Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 33

• 36 190
  • 738
  •   2
Отговори
# 690

Имам предвид, че да кажеш на човек, който е влезнал за пръв път в темата, за съвет, че диабетът му е в кърпа вързан, е крайно!

Това е истината.
Да я лъжа ли?
Ти ако лъжеш си е твой морален проблем, не мой.

# 691
Имам предвид, че да кажеш на човек, който е влезнал за пръв път в темата, за съвет, че диабетът му е в кърпа вързан, е крайно!
Крайно или не, факт е, че ако не се вземат мерки е в кърпа вързан и ще се случи рано или късно, освен ако не се гънтеш от нещо друго междувременно. На някои им действа отрезвяващо.

# 692
Има едно правило в медицината и то е: Първо-"Не вреди"! А след това идва холистичната медицина, където голям процент от нещата са психологични. Извода оставам на вас!

# 693
Има едно правило в медицината и то е: Първо-"Не вреди"! А след това идва холистичната медицина, където голям процент от нещата са психологични. Извода оставам на вас!
Това правило въобще не е на място в този случай.
Ти буквално призоваваш да лъжем. Което не приемам.
Ендокриноложката, която ми откри ИР ми каза точно това, което казвам на всеки с такива изследвания.
Каза ми "Момиче, ако продължаваш така ще имаш много скоро диабет"
И съм и благодарна за истината.
Плюя на лекари и на всички, които не казват истината и заблуждават хората.
Нещо неясно?

# 694
Ние не сме медици и темата не е с претенции за раздаване на медицински съвети и поставяне на диагнози. Просто споделяме личен опит пък и да кажеш на някого истината в очите, не е нанасяне на вреда, напротив, опитваме се да помогнем, но всеки има право да рабира написаното както му е угодно.
Който го е страх от мечки, не ходи в гората. Друг е въпросът коя е мечката в случая.

# 695
Аз мисля, че момичето прие много добре препоръките и прогнозите. Бенджамин обаче има терзания отдавна, явно не й е комфортно нещо в тая тема, но няма как да се каже на черното бяло. А и темата не е Балансирано хранене, че да речеш - подвеждаме хората.
Миоки, тия пък сега памучните семена ли си пробутват, бе. Ей, не им омръзна да тровят народа с гадните си олиа.

# 696
  • Paris, France
Не всички хора с тежка ИР стигат до диабет. Някои ги тръшват инфаркти и инсулти преди да са достигнали диабет или даже преддиабет  🥳😇🤩.

Изобщо не бих описала двумесечния период диета катот труден, тежък, пълен с лишения. За мене той беше страхотно облекчение и си го спомням като един от най-вкусните в живота ми. Карах на огромни салати, яйца, риба, понякога вътрешни органи и всеки ден 2 квадратчета черен шоколад Lindt 90%. Даже и супер нискокалоричните дни минаха като изтребител покрай мене без да ги усетя и ядях шоколад и тогава.

Оттогава мога да ям всичко, но ако ям ВВ трябва да изгарям калориите от тях както трябва да ги изгаря всеки нормален човек.

Аз си дадох 2 години и си казах, че през тези две години няма да пия алкохол, да ям захар, хляб, картофи, ориз, обаче се оказа, че в моя случай 2 месеца са достатъчни и след това трябваше само да си пия магнезий и витамините и да ходя след ВХ.

При нормални нива на омега 3 мога да ям и наситени мазнини, млечни, сирене.

Имам плодови дни, в които ям кила манго и папая (това пращат свекърите).

В момента ям кето, защото сме затворени, има размирици в центъра и не ми се излиза, но пролетта се връщам на ВВ. Може и по-рано.

Темата е за отслабване при ИР, а това няма как да стане без някакъв период изключване на алкохол, плодове, млечни.

Повтарям нещо, което писах на алиннна като се оплакваше в стари теми - прочета ли, че някой се чувства лишен, зная, че няма да успее, поне не сега, не веднага.

Моята стратегия е да си кажа, че е временно, а не до живот и бавно да намаля всички вредности до пълно спиране.

Борих се с килата чрез балансирана диета от 1200 калории и тичане и на такива хранене качих кила. Този период ми беше изтезание 

Някои хора могат и да не се лишават от всичко гореизброени, но в един момент трябва да го изключат до влизане в релси и после да пробват.

Ако няма наднормени мазнини и мазни вътрешни органи има и други методи с изключване на мазнини и животински и ходене след хранене и много хора се подобряваме и на тях, но те не работят при затлъстели хора.

Препоръчвам бързо да се влезе в релси, защото много от уврежданията от висок инсулин, КЗ, наднормено тегло си остават и след отслабване. Колкото по-кратко сме били ИР, толкова по-бързо се излекуваме.

При затлъстяване, особено поради ИР, драстичните диети и бързото сваляне на тегло дават по-добро резултати в дългосрочен план според проучванията. Пускала съм проучванията с графики.

И да напомня, че  възприемането като лишение на изключване на продукт не е вечно. С десетилетия пиех кафето със захар и мляко. Захарта я намали и спрях за около 2 седмици. Спрях и млякото, но го върнах в един момент. От почти година пия кафето черно и нито липсата на мляко, нито липсата на захар ги усещам като лишения. Не ми липсват хляб, торти, плодове, алкохол, сокове,нищо.

Ако известно време се лишите от нещо, след известно време свиквате и не ви липсва.

Нямате нищо за губене, освен килата и болежките. Пробвайте, а може и да ви хареса.

# 697
Благодаря, Невена! Много си запозната и обясненията ти действат мотивиращо!

# 698
Лишения е да гладуваш. Да няма какво да ядеш. И на улицата съм спала и 97 съм преживяла.  Лишения хората са търпяли в концлагерите, през войните и т.н.
Някой да ми казва, че да си гледаш здравето и да махнеш сладкото и тестото е лишение за мен е жалък.

Аз мисля, че момичето прие много добре препоръките и прогнозите. Бенджамин обаче има терзания отдавна, явно не й е комфортно нещо в тая тема, но няма как да се каже на черното бяло. А и темата не е Балансирано хранене, че да речеш - подвеждаме хората.
Миоки, тия пък сега памучните семена ли си пробутват, бе. Ей, не им омръзна да тровят народа с гадните си олиа.
Никой не я е вързал тук. Ако не и е комфортно да не пише.
Ако си мисли, че може да яде всичко и да няма ИР и куп други неща и пожелавам успех. Тоя номер не минава, не познавам и такива хора.

# 699
Аз също си мисля, че Viоlence прие доста добре съветите (не бих го нарекла плашене). Тя самата казва, че реално няколко години си е мислела, че всичко е ок. Нима това е по-хубаво? Никоя от нас не и е казала, че няма връщане назад, няма възможност за подобрение, напротив.
Елора, имаш проблем с дефицити, а не с КЗ и инсулин! Stuck Out Tongue Winking Eye И вече ти бях писала, Метформин влияе на Б 12, а съм чела проучвания, че влияе и на желязото...Аз спрях хапчетата и заради Б 12, и заради желязото също. КЗ започна да се подобрява още повече когато реално вече намалявах Глюкофаж, бях включила и фастове...но всъщност, първо дойде решението да започна да намалявам и спирам хапчетата- исках да видя как ще съм без тях. Десетки пъти споделях тук как при ниско желязо не слабея, отначало дори нямах нито инфо, нито доказателства защо може да е така- просто интуитивно го усещах.
Елица, пожелавам ти скоро да имаш повече настроение да се включваш и да има с какво да се похвалиш Blush С тези КС е гадно. Confused Но ще мине и това.
Натка, и аз така- хранех се по-здравословно и разнообразно уж от приятелите ми. Не обичах джънк, газирано и др.- голяма рядкост ми е било, обикновено по поводи (а те бяха много рядко), навън като няма друга алтернатива наблизо или когато няма време да търся. И алкохол няколко пъти в годината по съвсем малко вино/шампанско предимно...Не ядях пържено, хапвах много плодове и зеленчуци, и т. н., и т. н. Наистина не осъзнавах, че под една или друга форма в менюто ми присъстваха доста вгх и доста захар- макар реално добавената ми захар да беше малко. И естествено и бяла захар ми беше рядкост- в домашните сладкиши винаги слагах по-малко захар и то кафява...Никога не съм имала и навика ежедневно да ям десерти- напротив, обикновено по поводи или са замествали хранене. И плодове за десерт не обичах да ям, ставаше ми тежко. И честно казано по едно време вече изобщо не бях това което ям- бях някаква дебеланка която хем гледа да се храни здравословно, хем да се ограничава, хем не бях доволна...не се чувствах добре в кожата си...отчайващо си беше усещането! Усещането беше, че 2+ 2 просто не е = на 4! Много благодарна бях като се записах в темата- все едно бях направила някакво откритие- най-накрая знаех защо е така и какво мога да променя. А вече точно какво и колко да променя си прецених и реших сама. Не е идеята някой да плаши друг, за да се трогне за собственото си здраве и да предприеме нещо. Идеята е четейки с разбиране, информирайки се, правейки своите малки и големи крачки...човек сам да вземе своите решения за собственото си здраве. Сам да е двигател за своята промяна. Simple Smile Не сме в тази тема, за да се "плашим" или да се сочим с пръст. Който иска да яде повече вгх може да го прави, но ако последствията не са добри няма защо да се изненадва и да се сърди на друг. Лично аз приех темата като отваряне на очите, като нова надежда и шанс да променя нещата, да съм по-здрава, да се чувствам по-добре. Боже, колко благодарна и доволна бях, че има надежда и начини дори ИР да се подобри...а не неизбежно да се стигне до диабет...
Елора, за мен лишение е да имам някой ден диабет, например. Ей тогава се започва с истинските лишения и последици...и да се налага да правя повече неща в опити да си върна поне част от здравето. Какво е някаква промяна в храненето сега пред алтернативата да имам усложнения от диабет?
Миоки, те са гении американците Laughing Здравословни протеинови барчета щели да правят... Flushed А иначе аз още преди години се втрещявах от памучното масло, масло от ший/шеа и други знайни и незнайни.За първи път го видях по опаковките на най-евтините течни шоколади- онези в кофите по 1 или 2 кг бяха... Close

Последна редакция: вт, 08 дек 2020, 01:09 от dolce miele

# 700
  • Paris, France
Елора, докато не съм забравила. Глюкозата, която са ти преляли в болницата не ти е вдигнала инсулина. Инсулиновият отговор е винаги много по-висок при прием на глюкоза през устата, отколкото при вливане на глюкоза през вена.

https://academic.oup.com/jcem/article/96/8/2519/2834559

Също, влята глюкоза не вдига триглицеридите колкото поета през устата.

Можеш да спреш терзанията си, особено след днешните блестящи резултати, за каквито ние само можем да си мечтаем и да започнеш да правиш нещо друго, по-приятно, по-отпускащо.

Арвен, има и друга тема за отслабване при ИР с режими, различни от кетогенни. Елора я отвори. Не ми харесва това, че не е информативна, колкото тази, но там има хора, преборили ИР и отслабнали с плодова, вегетарианска, веганска и даже балансирана.

В случаи на лептинова резистентност балансирана диета с постене през ден действа по-добре от кетогенна в началото. Обяснено е в първия пост. Е, пак се изключва алкохол, подсладители, захар, намаляват се тестени, но може да се ядат понякога.

В тукашната ми група има момичета и жени, които нямат добри резултати на кето, но направо разцъфват на веганска с плодове или WFPBD. Обикновено са слаби, с акне и СПКЯ.

При освинване не действа особено добре май, грух, грух 🐖.

Елора, има ли в първия пост линк към другата тема, дето я отвори?

За новите - ако препоръките ви се виждат драстични, започнете с малки промени и вижте как се движат инсулин, КЗ и показатели като триглицериди, TSH, Б12, Д3, железните. В някои, по-лек случаи, които се дължат на някаква липса, коригирането и + омега 3, магнезий и оцет преди ядене на ВХ и малко кардио след ядене могат да ви решат въпроса. Трудно ще отслабнете, няма да има мигновения ефект нирвана, но с времето ще се излекувате. Ако видите, че няма ефект може да започнете нещо по-драстично. Ако видите, че се влошавате си знаете 😇. Така ще имате време да обмислите нещата и да приемете, че се налага някаква, временна промяна.

# 701
Невена, тя другата тема, за да бъде по-информативна, трябва хората пишещи в нея и хранещи се по различен начин от нас тук да допълват.

# 702
Долче, точно това много помогна при мен - да установя какъв е проблемът и какво мога да започна да променям по този въпрос. Аз съм си типичен инженер, за мен част от решението на проблема е да открия какъв е и как работи нещото, чак после идва планирането как да бъде оправено това нещо. Знам че не всеки е така но при мен това да знам какво става помага много.
Честно си казвам че отначало бях скептична доколко ВМ-НВ хранене би ми помогнало. Ама пък си казах "Добре де, какво губиш? Хубава храна и предимно такава каквато обичаш, със сигурност няма да е по-зле отколкото досегашното хранене. Пробвай поне за известно време." То вече толкова изтощена се чувствах че ми беше трудно да повярвам че нещо ще свърши работа.
То пък взе че ми се получи много добре и много по-лесно отколкото очаквах. Чак ме беше яд че не съм се захванала по-рано ами си ходех огромна с години, което неминуемо ми се е отразило и на здравето. Сигурно съм късметлийка или дори по-голям инат отколкото си мислех, знам че не при всеки е толкова лесно. Със сигурност обаче ако не беше всичката информация и споделени истории тук, щях да продължавам да си казвам че е от стреса и щото вече не съм на 20... щото нали на 20 години и 30-40 годишните изглеждат поостарели и повредени от възраст... Нямах 30 като съм тежала най-много и започнах да имам и леко повишено кръвно налягане, вероятно и други неустановени екстри, как да не си помисля че след още 10 ще съм грохнала вече. Е, не било точно така, 10тина години по-късно съм си всъщност много по-добре.

# 703
Натка, и при мен е така. То човек докато не се почувства малко по-добре...наистина не осъзнава чак доколко е бил зле преди. Знаеш там, че ти е зле, ама не можеш да го сравниш с "по-добрето". Grinning После вече не ти се връща там където си бил преди...

# 704
Здравейте на всички. Преди 15 години получих диагнозата си ИР, от тогава през 3 - 5 години ми правят теста с Обременяване с глюкоза и всеки път различно чувам от всички доктори, от категорично имам ИР до на границата си не му се тревожи. Въпреки това всички ми изписват Сиофор и препоръчват диета. Хапчетата никога не ги почнах ... Само споменавам че съм с много наднормени килограми в момента, BMI~50. Пробвала съм какви ли не диети и не съм се справяла, имат временен ефект и за съжеление скоро си връщам килограмите че и от горе да има. Очевидно е че стигам до момент в живота си, в който младостта ми я няма вече а килограмите и дискомфорта се увеличават. Чета от няколко дена темата и се опитвам да наваксам с огромното количество информация от първия пост. Честно казано съм малко объркана и затова реших да попитам преди да продължа с четенето. Говорите за конкретен режим на хранене, но не успях да прочета или може би не съм стигнала до него, за да се запозная. Дали може да ме ориентирате малко, наистина се загубих и се извинявам, най вероятно съм поредната търсеща shortcut без да съм изчела всичко.

Пожелавам ви един прекрасен ден!

Общи условия

Активация на акаунт