Частни училища-информативно-дискусионна тема 43 - back to school

• 41 158
  • 810
  •   1
Отговори
# 390
  • в страната на чудесата
А какво ще обяснят на всички загинали, т.к никой не им е обърнал внимание? Плановите операции са спрени. В момента загиват хора от куп други болести и за тях никой не говори.
Няма място за драма - онкологията не е спряна, нито спешните. От коксартроза неусложнена още никой не е умрял.

# 391
  • София
А какво ще обяснят на всички загинали, т.к никой не им е обърнал внимание? Плановите операции са спрени. В момента загиват хора от куп други болести и за тях никой не говори.

Напротив, още от началото се говореше, че може да има добавена смъртност по тези причини, ако не се вземат мерки да се защити здравната система. При висок брой случаи на Ковид, по ред причини няма как по някакъв начин да не пострадат и някои заболели  от друго. Това е другата гадна страна на този вирус. Затова е важно да се контролира. Все още, за щастие, не сме стигнали забележимо този етап, но ще вървим към него, ако нищо не се направи. Но това не е за тази тема.

# 392
Променям, защото стана лично. Във ФБ прочетох на стената на приятел, как никой не си дава сметка, че най-голямата жертва на затварянето на училищата са бедните и децата от проблемни семейства. Ние ще се справим.

Последна редакция: пт, 30 окт 2020, 08:58 от dreamingfly

# 393
  • софия
dreamingfly,  много съжалявам да чуя това!

Много ми е интересно кои са хората зад това писмо.
Шарки, много ще се изненадам ако колежа има общо с него.
Лично за мен писмото е написано като детско недообмислено задание за домашна работа. Несериозно е!

доп: това за децата от проблемни семейства е наистина много неприятна, направо гадна и трудна ситуация. В класа на малката преди мнооооого години, трети клас беше, имаше едно момче - бащата така го пребиваше...ама така го пребиваше... съседите от околоните къщи викаха скришом полиция. В училище с учителите се опивахме да противодействаме....няма спасение братче. Единствено се чустваш лош, лош, лош и гаден, защото не можеш да измънеш едно дете да диша и да живее добре!

# 394
  • София
dreamingfly, много съжалявам за загубата ти Cry

Точно това бяха и едни от нещата, от които се страхувах най-много още в началото. Не само последствията от самия вирус. Притеснявах се и се притеснявам за болните от него и покрай него, за икономическите последици върху обикновения човек, които малко или много ще ни засегнат всички. За жалост ни се падна да живеем в объркани времена Sad

# 395
Това категорично не е така. Наложи ми се да вляза в болница с друга диагноза. Просто безумната ни система от некадърни ръководители няма идея какво да прави. Разхлабиха мерките та да не ги свали народа а сега пресират болниците да поемат всички болни. И как да стане..?
Бедните деца и децата от проблемни семейства винаги ги е имало и ще ги има. И това не променя общата картина на ситуацията.

# 396
  • В офиса
dreamingfly си е редактирала поста, най-вероятно е било лично.
Не, не подкрепям председателката на БАЧУ. Прилича ми на воя на ресторантьорите, съжалявам. Разбира се скрито зад много по-благородни причини. Толкова ли са ни маловажни учителите. Дали те са съгласни с това писмо?
Интересно - Образователни технологии и Увекинд са дистанционно по желание. Кои са училищата зад председателката на БАЧУ в случая?
Лесно се докарват мерки "на хартия". Пък даже и не на хартия, а реални. И в нашето училище уж за всичко е помислено. И когато имаше по 1 детенце с вирус, внесен от семейството, всичко бе наред - пускат УВ лампите, дезинфекцират. Ние бяхме спокойни. Сега обаче има болни учители, има болни деца, които най-вероятно са се заразили в училище и може би има болни родители, които са били заразени от децата си. Ами не е ОК. И това че на 200, или 300 семейства всичко им е наред, това че най-вероятно и ние ще го изкараме леко, някак не ми премахва какво може да се случи на 1-2 семейства.
Писа ми приятелка преди малко, не са с дете в ЧУ, но се пазят страшно много, защото имат рискови близки. Детето е донесло вируса от училище. А то стои с маска висок клас в часовете. Детето вече е добре, и малкото им дете също. А те треперят за рисковите си близки.
За бедните деца нямам мнение. Понеже лятото живеем на село, имаме много и "шарени" познати - циганчета, деца на работници, даже деца на пияници. Обаче никой от тях не е толкова беден. Учили са си толкова, колкото са им предложили училищата. Имат техника. Говоря от личните ни познати. Даже детето на пияницата, по-големите му брат и сестра го изтеглиха да живее при тях. После пияницата почина, но както и да е. Та, съжалявам, но мисля, че тези вопли са театрални.  Не сме Франция, нямаме толкова емигранти, нито толкова социални училища. Децата у нас не ходят на училище, за да ядат топла храна. Циганите ни, масата са добре. Там, където има проблеми в семейството, си ги има и без ДО, така че няма да ги решим с присъствено обучение.

