Частни училища-информативно-дискусионна тема 43 - back to school

• 41 740
  • 810
  •   1
Отговори
# 735
  • София
Значи Велянова ще излезне от НУКК само с краката напред. И аз съм на мнение, че ако тя се махне, нещата може да се променят. Лично аз, като изключим уау базата, не намирам никакъв плюс над кварталното училище. На какво са подложени децата, за да влезнат също е ужасно. Имам приети приятелски деца (не по втория начин), които преместиха след 2 години към ЧУ. Сигурна съм, че има и много доволни разбира се.
Платете една вноска, запазете мястото и проучете хубаво за вас, това ще ви спечели време. Най-много да сте малко вътре от таксата.

# 736
  • София
НУКК не е това, което беше, но и сравненията с квартално общинско училище са доста преувеличени Simple Smile

Питагор и Лицея са напълно различни като концепция и какво искате за детето си, трябва да е водещето при избор на училище. В крайна сметка едното е училище със засилено изучаване на математика, а другото - по културата.
Академична подготовка, високо ниво на математика, английски, науки ще получи в Питагор, в НУКК ще ще е се наложи да правите компромиси в тази област и детето да посещава частни уроци и курсове. В НУКК обаче детето ще може да се докосне до една друга страна от живота - изкуството. Хор, пиано, рисуване, танци, занаятийски изкуства .... ще са ежедневно в програмата. Преподаватели по тези предмети ще са художници, музиканти, оперни певци... и ежедневно общуване с такива професионалисти не е за подценяване. Ако помня добре, в Питагор също има танци и хор, но разликата ще е голяма, което е съвсем нормално.
Успех в избора!

# 737
Всъщност Фран е права. И дамата да дойде и да каже само финансовата част ли е критерии. Защото, ако е така, несъмнен избор е НУКК. Ако обаче иска високо ниво на образование, няма място за каквото и да било обсъждане  - Питагор. Аз мисля, че в Питагор дори БЕЛ е на по-високо ниво от това в НУКК. За природните науки и английски дори няма място за коментар.
Т.е. поне според моите критерии НУКК изобщо не е алтернатива на никое добро ЧУ.
Отделно, че за мен приемният избор е абсурд на абсурдите, на който никога не бих подложила детето си. И това в контекста на редица дечица на наши и ваши, влезли по втория начин.

Преди години, по Соца, когато алтернативите на НУКК се брояха на пръстите на едната ръка, училището може и да е било топ ъф дъ топ. Simple Smile Сега е само фасада и отминала слава. Селебрититата, които се хвалят, че децата им са там, са ми от нивото на тези в Петър Берон. Simple Smile И вероятно предимстават му са точно сградата, транспорта и относително подбраната среда. Нищо друго. На танци, пеене и рисуване мога да водя детето на извънучилищни занимания.

Мецан да ми припомни, но мисля, че дъщерята на Lucy преди години кандидатства в Питагор след 4 или 5 клас на НУКК и беше изкарала тройки на изпитите. После ходи на уроци, навакса и я приеха в СС.

Последна редакция: вт, 08 дек 2020, 11:49 от Fancy

# 738
  • София
Принципно, ако финансовата част я притеснява, но държи детето да се занимава с точни науки и математика, по-добре да го запише в някое удобно училище наблизо и в 4-ти клас да кандидатства в СМГ, НПМГ, 125-то, 107-мо. В 107-мо има изпити и преди 4 клас. Просто ако иска такъв тип развитие, НУКК не е правилното място.

# 739
А и се сетих. В кое Питагор е прието, че аз малко се обърках. В това към основното училище или към гимназията? Защото, ако е в основното училище, нали коментирахме, че там децата ще имат алтерантива да не се профилират чак толкова по мат.

# 740
  • в страната на чудесата
Питагор си е Питагор, няма два вида.

# 741
  • София
Включвам се с уточнения и благодаря за коментарите. Някои са много градивни и полезни, други не ми носят стойност и са заядливи, но такъв е животът. Simple Smile Интересно ми е колко от мненията за Питагор и НУКК са на хора, чиито деца учат там или поне на близки приятели или са основани на слухове, митове и легенди. Ето това затруднява проучването ми...

