Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Наследство на непълнолетно дете

 • 4 247
 • 38
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: X
Има разнопосочни решения, не от вчера. И на ВКС също.
Ето я и следващата публикация в Лекс.бг по въпроса:
https://news.lex.bg/%d0%bc%d0%be%d0%b6%d0%b5-%d0%bb%d0%b8-%d0%b4 … 1%82%d0%b2%d0%be/

Аргументите в полза на "не може" са свързани И с това, че детето приема винаги по опис и на теория няма как да бъде увредено от приемането, може само да има полза и отказът от тази полза може да се окаже съвсем истински "отказ от права", в пълния смисъл. Но ако таксите и разноските са за сметка на наследника (детето), а не на наследството, и са високи - ето възможна вреда. Wink

Другата теза е - наследството само по себе си не е "право" в смисъла, който има предвид СК, и при очевидно превишаване на пасивите над активите е безсмислено приемане по опис и е допустим отказ - разбира се, с разрешение на съда. Тук може да се възрази: а ако не са били известни всички активи и се появят данни за нов, след като вече има отказ? Wink Малко вероятно, разбира се, да не кажа хич, но...
Във всички случаи би било добре да се уреди изрично това, разбира се, за да няма неясноти.  

В техния случай, на авторката, оставам с впечатление, че те не са искали да се отказват, защото земята покрива размера на задълженията. Или греша?

Иначе за голямо дете, което наближава 18, не виждам проблем просто да изчака да навърши 18 и да се откаже лично - ако преди това не е подадена молба за приемане по опис, де. Това извън случая в темата.
Здравейте, при тази голяма лихва, която е на кредита, до 18тата година на детето кредита ще стане двоен. Проблемът е, че кредитора във всеки един момент може да реши да ни даде на ЧСИ...интересното е, че дори да не е прието наследството, наследниците биват поканени да обслужат задължението. щеше ми се да приема наследството, но да не бъда натоварвана с държавни такси, после да се опитам или да погася нашата част от задълженията или да подам искане за разрешение да продам моята част и да си разчистя сметките с всички. Притеснително е, че като ме влачат в съда с години това ще стане невъзможно. и крайният резултат е хвърлени пари за адвокат и такси, отделно неизчистени сметки. Кредитът е от Кредитна агенция, това също е лошо. с банка сякаш по-щяхме да се разберем. питах дали мога да погася кредита и после да си търся парите от другата страна, но ме посъветваха да не го правя, защото ще "изгоря". Тругата майка няма един ден трудов стаж - тя е непревземаема за институциите. стигнах до извода, че ако си социално слаб по собствена воля, си на супер далавера..никой не те пипа за нищо...а стандарта й на живот е по-добър от моя..може би...

# 16
 • Пловдив
 • Мнения: 8 119
Ами не знам какво да ви посъветвам, честно казано. Тази агенция не е ли съгласна да се продаде имотът, не от СИ, а от вас и майката на другото дете, и да се погаси със сумата кредитът? И съответно вие не сте ли съгласни, де, и има ли шанс да вземете достатъчно добри пари от продажбата за целта?

Това, разбира се, също би било свързано с разрешения от съда, но ако има купувач, може би може да стане по-бързо и лесно, отколкото да се трупат лихви. Не мисля, че за продажбата е задължително да е приключило производството по приемането.
Всъщност и приемането не би трябвало да трае "години", но знам ли... София ли е това?

# 17
 • Мнения: 15 139
И коя е тази банка с такива лихви? Наистина ли не се намери адвокат, който да те уведоми, че не можеш да се разпореждаш с цялото наследство?

# 18
 • Мнения: X
И коя е тази банка с такива лихви? Наистина ли не се намери адвокат, който да те уведоми, че не можеш да се разпореждаш с цялото наследство?
Кредитна агенция е. И как успях да създам впечатление във вас, че искам да се разпореждам с цялото наследство ? Ако питат мен - не искам нищо, нито пасивите, нито активите. Но законите ме задължават като попечител да приемем наследството по опис, да си платя таксите за това, и да си нося последствията, че имам дете от мъж, с който не живея вече 10 години. За тези години дори не съм търсила издръжка.
Кре
И коя е тази банка с такива лихви? Наистина ли не се намери адвокат, който да те уведоми, че не можеш да се разпореждаш с цялото наследство?

