Хормонални изследвания - 10

• 54 682
  • 736
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Бих казала, че съм в шок! Есента, когато пуснках изследвания TSHто ми беше високо, но в референтни граници. Сега 6 месеца по-късно вече е над нормата
Скрит текст:
и никой не счете за необходимо да обърне внимание на това. И АГ-то и ендокринолога се фокусираха върху СПКЯ и ИР и до там.
До колкото съм слушала доста препоръчван специалист в тази област е д-р Яначкова. Ако някой има други предложения ще се радвам да ги сподели.
Няма защо човек да изпада в шок от едни или други показатели, защото почти за всичко, което е отклонение от оптималните стойности, си има лечение и възможности това да се контролира.
Ако един лекар не помага - търсиш друг.
Самия ни БГ- ареал предполага различни дефицити и респ. различни заболявания и едно от тях е Хипофункцията на ЩЖ  - който иска, взема мерки с цел това да не повлияе  отключване на други заболявания, който не иска се успокоява, ако лекар му каже че няма проблем Simple Smile ... както ми го е казвал и на мен Ендокринолог и ме е успокоявал, че всеки втори в БГ страда от т.н. ендемична струма (гуша), поради дефицит на йод... както и от дефицит на магнезий и т.н. и както не ме посъветва да взема мерки когато бях на 22г.
Изследването ти показва, че си с Хипофункиция на ЩЖ - висок ТСХ и ниски нива на Т3 и Т4. Нямаш Хашимото, което е добре.
Ако не го контролираш може да отключиш Хашимото... след време, години. За мен, лично това Хашимото е по-голям проблем, от това, да си контролирам Хипофункцията на ЩЖ.
Ако не контролираш функцията на ЩЖ , ще ти е много по-трудно да контролираш ИР... защото ЩЖ влияе на метаболизма на мазнини и въглехидрати... и ако това, не се контролира ще си увредиш ССС-ма.... след време, години - високо кръвно налягане, високи нива на холестерол, проблеми със зрението и т.н.
Предложението е, да вземеш мерки за осигуряване на нормална функция на ЩЖ, защото намалената функция на ЩЖ,  е една от първопричините за СПКЯ и ИР... или това се случва, ако не се вземат мерки.
ТСХ трябва да е под 2.0
Т3 и Т4 да са в горните 25% на рефер. граници.
За ИР - трябва да си на подходящо хранене, защото то е най-важно + спорт, добавки, медикамент
За СПКЯ - ако ТСХ е висок, това влияе на нивата на Пролактин, Андростендион, Инсулин и т.н....
За ИР - ако Инсулина е висок - повишава Е2, Тестостерон и т.н.
Всичко е свързано и всичко е взаимозависимо........... и ако преди е имало само една Хипофункция на ЩЖ, то след време, ако тя не е била лекувана се появяват други проблеми.

Казваш, че си в шок - дали допълнително те плаша или не, не мога да преценя, защото не съм от тези, които не намират решение и винаги съм оптимист, но мога да завърша, че няма нещо, което да не може да се коригира/ контролира - ако си в началото е по-лесно, ако не си, ще бъде  малко по-трудно, но за всичко си има решение.

# 451
  • София
Денис, пиша само, за да изразя ОГРОМНАТА си благодарност и да те поздравя за подробното разяснение, което си направила в предната си публикация!!! Направих си снимка, за да ги имам обяснени черно на бяло нещата, защото за жалост лекарите в България масово пренебрегват много, много неща.... Както и да е, всичко си е до конкретен човек и обстоятелства... Благодаря ти много за предоставеното разяснение!!!❤️ Бъди здрава!!! 🍀🍀🍀

# 452
  • София
Здравей Денис,
Обръщам се към теб с надеждата да ми дадеш насоки относно 14-годишната ми дъщеря.
Първият и цикъл дойде точно преди година на 13 г.  3-4 месеца идваше сравнително редовно, после 4-5 месеца изчезна и след като се появи през октомври, ми направи впечателение, че ужасно се скъси в последните месеци. Не се притеснявах толкова като дойде на 21 и 23 ден, но днес дойде на 14 ден. 😳, а предишният й цикъл свърши буквално преди 5 дни. Вече започнах да се тревожа. Трябва ли да водя на гинеколог и къде, ако да? Трябва ли да й пусна някакви хормонални изследвания?
Тя е с нормален ръст (163) и тегло (50 кг.), активна спортистка е (от един месец не е тренирала, защото е с контузия). Няма акне или силно окосмяване.
Постоянно ми казват приятелки, че е още малка и нещата ще се регулират от самосебе си.
(Аз съм с Хашимото, което се появи след 35-тата ми година от силен стрес)
Благодаря много за съветите!