Детето е прието в началното училище на Питагор. Не знам да има друго.
Изпитът е от 2 части, като втората част доста наподобява като задачи тези за НУКК. Не знам защо се възмущавате на изпита за НУКК, като и за Питагор, СС и други училища има приемен изпит със сходен формат. Да, противоречиво е, че децата са подложени на сложен изпит, а след това нивото сякаш не е достатъчно високо и не кореспондира с приема.

До дамата, която се възмущава на питането ми и си мисли, че не съм проучила (Hope for two май беше) - не ме познавате, нито детето ми, за да знаете колко ми е важно образованието му...Включила съм се с мое лично питане и съм благодарна на актуални коментари, които получих. Изчела съм всички теми за НУКК тук, а тази тема частично (да, не съм прегледала абсолютно всички коментари в 43 подтеми), говорила съм с близки, на които децата учат в НУКК и в Питагор. Т.е. имам информация от първа и втора ръка и пак ми е трудно да взема решение, защото за мен има известна доза и късмет точно в какъв клас ще попадне, кой ще е класният ръководител и т.н. В НУКК има учители и от Св. София. Има учители, които държат високо ниво на занималнята и такива, които изобщо не държат да се пишат домашните там. Аз няма как да знам на кои учители ще попадне детето ми, ако го приемат. Имаме приятели, които са супер доволни от НУКК и такива, които не са. Имаме такива, които си отписаха детето от СС след ПУК и го записаха в НУКК за първи клас. За някои децата в Питагор са състезателни коне по математика. И да, можем да говорим за математика в ПУК и първи клас, след като в Питагор решават задачи от състезание Кенгуру в ПУК, нали така?
В НУКК ми харесват допълнителните занимания, досегът с изкуството, базата на чист въздух (а не на мръсен булевард, където ще бъде и новата сграда на Питагор).

Финансовият аспект също не е за подценяване, т.к. с тези 5000 евро (а те са даже малко повече като включим храна и евентуално транспорт) бих могла да осигуря преживявания за цялото семейство...Та опитвам се да претегля + и -, да видя дали ще трябва да компенсирам НУКК с уроци (което означава допълнителни средства, време и логистика)..и това е на фона на едно дете, на което всичко му се получава с лекота, има разностранни интереси и искам да направя най-доброто за него, като имам предвид, че и за второто ще трябва да осигуря такава възможност след време, а не знам дали ще мога...Та затова казах, че НУКК би била добра алтернатива сякаш, ако има късмет да попадне в читав клас и на читав класен ръководител..

Още веднъж благодаря за включванията! Дадохте ми храна за размисъл и аргументи, върху които да помисля.

# 742
Лейка, ами вече се обърках. До сега Питагор беше до 4 клас, а след това беше ПЧМГ. Сега казвате, че новото е основно училище, което е до 7 клас, но пък ПЧМГ ще продължи да си е от 5 клас. Така, че очевидно има някаква разлика в периода 5-7 клас в зависимост дали е Питагор или ПЧМГ. Каква е тази разлика никъде не видях да е ясно обяснена.

Може ли имена на учителите от СС, които преподават в НУКК?

От личен опит...тези, които са ви казали, че са отписали децата от СС след ПУК е 99% вероятно да са ги отписали не по тяхно желание. Аз познавам две семейства, които уж доброволно се бяха отписали, а после се оказа, че истината и обстоятелствата около това решение не са точно такава. Понякога е трудно да признаеш, че си направил грешен избор и детето ти не се вписва в някакви рамки на съответното училище.
И изказването за състезателните коне е крайно обидно. Използвайки го не смятам, че ще получите още много отзиви за училището.

Задачите от Кенгуруто в ПУК само да ви кажа, че следват логиката на задачите с които ще го подготвяте за прием в НУКК. Т.е. изобщо не виждам какъв точно ви е проблема с "математиката". До към 3-ти клас състезанията по математика са на типове логически задачи, които се развиват като техника и умение. В Питагор, както и в другите училища знам, че никой не задължава никой да се явява на тези състезания.