# 19
 • Мнения: 3 173
Стана ми интересно - а защо по опис? Не стават ли двете деца автоматично наследници? Също и на кредита?

При кредит - посъветвай се пак. Аз така направих - платих кредитите и си пазих бележките. После при делбата за наследството си приспаднах 1/2 от дълговете.

Ти земята искаш да я държиш? Ако не - покани другата страна да продавате, ако не - пускаш за продажба 1/2 от земята и така ще развалиш рахата на другата страна и ще я накараш да действа.

# 20
 • Мнения: X
Стана ми интересно - а защо по опис? Не стават ли двете деца автоматично наследници? Също и на кредита?

При кредит - посъветвай се пак. Аз така направих - платих кредитите и си пазих бележките. После при делбата за наследството си приспаднах 1/2 от дълговете.

Ти земята искаш да я държиш? Ако не - покани другата страна да продавате, ако не - пускаш за продажба 1/2 от земята и така ще развалиш рахата на другата страна и ще я накараш да действа.
Добро утро, в удостоверението за наследници фигурират и двете деца, но закона изисква задължително наследството да се приеме по опис, за да се защитят. Т.е. ако дълговете са по-големи от активите, кредиторите могат да претендират само до сумата, която е от наследството. За да стане това е нужен описа. Жената не желае да продава, но не желае и да си разделим задълженията. не предприема никакви действия. Всъщност говори неща, които са неадекватни със ситуацията. 5 месеца ме въртя на шиш, като обещава да плати дълга, съответно да й оставя земята на символичен наем, за да развива бизнес. Земята е ползвана за автоморга, съответно през това време се изнесоха части и скраб, с които се твърдеше, че ще плаща задължения. Аз, будалата, я оставих, защото все пак е сама с дете. Жал ми беше. Сега ми е жал за мен. Парите потънаха...

# 21
 • Мнения: 15 139
Да, добро утро от поредния акаунт, поредната драма. Жалко, че е в неподходящ раздел, та не можем наистина напълно да се потопим в тегобите на самотната майка, обградена от измамници и използвачи.

Приемането на наследство по опис от непълнолетен е достатъчно често срещан случай, нищо уникално, че да не може да се справи който и да е адвокат, специализирал се в наследственото право, камо ли с месеци да плащаш на адвокати за нищо. То и не знам за какво се плаща, след като явно процедура няма. Ако бяхте наистина подали заявление за приемане на наследството по опис, щяха да ви поканят да платите държавните такси, адвокат щеше да те посъветва да поискате опрощаване на таксите на база чл. 83 от ГПК, щеше да се състави опис, ако трябва да се издаде нареждане към кредитора, докато се приеме наследството и т.н. Ти не си никаква, ама никаква, че да разрешаваш на някой да ползва имот, който не е твой, не е и на виртуалното ти дете, да извършва бизнес в него, да разпродава имущество и пр. При задействане на процедура за приемане на наследството по опис, задължително е да се запечата имуществото в описа, докато не приключи процедурата. Ако има някакви подобни действия от страна на някой от наследниците, се счита, че той трябва да приеме наследството изцяло, заедно с всички права и задължения, а не по опис, до размера на имуществото в описа. Теб не те касае другите наследници какво ще правят с тяхното наследство и кога ще го приемат ли, всяка коза си виси на нейния крак. Единствено ако го откажат, може да се облажат други наследници с техния дял от пасивите и активите. Никой от вас няма право да се разпорежда с неговата част от имота, преди да е приел наследството и да е влязъл във владение, и дори и тогава има страшно много ограничения. Няколко години такъв имот не може да се продава без разрешение от съда, ако е доказана нужда. Силно съм скептична и за съществуването на "кредитната агенция", отпуснала такъв голям кредит без обезпечение В такива случаи имотът се ипотекира, ако няма доказани доходи, ама то ако имаше, щеше да взема кредит от банка, с нормална лихва. Ама теб това не би трябвало да те вълнува. Ако не са от тези, които чупят крака, приемайки наследството по опис, отговаряш за задълженията само до размера на наследеното и няма да те търсят, ако не стигне, ако ще и по милион да е лихвата на месец, нали така.

# 22
 • Пловдив
 • Мнения: 8 119
Цитат на: кукумицинка
Ти не си никаква, ама никаква, че да разрешаваш на някой да ползва имот, който не е твой, не е и на виртуалното ти дете, да извършва бизнес в него, да разпродава имущество и пр.
Имотът си е съвсем на "виртуалното дете" и на неговия брат/сестра. В това число изнесените от имота тенекии и кво беше са си били наполовина на "виртуалното дете", щом преди това са били на баща му.

Цитат
...адвокат щеше да те посъветва да поискате опрощаване на таксите на база чл. 83 от ГПК...
Авторката с това започна - поискала е освобождаване "на база" чл. 83 от ГПК и молбата е отхвърлена.

Цитат
Теб не те касае другите наследници какво ще правят с тяхното наследство и кога ще го приемат ли, всяка коза си виси на нейния крак.
С тяхното - не, ама с общите наследствени вещи леко я касае. Не нея, а "виртуалното" и дете, ако трябва да сме точни.

Цитат
В такива случаи имотът се ипотекира, ако няма доказани доходи, ама то ако имаше, щеше да взема кредит от банка, с нормална лихва. Ама теб това не би трябвало да те вълнува.
Имоти се ипотекират също така и при доказани доходи и кредит от банка. Не е нещо нечувано. И защо да не я вълнува дали от цената на имота ще остане нещо и за тях?

Цитат
При задействане на процедура за приемане на наследството по опис, задължително е да се запечата имуществото в описа, докато не приключи процедурата. Ако има някакви подобни действия от страна на някой от наследниците, се счита, че той трябва да приеме наследството изцяло, заедно с всички права и задължения, а не по опис, до размера на имуществото в описа.
Не знам кои действия са подобни, но предимствата на описа се губят само ако се укрие известен на наследника актив. И това се отнася за възрастен наследник (пълнолетен), при деца е ВИНАГИ по опис.
Ако под "подобни действия" имаш предвид продажба преди изтичането на срока по чл. 65 от ЗН - това във всички случаи става с разрешение на съда. Не само заради приемането по опис, но и защото наследникът е още непълнолетен. И едното, и другото изискват разрешение.

Цитат
Никой от вас няма право да се разпорежда с неговата част от имота, преди да е приел наследството и да е влязъл във владение, и дори и тогава има страшно много ограничения. Няколко години такъв имот не може да се продава без разрешение от съда, ако е доказана нужда.
Няколко години не може да се продава, защото така казва чл. 65 от ЗН, и няма връзка с "преди да е приел наследството и да е влязъл във владение". Обратно, самото разпореждане от наследник не е забранено, а се счита за фактическо приемане (изобщо, не конкретно когато е по опис).

И изобщо - ненужно ровиш за теле под вола, ми се струва.

Последна редакция: ср, 28 окт 2020, 14:34 от Магдена

# 23
 • Мнения: 15 139
Да, точно така, няколко години не може да се продава. Ако не е приел наследството, пък въобще не може да продава, тъй като не е негово.

# 24
 • Пловдив
 • Мнения: 8 119
Обратна е зависимостта - ако продаде, се счита, че е приел.

# 25
 • Мнения: X
Цитат на: кукумицинка
Ти не си никаква, ама никаква, че да разрешаваш на някой да ползва имот, който не е твой, не е и на виртуалното ти дете, да извършва бизнес в него, да разпродава имущество и пр.
Имотът си е съвсем на "виртуалното дете" и на неговия брат/сестра. В това число изнесените от имота тенекии и кво беше са си били наполовина на "виртуалното дете", щом преди това са били на баща му.

Цитат
...адвокат щеше да те посъветва да поискате опрощаване на таксите на база чл. 83 от ГПК...
Авторката с това започна - поискала е освобождаване "на база" чл. 83 от ГПК и молбата е отхвърлена.

Цитат
Теб не те касае другите наследници какво ще правят с тяхното наследство и кога ще го приемат ли, всяка коза си виси на нейния крак.
С тяхното - не, ама с общите наследствени вещи леко я касае. Не нея, а "виртуалното" и дете, ако трябва да сме точни.

Цитат
В такива случаи имотът се ипотекира, ако няма доказани доходи, ама то ако имаше, щеше да взема кредит от банка, с нормална лихва. Ама теб това не би трябвало да те вълнува.
Имоти се ипотекират също така и при доказани доходи и кредит от банка. Не е нещо нечувано. И защо да не я вълнува дали от цената на имота ще остане нещо и за тях?

Цитат
При задействане на процедура за приемане на наследството по опис, задължително е да се запечата имуществото в описа, докато не приключи процедурата. Ако има някакви подобни действия от страна на някой от наследниците, се счита, че той трябва да приеме наследството изцяло, заедно с всички права и задължения, а не по опис, до размера на имуществото в описа.
Не знам кои действия са подобни, но предимствата на описа се губят само ако се укрие известен на наследника актив. И това се отнася за възрастен наследник (пълнолетен), при деца е ВИНАГИ по опис.
Ако под "подобни действия" имаш предвид продажба преди изтичането на срока по чл. 65 от ЗН - това във всички случаи става с разрешение на съда. Не само заради приемането по опис, но и защото наследникът е още непълнолетен. И едното, и другото изискват разрешение.

Цитат
Никой от вас няма право да се разпорежда с неговата част от имота, преди да е приел наследството и да е влязъл във владение, и дори и тогава има страшно много ограничения. Няколко години такъв имот не може да се продава без разрешение от съда, ако е доказана нужда.
Няколко години не може да се продава, защото така казва чл. 65 от ЗН, и няма връзка с "преди да е приел наследството и да е влязъл във владение". Обратно, самото разпореждане от наследник не е забранено, а се счита за фактическо приемане (изобщо, не конкретно когато е по опис).

И изобщо - ненужно ровиш за теле под вола, ми се струва.
Благодаря, Магдена. Вие отговорихте вместо мен на забележките от страна на запознатата, явно, но нечетяща какво съм написала госпожа. Благодаря, че вече втори ден обръщате внимание на проблема ми. Това понякога е достатъчно на човек , за да се изправи и продължи. Вече имам уредена среща в поредна адвокатска кантора. Надявам се този, "така често" срещан казус, в който две деца може да станат длъжници благодарение на неразумни решения на починалият си баща, да бъде решен.

# 26
 • Мнения: 15 139
И как ще го продаде, след като не е собственик? Това е наследство по опис, не е обикновено приемане, за което не е нужна процедура. Има ли изобщо такъв случай и наистина да е прието наследството по опис?

# 27
 • Пловдив
 • Мнения: 8 119
Имах предвид, че продадеш ли, значи си приел - не по опис. А не че още не си собственик. Наследникът се счита за собственик и без изрично приемане, още от момента на смъртта на наследодателя; само ако се откаже, тогава се приема, че със задна дата все едно не е бил наследник.
Така можеш да продадеш, ако си възрастен. Дете приема по опис задължително, но детето и не може да продаде без разрешение.
Ако междувременно детето е станало възрастен и продаде в нарушение на чл. 65, вкл. и преди да е извършен още описът фактически, тогава ми се струва, че също би трябвало да изгуби предимствата на описа, но не съм сигурна, а и не съм чувала за такъв случай, не че не е възможен.
Така или иначе, тук говорим за евентуална продажба с разрешение на съда.

Последна редакция: ср, 28 окт 2020, 14:55 от Магдена

# 28
 • Мнения: 15 139
Да, губи ги предимствата на описа. Приема наследството изцяло, при положение, че е пълнолетен и дееспособен. И не е задължително всички наследници да приемат по опис. За авторката казах каквото мисля. Месеци наред, 10 ли бяха, да плаща на адвокати, според нея, пък да се стиска за държавните такси... След хонорара до отказа щеше да е преценила, че ще ѝ дойде по-евтино да плати и да задвижва нещата. Пък другите да се оправят. Като се задвижи процедурата и се запечата имотът, няма да крадат наследството на виртуалния наследник.

Има доста такива случаи мисля. И то за неголеми суми. Примерно наследниците искали да приемат по опис, ама някой от тях изтеглил с дебитната карта последната пенсия на умрелия дядо. И хоп, това се доказва.

# 29
 • Пловдив
 • Мнения: 8 119
Чакай сега - тя е платила на адвокат и движи нещата, но казва, че бавно се движат. Подозирам - София. Притеснява я, че както в момента земята вероятно стига за покриване на кредита и може би малък остатък, след време няма да стига, а тенекиите от моргата са изнесени и продадени неформално, без тя да види нещо от парите. Не виждам в какво я подозираш ти, тоест не виждам основание.

Общи условия

Активация на акаунт