В момента чета ... 67

• 46 583
  • 733
  •   1
Отговори
# 135
В момента се запознавам с Магда Сабо и "Улица Каталин".

Въобще европейската поредица на Колибри е изключителна.

Улица Каталин ми хареса . Имам да чета и Вратата и смятам да си купя и новата от Сабо . Но засега пасувам .
  Хубави книги имат в Колибри , но доставката е доста висока и някак изяжда намаление от промоция.
  Вторият пол ще дебна да пуснат пак на изгодна цена или да се появи нейде втора ръка .
Снощи започнах Героят с хиляди лица от Камбъл или Кембъл или както го зоват там

4,18 лв. беше моята доставка. Промоцията им беше хубава, да, но ако купуваш единични бройки доставката изяжда намалението. Спор няма. Мисля, че колибри нямат собствен магазин или опции за взимане на място.

# 136
В момента се запознавам с Магда Сабо и "Улица Каталин".

Въобще европейската поредица на Колибри е изключителна.

Улица Каталин ми хареса . Имам да чета и Вратата и смятам да си купя и новата от Сабо . Но засега пасувам .
  Хубави книги имат в Колибри , но доставката е доста висока и някак изяжда намаление от промоция.
  Вторият пол ще дебна да пуснат пак на изгодна цена или да се появи нейде втора ръка .
Снощи започнах Героят с хиляди лица от Камбъл или Кембъл или както го зоват там

4,18 лв. беше моята доставка. Промоцията им беше хубава, да, но ако купуваш единични бройки доставката изяжда намалението. Спор няма. Мисля, че колибри нямат собствен магазин или опции за взимане на място.

Друг минус за мен е , че няма запазване на хронология в профила за да си проследя какви поръчки съм имала . Определено не са малко.
Плюс - клубната или вип карта от 5 процента . Кода винаги се добавя - независимо , че тече някаква промоция. Например ,ако е 50 % става 55

# 137
Когато не мога да чета /умора/ слушам аудиокниги. Бързо се свиква. Слушам докато разхождам кучето, пътувам с ГТ, върша домакинска работа, изобщо във всякакви ситуации, в които са ми заети ръце/крака и не мога да държа книга, но мога да слушам. Simple Smile Малко като реклама звучи, но за мен е така. Вечер като заспивам и не мога да си държа очите затворени, но мозъкът ми още функционира.

Аз също съм така.
ДА, вчрно е, че нищо не заменя хартиения носител, но в дадени ситуации е много полезно. Аз преоткрих чистенето и готвенето с аудио книгите. Не си плащам приложение, а преди повече от 3 г. си купих еднократно аудиогласа Дария (тогава беше около 8 лв.). Много съм доволна, защото не съм ограничена, от това дали книгата е аудио, Дария чете всичко (pdf, epub, txt, word).

# 138
Започнах 10-тата част от цикъла за Бабкин и Илюшин на Елена Михалкова - "Флейтата на ловеца на плъхове". Същият стил като предишните. Накрая винаги е оказва, че някои от главните заподозрени в действителност имат съвсем различни мотиви. В 9-тата авторката експериментира с формата на романа - разказът се води периодично от името на различните герои. Добре се е получило...

Между другото прочетох няколко разказа и два романа на Агата Кристи от цикъла за мис Марпъл - "Трупът в библиотеката" и "Смърт в Лимпсток". След втория се замислих, че някои книги трябва да бъдат забранени за лица, които не са навършили поне 25 години Simple Smile Успоредно на криминалната линия тече и романтична:

Скрит текст:
Героят се запознава с момиче, което според описанието, "прилича повече на кон, отколкото на човешко същество" и има вид на леко слабоумно. Разменят няколко изречения и след няколко дни той я кани да поживее в къщата, която е наел заедно със сестра си, защото майка и се самоубива. След още няколко дни тя изпраща героя до гарата, той спонтанно решава да я заведе в Лондон и да я облече прилично. Прави го, а на следващия ден разбира, че иска да се ожени за нея и иска ръката и. Обаче тя му отговаря, че не го обича. След още два дни прочита някакъв сонет на Шекспир и установява, че всъщност го обичала... И се женят.

Хайде, хората с опит могат да преглътнат подобна история като проява на специфичното британско чувство за хумор на авторката. Лошото е, че подрастващите са склонни да гледат на света романтично и могат да възприемат подобни сценарии и модели на поведение като проява на благородство. И да се опитат да се придържат към тях в реалния живот. До какво води това - всички знаем... Дори Агата Кристи го казва в един диалог от цитирания роман:

- Я ми кажете защо не сте се оженили досега, господин Бъртън?
- Да речем - рекох замислено, - че не съм срещнал все още подходяща жена.
- Да речем, че мога да приема отговора ви, но не ми се струва много добър, защото почти всички мъже очевидно са женени за неподходящи жени.

Само че това романтичният тинейджър ще го прочете по диагонал и дори няма да се замисли. И чак след като се опита да създаде няколко връзки по подобен сценарий, бавно и мъчително ще разбере на собствен гръб, че за да бъде пълноценен и щастлив един по-дълъг съвместен живот с жена е нужно да са изпълнени... поне още няколкостотин условия... Ако има късмет. Ако няма - в най-добрия случай ще изгуби няколко години от живота си, докато се разведе. В най-лошия - ще се примири, ще страда цял живот, ще пие кротко вечер и ще въздиша за времето, когато е бил свободен.