# 397
Тинкърбел, както винаги право в целта!

# 398
Декларациите в писмото на хартия са така. Но на практика изглеждат доста различно. Каквото и да се прави, в училище голям кръг от деца са в незащитен контакт постоянно. Каквото и да ми говорите, не вярвам, че може да се организира отделно хранене на всеки клас поотделно и различно време.

И хич не искам ДО, но зорлем го стартирахме, заради карантина на класа.

# 399
Разбира се, че не може освен ако не се хранят в класните стаи или училището не е бутиково.
Да сметнем 30 паралелки да се хранят по 30 минути всяка. Трябват им 15 часа само за обяда. Ами сутрешната и следобедната закуски?

# 400
  • София
Каквото и да ми говорите, не вярвам, че може да се организира отделно хранене на всеки клас поотделно и различно време.
Сега се замислям - единственият начин може би наистина е да им носят храната в класните стаи, с пластмасови прибори. След храненето децата да излизат навън малко за проветряване на помещението. Или съответно да си носят от вкъщи, да се хранят в класната стая и пак да се излиза с цел проветряване. Това и в нашето училище може да се направи, ако има желание.

Последна редакция: пт, 30 окт 2020, 20:27 от Аш

# 401
Ами имаше такива послания за отделно хранене. Отделно хранене за мен означава всеки клас да се храни самостоятелно и след всеки клас да се дезинфекцира основно. За такова нещо не би стигнал и цял ден в голямо ЧУ, ако се използва столова, а не класната стая на всеки клас.

Отделно ми е много интересно как ограничават децата в междучасията да контактуват между отделните класове. При нас има смесване на класове в часовете по английски и немски, състезателна/забавна математика и т.н. Има смесване и в бусовете.

Изобщо горните декларации са жалка изява и беше по-добре тази асоциация да не си беше показвала носа.

# 402
  • София
Скрит текст:
Ами имаше такива послания за отделно хранене. Отделно хранене за мен означава всеки клас да се храни самостоятелно и след всеки клас да се дезинфекцира основно. За такова нещо не би стигнал и цял ден в голямо ЧУ, ако се използва столова, а не класната стая на всеки клас.

Отделно ми е много интересно как ограничават децата в междучасията да контактуват между отделните класове. При нас има смесване на класове в часовете по английски и немски. Има смесване и в бусовете.
Изобщо горните декларации са жалка изява и беше по-добре тази асоциация да не си беше показвал носа.
Подкрепям Hands Thumbsup

# 403
  • София
Разумно е училищата да са присъствено, но ако наистина имат мерки, а повечето нямат. Мога да кажа за две от чуждестранните училища – ААУ и ФЛ.
Първите са с най-строги мерки – всички са с маски навсякъде, децата се хранят на открито или в класните стаи. Те нямаха случаи до завръщането от ваканцията миналата седмица, когато излязоха няколко позитивни теста, заразени извън училището, но веднага карантинираха класовете и сега от следващата седмица се връщат всички с изключение на тези над 9-ти клас, които ще бъдат дистанционно.

ФЛ сега са ваканция, а преди това децата над 11 бяха с маска в клас, някои с шлем, не беше много строго. В стола всички са заедно, някои часове по спорт са на закрито също без маска. Личните ми наблюдения от последните седмици преди ваканцията – от класове с размер 16 деца постоянно отсъстваха поне по 4 болни от друг вирус, имаше родители, които тестваха. Такова ниво на остъствия е безпрецедентно, защото системата не толерира отсъствията и всеки ден отсъствие после се наваксва много трудно, та няма практика масово да се пропускат учебни занятия. Та непрофесионалните ми изводи са, че беше късмет, че тръгна друг вирус, а не Ковид, защото при тези мерки, много по-сериозни от тези в българските училища, но все пак очевидно недостатъчни, щяха всички да се тръшнат.

Та е хубаво и важно децата да са на училище, още повече, когато родителите плащат крупни суми за това обучение, но просто не знам как си го представят да се случи в действителност. Имам познати с деца в повечето големи частни училища и навсякъде има все повече карантинирани класове, болни учители и прочее. Ако не вземат наистина сериозни мерки те по естествен път ще затворят. С други думи, полза от декларации няма. Дано нещо да направят на практика, ама то не може хем родителите да са доволни, че децата са без маска, хем и да са на училище присъствено. Труден избор им предстои, ако им дадат избор изобщо.

# 404
Аз подкрепям. В нашето училище мерки се взимат, заболели почти няма. Имахме карантиниран клас в началото на учебната година, дадена е възможност който има мед.причини да си остане вкъщи и да учи ДО.

Общи условия

Активация на акаунт