ОСМИ клас 2020/2021 - Плам, пламти! Котел, бълбукай! Със надежда ДО да свърши проблещукай!

• 30 222
  • 737
  •   1
Отговори
# 345
Добре е детето. Официално мога да се включа в статистиката на Солничка за увредените психически от вируса, защото не осъзнах, че кашля от това, че пека люти чушки. Но истината е, че не спазва никакви мерки, вчера  видях как всички деца от класа ядат от един и същи пакет с някакви гризини. А всяка сутрин повтарям - миене на ръце, маски, в никакъв случай храна, пипана от други хора. Беше си метнал и якето на двора. Излиза в приличен вид, връща се като Мориц.
ston, за мен също е странно това схематизиране на литературата. Снощи си мислех дали бих постъпила така, ако съм учител. Не съм сигурна към това поколение деца как трябва да се подхожда. Много е трудно да ги провокираш да им е интересно, сигурно поне трябва да им набиеш някакви таблици в главата. Трябваше да съпоставят двете двойки - Парис и Елена и Хектор и Андромаха, едно момиче каза, че не е сигурна, че Парис и Елена не се обичат, според нея просто са в друг етап на връзката. Според учителката Омир е категоричен, че са си омръзнали и са се отчуждили.
Подозирам, че и контролното по български е било с повече въпроси как точно се казва някое правило, а не дали могат да го прилагат, пишат ли грамотно. Специално за правописа съм готова да се яви на комисия, ако учителката се заяде. Понякога се консултирам с него за запетаи и др. неща.
Вкъщи всички сме за Байдън.

Последна редакция: чт, 05 ное 2020, 07:12 от Amanda.D

# 346
И Валери Симеонов смята, че трябва да спрем децата от училище, тези над 4 клас... за да не разпространяват...
И у дома сме за Байдън, бяхме фенове на Обама, девойката още страда за него. Родителите ми, и двете двойки, че аз съм с две, са за Тръмп. Тази сутрин преди първия час провери сайтовете как върви преброяването. Simple Smile

# 347
Добре е детето. Официално мога да се включа в статистиката на Солничка за увредените психически от вируса, защото не осъзнах, че кашля от това, че пека люти чушки. Но истината е, че не спазва никакви мерки, вчера  видях как всички деца от класа ядат от един и същи пакет с някакви гризини. А всяка сутрин повтарям - миене на ръце, маски, в никакъв случай храна, пипана от други хора. Беше си метнал и якето на двора. Излиза в приличен вид, връща се като Мориц.
ston, за мен също е странно това схематизиране на литературата. Снощи си мислех дали бих постъпила така, ако съм учител. Не съм сигурна към това поколение деца как трябва да се подхожда. Много е трудно да ги провокираш да им е интересно, сигурно поне трябва да им набиеш някакви таблици в главата. Трябваше да съпоставят двете двойки - Парис и Елена и Хектор и Андромаха, едно момиче каза, че не е сигурна, че Парис и Елена не се обичат, според нея просто са в друг етап на връзката. Според учителката Омир е категоричен, че са си омръзнали и са се отчуждили.
Подозирам, че и контролното по български е било с повече въпроси как точно се казва някое правило, а не дали могат да го прилагат, пишат ли грамотно. Специално за правописа съм готова да се яви на комисия, ако учителката се заяде. Понякога се консултирам с него за запетаи и др. неща.
Вкъщи всички сме за Байдън.
                Аманда,все повече започва да ми допада твоето дете! Обичам такива деца! Винаги съм имала слабост към този тип деца и съм се старала да не го показвам в работата си,но.....незнайно как те го разбират.Сега ,когато ги срещам, установявам ,че са прекрасни млади хора и съм щастлива,че има такива деца.
                 За литературата - интересно ми е кой определя какво ще има в таблицата ! Литературата трябва да развива,да стимулира мислене и емоции ,а не да ограничава и някой да ми вменява кой герой какъв е.Замислете се вие когато четете и ...на един книгата е любима,друг не я понася.Излиза,че сме изпуснали таблицата и .....имаме собствено мнение. Yum Сега вече не се чудя защо нашата госпожица каза,"това,че е млада не я прави умна и е скучна"! С таблица няма как да грабнеш децата.Практиката показва ,че "пакостниците" в литературата по-често са любими  и няма как една таблица да ми обясни кой какъв е и какво ще е моето отношение към него.

