Хормонални изследвания - 10

• 55 140
  • 736
  •   1
Отговори
# 360
denis, не знам дали му е тук мястото, но да те попитам за тези резултати на холестерол, на моя мъж, 45г. който тренира 4 пъти в седмицата тежко във фитнес и не е с наднормено тегло. храни се абсолютно здравословно от години. Хранене и тренировки тип бодибилдър. На ясно е с храненето доста добре, но явно нещо не е наред. Той не е притеснен, но аз да. Личния лекар му е казал да спре месото на 75%. Чудя се норамален ли е тоя.

Общ холестерол: 243mg/dL   (range: <199mg/dL)
Triglycerides:          99 mg/dL  (range: <149mg/dL)
HDL:                          47mg/dL  (>40mg/dL)
LDL:                           176mg/dL  (<129mg/dL)
Chol/HDL Ratio           5.2            (4.4)

Ензими на черния дроб изследвани ли са ?

# 361
  • София
Здравей Денис, имам един въпрос. Трябва да пусна захар и гликиниран хемоглобин има ли значение на кой ден от цикъла, на чист ден ли трябва да е?

# 362
denis, не знам дали му е тук мястото, но да те попитам за тези резултати на холестерол, на моя мъж, 45г. който тренира 4 пъти в седмицата тежко във фитнес и не е с наднормено тегло. храни се абсолютно здравословно от години. Хранене и тренировки тип бодибилдър. На ясно е с храненето доста добре, но явно нещо не е наред. Той не е притеснен, но аз да. Личния лекар му е казал да спре месото на 75%. Чудя се норамален ли е тоя.

Ензими на черния дроб изследвани ли са ?
Тези ли са:
Ast 19units/L (<37 units/L)
Alt 38 units/L (< 63 units/L)

# 363
Здравейте! Аз съм с поликистоза, прогестеронов дефицит и Ир. С подходящото лечение всичко влезе в норма и нямаше и следа миналия месец от множеството фоликули, а прогестерона беше перфектен,пролактина също е в норма. Този месец обаче цикъла го няма 10 дни, до момента въпреки поликистозата не е закъснявал така. Според гинеколога лигавицата е като на бременна- 2см, но кръвния тест за бременност е отрицателен.Видимо няма никаква причина за закъснението.Някой бил ли е в подобна ситуация, може ли да ме насочите какво изследване да пусна?Притеснявам се за тази лигавица.

# 364
Flow980, може ли да споделиш с какви лекарства изчезна поликистозата? Мен също ме мъчи хормонален дисбаланс породен от този синдром.

# 365
Здравейте,

Може ли мнение за тези изследвания ? Защо естрадиола е толкова завишен според вас ? Правени са 14ти ден от м.

# 366
  • София
denis, не знам дали му е тук мястото, но да те попитам за тези резултати на холестерол, на моя мъж, 45г.
Скрит текст:
който тренира 4 пъти в седмицата тежко във фитнес и не е с наднормено тегло. храни се абсолютно здравословно от години. Хранене и тренировки тип бодибилдър. На ясно е с храненето доста добре, но явно нещо не е наред. Той не е притеснен, но аз да. Личния лекар му е казал да спре месото на 75%. Чудя се норамален ли е тоя.
Да провери за ИР , ТСХ, Т3, Т4, Пролактин,  Тестостерон, Е2 ... за дефицити - В12, ФК, В6, Хомоцистеин, Биотин, вит. Д, желязо, феритин, трансферин, ЖСК, Хемоглобин... цинк, селен, мед...
Страхотната физика, изчистеното тяло и здравословното хранене, не изключат здравословни проблеми ... просто тези хора, постигат всичко това, с малко повече труд, воля и постоянство Simple Smile
Да, добре е да намали наситените мазнини, да увеличи полезните - омега 3, омега 9 (зехтин и т.н.), да включи повече фибри - зеленчуци, но не кореноплодни - картофи и т.н. Да намали ориз, бобови, зърнени - овес и т.н.
Месо- по-бедно на мазнини, да намали въглехидратите до 100-150 гр./дн. .. трябва си определен режим  на хранене... оцета - също помага
Добавки: Омега 3, CoQ10, вит. B-комплекс ( B1, В2, В3/ниацин, ФК, В6, В12...)
Магнезий, Цинк, Селен, Мед
Фитостероли,
Масло от Чесън
Кверцетин
Вит. Д + К2
Ликопен
Ресвератрол
Л-Карнитин
TMG
Фибри - разтворими
Храненето - високо протеиново, с много малко мазнини ( до 20% мах.) и въглехидрати ( до 30% мах.)
ПП.
За ИР - трябва да направи тест -обременяване с глюкоза, трикратно изследване на КЗ и Инсулин ( 0, 60 и 120мин), защото само НОМА индекса, при редовно спортуващи, които си спазват определен режим на хранене, нищо не показва, трябва обременяване с глюкоза.

