Хормонални изследвания - 10

• 54 634
  • 736
  •   1
Отговори
# 510
Може ли коментар за изследвания, правени от МЦ 24ти ден. От днес пуснах Прогестерон изследвания

# 511
  • София
Може ли коментар за изследвания, правени от МЦ 24ти ден. От днес пуснах Прогестерон изследвания
Скрит текст:
Добре е - имало е О.
Дано да е станало. newsm10

# 512
Здравейте,
На 34 години съм, все още нямам деца. Януари месец ми откриха киста в левия яйчник (около 2см), която следя всеки месец, заради която имам нередовен МЦ. Покрай нея дойде и темата за бебе, до сега не беше приоритет. Все още се дискутира да се маха ли оперативно кистата или не (моят лекар смята, че е дермоидна и трябва да се премахне, а миналия месец ходих в Щерев да видим какво ще кажат - от там ми казват ендометриозна и да забременявам по-скоро). От янувари съм ту на Дуфастон, ту на Примолут Нор + витамин Д (имам недостиг), Б12 и Пикозитол.Правихма ми и РОМА през януари, резултатите бяха добри. Днес нях последно на преглед и резултатите бяха същите - кистата, маточния възел, задържани фоликули в другия яйчник. Назначиха ми ново излседване за РОМА индекс, което очаквам да излезе до няколко дни. Сега това не знам има ли значение вече...

От Щерев иналия месец ми назначиха изследване за ЯР, като резултатът си видях преди малко и... изпитвам огромна мъка. Дори не сме правили опити ...

Можете ли да ми кажете, някои от опит - това краят ли е или има някаква надежда? Възможно ли е това да се влияе от кистата или от прогестерона, който пия?
Когато започна нередовния цикъл се притесних, че влизам в менопауза, защото МЦ ми дойде, като бях на 10. Всички лекари с насмешка ме успокояваха, че не е това и съм далече но никой не ми назначи изследване на ЯР. Не знам какво да мисля. Майка ми е имала проблеми със забременяване (аборти), братовчедка ми 8 години инвитро, доткато най-сетне се случи. Сега като гледам тази стойност 0.01 от минимална 0.14 и не знам да вярвам ли в този резултат?

Това са резултатите ми, като пробата ми взеха на 3-ти ден от МЦ:

Според вас редно ли е да повторя изследването?

Благодаря предварително!

# 513
Здравейте, как мога да прекача мои изследвания и да поискам мнение?

# 514
  • София
Здравейте,може ли да помоля да ми разясните какво точно означават резултатите от микробиологията?
Нищо не разбирам,на лекар съм чак след 15 дни!

# 515
  • София
Здравейте,
На 34 години съм, все още
Скрит текст:
нямам деца. Януари месец ми откриха киста в левия яйчник (около 2см), която следя всеки месец, заради която имам нередовен МЦ. Покрай нея дойде и темата за бебе, до сега не беше приоритет. Все още се дискутира да се маха ли оперативно кистата или не (моят лекар смята, че е дермоидна и трябва да се премахне, а миналия месец ходих в Щерев да видим какво ще кажат - от там ми казват ендометриозна и да забременявам по-скоро). От янувари съм ту на Дуфастон, ту на Примолут Нор + витамин Д (имам недостиг), Б12 и Пикозитол.Правихма ми и РОМА през януари, резултатите бяха добри. Днес нях последно на преглед и резултатите бяха същите - кистата, маточния възел, задържани фоликули в другия яйчник. Назначиха ми ново излседване за РОМА индекс, което очаквам да излезе до няколко дни. Сега това не знам има ли значение вече...

От Щерев иналия месец ми назначиха изследване за ЯР, като резултатът си видях преди малко и... изпитвам огромна мъка. Дори не сме правили опити ...

Можете ли да ми кажете, някои от опит - това краят ли е или има някаква надежда? Възможно ли е това да се влияе от кистата или от прогестерона, който пия?
Когато започна нередовния цикъл се притесних, че влизам в менопауза, защото МЦ ми дойде, като бях на 10. Всички лекари с насмешка ме успокояваха, че не е това и съм далече но никой не ми назначи изследване на ЯР. Не знам какво да мисля. Майка ми е имала проблеми със забременяване (аборти), братовчедка ми 8 години инвитро, доткато най-сетне се случи. Сега като гледам тази стойност 0.01 от минимална 0.14 и не знам да вярвам ли в този резултат?

Това са резултатите ми, като пробата ми взеха на 3-ти ден от МЦ:

Според вас редно ли е да повторя изследването?