# 348
  • София
Права e Amanda да се ядосва. Аз също бих се ядосала на нейно място. Не е ОК такова поведение в час.

Последна редакция: чт, 05 ное 2020, 11:18 от bazel

# 349
  • София
Аз я разгледах тази таблица. Така както аз я разбрах не става въпрос да попълниш вътре нещо точно определено. Просто дава насоки в каква посока да са разсъжденията, какви аспекти от характера на героя се търсят, но никъде не се иска точно определено попълване. Всеки може да го направи и най-важното аргументира според собствената си преценка. На моите момчета, например, трудно им тръгва мисълта, пишат много постно и подобни таблици биха им помогнали да се научат да пишат по-задълбочено и да се аргументират. Въпросът е веднъж попълнена таблицата да не остане в този табличен вид, а да се превърне в строен текст, който отговаря на правописната, лексикална и стилистична норма.

# 350
  • о`майна лунна нощ е
Добре е детето. Официално мога да се включа в статистиката на Солничка за увредените психически от вируса, защото не осъзнах, че кашля от това, че пека люти чушки. ...

Връщаш ме години назад, в които все още живеех с нашите. Баща ми се опита да ни затрие фамилно един ден. Откъде му беше дошла гениалната идея да пече люти чушки в Раховеца в кухничка 3 на 3 метра, в която и се храним семейството. Аспиратори, аспирация ... непознати бяха тия неща. В стаята сме, той гордо приключва процедурата и отваря със замах вратата на фурната. Следващия час два ми се губят в кашлица и сополи.

Тази сутрин окъсняхме с баща му на набора и хванахме началото на часа по немски при класния. Толкова позитивно ги подхвана с как сте, деца, навън е толкова слънчево и приятно, добре ли се чувствате ... Ведър глас Повдигна ми настроението.

# 351
  • у дома...
ТуиГ, същото впечатление ми прави и учителката по испански. Всеки ден е с тях по четири часа, втора смяна са. А така спокойно си води часовете и такова спокойствие лъха от гласа ѝ, все едно цял живот си е била на ДО и все едно сегашната ситуация е най-нормалната. И за всяко дете намира начин как да го похвали. Вчера четоха някакви упражнения, в които трябваше да поставят точния глагол и да го спрегнат. В класа има едно момиче, което чете много гладко на испански. Повечето си сричат. Ами сеньора Славчева намери начин да похвали всички деца - дали за правилно използван глатол, дали за правилно четене, а някои и за двете. И покрай похвалите спомене и грешките.  Децата явно се чувстват добре с нея, защото скоро я бяха молили пролетта да ги води в Испания на концерт на Малума или да ходят на паеля Simple Smile А вчера я молеха да им пише оценки.

# 352
ТуиГ, Simple Smile  Обожавам люто и за мен нищо не е вкусно, ако не е е прибавен лют вкус. Редовно си пека от тези малките чушлета  сорт "Шипка" Simple Smile
За мен е непонятно детето защо се държи така. Хубаво е да имаш различно мнение, но да го кажеш спокойно и аргументирано. А той го прави и с един дразнещ тон. Не е за първи път да има проблем с учителки по български и по литература, в тези часове най-често се изявява.
Дано наистина учителката да е по-широкоскроена и да им дава свобода на мислене. Аз вчера останах с впечатление, че пример за поведение са Хектор и Андромаха, че те са измерител на истинска любов, семейство и т.н Хектор е този, който въплъщава повече от човешките ценности и трябва да го харесваме. Според реакциите на децата непрекъснато вървят едни "плюсчета" и "минусчета". Каза на някои, че вече са натрупали по няколко минуса и предстои двойка. Даже обясни, че тя повечето неща е написала и трябва да ги повторят, но те дори и не четат, че е сигурна, че и не преписват, защото нищо не виждат от това, което е пред очите им:smile: И е права.... Повече няма да влизам като таен наблюдател, защото само се ядосвам. И със ставането дойде да ми каже, че все пак харесва Ахил повече от Хектор.

# 353
  • софия
И аз обичам люто, на всичко, което може да се сложи, слагам. Най-обичам рибките залети с копър, магданоз, чесън, олио, оцет и малко мед. А сосчето колко е хууубавооо...
Добро утро☕

# 354
  • Между гори и планини
Ах, изборите в САЩ.... Ние като полуамериканско семейство се надяваме на Тръмп, защото долара се вдигна от момента на спечелването му. А живеем обвързани с него. Всички американци които познаваме също са за Тръмп. Според мъжът ми, е въвел стабилна външна политика. Враг  му е единствено голямата уста и социалните мрежи.
Байдън бил много мек и фурнаджийска лопата, за да се хареса е готов да целува задници. Буквален цитат. 🤪
Моя преди малко правеше контролно по ИТ, пращаше и снимка на изчисления някакви. Сега го е страх, че повечето ги сметнал на ум и не ги записал на листа.
Упражнява задачи по математика здраво. Изчисти комбинаторика и средни отсечки, сега заляга на вектори. Много се старае и има за първи път от години , желание да решава задачи. Това, да ти харесва учителката и тя да обяснява добре, е много важно. По време на частните уроци, го кара да говори и обяснява всичко на глас, да не се отказва. Харесва ми.

Последна редакция: чт, 05 ное 2020, 10:05 от Доня Дафина Черешова

# 355
  • София
Ха, Доня, не се бях замисляла за говоренето и обясняването.
Аз в нашата тема мрънках за това, че господинът дава задачи за решаване, след което ги препитва, да обясняват кое как са решили. Това сега де, иначе на дъската е ясно...
Не ми харесваше губенето на време, но може и да има полза от изговарянето.

# 356
  • Между гори и планини
Ползата е да се научат да мислят, а не да решават на автопилот. Така го чува как разсъждава и ако тръгне в грешна посока да го върне на място.

# 357
  • София
Да ти кажа и аз харесвам повече Ахил. Не е случайна онази работа за "лошите момчета". Хектор ми е малко бозав... Но определено бих имала проблем да го обясня и защитя литературно. А че не четат - не четат.
Моят има 3 + и очаквал 6ца, обаче се оказа че има и - за без домашно. Даже знам точно на кое домашно е -, той взе да ми спори. Казах му покажи ми го написано - не го показа. Тя му задавала въпроси по него и той бил отговорил... Пак го питах: Покажи ми домашното - хлъц...
Домашните изглеждат обемни, но събота и неделя ако си седне на задника за 2-3 часа ще ги направи, но няма кой да обикаля с колелото или да се лендзи на тела... Няма такова размотаване и накрая учителката била скучна... На челна стойка да застане, за да е интересна ли?!
Масово не са свикнали да учат качествено и най-вече ефективно, защото си губят времето с хиляди други неща, за които пак биха имали време с по-добра организация и най-вече приоритети.

# 358
  • София
И аз харесвах Ахил повече, в онази си възраст. После пак, като избраха най-подходящия да го изиграе 😀 , но сега осъзнавам, че може би Хектор е по-добрият герой. Разбирам Аманда защо се дразни, въпреки че ми е много симпатично това момче с разсъжденията си. На моя колежка синът също има подобни изяви в клас, а е по-малък. Предполагам, че за добрия учител е интересно да има такива ученици, за да успее да развие уникалното в тях. За жалост в много случаи това не се толерира.

# 359
  • софия
Не се интересувам и не познавам американската политика. Покрай изборите сега четох не особено ласкави неща за Байдън. Освен това е толкова възрастен. С цялото ми уважение към възрастта и опита, които носят те, носи и не положителни качества и изменения. В Тръмп не ми харесва просташкият стил, който демонстрира. От друга страна четох, че много бърка на прооръжейните интереси на Америка, а никога не съм харесвала как се намесват и създават международни конфликти. Като че ли Тръмп доста пречи, а това са огромни пари, съсредоточил се е вътрешнополитически.

В момента тече час по физическо. Избра да показва упражнения без скачане и са облечени с екипи 😂

Последна редакция: чт, 05 ное 2020, 10:03 от zvаnchе

Общи условия

Активация на акаунт