Последна редакция: чт, 12 ное 2020, 00:30 от Анонимен

# 139
  • Чукарландия
Ако въобще нещо прочетат тийнейджърите... Днешните малки, големи и още по-големи момичета и момчета все по-малко четат!

# 140
Започнах "Стаята на чудесата" от Жюлиен Сандрел. Книжката е кратка, около 200 страници, вече съм прочела 50+, но не съм впечатлена. Бързо се чете, но очаквах повече. Надявам се да променя мнението си по-нататък.

# 141
Ако въобще нещо прочетат тийнейджърите... Днешните малки, големи и още по-големи момичета и момчета все по-малко четат!
Което според мен е чудесно! Grinning Колкото по-глупави, некадърни и необразовани поколения растат, толкова по-високо ще се цени и заплаща трудът на квалифицираните специалисти. Т.е. аз ще заработвам с все по-малко труд все повече пари Simple Smile

Между другото, видях, че в Читанка-та е излязла "Отдавна мъртви" - първата книга на Кати Райкс от цикъла "Кости". Отдавна съм си набелязал въпросния цикъл като потенциално интересен заради личността на авторката - професор по антропология и практикуващ криминални антрополог. Според отзивите произведенията и са написани изключително реалистично, до най-малката техническа подробност. Очаквам нещо в стила на Саймън Бекет, ако не и по-добро. Но още не му е дошъл реда за четене...

На български са преведени само 4 книги от общо 18, при това не последователни - 1, 5, 10, 11... Което не ме учудва особено - вече съм се убедил, че от родните издатели могат да се очакват всякакви малоумия. Обаче останах изненадан, когато потърсих цялата поредица на руски. Преведени са от 1-ва до 5-та и 8-ма книга. При това - до 2014-та година. След което - нищо! Дори във флибустата няма фен-преводи... А за братушките е съвсем нетипично да зарежат в началото превода на интересна поредица... И се питам каква може да е причината. Сещам се само за два варианта - или не са се продавали добре и закупилият авторските права се е отказал от тази авторка, или издателят не е успял да се договори за цената на авторските права и в момента изчаква. Както се беше случило у нас в продължение на няколко години с издателство "Вузев" и произведенията на Тери Пратчет. Като прочета първите книги, ще споделя впечатления.

Последна редакция: чт, 12 ное 2020, 00:11 от Анонимен

# 142
  • София
Аз още мъча Хлебарките на Несбьо. Не мога и не мога. В мен ли е причината, не знам. Изпускам цели пасажи, защото се разсейвам и чета механично. Появяват се изведнъж някакви герои, които изобщо не знам как са навлезли в сюжета. Ще я измъча тази, но ако и следващата му е такава, го зарязвам. Впрочем аз съм чела Снежният човек, тази беше първата, която хванах и тогава ми хареса. Затова реших да ги чета хронологично.

# 143
  • Sofia
И мен "Хлебарките" аха да ме откажат. Но дадох шанс на следващата и те нещата се завъртяха, като на мен лично Несбьо ми е от любимите скандинавски автори в момента. Жалко че опуках всичките му книги, сега има да чакаме...

# 144
  • София
И мен "Хлебарките" аха да ме откажат. Но дадох шанс на следващата и те нещата се завъртяха, като на мен лично Несбьо ми е от любимите скандинавски автори в момента. Жалко че опуках всичките му книги, сега има да чакаме...
Аз така съм с Юрт и Русенфелт. Жалко, че книгите са само 6.

# 145
И аз съм на поредицата на Несбьо Simple Smile Първите 2-3 книги са по-тегави наистина, особено "Червеношийката" направо я зарязах до средата. След това всяка следваща книга става все по-интересна. Вече съм на "Жажда" и чак ми е мъчно, че ми остават само две Simple Smile

# 146
Аз все пак преди 2-3 дни успях да завърша "Да убиеш присмехулник" и въпреки, че е класика и хората я смятат за животопроменяща книга, не е моята чаша чай. Сюжетът не е лош, но начинът на написване направо ме изтормози.
Започнах "Детски и домашни приказки" на Братя Грим, преводът за сега ми харесва, изданието е красиво, с твърди корици. Единственият минус до сега е, че са доста тънки страниците и трудно се разгръщат. Но пък е много любопитна книга за мен, с удоволствие се запознавам с оригиналите на приказките.

# 147
Ако искате да проникнете в немската национална душа,трябва да прочетете приказките на братя Грим. Може да изглежда странно и пресилено,но приказките на братя Грим формират и изграждат немците такива,каквито са познати днес.

# 148
  • Deutschland
Би ли пояснила какво точно имаш предвид. Стана ми любопитно като какви са познати немците днес.
Иначе приказките на братя Грим са си доста кръвожадни.

# 149
Именно - кръвожадност. Емоционална тревога и страх.В "Червената шапчица" на Грим има повече насилие и убийства в сравнение с версията позната у нас. Целта е момичетата от малки да се научат да се пазят от непознати хора. Братята насочват вниманието на немците и към древната немска митология. Също така работят и за обединението на немците. Психиката на немците от онова време - живеещи изолирано в малко немски херцогства - съвпада с атмосферата на приказките на братя Грим. 

Общи условия

Активация на акаунт