Благодаря предварително!
Здравей!
Когато има киста, ЗФ... АМХ и Инхибин В  (+ E2. LH, FSH) не са обективни.
Ако кистата не се поддава на терапия е желателно да се направи Лапароскопия напр. Обсъди това с лекарите.
Провери всичи хормони - посочени са на 1 стр. и ги коригирай, ако има отклонения... защото ако си с високи нива на Естронен, Инсулин, Андрогени и т.н. това ти вреди и грубо казано "храни/поддържа" тази киста и това ти състояние. Ако имаш кг. за сваляне ги редуцираш, защото самата мастна тъкан произвежда естроген.
Или ако продуцираш като общо кол-во ( от естроген и андрогени, инсулин... които се конвертират също в естроген) естроген, което е много голямо, терапията с прогестин, може да не е достатъчна... Те, затова и лекари препоръчват да се зачене, защото тогава, при бременност,  кол-вата на прогестерона са най-големи и най-хубавото, че е естествен, не идва от медикаменти... защото, при медикаментите, всеки реагира различно... то и затова, ако няма ефект от един прогестин, назначават друг... като не броим симптома, тялото да не реагира адекватно на прогестерона, както е при т.н. дефект на ЛФ ( при СПКЯ).
Потърси второ, дори трето мнение от репр. специалист. Надежда винаги има.
Има теми за ЕМ - поразпитай момичетата. Много от тях постигнаха невероятни резултати, при много по-сериозни състояния. Но, действаха много бързо и смело ... и аз много се гордея с тях, защото не спират да ми доказват, че колкото и да е отчайващо, безизходно дадено състояние - шанс винаги има... но, причината това да се случва, е в тях самите и в това, че никога не се отказаха. Hug

ПП.
Проблемът с тези теми е, че тези, които вече са успели, не пишат в тях и почти не ги четат, но дано да имаш късмет.

Здравейте, как мога да прекача мои изследвания и да поискам мнение?
В полето с бутони (тези отгоре - виждат се докато пишеш пост, преди да го публикуваш в темата)  има един, който прилича на фотоапарат (вмъкни изображение) - натискаш го и си прикачваш изследванията.
Преди това трябва да са качени  ( на твоя компютър, тел.) като снимка или някакъв файл, който може да прикачиш ( jpeg, png...)
Ako не се получава - пишеш ги тук, заедно с мерната единица, рефер. стойности ........ както правят повечето момичета.

Здравейте,може ли да помоля да ми разясните
Скрит текст:
какво точно означават резултатите от микробиологията?
Нищо не разбирам,на лекар съм чак след 15 дни!
Здравей!
МБ е добре, чиста - няма патогени.
Малко са лактобацилите - това се коригира с прием на ПроБ или вагин. глоб. с ПроБ.

Последна редакция: пн, 09 май 2022, 07:26 от denis.

# 516
Здравейте! Може ли коментар на резултатите? Правени са на 3 ден от МЦ! Благодаря предварително Simple Smile

# 517
  • София
Здравейте! Може ли коментар на резултатите? Правени са на 3 ден от МЦ! Благодаря предварително Simple Smile
Скрит текст:
Здравей!
ФСХ е висок, но може да е от годините, ако си над 35-38 напр. ... и тогава е нормално да е висок.
Другите са добре

# 518
Скрит текст:
Здравей!
ФСХ е висок, но може да е от годините, ако си над 35-38 напр. ... и тогава е нормално да е висок.
Другите са добре

На 26 години съм! От какво друго може да е висок?

# 519
  • Cobrs
Здравейте, може ли коментар за стойностите на LH и FSH при момиче на 17 години с обилен цикъл и с високи стойности на СА125 (66 при граници 0-35), измерени миналия месец на чист ден. LH - 3.42, (референтни стойности FSH - 7.31, Естрадиол 56. Изследванията са на 4 ден от цикъла. Благодаря!

Последна редакция: вт, 10 май 2022, 17:05 от Maggrat

# 520
  • София
Здравейте, може ли коментар за стойностите на LH и FSH при момиче на 17 години с обилен цикъл
Скрит текст:
и с високи стойности на СА125 (66 при граници 0-35), измерени миналия месец на чист ден. LH - 3.42, (референтни стойности FSH - 7.31, Естрадиол 56. Изследванията са на 4 ден от цикъла. Благодаря!
Здравей!
ФСХ е висок и показва, че нещо пречи, потиска яйчниковата функция... може да има някоя киста - трябва преглед на УЗ.
Предполагам, че те притеснява маркера СА 125... може да е от по-обилната М., т.е да е фалшиво повишен.
Това дете има много сериозни дефицити - на желязо, вит.Д  ... предполагам има и други - В12, ФК... феритинът ще бъде много нисък ... проверете и Хемоглобина, може да е с ЖДА...
Дано да няма нищо притеснително Peace

# 521
  • Cobrs
Здравейте, може ли коментар за стойностите на LH и FSH при момиче на 17 години с обилен цикъл
Скрит текст:
и с високи стойности на СА125 (66 при граници 0-35), измерени миналия месец на чист ден. LH - 3.42, (референтни стойности FSH - 7.31, Естрадиол 56. Изследванията са на 4 ден от цикъла. Благодаря!
Здравей!
ФСХ е висок и показва, че нещо пречи, потиска яйчниковата функция... може да има някоя киста - трябва преглед на УЗ.
Предполагам, че те притеснява маркера СА 125... може да е от по-обилната М., т.е да е фалшиво повишен.
Това дете има много сериозни дефицити - на желязо, вит.Д  ... предполагам има и други - В12, ФК... феритинът ще бъде много нисък ... проверете и Хемоглобина, може да е с ЖДА...

Много благодаря, Денис! Тя има със сигурност проблем с желязото, защото много бързо пада - за два-три месеца и трябва да пие Малтофер поне няколко месеца, за да го възстанови. За съжаление няма как да я прегледа гинекологът с ултразвук, защото не води полов живот и това затруднява много диагнозата. Водих я на хематолог, който счита че има ЖДА, на ендокринолог, според който всичко е в норма, на гастроентеролог - в норма. В12 е в норма, ФК не се сетих да изследвам. Хемоглобинът й е 120, но като падне желазото, пада и той. Вече и аз не знам къде да я заведа. Притеснява ме СА 125, да, но реших да пиша, защото може някой да ме насочи нанякъде. Благодаря ти отново!

# 522
Момичета от септември нямам цикъл, на 37г с уж ИЯР. Тук пише че естрадиол се изследва на 3ти ден от МЦ, но тъй като при мен липсва мога ли да го изследвам без цикъл? Искам да проверя дали имам естрогенова доминантност. Ще съм благодарна и на всякакви съвети за възобновяване на цикъла. Благодаря!

# 523
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Здравей!
Това дете има много сериозни дефицити - на желязо, вит.Д  ... предполагам има и други - В12, ФК... феритинът ще бъде много нисък ... проверете и Хемоглобина, може да е с ЖДА...

Много благодаря, Денис! Тя има със сигурност проблем с желязото, защото много бързо пада - за два-три месеца и трябва да пие Малтофер поне няколко месеца, за да го възстанови. За съжаление няма как да я прегледа гинекологът с ултразвук, защото не води полов живот и това затруднява много диагнозата. Водих я на хематолог, който счита че има ЖДА, на ендокринолог, според който всичко е в норма, на гастроентеролог - в норма. В12 е в норма, ФК не се сетих да изследвам. Хемоглобинът й е 120, но като падне желазото, пада и той. Вече и аз не знам къде да я заведа. Притеснява ме СА 125, да, но реших да пиша, защото може някой да ме насочи нанякъде. Благодаря ти отново!
Може да я прегледат с коремен УЗ. Потърсете детски АГ. ( попитай ЛЛ или обикновен АГ). Може да се консултирате и с АГ-онколог ... в клиниката по онкология. Аз напр. не съм онкоболен, но винаги там ходя на прегледи, защото съм на мнение, ако ще правя профил. прегледи за онкологично заболяване - да го правя при най-добрите с тази област...  мамолог и мамография, УЗ, колпоскопия, ЦН, дори МБ си правя само там Simple Smile
Следете храненето и... трябва да се храни правилно. Такива аномалии се наблюдават и при хранителни разтройства, от едната в другата крайност ( обилни М или липса на М.)
Желязото се попълва трудно и бавно и затова трябва по-дълго време да се приемат железни препарати, макар че докато не се изясни причината за по-високите нива на маркера, по-добре да не се приема ( лично мнение).
И само да вметна, че ако има други, много и различни дефицити - попълване на железните депа е много трудно и в много случаи невъзможно, т.е. след като се спре приема, отново се отива бързо в дефицит.
Дано да е нещо моментно.

Момичета от септември нямам цикъл, на 37г с уж ИЯР. Тук пише че естрадиол се изследва на 3ти ден от МЦ, но тъй като при мен липсва мога ли да го изследвам без цикъл? Искам да проверя дали имам естрогенова доминантност. Ще съм благодарна и на всякакви съвети за възобновяване на цикъла. Благодаря!
По-добре изследвай всичко, което е посочено на 1стр., защото колкото повече изследвания има, толкова по-добре лекарите ще се ориентират къде може да е проблема... защото изследванията се тълкуват заедно.
За Естр. доминантност се прави и Тест за естрогенни метаболити
Ако си с ИР или високи нива на андрогените - това също може да е причина за по-високи нива на естрогените.
Трябва ти лекар. Ако един не помага - търсиш втори, трети и т.н.
За липсата на М. си има някаква причина и тя трябва да се открие... Консултирай се и с Ендокринолог - може проблема да е и в Хипофизата ( тя синтезира ЛХ и ФСХ... ТСХ, Пролактин)

Последна редакция: ср, 11 май 2022, 07:40 от denis.

# 524
Здравейте! Може ли да помоля за коментар на следните резултати. Направени са на чист ден, на 35 години съм.
TAT       3.66       IU/ml    < 4.11   
MAT   3.13       IU/ml    0 - 5.61   
TSH        1.249       uIU/ml    0.350 - 4.940   
fT4       0.950       ng/dl    0.700 - 1.480    
fT3       3.210       pg/ml    1.580 - 3.9 
Стойностите на фт3 и фт 4 в pmol/L са съответно  4.94 и 12.23.
Пиша ги понеже виждам, че на повечето места се разглеждат в тази мер.единица.
Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт