
Първа тема
Aранжирана на маса - 2
Аранжиране на маса - 3
Аранжиране на маса - 4
Аранжиране на маса - 5
Аранжиране на маса - 6
Аранжиране на маса - 7
Имам удоволствието да ви поканя в осмата по ред тема за аранжиране на маса.
Нека тук споделяме идеите си за декорация
и заедно направим ежедневието празнично,
а празниците незабравими


За приятелите отвори си ти сърцето,
в твоя дом ги пoкани и с гостоприемство ги дари.
Вкусотии приготви, масата приятно аранжирай ти:
снимай, снимай! - после сподели!

Правилно подреждане на прибори на масата
Строго официално, на най-високо ниво:

Сведено до етикета на простосмъртните


Подредбата на приборите около чиниите се води от тяхната функционалност и значение. Те трябва да се подреждат според последователността на тяхната употреба. Това означава, че от външната страна се поставят приборите за първото ястие, а от вътрешната страна – на следващото.
От лявата страна на чинията се поставят вилиците, а от дясната лъжицата и ножовете. Най-близо до чинията се намира ножът за основното ястие (3), след него супената лъжица (1) и най-отвън е ножът за предястието. Разположението на вилиците е аналогично – от вътрешната страна е вилицата за основното (5), а от външната е тази за предястието (4).
Над чинията се слагат приборите (6), с които ще се консумира десерта. Лъжичката трябва да бъде над виличката. Върхът на лъжичката сочи наляво, а върхът на виличката – надясно.
В лявата страна на вилиците понякога се поставя плоска чиния за хляб. Върху нея може да се постави ножът за маслото (10). Вдясно от тази чиния за хляб са чашите за вода (7) и алкохол (8 за червено вино и 9 за бяло).
Приборите за риба са вилица с къси зъбчета, четири на брой и вдлъбнатина за отстраняване на костите. Ножът е къс с широко острие, под формата на лопатка.
Приборите за плодове са вилица и нож. Ножът (2) е със заострен край и наподобява формата на перо от птица.
Приборите за плодове са вилица и нож. Ножът е със заострен край и наподобява формата на перо от птица. Вилицата има само две зъбчета.
За сладолед се използва плоска лъжичка, подобна на лопатка с едва огънат край.
Разбира се, в ежедневието масата най-често се подрежда базизно:

Още нещо:

Познавате ли езика на приборите?
Ето какво казват те, когато се храним 'навън'


Основата на добре подредена маса е покривката. Тя трябва да е чиста, изгладена и да виси най-малко по 20 см от всяка страна.
Салфетките трябва да присъстват на всяка маса. Освен за хигиенни нужди, те служат и като декоративен елемент.
12 ефектни начина за сгъване на салфетки от плат (Видеото много ми допада, но без звук

Мой любим начин за сгъване, "Лотос":
Няколко начина на сгъване, включващи приборите:
Салфетки като елхички, лесно и бързо е всъщност:


В Метро имаше и размери, и материи, и цветове - шарени и едноцветни варианти. Това беше преди малко над месец, така че вероятно още важи.

За петната - хм.. това е относително: кога повече, кога по-малко.. (понякога дори никакви

От известно време обаче, имам нужда да си купя комплект за овкусяване . Нали се сещате - оцет, зехтин, сол.
...Иска ми се и да го видя все пак, да не е онлайн. Бихте ли ми препоръчали магазини в София за хубави неща?
- в Малкия ЦУМ един от щандовете, продават и уреди домакински, и сервизи, и всякакви подобни неща
- на Пиротска, някъде м/у Малкия ЦУМ и Виенската сладкарница, от страната на Малкия ЦУМ, там са 2 - единият продава неща на Солинген и други домашни потреби по-красиви, другият е пак подобен
- ако търсиш Ландхаус стил, последно преди седмицаи нещо имаше хич не лош вариант - в бяло с надписи и май в бяло с някакви като листенца, те от край време това си имат
- в моловете English Home магазините
- пак в моловете има различни магазини за домашни потреби, тенджери, сервизи, там има и оливиери, но рядко минавам и имена не помня. В Мол Сердика има такъв магазин.