Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 33

• 36 198
  • 738
  •   1
Отговори
# 675
Eлора, според мен, трябва да минат поне около 6м от операцията, за да може да правиш някакви генерални прогнози за здравословното си състояние. С други думи, всички рани да са заздравели на 100%, всички процеси да са се нормализирали и предизвиканите от интервенцията неразбории, да са се успокоили.
Нямаш някакви сериозни поводи за притеснение за момента.

# 676
Елора, не "може", ами най-вероятно "ще" стане диабет. Въпросът е кога, след колко време...Разбира се, ако не се злоупотребява с храната може и да си остане само ИР до края на живота...но зависи.
Редактирам: а ако се внимава с храненето може и да се подобри ИР. Wink

# 677
Да бе, аз мислех да напиша "ще", ама понякога съм в странни фази на тактичност. Иначе си ме знаеш каква съм директна.
Всъщност ще бъда директна.
С тази кз диабетът и е в кърпа вързан и то много скоро.
Щом на гладно е над 6 е жива трагедия.
Един колега имах такъв. 50 годишен. И мислеше, че щом му е 6 на гладно е в нормите, че реф. стойностите така показвали. Дори личната му казала, че при 6,05 кз, нямало какво да се тревожи.
След година вече си го диагностицирах с диабет, ама той си продължава да си хапва всичко.
Много е болен, ама много.
Последно на гладно кз му беше 8 и нещо.

# 678
  • София
Аз съм явно някакъв медицински абсурд. Имам завишен Б12 и без да го смуча/пия на хапче, магнезият, желязо и феритин са ми е в норма.

# 679
Проблемът е да се пият добавки с Б 12 когато желязото е ниско. Нормално желязо и по-висок Б 12 не е чак такъв абсурд.

# 680
  • Paris, France
За моето предишно GP системна КЗ над 5 на гладно е проблемна, а над 5.5 е "жив диабет".

При всички случаи КЗ над 6 е преддиабет.

Елора, ти можеш да си ядеш плодове, но при КЗ над 6 трябва не да се намалят, а напълно да се изключат за известно време и след нормализиране може и да не е възможно да се ядат редовно. Ти никога не си имала проблем с КЗ, а само с инсулин.Алкохол, повечето плодове, зърнени, ориз, картофи, бобови, млечни се намаляват бавно и спират за известно време. При нея има и проблем с холестерол. На мене плодовете ми вдигаха КЗ доста време след пълно нормализиране на инсулин и си зная, че вероятно няма да са част от ежедневното ми меню до края на живота ми. Същото с алкохол.

Много хора имат завишен Б12 без добавки. Имат си бактерии в червата, които им го произвеждат.

# 681
  • Пловдив
Благодаря на всички за отговорите,  ценя откровеността! Излиза, че повече от три години съм живяла в заблуда, че всичко е ок. Странното е, че поне веднъж годишно посещавам ендокринолог, един от най-добрите в Пловдив относно хашимото и дори на последните изследвания той ми изчисли хома индекса и увери, че нямам проблем с ИР. Явно стреса и обездвижването през последните месеци ми са се отразили зле, иначе не ям бял хляб от години, тестени много рядко, никакъв алкохол, но пък често хапвам шоколад, ядки, плодове, които сега чета че не са ок.
Отивам да чета, има мн интересни статии и мнения в първия пост, моля за препоръка за добър ендокринолог в  София за ИР.

# 682
Напоследък само ви чета, но няма как да не похваля резултатите на Елора. Чудесни са. Според мен нямаш нужда от никакъв метформин, за да влезеш в норма.
Аз заради тия Кортикостероиди , които пия за Щитовидната жлеза ми е много трудно да поддържам КЗ под 5 , гледам да не се вдига над 6, но инсулина ми последно си беше доста висок 16.  Още месец ще ги пия, но вече  в по-малки дози, надявам се инсулина да падне.

# 683
Мерси. И аз се радвам за някои от резултатите.
Ще карам сега с желязото. Няма да бързам с лекарства.
Наистина не ми се иска пак метформин.
Ако се наложи, то тогава ниска ще е дозата, но засега ще се въздържа.

# 684
Айде, американците пак провлачиха крак в здравословното хранене. Скоро очаквайте нова "супер храна" памук Sweat Smile

„Памучното семе може да се консумира по много начини. Ще продължим да извлечаме масло (използваемо за готвене), сега обаче останалата субстанция, с високо съдържание на протеини, може да се използва като протеинова добавка в тортила, хляб и печени изделия. Ядките на семената могат да бъдат печени и консумирани като закуска или както фъстъченото масло за мазане или в протеинови барове “, каза Rathore.

“Cottonseed can be consumed in many ways. We will continue to crush it to extract oil (usable for cooking). However, now the leftover meal with its high protein content can be used as a protein supplement in tortilla, bread and baked goods. The seed kernels can be roasted and eaten as snack or as peanut butter type of spread or in protein bars,” Rathore said.

от тук

# 685
Да бе, аз мислех да напиша "ще", ама понякога съм в странни фази на тактичност. Иначе си ме знаеш каква съм директна.
Всъщност ще бъда директна.
С тази кз диабетът и е в кърпа вързан и то много скоро.
Щом на гладно е над 6 е жива трагедия.
Един колега имах такъв. 50 годишен. И мислеше, че щом му е 6 на гладно е в нормите, че реф. стойностите така показвали. Дори личната му казала, че при 6,05 кз, нямало какво да се тревожи.
След година вече си го диагностицирах с диабет, ама той си продължава да си хапва всичко.
Много е болен, ама много.
Последно на гладно кз му беше 8 и нещо.
С това изречение ми оправи вечерта направо, още съм ухилена пред екрана Grinning
Вярно че ти беше сравнително скоро след операция. В такъв случай и на мен не ми звучи като подходящо време да гледаш дали продължаваш да отслабваш или не... Точно ти не смятам че би си помислила че се отслабва добре и здравословно ако не си в добро състояние като цяло, ти си видяла много. Възстанови се напълно, пък тогава.

Към violence: Това с "аз не ям бял хляб" и "ям плодове че са здравословни" почти всички дето пишем тук сме го играли. Все сме мислели че се храним здравословно с плодовете и с пълнозърнестия хляб. Да, ама пишем в тази тема... ха познай защо. Виж това с обездвижването си права че влошава. Клекове, ходене, каквото и да е там ако трябва из къщи обикаляй като хамстер, но на долната част от тялото са най-големите мускули и от тях доста зависи колко ще си чувствителна към инсулина и колко не.

# 686
"Който е безгрешен пръв да хвърли камък по другия", "Не съдете за да не бъдете съдени".Не, не съм религиозна, но мненията са ви крайни.Самите вие сте изминали дълъг път, с години, за да се подобрите.И може би тези лишения са ви направили нетолерантни.Защо сте толкова крайни и плашещи за новите хора, които тръгват по този път.Обезкуражавате ги.Всеки си има своята "Голгота"и тя е лична....има дума "емпатия", но тя не е за всеки...

# 687
"Който е безгрешен пръв да хвърли камък по другия", "Не съдете за да не бъдете съдени".Не, не съм религиозна, но мненията са ви крайни.Самите вие сте изминали дълъг път, с години, за да се подобрите.И може би тези лишения са ви направили нетолерантни.Защо сте толкова крайни и плашещи за новите хора, които тръгват по този път.Обезкуражавате ги.Всеки си има своята "Голгота"и тя е лична....има дума "емпатия", но тя не е за всеки...

Ми какво да им пишем. Хапвайте си всичко.
Айде стига моля ти се!
Точно защото сме изминали този път ги пишем тези неща.
Какви лишения, какви пет лева?
От както съм на режима не съм лишена от нищо.
Преди бях все дебела и гладна, а сега съм сита и слаба.
Къде видя лишения.
Ако за теб лишение е липсата на ежедневно ядене на пасти и  пици, ще ме извиняваш, но това не е лишение.
Казваме си истината в очите. Да заблуждавам някого не мисля.
Или може би трябва да сме като онази лекарка на моя колега, която на кз 6 му е казала, че е наред?
Къде видя крайност и плашене?
Ако на някой не му харесва режимът да се чувства свободен да яде каквото си иска и да не пише. Ние тук само казваме какво би трябвало, не сме вързали никого.
Човек е това, което яде, точка.

# 688

Ми какво да им пишем. Хапвайте си всичко.
Айде стига моля ти се!
Точно защото сме изминали този път ги пишем тези неща.
Какви лишения, какви пет лева?
От както съм на режима не съм лишена от нищо.
Преди бях все дебела и гладна, а сега съм сита и слаба.
Къде видя лишения.
Ако за теб лишение е липсата на ежедневно ядене на пасти и  пици, ще ме извиняваш, но това не е лишение.
Казваме си истината в очите. Да заблуждавам някого не мисля.
Или може би трябва да сме като онази лекарка на моя колега, която на кз 6 му е казала, че е наред?
Къде видя крайност и плашене?
Ако на някой не му харесва режимът да се чувства свободен да яде каквото си иска и да не пише. Ние тук само казваме какво би трябвало, не сме вързали никого.
Човек е това, което яде, точка.
Имам предвид, че да кажеш на човек, който е влезнал за пръв път в темата, за съвет, че диабетът му е в кърпа вързан, е крайно!

# 689
Не знам за другите ама аз поне тия неща ги написах с най-добри чувства, не видях и останалите да осъждат кой знае колко. Точно защото знам какво е да смяташ че се храниш здравословно, демек което зависи от теб го правиш, ама пак нещата не са добре.
И до сега смятам че и преди се хранех по-здравословно от повечето ми познати, в интерес на истината. Ядях си по малко хляб, но пълнозърнест и направен лично от мен. Сладко никога не ми е било зор да ям, безалкохолни напитки и плодови сокове също. Силни алкохолни напитки също почти никога. Силно обработени пакетирани храни рядко ми бяха в менюто и те. Колбаси също рядко и в малки количества. Свежи зеленчуци си обичам много. Пия си доволни количества вода и билкови чайове без захар. До тук звучи чудесно, нали? Чудесно... ама колко да е чудесно като за няколко години качих трийсетина килограма ей така "от нищото" и бях все гладна и все изморена и приличах на отрудена лелка преди да навърша 30.
Мен пък точно дискусии като тази поредица теми ме окуражиха че начин да се справя с това има и че изобщо не е толкова страшен.
Скрит текст:
Хем когато аз се включих, нямаше през пет поста някой да плаче че е лишен от еди какво си или че е вредно да не яде въглехидрати щото нали "за мозъка" или да обсъжда през ден по колко дена в седмицата се наяждаме с въглехидрати като сме на НВ хранене. По-голямата част си беше продуктивни обсъждания.

Общи условия

Активация на акаунт