# 453
Здравейте, дали са ок тези стойности?

# 454
  • София
Здравей Денис,
Обръщам се към теб с надеждата да ми дадеш насоки относно 14-годишната ми дъщеря.
Скрит текст:
Първият и цикъл дойде точно преди година на 13 г.  3-4 месеца идваше сравнително редовно, после 4-5 месеца изчезна и след като се появи през октомври, ми направи впечателение, че ужасно се скъси в последните месеци. Не се притеснявах толкова като дойде на 21 и 23 ден, но днес дойде на 14 ден. 😳, а предишният й цикъл свърши буквално преди 5 дни. Вече започнах да се тревожа. Трябва ли да водя на гинеколог и къде, ако да? Трябва ли да й пусна някакви хормонални изследвания?
Тя е с нормален ръст (163) и тегло (50 кг.), активна спортистка е (от един месец не е тренирала, защото е с контузия). Няма акне или силно окосмяване.
Постоянно ми казват приятелки, че е още малка и нещата ще се регулират от самосебе си.
(Аз съм с Хашимото, което се появи след 35-тата ми година от силен стрес)
Благодаря много за съветите!
Здравей!
Според мен, да има аномалии в МЦ, 1-2 год. след т.н. менархе е нещо нормално, защото все още няма редовна О., дори и да има М. и  в резултат на това, нивата на хормоните е възможно много да играят, респ. да има хорманален дисбаланс, който е и причината за тези аномалии. Т.е. нещата са свързани и взаимозависими.
Когато има редовна О. - ще има хормонален баланс и редовна М.
Никога не е излишно да се направи консултация с лекар - АГ, може да потърсите и детски АГ.
Ако той прецени, може да направите и изследвания.

Здравейте, дали са ок тези стойности?
Скрит текст:
Здравей!
Имаш хипокалциемия - трябва да се консултираш с Ендокринолог.
Провери нивата на вит.Д, паратхормона...

Последна редакция: ср, 23 мар 2022, 19:10 от denis.

# 455
  • София
Благодаря от сърце за съветите и разясненията! 🍀 Ще я заведна за всеки случай на детски гинеколог, но определено се успокоих!

# 456
Здравейте. Ходя при репродуктивен специалист. Имам Хашимото и поликистозни яйчници, които оперирах преди месец и малко с трансвагинална лапароскопия. Пия инофолик, глюкофаж, Ел тироксин и кистоп. След стимулация този месец с кломифен цитират имах доминантен фоликул 22мм. Спукаха ми го с инжекция на 15 ден от МЦ и след това бяхме интимни 4 дни с мъжа ми. Това са ми изследванията от 21.03.22 г. Последна редовна менструация 29.02.22 г. Тсх преди месец ми беше 81, сега видях че е спаднало до 7 след терапията с Л тироксина. Въпроса ми е след колко дни мога да си направя тест за бременност, дали е възможно да съм забременяла с ТСХ 7, след като ми беше 81, нисък ли е прогестерона, Абе като цяло дали би се получило нещо при тези фактори в момента? Овулация имаше на 100процента. Сега чакам закъснение или МЦ за да отида при доктора.....

# 457
Изследването се пада на 6ти ден след спукването, тъй че тогава стойността му е ниска. Пика е на 7-ми ден след О и тогава стойността трябва да е в горната граница на референтните...
Здравейте. Ходя при репродуктивен специалист. Имам Хашимото и поликистозни яйчници, които оперирах преди месец и малко с трансвагинална лапароскопия. Пия инофолик, глюкофаж, Ел тироксин и кистоп. След стимулация този месец с кломифен цитират имах доминантен фоликул 22мм. Спукаха ми го с инжекция на 15 ден от МЦ и след това бяхме интимни 4 дни с мъжа ми. Това са ми изследванията от 21.03.22 г. Последна редовна менструация 29.02.22 г. Тсх преди месец ми беше 81, сега видях че е спаднало до 7 след терапията с Л тироксина. Въпроса ми е след колко дни мога да си направя тест за бременност, дали е възможно да съм забременяла с ТСХ 7, след като ми беше 81, нисък ли е прогестерона, Абе като цяло дали би се получило нещо при тези фактори в момента? Овулация имаше на 100процента. Сега чакам закъснение или МЦ за да отида при доктора.....

