Частни училища-информативно-дискусионна тема 43 - back to school

• 41 920
  • 810
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Докато се стигне до пробните изпити в школите, вече почти е минал първият срок. Ако представянето не е кой знае колко добро какво се случва нататък? колко ще са учителите, които ще са свободни да поемат по средата на кампанията? Разбирам, че всеки от нас като родител очаква пълна откровеност, но и учителят има някакви свои мотиви, ограничения и т.н., а никой не иска да си рискува трудовата книжка. Ние каквото и да имаме като лично мнение, накрая всеки родител решава според вътрешната си нагласа и дали вярва в нуждата от уроци или не вярва, дори без значение дали детето се справя перфектно, дали има пропуски, дали учителят препоръчал или не препоръчал. Дори докато се чуди вече на 80 процента е взел решение според нагласата си принципно.

# 271
  • София
E, след като преживяхме опита на учителка в ЧУ да си осигури още един частен ученик чрез тенденциозно намаление на оценките му (после на НВО БЕЛ се представи с най-добър резултат), а аз баламата не разбрах накъде “бие” ситуацията, не бих обобщавала ангро за всички учители във всички ЧУ (учителката беше уволнена, а аз едва трк месеца по-късно разбрах за частните ѝ ученици, благодарение на реакцията към мен на възмутен родител).

Та извода е - пробни изпити на други места🙂.

# 272
  • София
Как така, това не е ли конфликт на интереси, как ще е редовен учител на ученик Х в училището и после ще го придърпва на частно? И директорът не е знаел толкова време?  Или аз нещо не разбрах.

# 273
  • София
Как така, това не е ли конфликт на интереси, как ще е редовен учител на ученик Х в училището и после ще го придърпва на частно? И директорът не е знаел?  Или аз нещо не разбрах.
То и аз не знаех и съвсем наивно не допусках. Разрази се лек антисемитски скандал, на дъното на който се оказаха волните действия на същата тази учителка, аз се свързах със собственика, той я уволни, и едва на РС в началото на следващата учебна година по поведението на “засегнатите” родители към мен започна да се разплита кълбото (а и синът ми едва тогава сподели с мен, че 4 деца от класа били ходели при нея на уроци още от 5 клас).

А намеците, на които не съм реагирала: невърнато контролно, ненанесени оценки, все дреболии.

# 274
  • София
..., накрая всеки родител решава според вътрешната си нагласа и дали вярва в нуждата от уроци или не вярва, дори без значение дали детето се справя перфектно, дали има пропуски, дали учителят препоръчал или не препоръчал. Дори докато се чуди вече на 80 процента е взел решение според нагласата си принципно.

еми, да, де. Нали и аз това казвам. Въпросът е да знае, че има варианти и варианти и според своите си нагласи да подбере тези, които ще му помогнат да погледне от (неговите си) различни страни. А не да отсичаме: не, няма смъ да питаш даскала, щот ще те излъже, понеже нали е институционализиран (или по друга причина).
Така, както за едни деца няма полза от уроци/курсове, а за други са нужни дори в двойни количества. Аве, ужасен си е този процес на взимане на решение, че и няма верен отговор кое е или е било вярното решение/избор.
Успех и здрави нерви! Simple Smile

# 275
  • София
едното и другото са две съвсем независими неща. Да, няма смисъл да питаш даскала и казах защо няма смисъл - той има някакви свои мотиви, които пречат на изказването на обективно мнение, затова и не бих питала учителя. А решенията така или иначе са въпрос на лични нагласи.

# 276
  • в страната на чудесата
Ама Анди, това са ТВОИТЕ мотиви. Не можеш и не бива да си толкова категорични за другите.
Никога ли не предполагаш, че може да грешиш - и в оценката си и в позицията си?

Смятам, че подобно обжсъждане обижда интелекта на тези хора, който впрочем никак не е за подценяване.

# 277
  • София
Анди, съжалявам, че не си попадала на учители, които първосигнално споделят мнение за конкретното дете, без да им пука толкова за мнението после на родителя, директора и всички други, които изреди. Има ги, не са чак такива изключения, учениците им ги помнят и им се обаждат да ги чуят  години след завършването. Тези хора наистина искат да помогнат и помагат. И не е вярно, че няма смисъл да бъдат питани. Ничий живот не се движи по абсолютни стойности. А, запри се малко.

# 278
  • София
И аз не съм съгласна, че няма смисъл да се питат учителите. В моя случай смятам, че те определено имат по-добра преценка от мен как се справя детето ми по дадения предмет спрямо общото ниво.

Освен това има училища, в които едни и същи учители водят и редовните часове и допълнителните курсове. И много голяма част от децата посещават курсовете. Аз не го възприемам като признание от учителите за провал на редовното обучение. По-скоро като възможност да се надгражда, за тези, които искат да кандидатстват някъде, където фокусът на изпитите е може би различен от фокуса на училището, или пък надграждане на уменията за писане на съчинение/есе, или в някои случаи и заради твърдата убеденост на родителите, че децата трябва да ходят на курсове.

Решението е индивидуално, всеки си претегля целите и ползите спрямо времето, което отнемат курсовете и домашните към тях.

# 279
В СМГ учениците нямат право да посещават платените курсове, организирани от СМГ учители ООД. Предполагам, че и в другите училища, където има курсове, е така.

# 280
  • в страната на чудесата
В СМГ учениците нямат право да посещават платените курсове, организирани от СМГ учители ООД. Предполагам, че и в другите училища, където има курсове, е така.
Аз смятам, че това е грешка. И е под натиск на обществеността заради скандалите в смг.
Мисля, че който иска трябва да има възможността да се възползва от допълнителни курсове при учителите си.
Изобщо не вярвам, че учителите в СМГ ще предлагат по-ниска услига, за да стимулират посещение на курсове ако това е целта на забраната.

# 281
Аз смятам, че това е грешка. И е под натиск на обществеността заради скандалите в смг.
Мисля, че който иска трябва да има възможността да се възползва от допълнителни курсове при учителите си.
Изобщо не вярвам, че учителите в СМГ ще предлагат по-ниска услига, за да стимулират посещение на курсове ако това е целта на забраната.
Не е грешка и е от много преди скандалите. Всъщност откакто СМГ организира платени курсове, винаги са били само за външни ученици. Вътрешните имат безплатен достъп до преподаването на тези учители.
Мисля, че е свързано с много стара заповед от МОН, че учител не може да дава платени уроци на собствените ученици и в нашето училище винаги се е спазвала много стриктно.
Единственото неудобство е, че не можеш да си избереш кой учител да преподава на детето, но това и на курсове не винаги е възможно.

# 282
  • в страната на чудесата
E надявам се този "умен" челен опит да е само за СМГ.
Ако детето ми има нужда от допълнителни часове предпочитам да има възможност да е в училището си.

# 283
E надявам се този "умен" челен опит да е само за СМГ.
Ако детето ми има нужда от допълнителни часове предпочитам да има възможност да е в училището си.
Има възможност. Освен редовните часове, има школи и консултации.

# 284
  • София
В момента на кого/какво скачате - на мен лично или на това, което съм написала? Защото това, че пиша нещо не означава, че съм ок и го припознавам като родител. Хайде малко да  разделим нещата и не убивайте вестоносеца. Нещата просто стоят така за повечето хора, независимо какво ни се иска на нас и какво очакваме. В момента товарите учителя като индивид и работник с повече очаквания, отколкото той е в състояние да поеме и изобщо е давал сигнал, че може да поеме. Учителят също е човек, той не е идеалният образ "учител", а дори да е, може да си го позволи само в личната си работа и личните си отношения. Но все още психологията никой не я е отменил, колкото и да не ни харесва на нас. И аз като родител имам идеалистична представа как винаги всичко учителят трябва да ми каже, но от друга страна съм напълно наясно, че той също е човек, той е работник и има някакви други фактори които могат да му повлияят. И като гледам как реагирахте, съвсем ми става ясно защо учителите не обичат да се ангажират с мнение "да ходи ли на уроци детето ми", защото ще предизвикат също толкова бурна реакция, ако след това нещо не се получи така, както сте очаквали. Опитвам се да обясня, че не може да се очаква нещо, което човек не може да даде, но явно грешката е моя и няма смисъл да казвам нещо, щом не може да бъде възприето и обмислено безпристрастно. Щом искате - питайте учителите, то си е ваша работа, очакванията са си ваши.

Последна редакция: ср, 21 окт 2020, 10:10 от Andariel

Общи условия

Активация на акаунт