EyesЗа приятелите отвори си ти сърцето,
в твоя дом ги пoкани и с гостоприемство ги дари.
Вкусотии приготви, масата приятно аранжирай ти:
снимай, снимай! - после сподели!
 Blush

Правилно подреждане на прибори на масата

Строго официално, на най-високо ниво:Сведено до етикета на простосмъртните WinkПодредбата на приборите около чиниите се води от тяхната функционалност и значение. Те трябва да се подреждат според последователността на тяхната употреба. Това означава, че от външната страна се поставят приборите за първото ястие, а от вътрешната страна – на следващото.
От лявата страна на чинията се поставят вилиците, а от дясната лъжицата и ножовете. Най-близо до чинията се намира ножът за основното ястие (3), след него супената лъжица (1) и най-отвън е ножът за предястието. Разположението на вилиците е аналогично – от вътрешната страна е вилицата за основното (5), а от външната е тази за предястието (4).
Над чинията се слагат приборите (6), с които ще се консумира десерта. Лъжичката трябва да бъде над виличката. Върхът на лъжичката сочи наляво, а върхът на виличката – надясно.
В лявата страна на вилиците понякога се поставя плоска чиния за хляб. Върху нея може да се постави ножът за маслото (10). Вдясно от тази чиния за хляб са чашите за вода (7) и алкохол (8 за червено вино и 9 за бяло).
Приборите за риба са вилица с къси зъбчета, четири на брой и вдлъбнатина за отстраняване на костите. Ножът е къс с широко острие, под формата на лопатка.
Приборите за плодове са вилица и нож. Ножът (2) е със заострен край и наподобява формата на перо от птица.
Приборите за плодове са вилица и нож. Ножът е със заострен край и наподобява формата на перо от птица. Вилицата има само две зъбчета.
За сладолед се използва плоска лъжичка, подобна на лопатка с едва огънат край.

Разбира се, в ежедневието масата най-често се подрежда базизно:Още нещо:Познавате ли езика на приборите?
Ето какво казват те, когато се храним 'навън' WinkОсновата на добре подредена маса е покривката. Тя трябва да е чиста, изгладена и да виси най-малко по 20 см от всяка страна.
Салфетките трябва да присъстват на всяка маса. Освен за хигиенни нужди, те служат и като декоративен елемент.

12 ефектни начина за сгъване на салфетки от плат (Видеото много ми допада, но без звук Stuck Out Tongue Closed Eyes):Мой любим начин за сгъване, "Лотос":Няколко начина на сгъване, включващи приборите:Салфетки като елхички, лесно и бързо е всъщност:...това е най лесното , то даже не е сгъване разстилаш салфетката и по средата с една вилица започваш да въртиш в една посока получава се нещо като роза.                          

..ползвам ето този комплект, купен от амазон.


Mожете ли да ми препоръчате място за покривки и за пръстени за салфетки?
Препоръчвам Depot и Butlers, отчасти и H&M Home, Zarra Home.. Ако си в БГ, IKEA. чувала съм за DUKA, Aiko, Vivre.. дано се включат и другите момичета с по-конкретни отговори.
.. в София най-голям избор на покривки за мен лично има в Метро на Цариградско. Там съм виждала изобщо и пръстени за салфетки, както и в едно-2 магазинчета по Пиротска, никъде другаде или поне не нещо, което ми е хванало окото да го запомня.

В Метро имаше и размери, и материи, и цветове - шарени и едноцветни варианти. Това беше преди малко над месец, така че вероятно още важи.

В София имаше по Коледа прекрасни ленени покривки в Бриколаж, те си бяха коледни, но имаше и страшно много други варианти, сложени настрани.

Разнообразие има и в магазините на Панагюрище.

Днес гледах много прилични покривки в Джъмбо.


За покривките съм споделяла преди време - гладя по 2-3 пъти Satisfied Е, не точно.. гладя основно покривката след пране, когато не е напълно суха, а леко влажна - на максимална температура с пара, но не много. След гладенето я оставям за половин час върху масата за гладене преди да я сгъна и напъхам в шкафа. Преди да застилам масата, изваждам от шкафа и приглаждам - основно ръбовете, получени от сгъването. Понякога на вече доста слаба ютия, минавам по покривката и върху самата маса (плотът на нашата го позволява). разбира се, много е важно от какъв материал е покривката, съотношението в състава на плата, изработката.. моите покривки основно са купувани от Butlers и съответно по-голяма част са от 100% памук, 3-4 са с превес на лен или полиестер. Като цяло съм доволна от памучните, изключая 3 бр. закупени  от неизвестно къде, които са и от доста тънък плат (харесвам по-плънти), макар памук уж, не се гладят никак добре..
За петната - хм.. това е относително: кога повече, кога по-малко.. (понякога дори никакви Satisfied ) третирам преди пране със спрей за петна и в повечето случаи резултатите са добри.


От известно време обаче, имам нужда да си купя комплект за овкусяване . Нали се сещате - оцет, зехтин, сол.
...Иска ми се и да го видя все пак, да не е онлайн. Бихте ли ми препоръчали магазини в София за хубави неща?

- на градинката на Кристал, точно до магазина на Miele
- в Малкия ЦУМ един от щандовете, продават и уреди домакински, и сервизи, и всякакви подобни неща
- на Пиротска, някъде м/у Малкия ЦУМ и Виенската сладкарница, от страната на Малкия ЦУМ, там са 2 - единият продава неща на Солинген и други домашни потреби по-красиви, другият е пак подобен
- ако търсиш Ландхаус стил, последно преди седмицаи нещо имаше хич не лош вариант - в бяло с надписи и май в бяло с някакви като листенца, те от край време това си имат
- в моловете English Home магазините
- пак в моловете има различни магазини за домашни потреби, тенджери, сервизи, там има и оливиери, но рядко минавам и имена не помня. В Мол Сердика има такъв магазин.

Друг интересен е my mucho, не знам дали още съществува в Парадайз мол.

Последна редакция: чт, 14 апр 2022, 23:34 от DimS.

# 1
 • Вила Великула
 • Мнения: 2 150
Възхищавам се на това, което показвате. Обичам красиво поднесена храна и се старая и моите маси да са такива. Нямам специално направени снимки, но ще направя и ще покажа.

# 2
 • Австрия
 • Мнения: 2 328
Честит празник на всички с имена на цветя! Flowers Rose Бъдете здрави Flowers Four Leaf CloverFrohe Ostern! си пожелаваме по тукашните земи днес Simple Smile
Весел и вкусен празничен ден пожелавам на всички:
за някои е Великденски празник, за други Цветница, за трети и двете BlushWink

OsternTD_22_4a by Dimitrana S, auf Flickr

Вече съм в очакване и на вашите идеи и празнични маси Hug

пп. Позволих си да създам новата тема още в началото на 50-тата страница, допуснах, че няма други желаещи и че по-късно аз пък няма да имам възможност.. Надявам се да е задоволително поднесена информацията, а това дублиращо се изречение:

Цитат
Приборите за плодове са вилица и нож. Ножът (2) е със заострен край и наподобява формата на перо от птица.

ще помоля да игнорирате Flushed Три пъти проверявах текста, нямам представа как и кога се е появило и не съм забелязала, сега е вече късно за редакция. Освен това (2) се отнася за ножа за риба.

Последна редакция: нд, 17 апр 2022, 14:20 от DimS.

# 3
 • München, Deutschland
 • Мнения: 6 852
Честит Великден!

Не сме католици у нас, но време за подготовка имам тогава, когато са почивните дни, затова и обикновено празнуваме вкъщи Великден с католиците. У дома не влагаме религиозно значение, а по-скоро семеен уют, време един за друг и вкусна храна, та затова не ни е проблем да го изместим.

На имениците - също честито!

Нещо от мен за новата ни темичка. 😃Пиле в женски вариант:И пиле в мъжки вариант - парти енимъл Joy:Не мога да пропусна любимата ми овча фамилия:


Както и Дими спомена в предната тема, и при нас ми разказа един продавач на цветя, че това е типична украса за Великден. Бях я виждала много пъти преди това и ми харесваше, но не знаех откъде се купува. Клонките са всъщност сухи, моите са от миналата година и мисля, че се нарича някаква върба. Но много пролетно ми става като ги извадя.
Аз съм казвала многократно, че не разбирам от фотография и нямам интерес. Щракам с телефона и каквото излезе. Снощи обаче моят приятел си беше разпънал някакви апаратури да си снима нещо и ми предложи да ми сложи неговото осветление, понеже аз все се оплаквам колко гадна ми е светлината. Не съм го карала да си играе и да насочва нещо, буквално само ги сложи, но навсякъде цветовете станаха толкова меки, няма такива груби сенки... Много маниашко беше, затова пускам една снимка зад кадър. Bowtie Със списанията под масата е все едно нарочно така съм ги редила за кадъра в някакво студио. Flushed

Скрит текст:

# 4
 • Мнения: 2 211
Моята Великденска трапезаНикога не мога да направя читави снимки# 5
 • Австрия
 • Мнения: 2 328
Аааа.. Криси, спомням си аз твоите овчици, даже и масата с тях си спомням: много впечатлена бях от сенките и тоновете в снимките, бях споделила дори, че направо чувам песента "Заблеяло ми е агънце" Relaxed Този път няма и помен от драматичната полусветлина, ясно защо .. Браво за старанията Hug

Много добре ти се е получило, Poppy! Много свежо, пролетно-празнично е зеленото и със салфетките - масата е чудна! Чиниите от Икея ли са? Мисля, че и вкъщи съм виждала такива Satisfied Кажи, моля те, от къде са приборите? Дървени ли са или с оптиката на дърво? Много ми харесват Heart Eyes

Момичета Hug

Много ми липсваш, Чопи Thinking

# 6
 • Мнения: 636
Dims, тук съм, много мило, че се сещаш за мен. Започнах нова работа преди известно време и още съм в процес на адаптация. Правя някакви неща вкъщи, но не успявам да снимам. Радвам се на вашите маси. За Великден ще бъдем при майка ми и нищо специално няма да правя, затова и не пиша. Но много ми липсва темата и ще открадна малко време тия дни да щракна нещо.