# 458
Здравейте,
Бременна съм и днес, заедно със стандартните кръвни изследвания, си пуснах и TSH, като резултатът е 0.005 uIU/ml при референтни стойности 0.270-4.25. Може ли мнение? Имам час за ендокринолог чак за следващата седмица.

# 459
Привет, и аз съм бременна 11г.с. и моето tsh излезе много ниско 0.076. Засега ми казаха да повторя в друга лаборатория. Вероятно и аз ще се консултирам с ендокринолог. Сподели после как е минало.

# 460
  • София
Здравейте,
Бременна съм и днес, заедно със стандартните кръвни изследвания, си пуснах и TSH, като резултатът е 0.005 uIU/ml при референтни стойности 0.270-4.25. Може ли мнение? Имам час за ендокринолог чак за следващата седмица.
Здравей!
Да, ТСХ е доста ниско, може да е и лабор. грешка  - повтори го заедно с Т3, Т4, ТАТ и МАТ ... само ТСХ не може да се коментира обективно.
Ще чакам да споделиш какъв е коментара на лекаря.

Лека и безпроблемна бременност.

# 461
Възможен ли е коментар Simple Smile

М ми закъснява с 10 дни теста бременност е отрицателен, а също така е удебелена лигавицата на матката.

# 462
  • София
Скрит текст:
М ми закъснява с 10 дни теста бременност е отрицателен, а също така е удебелена лигавицата на матката.
На кой ден от МЦ са правени тези изследвания и колко дни средно е дължината на МЦ?
Кога е било констатирано, че МЛ е удебелена - на кой ден от МЦ, колко мм,  и какво друго е видял лекаря ( на УЗ)?

АГ изследванията, за да могат да се разчитат е задължително да се посочва деня от МЦ... защото, стойностите на всички тези изследвания се променят постоянно, всеки ден - както при нормален МЦ, така и когато има проблем с МЦ.

# 463
Скрит текст:
На кой ден от МЦ са правени тези изследвания и колко дни средно е дължината на МЦ?
Кога е било констатирано, че МЛ е удебелена - на кой ден от МЦ, колко мм,  и какво друго е видял лекаря ( на УЗ)?

АГ изследванията, за да могат да се разчитат е задължително да се посочва деня от МЦ... защото, стойностите на всички тези изследвания се променят постоянно, всеки ден - както при нормален МЦ, така и когато има проблем с МЦ.
На 36 ден от мц е прегледа от видеозон.
Колко мм е не ми каза, мц е на 28 дни с продължителност 4 5дни.
На 37 ден са правени изследванията
Скрит текст:

# 464
  • София
На 36 ден от мц е прегледа от видеозон.
Колко мм е не ми каза, мц е на 28 дни с продължителност 4 5дни.
На 37 ден са правени изследванията
Скрит текст:
Скрит текст:
Кога е било констатирано, че МЛ е удебелена - на кой ден от МЦ, колко мм,  и какво друго е видял лекаря ( на УЗ)?

Според мен, е имало късна О., но кога ще дойде М., няма как да се прецени, защото, изследването не се знае на кой ден, спрямо тази О., е било - дали преди пика на Прогестерона, или след пика.
Ако е преди пика, може да има дори зачеване, но ако е след пика - малко вероятно, защото и Прогестерона и Е2 са ниски.
На УЗ не се ли видя ЖТ? Размери някакви?  - не ти ли дадоха едни снимки от УЗ?
Някакви Ф., нещо не се ли видя на този преглед... някакви предположения поне?!
Питайте бе хора. Нали затова ходите на лекар?! Давате и пари
Лекарят е длъжен да ви каже, след като го питате.
Аз ходя на УЗ при един АГ, който дори ми обръща и на мен монитор, за да мога и аз да виждам, това, което вижда и той.
Никога не съм посещава втори път лекар, който не отговаря на въпросите ми, който не иска да измери фоликул, МЛ  и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт