Хитринки за всякакъв случай - 25

• 44 376
  • 736
  •   1
Отговори
# 375
Aз пък вече меля пипера преди да го сложа в манджата/супата. Хем няма хрускащи зрънца, хем дава много повече вкус и аромат от несмления.

# 376
Обожавам целите зрънца черен пипер и си ги сипвам на мен, защото другите в къщи не ги обичат. Обаче е кофти, ако съм слагала и бахар, и ги объркам. Няма такава гадост.

# 377
Здравейте. Имаме проблем с банята. Купихме апартамента в заварено положение и няма вентилация. От там - влагата остава вътре и дори да е постоянно отворено, плочките не успяват да изсъхват и се образува мухъл. :/
Попаднах на идея да се на пръскат плочките с парафин за автомобили, за да може водата да се плъзга и да не остава. Някой да е пробвал случайно. 🤔

# 378
  • Благоевград
Сложих по грешка в сушилнята една нова рокля и се оказа, че се е свила на дължина и е станала по-къса. Може ли да я оправя някак, да отпусна нишките и Пак да дръпне на дължина?

# 379
Може ли да я оправя някак, да отпусна нишките и Пак да дръпне на дължина?
Евентуално да я намокриш и без да изцеждаш особено много водата, да я сложиш да виси на закачалка, да се цеди и така да изсъхне.
Преди дреме по не известни за мен причини, блуза ми се превъна така почти в рокля 😀хайде, туника. Едно тежко трико, което си растеше смайващо на дължина, без да отеснее или да си промени други пропорции.

# 380
Сложих по грешка в сушилнята една нова рокля и се оказа, че се е свила на дължина и е станала по-къса. Може ли да я оправя някак, да отпусна нишките и Пак да дръпне на дължина?
Аз не успях по какъвто и да било начин да уголемя пуловер по същата причина.
Иначе съм забелязала, че някои дебели тъкани само от центрофугата се свиват и няма оправяне.

# 381
  • София
Здравейте!
Опитах днес да изтрия кръв от текстилен диван , първо със сода, а после с нишесте. Тапицерията е зелена и сега стои мокро и петното сякаш излезе, но утре след изсъхване ако се вижда с какво да продължа?
По повод влагата в банята, от години сме с обезвлажнител, от Баухаус е купуван. Ползваме и на остъкления балкон при сушилнята. Като изключим размера на уреда, разхода за него си заслужава.

# 382
  • софия
....
Сетих се хитринка, която ползвам за подправките в яденето. Вкъщи мразим да намираме зрънца черен пипер, бахар, дафинов лист, а на мен ми беше досадно да ровя да ги вадя. От няколко години слагам всички подобни подправки в парче марля или бинт, връзвам с конец и когато яденето е готово, много лесно махам всичко. Виждала съм в чужбина пликчета за подправки, но с марлята е не по-трудно.
Реших да проверя и намерих за стотинки. Поръчах и като пристигнат, ще ползвам марлите по предназначение, ако се налага Simple Smile
Скрит текст:

# 383
  • München, Deutschland
Всъщност, това е много стара кулинарна хитринка на французите и се нарича "буке гарни". Може да се вържат отделни клонки с канапче, като в съвременни дни вече има всякакви решения - най-често с марля или някаква подобна пропускаща торбичка, която после се отстранява. Wink

# 384
  • софия
Въпреки стремежът на цялото ми същество към всичко скандинавско, се оказвам преродена французойка, но никога не завързвам клонки подправки Bowtie Синята супа на Бриджит Джоунс е нещо, което не мога да забравя никога.

# 385
Аз се сетих за метална цедка за запарване на насипен чай, вместо марличка

# 386
Марлята няма ли малко странна миризма, та да се слага храна?

# 387
  • софия
Не, марлята е стерилна и няма никакъв мирис.
С метална цедка за чай не мисля, че става, защото яденето се бърка, слага се мазнина. Металните цедки са по-обемни, имат дръжки/синджирчета и не мога да си представя да се измие добре дори и в миялна. Пакетчето е компактно и е много лесно само да го извадиш и изхвърлиш.

# 388
  • ту тук, ту там
Отдавна не съм навестявала тази тема, прочетох само 2 странички назад, затова, моля, не ми се сърдете, ако случайно вече има отговор на въпроса ми по-назад или в по-стари теми, а просто ми подскажете къде да прочета. 😌

Става дума за кухненските шкафове, но и за вратите на гардероб, които са от абсолютно еднакво пдч с фурнир. Не мога да ги почистя добре от отпечатъци, с какво ли не търках. Стоят като мазни отпечатъци от пръсти или пръски от нещо. На гардероба има и нещо като стекла се засъхнала течност, предполагам от препарат, с който е бърсан. Не мога да постигна идеално изчистена повърхност и полиране, стоят някак матови, замазани. При все че фурнирът не е от най-гадния релефен един такъв, а е сравнително гладък.
Във времето съм опитвала с пронто (с пулверизатор, рядко, не кремообразно), с препарат за стъкла, с фин абразивен препарат, с мокра кърпичка от лидл, днес с разпенена гъба с обикновен миещ препарат за съдове и полиране със суха кърпа после. Не става.
Какъв препарат ще ги почисти и полира? Пронто спрей? Медикс кремообразен? Нещо друго от ваш успешен опит?
Побъркват ме тези шкафове, като блесне слънцето срещу тях!

# 389

Общи условия

Активация на акаунт