Последна редакция: вт, 08 дек 2020, 18:26 от Fancy

# 743
  • София
От личен опит...тези, които са ви казали, че са отписали децата от СС след ПУК е 99% вероятно да са ги отписали не по тяхно желание. Аз познавам две семейства, които уж доброволно се бяха отписали, а после се оказа, че истината и обстоятелствата около това решение не точно такава. Понякога е трудно да признаеш, че си направил грешен избор и детето ти не се вписва в някакви рамки на съответното училище.
И изказването за състезателните коне е крайно обидно. Използвайки го не смятам, че ще получите още много отзиви за училището.

За конкретното дете мога да гарантирам, че проблемът не е бил в него... Но такива истории има сигурно за всяко училище. А и както някой беше казал по-рано в тази тема - наистина трябва да се прецени дали конкретното училище е подходящо за конкретното дете..
За "състезателните коне" - казвам какво съм чула. Определено не искам да обидя никое дете. Още повече, че има вероятност и моето да се превърне в такова състезателно конче, ако го запишем там.. Пък то си е и със състезателен дух по рождение..

Имена на учители не искам да цитирам тук, но ако ви е интересно, мога да ви пиша лично съобщение..

Явно за Кенгуру не съм се изказала правилно.. Беше адресирано към дамата, която каза, че не можем да говорим за интерес или сила в областта на математиката на тази възраст. Не ми се рови сега да я цитирам точно, но беше в този дух...

# 744
Аз съм дамата с математиката в ПУК Simple Smile
И какво ви казаха на отворените врати в Питагор. Кога може да се говори, че едно дете има усет към математиката? След кой клас?

# 745
  • София
Аз съм дамата с математиката в ПУК Simple Smile
И какво ви казаха на отворените врати в Питагор. Кога може да се говори, че едно дете има усет към математиката? След кой клас?

Да Simple Smile) правилно съм цитирала nickname-а значи Wink
Не сме били на ден на отворените врати, защото 1. не ни беше цел N1 и 2. ограничили сме си контактите на макс по лични причини в момента. Но ще се радвам да споделите, ако вие сте били и имате информация. Simple Smile

Не мисля, че питането ми е било неадекватно и не мога да разбера какво толкова ви дразни..А и винаги имате опция да не се включвате. За какво е направена тази тема, ако не може да стане нормална дискусия?

# 746
Ния, вие имате формирана позиция и изградено мнение.  За вас основната цел е НУКК.  Не е реалистично да се очаква, че непознат човек от форум ще промени позицията ви.  Още повече в тази тема конкретно, нагласите са наклонени към ЧУ и едва ли ще чуете много силни мнения в полза на НУКК.

Оставете мястото в Питагор за семейство и дете, които наистина го желаят и им е изявен приоритет.   

# 747
Последното мнение е доста подвеждащо. Не мисля, че някой е твърде убеден кое ще е доброто решение за детето му. Още повече, че наистина си има и доза късмет. Детето й се е преборило за Питагор - да го била оставила мястото за друго дете. Що за логика? Да не е благотворителност това?

Но ако не искате Питагор, ще е глупаво да плащате капарото, да. Но пък ако не ви приемат в НУКК може да се окажете без кой знае какви варианти. А самият факт, че търсите мнение, говори че не ви е все тая къде ще учи детето. Ако можете да си го позволите и локацията можете да я преглътнете, не се отказвайте.
Аз даже на ваше мнение нямаше и да кандидатствам в НУКК. С голямото ми дете си го /му го/ причиних да тичаме от изпит на изпит и още ми става тъпо.

# 748
  • София
Аз мисля, че факта, че въпросът е зададен тук, а не в темата за НУКК, предполага подсъзнателен уклон в посока Питагор. Важно е къде си задаваш въпросите, това може да подскаже какви ти се иска да са отговорите Simple Smile Тук надали някой ще препоръча НУКК пред Питагор.

# 749
Шанса да не влезе детето в НУКК хич не е малък. Мое приятелско дете кара предучелищна в частната градина Монтесори, при преподавателка, при която уж масово децата влизали. Е нито едно дете от целия клас не беше прието тази година. До колкото разбрах са приели и една паралелка по-малко, но пък нито едно дете. А градината подготвя точно за кандидатстване там.  На ваше място бих се презастраховала. А нищо чудно и след още малко проучване за НУКК и Питагор, и НУКК изцяло да ви отпадне от желаните училища. Аз само лоши отзиви чувам напоследък, включително от човек работещ там.

Общи условия

Активация на акаунт