# 7
 • Мнения: 2 211
DimS, благодаря. Да, чиниите се от Икеа, допълвала съм си разни други тъмно сиви подноси от Теско или от бит пазари и съм си направила много приятен сервиз. Харесва ми идеята, че тази линия се поддържа години наред в Икеа и винаги мога да си допълня сервиза ако нещо ми се счупи. Тъмно сивото отива на всичко - миксирам с разни Коледни купи зимата, а сега за пролетта и лятото имам чинии и купи и винаги мога да спретна една свежа и елегантна маса.

Приборите ми са от Алди - стилето. С дърво са. Бяха супер намалени и си купих 3 кутии преди време, т.е. имам за 12 души -  явно не много хора бяха проявили интерес, взех ги почти за без пари. Честно казано, златото ми е на моменти малко претенциозно, но дървото сякаш уравновесява, за да не заприлича на мутренски барок и тези си ги харесвам. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 8
 • Австрия
 • Мнения: 2 328
О, много са далеч от т.нар. мутренски барок! Poppy, ако случайно установиш, че все пак прибори за 12 човека са ти в повече.. на мен за 4-ма стигат Wink

А пък през таблета видях колко са красиви и пръстените за салфетки Heart Exl

Последна редакция: вт, 19 апр 2022, 17:37 от DimS.

# 9
 • Sofia
 • Мнения: 4 618
Христос Воскресе! Мир и радост ви пожелавам, мили момичета!
Аз се чудя къде изчезнахте, а то имало нова тема!
Дими, хиляди благодарности за информацията на първа страница - ще се върна да чета.
И толкова са ви красиви масите!
Дими, с моята пристрастност към геометричните форми просто ми грабна сърцето. Нови ли са тези чинии? Като че ли не съм ги виждала досега. Перфектно, както винаги!
Chrissy, сладките овчици и аз ги помня. Моите снимки също са супер аматьорски, ама важното е че сме ентусиасти 😀. Златистите подложки и аз съм си ги харесала.
Poppy, мноооого свежо! Страхотно се връзват  тъмносивите чинии и тревистозеленото със златисто!

И аз нещо залитам по златистото напоследък…

И сега - великденскта закуска. Довечера - по-така…# 10
 • Мнения: 1 051
Христос Воскресе! Здраве, добрина и щастие в сърцата и домовете Ви!
И от нас една маса за закуска, набързо спретната с домашни козунаци и яйчица.Tari Tasartir страхотни са кокошчиците. В момента ги разпродават в един сайт и ако искаш още някоя пиши на ЛС за да не правя реклама Simple Smile но сигурно го знаеш де

# 11
 • Somewhere far away
 • Мнения: 4 243
Нашата закуско - обяд. Скромно но от сърце! 🤗😁 ❣️
# 12
 • Австрия
 • Мнения: 2 328

Честито Възкресение Христово!
Светъл и благословен празник! Нека да е мирен, здрав, изпълнен с хубави емоции, със семейна топлина, разбирателство и светла радост днешния Великден! Да е весел и вкусен, благ и въодушевяващ празничният ден!
Simple Smile

Много се радвам на днешните снимки в темата Hug Никак не е лесно да се намери време между готвенето, подреждането, хапването, честитките и поздравите и за снимка на масата.. браво, момичета!

Тари, зареждаща с празнично настроение е била закуската ви! И весела, и уютна с тез кокошчици Heartbeat Покрай тях пък аз отново се присетих  за Чопи Hug
И да.. сравнително нови са чиниите, не си спомням показвала ли съм маса с тях.. всяка чиния е различна, но всички обединени от геометрията Grinning

И аз нещо залитам по златистото напоследък…

Тъй, тъй.. Wink

Velikden22_3a by Dimitrana S, auf Flickr

Борим се днес със златни яйца Satisfied

Тъмносиньото се оказва великолепен фон за великденската ви маса, Мила Heart Eyes
Ха! - за яйцата сме имали една и съща идея Grinning

Добре дошла, Deathcrush Hug

Не само празнични, хм.. доста апетитни са снимките ви... Yum

Наздраве! Blush

Последна редакция: нд, 24 апр 2022, 16:42 от DimS.

# 13
 • Мнения: 2 211
DimS, това люляково е толкова нежно и вълшебно. За мен това е цветът на май Heart

Честито Възкресение на всички!

# 14
 • Sofia
 • Мнения: 4 618
Празничната вечеря днес

Признавам си, че си откраднах от Дими и Мила идеята с яйцата в салфетки. 🤗

Общи условия

Активация на акаунт