Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Детски ясли и градини - Варна - прием 2020/ 2021

 • 17 720
 • 230
 •   1
Отговори
 • Мнения: 8 296
Линк за он-лайн записване за детски ясли:
https://newkg.is-vn.bg/

Линк за он-лайн записване за детски градини:
https://dg.is-vn.bg/

Стара тема:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1085708

Последна редакция: чт, 12 ное 2020, 10:25 от Ели-Мели

# 1
 • Мнения: 1 319
Здравейте, не знам подходящо ли е тук да задам въпроса си, но ще опитам. Синът ми започна миналата седмица ясла. Първите дни беше сравнително спокоен, разстройваше се само на отиване, а госпожите казваха, че там е бил добре и не е плакал. Но и стоеше по час-два. От тази седмица увеличиха времето и вече 5ти ден е от 9 до 12 и нещо (след като се наобядват го взимам). С всеки изминал ден става по-зле. Драмата започва от вкъщи, повтаря само "мамо, не искам", плаче. Ясно ми е, че повечето деца го правят и че на отиване към яслата масово плачат/мрънкат. Той обаче плаче и вътре, като днес дори през абсолютно цялото време. Отказва да яде там, взимам го много разстроен и тъжен. Не знам как е редно да процедирам ако все така нещата се влошават. Дали е редно да го задържа малко вкъщи или това допълнително би влошило нещата? Някой с опит ако има съвет, ще съм благодарна!

# 2
 • Варна
 • Мнения: 2 569
Нормално, в смисъл, че да, и при нас стана така. Не, не го дръж вкъщи, няма да помогне. Ако сутрин го вдигаш по - рано и е крив и недоспал също много им влияе това. Като не са наспани са още по-нервни и изтощени. Води го, просто ще свикне постепенно. Всe едно говориш за моят син, който въпреки, че се успокоява в яслата, сутрин все още не иска да тръгва, почва да хленчи, а там влиза с рев. Има дни в които яде, има и дни, само хляб.

# 3
 • Miami, FL
 • Мнения: 24 089
Говори със сестрите. Искай информация.
Може да се окаже,  че са го слагали на гърне на сила. Може и друго да е.
Но не го спирай,  защото се прекъсва процеса на адаптация.
Трудно е. И аз не искам детето ми да плаче,  но няма как. Трябва да се работи,  а те да се социализират.

# 4
 • Мнения: 8 296
На едната ми приятелка детето ходи вече 2 месеца и все още не иска... Буди се нощем, крещи, че не иска да ходи. Сутрин плаче.. все така е още. И в нашата група виждам деца, които вече 2.5 месеца ги водят само до обяд. Водят ги с плач, взимат ги с плач... Споделям това, за да знаеш, че не е само твоето детенце. Не че е голямо успокоение. Не мисля, че е редно да го спираш, защото ще се наруши процеса на адаптация. Освен това детето като нищо ще осъзнае, че с много рев ще му се размине ходенето и може да стане още по-зле. Успех!

# 5
 • Мнения: 4
Според мен също е въпрос на време. Може да се опитате да обясните на детенцето, че сега отива там да играе и да хапне и след това ще отидете да го вземете или пък направо, че ще го изчакате отвън. Важно е да се наблегне на тази последна част, тъй като те основно се сблъскват със страха и чувството на изоставеност.
Нас ни бяха посъветвали да предложим а детето всяка сутрин като ходим в яслата то да носи малко цветенце(може и изработено от хартия) на госпожата/каката/лелята или който се грижи за тях.
Това някак измества фокуса от случващото се. Това, което действа при нас е основно разсейване.
Аз използвам повода, за да попитам дали някой има впечатление от яслените групи в Чебурашка(новооткритият филиал).
Синът ми е в друга частна ясла(в която много бързо свикна) от около месец, но ни идва далеч и обмислям преместване. Колебая се дали това обаче е мъдро решение, с оглед на това, че до някъде все още е в период на адаптация.

# 6
 • Варна
 • Мнения: 456
Здравейте, искам да попитам вие как извинявате отсъствията от яслата, всеки път с бележка от лекар ли?

# 7
 • Мнения: 1 319
Благодаря на всички за съветите! Засега си ходи, просто без напредък. Все така стои от 9 до 12, отказва категорично да се храни, но той и вкъщи яде много трудно. Правя и невъзможното, за да хапне, а често и това не помага. Не е кисел, защото го будя, повечето дни си става сам, не е от много спящите. Разсейването също не важи при него. Никога, нищо не е могло да го разсея като си науми нещо. Пробвах той да звъни на звънеца, първите дни това го радваше, а вече не иска, явно, защото знае какво следва. Повтарям по милион пъти, че ще се върна да го взема и че го чакам там, но това влошава нещата, защото така един вид му напомням, че предстои да го оставя. От месеци повтарям и разказвам, че в яслата ще е хубаво и забавно, ще има много играчки, деца и игри, но получавам само отговора "не, не искам!". И така...ще чакам по-добри дни. Госпожите там се притесняват да удължат времето му главно заради отказа да се храни. Това допълнително щяло да го изнерви (глада) и съвсем да плаче.

# 8
 • Варна
 • Мнения: 4 156
Нашият син също отказваше да се храни. Дни наред ме посрещаше с плач, когато отивах да го взема след храненето и преди съня. Сестрите също се притесняваха, че не яде и как щял да изкара. Говорихме с една от по-диалогичните, че така той знае, че аз ще го взема и няма да пипне храната, дори и да е гладен. И че колкото удължаваме този период, толкова по-трудно ще става. Дадох им картбланш да го оставят да спи. Никой не е пострадал, ако не е обядвал ден-два. Първия ден  го взех към 14:30, защото се бе събудил бързичко, на втория остана за цялото време и си изяде следобедната закуска, а на третия - две порции основно на обяда. Проблемът се реши. После стоеше до 17-17:30-18ч.
За протокола - винаги е бил и още е злояд.

Адаптацията е трудна за повечето деца. Когато беше синът ни, си правеха (някои) устата, че нямало да свикне. Аз тогава бях у дома. И въпреки това не се поддадох. И не съжалявам. С малката (същата) пробва пак да ми каже, че много трудно щяло да е. Обясних, че няма(т) избор, защото се връщам на работа. Заради забавянето лятото двете реално тръгнахме едновременно. Детето свикна бързо, въпреки трудните първи дни. Те също разбират, когато няма варианти. Ако знаят, че мама ще се притече, умеят да си го издействат.

Успех! Ще свикне.
Реално няма дете, което да не е свикнало. Има такива, чиито родители са имали възможност да спрат децата, преди да са се адаптирали. Някои не могат да си позволят този лукс.

# 9
 • Варна
 • Мнения: 2 569
Здравейте, искам да попитам вие как извинявате отсъствията от яслата, всеки път с бележка от лекар ли?
И аз това искам да попитам. Моят син отсъства и сега искат бележка. Аз прочетох, че за да няма тълпене пред кабинетите за такива бележки, което е крайно нележелателно в момента, може да се предостави декларация от родител, че детето не е било в контакт със заразно болни. Как е във вашите ясли?

# 10
 • Miami, FL
 • Мнения: 24 089
При нас не искат бележка,  декларира се на място че детето е здраво.
Искрено се надявам да се злоупотребява с това удобство и да не водят болни дечица.

# 11
 • Варна
 • Мнения: 2 569
И аз. Но не мисля, че ще си позволят хората с оглед на обстановката.

# 12
 • Варна
 • Мнения: 3 753
На мен пък ми казаха, че е вариант да не отписвам детето от храна, да си плащам все едно е било на ясла. Така те го водят присъствие и няма да ми искат бележка.

# 13
 • Miami, FL
 • Мнения: 24 089
На мен пък ми казаха, че е вариант да не отписвам детето от храна, да си плащам все едно е било на ясла. Така те го водят присъствие и няма да ми искат бележка.
Не се съгласявайте на такива нарушения. Щом детето не посещава, не трябва "да се води там"!

Освен това най вероятно ще затворят ясли и градини от петък, и няма да може да ви взимат пари, че детето е там, а то го няма.

# 14
 • Варна
 • Мнения: 3 753
Мисля, че никой не коментира ситуацията при затваряне на ясли и градини. Въпросът беше съвсем друг. В моя случай ставаше въпрос за 2 дни отсъствие. Не карам никого да прави същото, само споделих опит.

Общи условия

Активация на акаунт