Майчинството счетоводно - 87

• 34 022
  • 760
  •   1
Отговори
# 315
Втората година е 380лева фиксирано.Няма подобно нещо като падащ процент.

# 316
Независимо от осигурителния доход и стойността на предходните обезщетения, за втората година НОИ плаща 380 лв. на месец. Промяна на тази месечна сума може да има съгласно Закона за държавния бюджет, но от известно време обезщетението не е променяно.

# 317
  • София-Младост
За "Втората година" обезщетението е с фиксиран размер. Няма връзка с получаваното обезщетение през първата.

# 318
И е време вече да го вдигнат това обезщетение!
То е направо срамота - колко скочи минималната заплата в сравнение с майчинството!

# 319
Здравейте!
Този месец ми изтече втората година майчинство. Използвах и целият натрупан платен отпуск. Въпроса ми е дали имам право на болничен за гледане на дете?
Дъщеря ми беше с остър назофарингит и бактерия в носа. Лекувахме я с АБ, но все още продължаваме лечението. Педиатърката иска да я гледам вкъщи до средата на януари, а аз на 4.01. трябва да се върна на работа.
Ако имам право на болничен, то кой трябва да ми го издаде - моят ЛЛ или ЛЛ на детето?

# 320
  • София
Разбира се, че имата право на болничен, ЛЛ на детето ще ви го издаде.

# 321
Болничният след раждането от педиатъра може ли да се издаде със закъснение и със стара дата и колко по-късно? Става дума за начало от 29 дек. - да ми го даде на 5 ян.?

# 322
  • Sofia
Болничният след раждането от педиатъра може ли да се издаде със закъснение и със стара дата и колко по-късно? Става дума за начало от 29 дек. - да ми го даде на 5 ян.?
Да, може. Може и март месец да ти го издаде. Минусът е, че ще ти се забавят парите.

# 323
Здравейте, аз и съпругата ми искаме второ дете, но тя е безработна от 2 години някъде. Иначе преди това работеше и има 5 години стаж. Въпроса ми е дали има право на майчинство освен   социалното майчинство. Първата бременност беше пак безработна и получаваше 1 година социална помощ (120лв) на месец.
Или трябва да почне работа някъде пак за да вземе майчинство.
Някой ако бил в същото положение нека сподели.

# 324
  • Стара Загора
Трябва да е на трудов договор, за да взима майчинство.

# 325
Има право единствено на социално майчинство.Трябва да е на трудов договор,за да получава повече.

# 326
Здравейте,последният ми болничен изтича на 21.12.2020г.,след това от 25.12 започва майчинството.Въпросът ми е какво се случва с дните от 21.12 до 25.12?И второ питане - чак февруари ли ,ще ми бъде изплатено пълно майчинство?Благодаря предварително.

# 327
Как така последният ти болничен изтича на 21,а майчинството започва от 25?Майчинството започва непосредствено след болничният,който е издаден от педиатър.Подадохте ли си необходимите документи,за да започнат да Ви изплащат майчинството?Изплащането зависи от това,кога са предсдени в НОИ.
Ако сега сте си попълнили нужните документи и работодателя ги предсде в НОИ до 10 януари,ще получите за дните от декември до 10 работни дни след предаването им.За януари се получава през февруари.И така всеки месец за предходният.

# 328
Как така последният ти болничен изтича на 21,а майчинството започва от 25?Майчинството започва непосредствено след болничният,който е издаден от педиатър.Подадохте ли си необходимите документи,за да започнат да Ви изплащат майчинството?Изплащането зависи от това,кога са предсдени в НОИ.
Ако сега сте си попълнили нужните документи и работодателя ги предсде в НОИ до 10 януари,ще получите за дните от декември до 10 работни дни след предаването им.За януари се получава през февруари.И така всеки месец за предходният.
Счетоводителката ни каза,че ще направи необходимото.Вчера ми изпратиха декларацията за подпис и на нея пише ,че майчинството започва от 25.12,за това се зачудих...

# 329
  • София
Здравейте!
Попълвам декларациите за представяне при работодателя. Родих на 6.11.2020
Болничният от педиатъра ми е до 27.02.2021 вкл.
Въпросът ми е кои дати се вписват в следните декларации:
Чл. 163 ал1
Чл.50, ал.1 и ал5

Общи условия

Активация на акаунт