Какво ви е мнението за тарикатите от HelpKarma

• 23 562
  • 358
  •   1
Отговори
# 225
  • София
E, когато родиш без да ти направят клизма, или напъните ти са по време на сутрешната оперативка, започваш да цениш платените услуги (двете случки  са от първото и второто ми раждане).

# 226
  • Варна
Дават ти списък, включващ и термометър. Ако искаш близкия да живее- плащаш. А за малцината облагодетелствани, с безплатни, здравни услуги, плащаме всички останали.
Малцинствата също не плащат, понеже бият и наемат адвокати.

Последна редакция: сб, 14 ное 2020, 18:18 от Viviana91

# 227
  • София
От личен опит с българското здравеопазване...или плащаш или трябва да си голям късметлия. Имаме страхотни лекари, които имат еднакво отношение и загриженост към плащащите и към пациентите по здравна каса. Но масата изобщо не са такива, а това че поне 80% от нужните изследвания не се покриват от касата, няма нужда от коментар. Миналото лято прекарах близо месец пред интензивното на Пирогов, имам материал за чудесен филм на ужасите...Има и истински лекари, не само професионалисти, но и хора.

# 228
  • Пловдив
Е не знам къде живея аз, сигурно съм най-голямата късметлийка. Мъжът ми ме кара по Великден преди 4 години (чувахме камбаните, значе е било около полунощ) в най-голямата болница в Пловдив, Хирургиите (УМБАЛ "СВ.Георги"). За половин час ми бяха направили излседвания, сложили диагноза и искаха да ме приемат. Аз, че се възпротивих и ми се наложи да подписвам информирано съгласие, че не искам да ме приемат отделно. Лев не съм платила.
В същата болница направиха реконструкция на перфорирало тъпанче на единия син. Безплатно.Тази година по COVID време снимаха и наместиха извадено рамо на мъжа ми. Безплатно. Е да, наложи се да изчакаме 5 спешни пациента, случи се по време на две големи катастрофи, и чакахме 4 часа за рентген, но това е въпрос на спешност. Естествено в тази болница може да нямаш късмет и да дойдат да те занимават тумби студенти, но и те трябва да се учат, това е учебна болница.

Миналата година за малко да изтървем мъжа ми, след като лежа 3 дни в частна болница и си плати. Оправиха го в друга частна болница и пак си платихме. Аз какъв извод да направя? Частното не струва.

# 229
  • Варна
Животоспасяващите операции и избор на екип се заплащат. Всеки час и ден, извън здравната пътека-също. Може да разгледате ценоразписа на всяка болница.
Само за тази година бях на десетина погребения. Всички бяха платили 5 цифрени суми в държавни болници. За някои дори няма конкретна анамнеза,а хипотези за причина на смъртта.
За някои е само статистика, уви.
Заплащането трябва да е солидарно, за всички. Да се подсигурят елементарни условия и поне оборудвани линейки.

# 230
Точно в Хирургиите,при биопсия ми направиха кръвоизлив,който не успяха да овладеят и ме изписаха с вмирисана тампона да,катетър и 60 хемоглобин и да си вържат гащите,ако умра от кръвоизлива,писаха в епикризата рак 4 стадий,при липса или най-много първи.

# 231
Не знам кое е безплатното в лечението на рак, но баща ми преди години не плащаше само вливанията, лъчетерапиите и т.н. Сцинтиграфии и доста други изследвания се плащаха, а някои си бяха цифри - 300 лв., за да легнеш за 15 мин в апарат да те снима, примерно. После уж едната болница предложи някакво експериментално лечение по американска програма, уж безплатно, а накрая си поискаха космическите суми. Не вярвам да ме е лъгал за сумите, няма интерес. Това за софийски болници.

За отношението към пациентите няма да отварям дума, доста бях набрала на лекарите.

Не твърдя, че всичко трябва да ни е без пари, но за повечето хора е непосилно. Може би и защото беше вече възрастен не се стараха много да го спасяват, може и безнадеждно да е било положението по принцип.

Майка ми за диабета пие няколко лекарства, отделно и инсулин, поема се нещо от Касата, иначе другото е поносимо като сума всеки месец. Но за пенсионер си е сума пак.

Колкото до измамници като тези от темата, парадоксално, но точно самозабравянето им в един момент изиграва лоша шега. Ще се похвали глупаво с къща, почивка, лаптоп и ще направи впечатление. Ако бяха по-скромни и умни, нямаше и да ги бутнат с години. А може и да са настъпили чужди интереси на високо равнище.

# 232
  • Варна
Bubolina, желая Ви здраве и бързо възстановяване! Убедена съм, че щяха да ви вмъкнат в удобна епикриза.

# 233
Благодаря,вече съм възстановена,но възстановяването струваше един тристаен апартамент.

# 234
  • Пловдив
Ами тогава да ви разкажа как в частна болница в Пловдив НЕ видяха тумор 7 см на тънките черва на мъжа ми. Хем си платихме, колкото казаха - толкова, плюс допълнително здравно осигуряване. Приеха го заради системни болки в стомаха и влошено общо състояние, лежа три дни за изследвания, правиха му всякакви, включително гастроскопия. Изписаха го с диагноза гастрит и да си пие хапчетата. Докато две седмици по-късно, след като им говори как не се оправя, как се влошава, та припадна. ЧАСТНА БОЛНИЦА И ПЛАЩАМЕ. И случайно намерихме кадърен лекар гастроентеролог, която като го погледнала на ехографа и привикала веднага хирург. Оперираха го на другия ден, по спешност. И хирурга, който го оперира ми вика - ама той е бил зле от месеци, как не са го видели. Е как, тъй.

# 235
Аз няколко пъти върнах да видя в коя тема съм...
В България здравеопазването има много кусури и много кофти кадри, факт. Но никъде по света не са само свестни и не правят чудеса, дори и платено. И грешки стават навсякъде, и злоупотреби.
Така или иначе проблема на Хелпкарма не е, че някой е пожелал лечение в чужбина вместо тук, а други.

# 236
  • Пловдив
Да, права си, ама не може само да плюем и да се оплакваме. Лично на мен и моето семейство колкото повече плащаме, толкова по-малко получаваме от здравната система. Безплатното на нас ни служи по-добре от платеното.

# 237
Те едни и същи лекари работят и в държавните и частните болници.Затова хората искат да се лекуват в чужбина.Тук хем си плащаш,хем те осакатяват.

# 238
По принцип има няколко специалности, по които не сме много добри, както и разбира се, трансплантации.  Но и аз мисля, че не ни е толкова лошо здравеопазването.
Но иначе и аз съм засичала кампании , които ме озадачават. Например за дете с артрит. Тогава и моето беше с артрит и се лекуваше при същия доктор, на когото имам доверие...но не ми стана ясно с какво щяха да помогнат в чужбина, при положение че абсолютно навсякъде се лекува еднакво. Да, с неприятни лекарства, но това е положението. Но разбира се, може да е имало причина, просто да не съм разбрала.
Мен винаги най-много ме е било яд за рехабилитацията. Защо се събират пари за чужбина, а не се направят повече центрове тук, и да се възползват повече деца. И да се даряват пари за повече деца, които да се възползват тук.

# 239
От колко часа ще е репортажа днес?

Общи условия

Активация на акаунт