Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Запитване относно изпитите в училищата

  • 617
  • 3
  •   1
Отговори
  • Мнения: 825
Здравейте!
Бихте ли ми обяснили следното: от 1 до 12 клас в училищата на какъв интервал се полагат изпити, след края на кои класове и какво следва след изпитите. Т.е. преместват се в други у-ща? и прочие.

До колко е важен избора на училище и преподаватели още от самото начало, също ме интересува, като подготовка за най-ранния изпит да речем.

Малко лаишки питам, но искам да събера най-обща инфорация за ситуацията в днешно време.

# 1
  • София
  • Мнения: 26 708
Изпити? Много странен въпрос. Ами те всъщност започват от детската градина!😜

# 2
  • Мнения: 1 899
Добрите частни училища и колаборирани общинско-частни (Сдружение "Шилер" напр.) имат приемен изпит преди подготвителната година.  Това предполага развита фина моторика на детето, познаване на цветовете, развит усет за общо и различно, умение да групира и т.н.

След 4-ти клас в София е битка за СМГ. Курсове за подготовка започват още от 2-ри клас. Ицпритът е по математика, но върху неизучавана в редовния курс материя. Цел е да се открият математически таланти, които в бъдеще да се развиват. Гимназията за древни езици и култури също откри учебен курс за 5-ти-7-ми клас. Говори се, че и Националната природомателатическа гимназия ще го направи, но не се знае.

След 7-ми клас има Национално външно оценяване по български език и литература и математика. Според класирането на него се записва гимназия. Този %изпит" има най-голямо значение, защото в тийнейджърските години средата е особено важна, а и качеството на преподавателите.

След 10-ти клас има също национално външно оценяване по предметите, описани за 7-ми клас и информатика. Засега резултатите от него са информативни .

В 12-ки клас има държавни зрелостни изпити - български език и профилиращи предмети. С оценките от тях се кандидатства за ВУЗ.

Всичко е свързано. Над пясък не се строи устойчива сграда. Затова още от подготвителна група е важно детето да има добър учител и отношението в къщи да е сериозно към обучителния процес.

# 3
  • Мнения: 825
Шарлот, много благодаря за изчерпателния отговор. Такъв ми трябваше.
Благодаря Hands Pray

Общи условия

Активация на акаунт