Частни училища-информативно-дискусионна тема 43 - back to school

• 41 135
  • 810
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Ние сме много малко училище, но при нас имаше 3 учителя с Ковид, също родители /като в тези случаи част от децата бяха с отр. ПСР, при други положителни ПСР, но безсимптомни/. Хранят се от доста време вече по класните стаи, при нас поне половината деца си носят храна от вкъщи, но пък излизат заедно 6 и 7 кл., някои от предметите също са им заедно. С малките не се омешват.
Но е трудно и все пак понякога смесване поне на входа/изхода става, защото е един, опитват се по различно време да влизат/излизат, но сутрин при пристигане според мен има натрупване.

# 406
  • София
Декларациите в писмото на хартия са така. Но на практика изглеждат доста различно. Каквото и да се прави, в училище голям кръг от деца са в незащитен контакт постоянно. Каквото и да ми говорите, не вярвам, че може да се организира отделно хранене на всеки клас поотделно и различно време.

И хич не искам ДО, но зорлем го стартирахме, заради карантина на класа.

И аз никак не искам ДО, но ето че броят на карантинирани деца и класове расте. А има много какво да се направи без да се инвестират кой знае какви средства. Всъщност, дори средства вече са инвестирани - в UV лампи например, но остава реалното прилагане на мерките. Предпочитам децата наистина да ходят с маски в коридора, на входа наистина да има проверка на температурата и наистина да връщат болни деца (защото при цялата истерия, болни деца с дни посещаваха часовете) и наистина да слагат маски в бусовете. И най-накрая - ОК съм включително да се хранят в класната стая и да им изпращам храна от къщи ако това означава да намалим разпространението на вируси и броя на карантинирани класове и децата да си учат присъствено. Защото ако ще започваме ДО отсега, имам чувството, че цялата зима не ни мърда и този път последствията ще са тежки.

# 407
Аз, честно казано, си отдъхнах, когато минахме на ДО. Предния ден ни бяха помолили да задържим децата от някои класове вкъщи, който може. Моето дете остана у дома. Ужасно беше. Учителките не знаеха на къде да гледат - към лаптопа или към останалите в клас. Дъската не се виждаше изобщо от отблясъците. И други драми. Моят извод е, че провеждането на смесено обучение (някои деца вкъщи, някои пред компютъра) е абсолютно             неефективно. Става дума за начална степен. Но се съмнявам, че и по-големите ще се справят.

Иначе разписаните правила в началото изглежда се спазваха. Обядват сами по класове в столовата - по свидетелство на децата. Излизат винаги със сложени маски. Дават им на входа, ако са забравили да си донесат. Имаха много часове навън.

Никак не харесвам ДО, но не виждам друг избор в момента.

Последна редакция: пт, 30 окт 2020, 18:26 от Jillian

# 408
  • София
Следващата седмица в Св. София 4-7клас ще учат дистанционно... Дано да е само за седмица... Дано-дано, но надали

# 409
  • в страната на чудесата
Следващата седмица в Св. София 4-7клас ще учат дистанционно... Дано да е само за седмица... Дано-дано, но надали
едва ли ще е само седмица
аз очаквам подобна новина.
и ми е малко тъпо. Хем знам, че няма да стане в тази страна и с тези граждани по друг начин, хем ми е гадно - децата искат да са в училище.

# 410
  • София
Много мразя да чета такива напудрени и засукани текстове като цитирания на бачу.  Като слушам от вас как стоят нещата, нищо чудно тази декларация или както там са я кръстили, да е самоинициатива на един-двама човека. А ще стане така, че повечето ЧУ сами е решат да минат на ДО при влошаващата се ситуация. Най-много да започнат да искат помощ от държавата.

Последна редакция: пт, 30 окт 2020, 21:27 от Andariel

# 411
  • София
Изненада ме мен това. Очаквах го, но първо за 5-7 клас - прогимназията. Вярно, че в СС започват с прогимназиалните учители от 4-ти клас, но все пак си мислех, че те ще останат последни, заедно с останалите начални класове.

Последна редакция: пт, 30 окт 2020, 21:54 от sanaka

# 412
  • София
Честно казано изобщо не го очаквах. Мислех, че ще има въвеждане на ДО централизирано, но се надявах да мине известно време до тогава.

# 413
  • София
В ОТ другата седмица ни връщат в училище 1-4 клас, с маски в час. Искат по 3 маски на ден на дете. 5-7 остават още една седмица (там са основно болните деца и учители, в 5 и в 7ми класове).
Ще видим как ще тръгне с маските. Мисля, че ще внимават, защото много се бяха изплашили за учителите, някои го карат тежко. Ще разредят и класовете по етажите.

# 414
  • София
При вас няма ли рев как децата няма да издържат с маски, няма да могат да мислят, ще им нанесат душевна травма за цял живот?

# 415
  • в страната на чудесата
При вас няма ли рев как децата няма да издържат с маски, няма да могат да мислят, ще им нанесат душевна травма за цял живот?
Andi, прекаляваш.
Има си друга тема с изтрещели хорица, няма нужда да разводняваме и тази.

# 416
  • София

Неуместно заяждане, Андариел...Каквато и да е ситуацията, деца и възрастни, които имат проблеми с маските при дълго носене, има. Днес точно в банката пред мен на жена й стана лошо след дълго седене вътре на топло с маска (имаше само една служителка на Каса и нещата се проточиха), изхвърча  буквално навън, за да я свали и да си поеме въздух. Подпря се на стената навън, охраната ходи да й оказва помощ, ако е нужно..

# 417
  • София
Наистина не знам, хем се радвам, че ще учат присъствено, хем ме притесняват тези маски по 8 часа. Не знам.

# 418
  • София
Не се заяждам, сериозно питам. Явно като опрат нещата до това дали-или, веднага  отношението се сменя. Изненадана съм, че няма отпор за маските в клас, особено при ЧУ. За притесняване, да, притеснително е за 8 часа на ден. За децата имам предвид. За възрастните дълбоко ме съмнява.

# 419
  • София
Естествено, че когато нещата опрат до или/или, избираш това, което считаш за по-малкото зло. Какво изненадващо има? Още повече, че МОН вече заяви, че ще препоръча носенето на маски и в часовете, докато досега насоките ясно казваха, че маските са задължителни само в общите помещения.

Общи условия

Активация на акаунт