ОСМИ клас 2020/2021 - От чина или от вкъщи - осмокласникът на речника (не) се мръщи

• 25 928
  • 743
  •   1
Отговори
# 495
О, я да сте здрави, пък другото как дойде Simple Smile
Мислите ли, че учителите, които не умеят да провеждат качествено ДО , провеждат по-добро такова, или просто се самозалъгвате? Танцьорите да мълчат, тук поименно знаем колко са в танцови или други училища Simple Smile и са малцинство. Останалите си отговорете честно, не е нужно на мен да ми пишете.

# 496
  • София
Сериозно ли, Хепи, задаваш този въпрос? Да, вярвам го и хората миналата година го споделяха из темите. Много добри преподаватели по език примерно в реална обстановка, които обаче са на възраст и съответно не са много на ти с техниката, влизат в тази група. А има немалко такива (специално в столичните "елитни" гимназии), които заради това са  били далеч по-неефективни при ДО в опитите си за работа с различни файлове, платформи, при проверка и корекция на домашни и сие, лесно са били изигравани от тийновете с преписване, подсказване и т.н...Което не ги прави лоши учители...  Иначе е ясно, че скатаващите се при присъствено същото ще правят и при ДО, там няма спор..

Последна редакция: чт, 29 окт 2020, 17:27 от пенсионирана русалка

# 497
Люба, прегръдки и бързо да сте си вкъщи! Heart

Не мисля, че тези, които не провеждат качествено ДО провеждат по-добро присъствено такова. Или поне не всички. Но знам, че присъствието в училище не е само усвояване на материал.

# 498
  • софия
Хепи, съгласна съм с частта с учителите. Проблемът с ДО не е толкова в различното качество на преподаваната информация, а в подхода, при който се губи много съществена част от личното общуване, което е важен елемент на обучението. Ученето не е само това да предадеш/възприемеш и възпроизведеш определен обем от информация.

# 499
Ако преди година някой ми беше казал, че децата ще плачат и ще искат да ходят на училище щях да реша, че е луд.
Аз подкрепям тезата, че всяко училище трябва да се гледа отделно и да се решава на база ситуацията в него.
Така взимаш, решаваш и режеш на глобално ниво не си е работа.
В нашето училище болни почти няма. Учителите твърдо са “ЗА” присъствие в клас. Децата също.
И какво от това? Очевидно никой не ни пита, а и не гледа какво се случва локално...
Подготвителен клас с език+ ДО не ми се връзват особено.

# 500
Вярно, е че се губи много, обаче моето впечатление И от темите е, че просто някои неща лъснаха Wink
Нооо ок
Нека лафа да върви, няма да преча
Напрежението трябва да се излее

# 501
  • София
Така е. Има добри възрастни колеги, които не се справят добре с технологиите. Те са против ДО и по тази причина. Но има и такива, които открито заявяват, че си взимат нарочно отпуск и болнични, за да предизвикат ситуацията и да си стоят вкъщи, защото им е по-добре. Така ще поставят на колене системата и никой нищо не може да направи. Срамувам се

# 502
8 месеца ходиха на обучения, все едно две приложения могат да пуснат...

# 503
Сериозно ли, Хепи, задаваш този въпрос? Да, вярвам го и хората миналата година го споделяха из темите. Много добри преподаватели по език примерно в реална обстановка, които обаче са на възраст и съответно не са много на ти с техниката, влизат в тази група. А има немалко такива (специално в столичните "елитни" гимназии), които заради това са  били далеч по-неефективни при ДО в опитите си за работа с различни файлове, платформи, при проверка и корекция на домашни и сие, лесно са били изигравани от тийновете с преписване, подсказване и т.н...Което не ги прави лоши учители...  Иначе е ясно, че скатаващите се при присъствено същото ще правят и при ДО, там няма спор..
Това е точно случаят с една ни учителка по немски. Прекрасен преподавател, но на ДО я няма.
Изобщо не е вярно, че в двата вида учебни среди хората се проявяват еднакво.

# 504
  • София
Не знам за учителите, аз лично видях с очите си, че и при най-интересните преподаватели, след месец ДО на децата просто им писна и започнаха да слушат с половин ухо в най-добрия случай.
Масово тестове се правеха с преписване или колективен паралелен труд във Вайбър. Споделям впечатления на поне десет семейства лични приятели, с които честно сме си говорили как са учили децата.
Приятелката ми с десетокласник в НЕГ сподели с огорчение, че синът ѝ завършва за първи път с пълно 6 от четвърти клас насам, защото явно е измамил системата.
Та общо взето това е положението. Никой да не се заблуждава, че ДО е ефективно. Може 5% от децата да са адски съвестни, обаче преобладаващо не е така.

# 505
Pileto,
Абсолютно права си. За мен да си учител и лекар е призвание. Трябва да гориш в това и да ти идва от вътре.
Ако ще пускаш болнични и ще симулираш ситуация за ДО значи си объркал призванието. Ясно беше още през пролетта, че на есен ни очаква същият филм. Да си бяха потърсили друго амплоа.
Истината е, че и на тези симуланти може да се намери колая...Просто училищата не са се заели сериозно. Достатъчно е работодателят да оспори болничния и да предизвика лекарска комисия. Комисията заседава през няколко месеца и докато не се произнесе-пари нЕма!
Като изгорят 2-3 много бързо ще се подредят нещата. Да! Няма учители, но ако ще ми варят боб в къщи и ще симулират преподаване-хайде няма нужда.
След 10 години ще имаме неграмотно поколение. Деца с потенциал, който е смачкан, убит и отрязан. Деца с проблеми при социални контакти и т.н.

# 506
Да взема да споделя един случай на учител, преподаващ испански език на сина ми в предишното училище...
Според нея език с учебници не се учи, съответно 3 години нямаха учебници. Даваше им някакви думи, какво правеха струваха, не знам... Детето намрази испанския език. Като им дадеше домашно за превод им казваше да ползват гугъл за превод. Синът ми е възпитан никога да не лъже при каквито и да било обстоятелства. Той се опита сам с наученото да си направи домашното по испански. Имаше четворка, а останалите, ползвали гугъл - шестици.
До тук със споровете за присъствено и дистанционно обучение... Желание и принципи трябва да има и от двете страни. Който не е свикнал с технологиите - да се научи, това предстои оттук нататък. Който не е свикнал да не лъже - да се научи да не го прави и ако иска да получи знаия да положи усилия да ги получи!

# 507
Директор може да влезе по всяко време и да види как се провежда часа ДО....от там насетне няма какво да говорим.  Че то миностъра за един следобед може да провери училищата в областта или страната Wink
Аз самата видях достатъчно часове онлайн и те напълно се покриха с впечатлението ми от реала. Няма млад, няма стар в тая работа. Simple Smile
Психологическите аспекти са съвсем други. Но...как да кажа. Как да очакваме министерството да погледне на нещата по отгоре, като ние самите сме забили в едно дърво и виждаме само него и край.

# 508
"Който не е свикнал с технологиите - да се научи, това предстои оттук нататък."

Силно се надявам, че разумът ще надделее и това няма да е тъй.
Защото училището далеч не е само преподаване на уроци и човешкият жив контакт е незаменим.

# 509
"Който не е свикнал с технологиите - да се научи, това предстои оттук нататък."

Силно се надявам, че разумът ще надделее и това няма да е тъй.
Защото училището далеч не е само преподаване на уроци и човешкият жив контакт е незаменим.
Не, нямах предвид, че оттук нататък предстои само ДО, а че технологиите непрекъснато навлизат в ежедневието ни и няма как да не се използват и в образованието занапред.

Общи условия

Активация на акаунт