Дистанционно обучение за учениците-Teмa 11

• 22 024
  • 746
  •   1
Отговори
# 510
Вени, не говорим по принцип за или против онлайн обучението.
Задавам конкретни въпроси. Според заповед на МОН (или препоръка) последни към онлайн обучение трябва да преминат начален етап на образование, който включва 1-4 клас. В училището на моето дете "етапното" преминаване се изразява в едновременното разпускане на всички класове 3-7 за две седмици и удължаване на срока на учениците гимназиален етап с още 6 учебни дни.
И това се прави, защото се оказа, че след минаването на гимназиална степен онлайн има дублирани часове на учители, които влизат в различните етапи и съответно не могат да си вземат част от часовете, а не защото има карантинирани класове. Светът и решението да се прати мотивирано писмо до МОН са били на 6.11. Аз разбрах от майка на дете в друг клас - тяхната класна при извеждане на децата е предупредила седмица по-рано. Класната на моето дете не го направи! Защо? Защото в класа й има деца на колеги и дете със СОП (моето) и ще скочим или?
Не може препоръките на МОН да са начален етап да преминават само в краен случай и последни към онлайн обучение, а директора да твърди, че приоритетни били само 1 и 2 клас.
Схващаш ли противоречието?
Да не говорим, че деленето на децата от един етап на приоритетни и неприоритетни е дискриминационно.
Аз работя като учител в гимназия и в

# 511
  • София
По-лесно и по-икономично е всички наведнъж да излязат ДО. Иначе как ще се справят с отсъстващи учители и учители, които водят часове в различни класове? При нас не са отрязани начален от основен курс, както е по някои чужбини - само едни учители от този курс да водят при малките. При нас всичко е мешана скара заради нормативите и икономиите от бюджета. И това не е нужно човек да е непременно в училище, за да го знае, а е принцип при управлението на бюджета. Признавам, че ако аз съм директор, цялото училище ще го сложа на ДО, за да избегна разнобоя кой в клас, кой болен, кой сега има с четвърти присъствено, после в пети дистанционно. И организацията на ДО се прави по-лесно за цяло училище, и всичко. В момента се опитват пак да правят някакви половинчати неща като глупостта с балончетата. Видя се, че не работи. Нещата или се правят нацяло, или не се правят хич - тогава поне ще сме наясно какво и как се случва.

# 512
  • Бургас
Мама Ру, това са препоръки. Нямат задължителен характер. На практика, да, могат да ги разделят така, не е в разрез с никой нормативен документ. Решили са, че от 3ти клас могат да се справят онлайн. 1ви и 2ри не могат.

# 513
  • София
За децата под 12 проблемът с ДО е, че на поне един родител трябва да се изплаща обезщетение, за да стои с детето вкъщи. Не е незаконно да се остави дете на 10 или дори на 8 само вкъщи, но за цял ден вече навлизаме в графа, която не е ок. А какво ще научат в начален курс, не знам, така или иначе там материалът не е много, но повече са уменията, които се усвояват, основно самостоятелност. Това вкъщи трудно може да стане, но такава е ситуацията, какво да се прави. У нас поне учителите преподават онлайн наистина, в други страни изпращат веднъж седмично мейл и родителите преподават.

Май днес ще заседават за ДО за София, нали така? То не остана за кога да решават вече.

# 514
Стига де. През септември никой не преполагаше какво ще стане сега. Е, освен разни мрачни доктори.

Това не е вярно.
Не само се предполагаше, но се и предвиждаше, това, че ни лъжеха от екрана е различно.
Не беше нужно "мрачните доктори" да казват каквото и да е, можехме да се обърнем лека на ляво и да видим а картата какво се случва с тези, които започнаха присъствено две седмици преди нас. Още тогава бе алармирано, но министър упорито обясняваше как е важно да стартират присъствено и нищо друго.

# 515
  • София
Ок, разбрахме, така да е.

Тъй като вече се налага - да ни затворят тотално. Няма даже за какво да спорим.

Но по принцип съм против ДО. Даже и в малка група, даже и с всички екстри.

Последна редакция: ср, 11 ное 2020, 09:06 от Rockstar

# 516
  • Най-красивата страна
В момента най-важно е децата,учителите ,които и без това не са много и повечето са възрастни да останат здрави.Ние родителите също.
Снощи се чух по телефона с майката на детето,което е под карантина.Жената каза,че е пред нервна криза и ще спи с термометъра ...Чака резултатите от теста.
И ние останалите също чакаме.Притеснени сме ,защото и нашите деца са били контактни.
По телевизията не е толкова страшно,ама като ти дойде на главата,друго е..

# 517
  • София
Стига де. През септември никой не преполагаше какво ще стане сега. Е, освен разни мрачни доктори.

Това не е вярно.
Не само се предполагаше, но се и предвиждаше, това, че ни лъжеха от екрана е различно.
Не беше нужно "мрачните доктори" да казват каквото и да е, можехме да се обърнем лека на ляво и да видим а картата какво се случва с тези, които започнаха присъствено две седмици преди нас. Още тогава бе алармирано, но министър упорито обясняваше как е важно да стартират присъствено и нищо друго.
Още през юли се знаеше какво ще стане ако не се вземат мерки. Лично аз се учудих, че учебната година започна присъствено. В края на август още можеше с по-кратко затваряне да предотвратим настоящата ситуация, която вече няма изгледи да се оправи до март.

# 518
Явно аз не живея на тази планета - никаква информация от училището, за анкета и не помислям. Вчера си позволих да попитам класната за епидемиологичната обстановка в училището и ми отговори, че не давала подобна информация, изречението завършваше с три удивителни!
Който не вярва, че върху учениците в някои училища не се оказва натиск граничещ с тормоз при желание за ДО да заповяда в нашето...или още да вярва в Дядо Коледа! Един директор може да превърне живота на ученик в ад и системата си го защитава!

# 519
  • София
Директорите на училищата винаги са си били местни феодали. Мога само да се радвам, че ни се паднаха свястни.
Опа, имаме анкета за ДО от 12.11 до 30.11. 🙁

# 520
Не го защитава системата. В РУО София са изключително протективни спрямо ОЕСР и биха реагирали на сигнал. Не сте качили проблема до ниво РУО - ще притихне директорът/ката.

# 521
  • София
Явно аз не живея на тази планета - никаква информация от училището, за анкета и не помислям. Вчера си позволих да попитам класната за епидемиологичната обстановка в училището и ми отговори, че не давала подобна информация, изречението завършваше с три удивителни!
Който не вярва, че върху учениците в някои училища не се оказва натиск граничещ с тормоз при желание за ДО да заповяда в нашето...или още да вярва в Дядо Коледа! Един директор може да превърне живота на ученик в ад и системата си го защитава!
В групата Родители за безопасно образование от септември 2020 във Фейсбук има информация за документи за ДО по желание, там са и инициаторите на промените в закона, които позволяват това. Помагат в подобни случаи.

# 522
Нас вчера госпожата ни подпита имаме ли устройство за ДО. Вероятно и те са в очакване.
А относто колко се е знаело и какво се е предвиждало...Някой може ли да е сигурен, че ако септември се правеха по 12000 теста, нямаше да има толкова заразени? Отелно как правят 12 000 теста, като лабораториите нямат такъв капацитет?!? Ама да всичко е черно, страшно и загубено, ако не носим маски!
Пълни били леглата. Ми пълни ще са, като приемат хора с висока температура за болнично лечение.

# 523
  • София
Нас вчера госпожата ни подпита имаме ли устройство за ДО. Вероятно и те са в очакване.
А относто колко се е знаело и какво се е предвиждало...Някой може ли да е сигурен, че ако септември се правеха по 12000 теста, нямаше да има толкова заразени? Отелно как правят 12 000 теста, като лабораториите нямат такъв капацитет?!? Ама да всичко е черно, страшно и загубено, ако не носим маски!
Пълни били леглата. Ми пълни ще са, като приемат хора с висока температура за болнично лечение.
В много специалности се учи статистика, та колко теста се правят няма значение, важни са съотношенията критични, починали и болни, от които може да се екстраполира картината. Затова казвам, че беше ясно от юли, че нещата се изпускат и ще стигнем дотук. Но не започвам спор, всеки има право да се справя със ситуацията както може, отрицанието също е успешен подход.

# 524
  • Варна
Току-що говорих с нашата зам.директорка. Обстановката по думите ѝ била спокойна, има един карантиниран клас и толкоз. Утре щели да имат педагогически съвет и да ни информират какво са решили, но за начален етап ДО било абсурд, такива били министерските разпоредби Shocked Не знам как толкова общини затвориха училищата си изцяло в такъв случай, но... Спасяване поединично явно, малките няма шанс да ги пуснат, освен ако не решат на държавно ниво.
п.п. Лабораториите, по думите на доц. Кунчев могат да правят 30000-40000 теста дневно. Та 12000 им е далеч под капацитета.

Общи условия

Активация на акаунт