# 367
  • София
Здравей Денис Flowers Hibiscus
Пуснах днес контрола на хормони, би ли ги погледнала как са. Видях, че ТСХ доста ми е скочил. По принцип пия л-тироксин, защото целя забременяване, но 2 дни преди да пусна контрола не го пих, пия още ДХЕА, и 3 дни пих TYLENOL, защото бях настинала. Може ли от тези неща да е скочил, ето ги и резултатите. Какво да правя за да го сваля

Последна редакция: нд, 26 сеп 2021, 08:43 от pepita5

# 368
Здравейте може ли мнение за тези резултати със съмнение за хашимото!

# 369
  • София
Здравей Денис Flowers Hibiscus
Пуснах днес контрола на хормони,
Скрит текст:
би ли ги погледнала как са. Видях, че ТСХ доста ми е скочил. По принцип пия л-тироксин, защото целя забременяване, но 2 дни преди да пусна контрола не го пих, пия още ДХЕА, и 3 дни пих TYLENOL, защото бях настинала. Може ли от тези неща да е скочил, ето ги и резултатите. Какво да правя за да го сваля
Здравей!
Да, ТСХ може да е скочил от настинката.
Не трябва да се изследват хормони на ЩЖ, когато си бил болен ... и поне 2 седмици, след оздравяването.
Пусни контрола след месец, като си останеш на същата доза... или се консултирай с лекар.

Здравейте може ли мнение за тези резултати със съмнение за хашимото!
Скрит текст:
Здравей!
Добре са, не показват Хашимото... но ако лекар е изказал съмнение за Хашимото, след преглед с УЗ, е добре да потърсиш и второ мнение.
Много често, първо се уврежда ЩЖ, а чак след време, започват да се образуват антителата.
Изследванията дори не загатват за проблем, дано да е някаква грешка ( на лекаря, не резултатите Simple Smile ).
Успех! ... и ще чакам да споделиш, ако направиш консултация с друг лекар.

ПП. Малко е ниска КЗ... може да е и от стрес, напрежение ... но, може да загатва и проблем - напр. ИР
Просто го имай предвид.

Последна редакция: нд, 26 сеп 2021, 11:33 от denis.

# 370
  • София
Много ти благодаря Flowers Hibiscus
Наистина се бях изплашила, ти ме успокои Gift Heart

# 371
Много благодаря за отговора ще чуя първо какво ще ми каже лекаря и със сигурност ще отида и за второ мнение

# 372
Здравей Денис,

Може ли коментар за тези изследвания? С Хашимото съм, съвсем леко акне около челюстта, непотвърдена поликистоза, пускани са профилактично. Нямам оплаквания или други диагнози. Благодаря предварително!

Скрит текст:

# 373
  • София
Здравей Денис,
Може ли коментар за тези изследвания? С Хашимото съм, съвсем леко акне около челюстта, непотвърдена
Скрит текст:
поликистоза, пускани са профилактично. Нямам оплаквания или други диагнози. Благодаря предварително!

Скрит текст:

Здравей!
Хормоните на ЩЖ са добре, антителата си показват че си с Хашимото.
Андростендионът е висок. Може да си с ИР, нищо че инсулина е добре. Много често при ИР, HOMA индекса не я показва. Друга причина - да има проблем с Пролактина или да си с по-висок 17ОН Прогестерон и респ. по-високи нива на андрогените. Лекар трябва да прецени - Ендокринолог.
В12 трябва да е на горна граница
Феритин - около 150... трябва да приемаш желязо... при контрола освен Феритина, пусни и желязо, Хемоглобин, ЖСК, трансферин
Вит.Д - трябва да е около 70 ng/ml
Провери селен, цинк и мед

# 374
Здравей Денис,
Може ли коментар за тези изследвания? С Хашимото съм, съвсем леко акне около челюстта, непотвърдена
Скрит текст:
поликистоза, пускани са профилактично. Нямам оплаквания или други диагнози. Благодаря предварително!

Скрит текст:

Здравей!
Хормоните на ЩЖ са добре, антителата си показват че си с Хашимото.
Андростендионът е висок. Може да си с ИР, нищо че инсулина е добре. Много често при ИР, HOMA индекса не я показва. Друга причина - да има проблем с Пролактина или да си с по-висок 17ОН Прогестерон и респ. по-високи нива на андрогените. Лекар трябва да прецени - Ендокринолог.
В12 трябва да е на горна граница
Феритин - около 150... трябва да приемаш желязо... при контрола освен Феритина, пусни и желязо, Хемоглобин, ЖСК, трансферин
Вит.Д - трябва да е около 70 ng/ml
Провери селен, цинк и мед

Благодаря за коментара! Ще правя консултация скоро с друг ендокринолог, защото Начев не го интересуваше нищо друго, освен ТСХ и вит. Д... разочарование.
Вит. Д пия от 2 години, последните месеци увеличих дозата на 4 капки Вигантол на ден, и продължава да не мърда... Ще взема спрея на Бетър Ю.
Селен и Цинк - чакам резултатите.
Слагам и пълните ми изследвания - вътре са желязо и хемоглобин, както и  ПКК, урина и други.
По принцип репродуктивен ми каза, че с този инсулин, няма как да съм с ИР, но и аз вече нямам вяра на никого.

Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт