Майчинството счетоводно - 87

• 33 971
  • 760
  •   1
Отговори
# 420
  • Sofia
Привет на всички , имам нужда от информация Simple Smile
Дъщеря ми декември 2021 става на 2г и мисля април месец да подам документи за ясла , като евентуално ще бъде приета май месец , а мисля да я пусна присъствено на ясла чак октомври (тогава ще е на 1год 10м ) .  Аз ще се върна на работа може би края на ноември , та питането ми е следното :
Майчинстовто кога ще ми бъде спряно ?
• когато я приемат в ясла ? / т.е май месец/
• когато вече физически посещава ясла / октомври месец / или
• когато изтекат двете години майчинство / декември месец / ?
Чувам различни мнения и затова исках и тук да се допитам Simple Smile
Благодаря на отзовалите се
Майчинството се прекратява когато детето физически започне да посещава ясла. Тогава се декларира промяната в обстоятелствата. Като се върнете на работа ще получавате половината от майчинството ( 190 лв) до навършване на две годишна възраст на детето

# 421
И аз щях да питам подобен въпрос, моята дъщеря прави 2г. -януари2022 ....но ако я запиша април  2021 ...кога най - късно мога да я пратя ...(този въпрос май не е за тук )
Мисълта ми е само да я отложа но нз с колко месеца може, примерно да пази място и да започне присъствено чак март 2022 и се чудех ако я приемат с априлското 21г.и само я водят без да присъства дали ще ми спрат майчинството....като е януари и имам толкова много въпроси ще звъня до директорите то е ясно но нз дали ще са наясно с майчинството....

# 422
  • София
Отлагането на постъпването е максимум два месеца, като в момента зависи и как ще се развие обстановката в страната, но по правило, за да и се запази мястото за тези 2 месеца трябва да е ходила поне веднъж.

# 423
И дефакто с това ,,поне веднъж" се спира и майчинството(тоест се започва работа и се намаля на половина )

# 424
  • София-Младост
Само ще вметна, че никой не го спира и никой не го дава това половин  обезщетението...Ваше задължение е да уведомите, че сте прекъснали отпуска по една или друга причина, както и ваше право е да си подадете декларация за да си "поискате" тези 50%.

# 425
  • София
И дефакто с това ,,поне веднъж" се спира и майчинството(тоест се започва работа и се намаля на половина )
Би трябвало да е така, аз не съм се сблъсквала лично, защото с първото ми дете не съм вземала майчинство.

# 426
Само ще вметна, че никой не го спира и никой не го дава това половин  обезщетението...Ваше задължение е да уведомите, че сте прекъснали отпуска по една или друга причина, както и ваше право е да си подадете декларация за да си "поискате" тези 50%.

А къде се прави това? Към кои институции ?

# 427
  • София-Младост
Всичко се подава до работодателя, той пък подава в НОИ.

# 428
Здравейте!
Четох по темата, но срещам различни мнения. Имам нужда от разяснение по следния казус.

Бременна с второ дете, което ще се роди преди първото да е навършило 2г. Ако майката прекъсне майчинството си и излезе в болничен, това как ще се отрази върху майчинството за второто дете? Ще бъде ли ощетена?
Или не трябва да прекъсва майчинството и да си дочака 45 дневния болничен, за да застъпи двете майчинства.
Моля за отговор от счетоводител!
Проверих на доста места, информацията е разнопосочна.
Благодаря!

# 429
  • Sofia
Здравейте!
Четох по темата, но срещам различни мнения. Имам нужда от разяснение по следния казус.

Бременна с второ дете, което ще се роди преди първото да е навършило 2г. Ако майката прекъсне майчинството си и излезе в болничен, това как ще се отрази върху майчинството за второто дете? Ще бъде ли ощетена?
Или не трябва да прекъсва майчинството и да си дочака 45 дневния болничен, за да застъпи двете майчинства.
Моля за отговор от счетоводител!
Проверих на доста места, информацията е разнопосочна.
Благодаря!
Аз току що минах през това. Дочакайте си 45 дневния болничен и няма да сте ощетена. От майчинството директно в болничен. И си подайте декларация за половината майчинство за първото дете.

# 430
  • София
Може ли разяснение защо може да е ощетена? Ако х взима среднодневно обезщетение по време на майчинството 100лв, началото на юни изтича първата година, а тя е бременна в 3 месец примерно. Защо да не се върне на работа и да взима болничен 5 месеца вместо 380лв? Болничния няма ли да се изчисли отново на сума около 100лв дневно или се изчислява по друг начин?

# 431
  • София-Младост
Информацията е само една:
Ако има застъпване на двата вида отпуск-този за отглеждане на първото дете и 45 дневния за бременост за второто, имате право на обезщетение в размер като за първото дете.
Няма ли застъпване, обезщетението за второто се изчислява на общо основание, на база дохода за 24 месеца назад.
Излизането в болничен до 45 дневния, не води до застъпване. Т.е. трябва да ползвате отпуск за отглеждане на малко дете (второто) и да влезете в 45 дневния болничен за бременост и раждане.
От началото на 45 дневния, имате право И на 1/2 от обезщетението за първото дете, докато то навърши 2г., защото не използвате този отпуск.

# 432
  • Sofia
И в двата сценария НОИ изчисляват най-изгодното за майката обезщетение и изплащат него. Аз също обмислях варианта за болничен, но разликата не е толкова голяма, освен ако не си се осигурявал на максималния праг. Но пак си е ходене по комисии..предпочетох да си остана в майчинство до новия болничен

# 433
Здравейте. Имам следното питане:
На 29.12 ми е издаден третия болничен (до 135 ден) след раждане.
Сега видях, че е объркано името на фирмата. Вместо ООД е написана ЕООД.
Трябва ли да ходя при педиатърката да го коригират или няма да има проблем?
Сега ли трябва да подам декларацията и счетоводителя ли трябва да ми изпрати образец?
След изтичане на този болничен отново трябва да подавам документи, нали: заявление за отпуск до 410 ден и заявление-декларация?
Пак ли счетоводителя трябва да ми ги изпрати?

# 434
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте. Имам следното питане:
На 29.12 ми е издаден третия болничен (до 135 ден) след раждане.
Сега видях, че е объркано името на фирмата. Вместо ООД е написана ЕООД.
Трябва ли да ходя при педиатърката да го коригират или няма да има проблем?
Сега ли трябва да подам декларацията и счетоводителя ли трябва да ми изпрати образец?
След изтичане на този болничен отново трябва да подавам документи, нали: заявление за отпуск до 410 ден и заявление-декларация?
Пак ли счетоводителя трябва да ми ги изпрати?

Няма нужда да ходиш за корекция.
Като наближи изтичането на болничния се обърни към счетоводството да ти изпратят бланка на декларацията.Дотогава може да я сменят...НОИ имат навика да сменят бланки по никое време.

Общи условия

Активация на акаунт