Хормонални изследвания - 10

• 54 708
  • 736
  •   1
Отговори
# 270
Привет хора! 🤘
Идвам да помоля за коментар на изследванията си от днес .Малко инфо -на 41 години ,преди две години бях с хипер ,една година ремисия и сега май хипо ,постоянно съм скапана ,спя по много и лесно се уморявам .Тренирам редовно ,ям изчистено трудно свалям ,качвам от въздуха 🥴 Пуснала съм и инсулин,но не е готов...имам  от 5 до 8 кг наднормени .Изследванията :

# 271
Здравейте,
На 32 години съм. Пуснах си прогестерона на 7 ден след овулация. Виждам, че е леко завишен, но не знам дали е повод за притеснение. Моля ако някой е наясно да изкаже мнение.
Благодаря

# 272
Здравей, Денис! Може ли коментар дали всичко изглежда ок, правени са на 3ти ден от МЦ. На 35г съм, имам мисед март месец. Благодаря много!

Допълвам и резултатите за  ЩЗ, правени са на чист ден.

Последна редакция: пн, 28 юни 2021, 15:39 от happy_5

# 273
  • София
Привет хора! 🤘
Идвам да помоля за коментар на изследванията си от днес .Малко инфо -на 41 години ,преди две години бях с
Скрит текст:
хипер ,една година ремисия и сега май хипо ,постоянно съм скапана ,спя по много и лесно се уморявам .Тренирам редовно ,ям изчистено трудно свалям ,качвам от въздуха 🥴 Пуснала съм и инсулин,но не е готов...имам  от 5 до 8 кг наднормени .Изследванията :
Здравей!
Имаш Хипофункция на ЩЖ и Хашимото. ТСХ трябва да е до 2.0
При това състояние, свалянето на кг. и чистенето на мазнини е много трудно, нещо като Сизиф и Камъка Simple Smile.
Много е вероятно да си с ИР... а при това състояние много бързо се омазняваш дори и леко да сгрешиш в храненето си.
Провери за дефицити - желязо, феритин, трансферин, ЖСК, хемоглобин, вит. Д, В12, Биотин, ФК, цинк, селен, мед.
Провери също Пролактин, Тестостерон, ДХЕА, 17ОН Прогестерон ( на 3 ден от МЦ).
Добре е да направиш обременяване с глюкоза - трикратно изследване на Инсулин + КЗ ( на 0, 60 и 120 мин)... защото ако си на НВХ само инсулин и КЗ не са много обективни.
Аз съм с ИР и имам идеални нива на КЗ и Инсулин на гладно, защото стриктно си спазвам определен режим на хранене.

Здравейте,
На 32 години съм. Пуснах си прогестерона на 7 ден след овулация. Виждам, че е леко завишен, но не знам дали е повод за притеснение. Моля ако някой е наясно да изкаже мнение.
Благодаря
Скрит текст:
Здравей!
Прогестеронът е добре (предполагам ... без Е2 не съм 100% сигурна в това) ... той може да е и над горната граница и това показва, че ЖТ функционира добре, а понякога че може да има и зачеване.
Пускай го винаги с Е2... защото се тълкува по-точно.

Хемоглобинът е нисък - провери желязо, феритин, ЖСК, трансферин, В12, вит. Д

Здравей, Денис! Може ли коментар дали всичко изглежда ок, правени са на 3ти ден от МЦ. На 35г съм, имам мисед март месец. Благодаря много!
Скрит текст:

Допълвам и резултатите за  ЩЗ, правени са на чист ден.

Здравей!
ФСХ и Е2 са високи ... показват проблем с ЯР - добре е да провериш АМХ и Инхибин В.
Имаш Хипирфункция на ЩЖ - консултирай се с Ендокринолог.

ТАТ са ти в рефер. граници, но са ти посочили че са високи. Обади се по тел. и ги попитай... и да ти потвърдят резултатите на ТСХ, Т3 и Т4
Ще чакам да споделиш какво е мнението на Ендокринолога. Не бързай да се притесняваш - може да е нещо моментно ... ако скоро си боледувала напр.

Последна редакция: вт, 29 юни 2021, 07:44 от denis.

# 274
Здравей, Денис,

може ли да погледнеш и моите изследвания. Правени са на 3 ден от МЦ.
През април глюкозата ми беше 6, а инсулинът 9. Като цяло се храня здравословно, но ям и доста сладки неща и шоколад. От 2 месеца съм спряла шоколада, а сладкото съм намалила доста. Не спазвам диети и в момента не спортувам. Според теб има ли някакво подобрение или разликата в стойностите от април е твърде малка. Трябва ли да приемам и някакви добавки за ИР и какви? При мен мисля, че по-скоро се дължи на стрес и недоспиване. През цялата бременност глюкозата ми беше около 4.7 и сега 2г. след като родих, се изненадах, че е толкова висока.
А естрадиола как ти се вижда? Не е ли малко завишен?

# 275
  • София
Здравей, Денис,
може ли да погледнеш и моите изследвания. Правени са на 3 ден от МЦ.
Скрит текст:
През април глюкозата ми беше 6, а инсулинът 9. Като цяло се храня здравословно, но ям и доста сладки неща и шоколад. От 2 месеца съм спряла шоколада, а сладкото съм намалила доста. Не спазвам диети и в момента не спортувам. Според теб има ли някакво подобрение или разликата в стойностите от април е твърде малка. Трябва ли да приемам и някакви добавки за ИР и какви? При мен мисля, че по-скоро се дължи на стрес и недоспиване. През цялата бременност глюкозата ми беше около 4.7 и сега 2г. след като родих, се изненадах, че е толкова висока.
А естрадиола как ти се вижда? Не е ли малко завишен?

Здравей!
КЗ е висока, Инсулина също - при тези нива си увреждаш различни органи - сърце, бъбреци, очите... това, обаче не става веднага и няма как да го усетиш. Преразгледай храненето си, защото, ако там има проблем, няма добавка, която да помогне много.
Ето предложения за добавки, които могат да са от полза при ИР:
Гимнема, Горчив пъпеш ...
Инозитол, Таурин, R-ALA
Хром, Цинк, Магнезий, В-комплекс
Л-Карнитин,
вит. А ( ретинол), вит. Е, вит. С, вит. Д
CLA /Конюгирана линолова киселина/
Жен-шен, Спирулина, Сминдух
Омега 3, СoQ10
GLA  - Масло от вечерна иглика
фибри, канела и т.н.

# 276
Благодаря, Денис! Ще преразгледам храненето си и в най-скоро време ще започна да тренирам отново.
Би ли погледнала и тези изследвания, на жена на 64 г. са. Тук явно доста неща не са ок. Понякога при изкачване на стълби и става лошо и и се гади.

# 277
Здравей, Денис 😊 Не са хормони, но ще правя инвитро другия месец и малко ме притеснява В12 и желязото. Преди процедурата ще изследвам ЩЖ и полови хормони. Може ли коментар, благодаря

# 278
Здравейте, моля за коментар на следните изследвания. Утре имам консултация с ендокринолог, но все пак ще се радвам на мнение и от тук. На 33 години съм, родих преди 8 месеца, въпреки че тренирах и следях калориите по време на бременността си качих 30 кг, които не успявам да сваля, важно уточнение е, че преди 12 години свалих 50 кг и ги задържах, споделям това, за да внеса контекст, че съм наясно с културата на хранене и движение, но сега просто не се получава. Имам и доста други симптоми, които отговарят на тезата за хипо функция на щитовидната жлеза - непрекъсната умора, до степен да съм неадекватна понякога, безсъние, запек, световъртеж, замайване. Днес бях на очен лекар, за да изключим проблем с очите, който да води до световъртежа.
На пръв поглед хормоните са в норма..

# 279
Имам и доста други симптоми, които отговарят на тезата за хипо функция на щитовидната жлеза - непрекъсната умора, до степен да съм неадекватна понякога, безсъние, запек, световъртеж, замайване. Днес бях на очен лекар, за да изключим проблем с очите, който да води до световъртежа.
На пръв поглед хормоните са в норма.
На мен за жалост с TSH 2,59 и TAT и МАТ в норма не ми обърнаха никакво внимание. Имам същите оплаквания от непрестанна умора. Нямало било нужда да пия нищо. Чакам и второ мнение по въпроса.

# 280
Дух, щетовидните хормони не са ок - TSH е в граници, както ще ти каже ендокринолога, но за да се чувстваш добре FT4 - трябва да е в горните 2/3 от референтните стойности, а при теб е близко до долна граница - 10,84 това е Хипофункция на ЩЖ - според мен ти трябва прием на хормон, не знам дали по време на бременността си приемала - ел тироксин или еутирокс, Ендокринолога трябва да ти назначи терапия. Не си изследвала FТ3, може би и там си на долна граница.
Другото което виждам кръвна захар на гладно ти е много висока - 6,02. Трябвало е да пуснеш Инсулин на гладно и Гликиран хемоглобин, но определено имаш проблем и според мен си с ИР. При комбинация от двете няма как да сваляш кг и да се чувстваш добре. Ендокринолога трябва да ти назначи адекватно лечение, което да подпомогне тялото ти.

# 281
Извивам се, ако нарушавам правилата, опитвам се да редактирам горния си пост, но не е възможно.
От днес развитието на ситуацията е, че ендокринолог каза, както и SamoAz предположи, че всичко в в норма и това са мечтани хормони. Установи леки структурни изменения в щитовидната жлеза през преглед с ехограф, но пак било безобидно. Трябвало да пия вода и да спортувам....
Пусна ми направление за полови хормони и инсулин и глюкоза. Ще направя тези изследвания когато му дойде цикъла и ще си пусна на своя глава т3 и кортизол. Помня че като момиче тестостерон и кортизол ми бяха доста завишени.

# 282
Здравейте! Моля за коментар на изследванията - 5 ден от цикъла, щитовидните са на чист ден. С Хашимото съм, доказано преди година. ТСХ досега винаги е в норма. Имам леко акне по брадичката, както и се случва цикълът да ми дойде на 40 (а не както по принцип на 30 дни). Нямам симптоми, чувствам се добре, нямам проблеми с килограмите, но не бих казала, че се храня пълноценно. Самоназначих си изледванията, тъй като гинекологът не сметна такива за нужни, а за ендото само ТСХ е важно… Бих искала скоро да забременея. На 27 години съм.

# 283
  • София
Здравейте! Моля за коментар на изследванията - 5 ден от цикъла, щитовидните са на чист ден. С Хашимото съм,
Скрит текст:
доказано преди година. ТСХ досега винаги е в норма. Имам леко акне по брадичката, както и се случва цикълът да ми дойде на 40 (а не както по принцип на 30 дни). Нямам симптоми, чувствам се добре, нямам проблеми с килограмите, но не бих казала, че се храня пълноценно. Самоназначих си изледванията, тъй като гинекологът не сметна такива за нужни, а за ендото само ТСХ е важно… Бих искала скоро да забременея. На 27 години съм.

Здравей!
За момента, хормоните на ЩЖ, горе-долу са добре.
Имаш високи нива на ЛХ и Е2, което показва ПКЯ.
Имаш високи нива на Андростендион и ДХЕА и най-вероятно  те са причина за акнето и проблемите с МЦ.... и на ПКЯ
Добре е да провериш Тестостерон, Пролактин и Кортизол ... и пак да потърсиш мнение от Ендокринолог ... защото ако там някъде има проблем това рефлектира върху Андростендиона и ДХЕА.
АМХ и Инхибин В са ниски, показват доста намален ЯР - консултирай се със специалист по репр. медицина... и не го отлагай.
Селенът е малко към горната граница, което не е много добре... ако приемаш някаква добавка със селен или неорганична форма селен?! - може да е от това.
Вит. Д може да е по-висок - 50-60ng/ml.
Провери цинк и мед и повтори (според мен) селена ... високите нива са токсични.
Хемоглобинът е малко на горна граница - може са си дехидратирана - пий повече вода ( 3-4л/дн.)... може и селена от това да е по-висок.
Инозитол добавка, подпомага правилното конвертиране на андрогените.
Ще чакам да споделиш какво е мнението на Ендокринолога, моля.
Високите нива на андрогените, освен че са пречка за зачеване, но носят и риск при бременност, затова е по-добре, още преди зачеване, да се вземат мерки ( за да се сведе до минимум този риск)

# 284
Много благодаря! Да, имам часове за  консултация и с репродуктивен, и с ендокринолог тази седмица. Селен приемах няколко месеца по съвет на ендокринолога, явно за това се е вдигнал. Относно хемоглобина ми стана странно, защото по принцип пия много вода - около 3 литра на ден. Пия и Вит Д, но явно не е достатъчно. За жалост нито АГ, нито ендокринолога искаха да ми назначат изследвания…. Дали би имало смисъл и от консултация с имунолог, имам доказан прекаран Епщайн Бар вирус със сравнително нисък товар?

Общи условия

Активация на акаунт