Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Изхвърляне на радиатори с топломери

 • 1 270
 • 51
 •   1
Отговори
 • Мнения: 45
Здравейте,

Искаме да си изхвърлим радиаторите (свалени са вече), но проблемът е, че на тях има топломери. Според фирмата за топлинно счетоводство, нямаме право да сваляме радиаторите съгласно чл.153 (5) от Закона за енергетиката, при въведена система за дялово разпределение на топлинна енергия, потребителите в сграда - етажна собственост нямат право да прекратяват подаването на топлинна енергия към отоплителните тела в имотите си чрез физическото им отделяне от сградната инсталация.
 
Четох стари теми в бг мама, според които този закон имал и друго тълкуване. т.е че нямаш право да спираш топлоотдаването по незаконен начин, а не да ги махаш, но не знам доколко е така, а и фирмите за топлинно счетоводство си знаят тяхното си. Някой има ли представа какво мога да направя в случая, не смятам да държа стари чугунени радиатори в дома си...

Последна редакция: чт, 12 ное 2020, 12:58 от Не се сърди, човече

# 1
 • Мнения: 7 715
Свържи се с топлиният счетоводител,

# 2
 • Мнения: 4 183
Не си разбрала смисъла. Правилно са ти казали от фирмата за топлинно счетоводство и даже подлежиш на глоба. Това на радиаторите не са топломери, а се наричат "разпределители". Тъй като няма как да се узакони махането на радиатори, сега би трябвало да ти начисляват енергия все едно имаш радиатори и те работят на максимална мощност.
Тези разпределители и вентили се слагат именно, за това ако човек не иска да се отоплява да си спре крана и разпрелелителлят да показва нула единици. Само така законно можеше да докажеш, че не крадеш.
Сега можеш да си монтиораш нови радиатори, ако ще и с по две ребра, да повикаш топлинния счетоводител да премести на тях разпределителите и да ги програмира за новите радиатори.  Така ще си изрядна. Ако не искаш да се отопляваш, не ги пускай, но от такса сградна инсталация няма как да се оттървеш. Щом живееш в топлофицирана сграда, тя се заплаща.
Накратко: ти не си права.

# 3
 • София
 • Мнения: 265
Това упражнение го правих извън отоплителния сезон. Прави се протокол от 3 съседи, където се описват показателите на топломера. пазиш си ги, докато ти монтират новите радиатори и ти сложат нови топломери.

# 4
 • Мнения: 236
Сваляш уредите. Викаш фирма, която извозва Стара техника от домовете.

# 5
 • Мнения: 4 183
Това упражнение го правих извън отоплителния сезон. Прави се протокол от 3 съседи, където се описват показателите на топломера. пазиш си ги, докато ти монтират новите радиатори и ти сложат нови топломери.
Не е нужно да ѝ слагат нови РАЗПРЕДЕЛИТЕЛИ, ако на тези не са им изтекли десеттте години или някой не е угаснал. Слагат същите и ги препрограмират според мощността на новия радиатор. Правила съм го няколко пъти и щом  е извън отоплителния сезон, не се изискават никакви протоколи. Такива протоколи се правят само по време на отоплителния сезон. Не заблуждавайте жената, моля!

# 6
 • Мнения: 45
Само че аз не искам да слагам нови радиатори, а изобщо да нямам такива вкъщи 😀 Разбирам, че по закон нямам право, но в крайна сметка е моя апартамент...Четох в старите теми, че хората  успяват и общо взето се чудех как. Не искам да ползвам услугите на Топлофикация, не искам за имам да имам радиатори вкъщи и се опитвам да разбера как...

# 7
 • Мнения: 2 935
С Топлофикация няма нищо лесно.Преди години в стария апартамент като правихме ремонт на банята,свалихме лирите извън отоплителни сезон,от Топлофикация направиха протокол и добре,че я запазих тази пуста хартийка,години наред след това я търсиха тази лира къде е,защо сме я свалили,кой ни бил разрешил.....всяка година бяха едни и същи разправии.Сега в новия,вентилите нещо не са наред,направо не ми се мисли как ще се оправим.

# 8
 • Мнения: 4 183
Само че аз не искам да слагам нови радиатори, а изобщо да нямам такива вкъщи 😀 Разбирам, че по закон нямам право, но в крайна сметка е моя апартамент...Четох в старите теми, че хората  успяват и общо взето се чудех как. Не искам да ползвам услугите на Топлофикация, не искам за имам да имам радиатори вкъщи и се опитвам да разбера как...
Когато човек придобива топлофициран имот, ще спазва правилата, защото при вертикална отоплителна система всички съседи са зависими един от друг.  Никак не можеш. Аз даже, ако съм ти съседка, бързо-бързо ще организирам и останалите съседи, ако не са се усетили все още, и ще видим какво ще направиш срещу закона и останалите. Разбирам, че искаш да хитруваш, но и останалите на пасат трева.

# 9
 • Мнения: 2 935
Аз не разбрах нищо подобно....какво хитруване,какви 5 лв,жената не иска да има парно вкъщи...Между другото вертикална или хоризонтална,сградна инсталация се плаща от всички!И за какво трябва да се организират съседите-да я бият ли,че не ще да ползва услугите на Топлофикация!?!

# 10
 • Мнения: 4 183
Законите са написани, за да се спазват и толкоз. От бой няма нужда.

# 11
 • Мнения: 2 935
Така,и кой е този закон,в който пише,че си длъжен да имаш парно?

# 12
 • Мнения: 4 183
Така,и кой е този закон,в който пише,че си длъжен да имаш парно?
Закон за енергетиката. Авторката сама си го е цитирала, ако си чела все пак.  Просто не може да премахва радиаторите, но не е длъжна да ги пуска, ако не иска да се отоплява. 
Карай го по-полека. Законът е от 2012 година.
С цел предотвратяване на кражби от съседите е това. Можеше преди 2012 година. Оказа се, че някои тарикати, махнали радиаторите си преди 2012 година, след няколко години много добре са се възползвали при източена абонатна да си вържат пак радиатори и да си се топлят хората. На проверки не отварят и така....
Та затова законът казва, че не можеш да отделяш радиатор физически от сградната инсталация. Слагаш му кран и измервателен уред и ако не искаш да се топлиш, не го пускаш. След приемането на този закон, топлинните счетоводители нямат законово право да затапват и пломбират тръби. Та такива ми ти работи....

# 13
 • Мнения: 15 740
Само че аз не искам да слагам нови радиатори, а изобщо да нямам такива вкъщи 😀 Разбирам, че по закон нямам право, но в крайна сметка е моя апартамент...Четох в старите теми, че хората  успяват и общо взето се чудех как. Не искам да ползвам услугите на Топлофикация, не искам за имам да имам радиатори вкъщи и се опитвам да разбера как...

Няма как. Някога можеше, но вече не. Чела си за хора, минали по стария закон, но той е минало. Сега вече си в нарушение и ще те санкционират. Който не иска да има отопление просто не пуска парното, а който изобщо не иска парно и радиатори, не си купува апартамент с парно. Никой никому не е натресъл радиатори насила.

А и текстът е толкова ясен, че няма какво да мус е тълкува:

Цитат
(5)  (Изм.  -  ДВ,  бр.  54  от  2012  г.,  в  сила  от  17.07.2012  г.)  При  въведена  система  за дялово  разпределение  на  топлинна  енергия  клиентите  в  сграда  -  етажна  собственост, нямат  право  да  прекратяват  подаването  на  топлинна  енергия  към  отоплителните  тела  в имотите си чрез физическото им отделяне от сградната инсталация.

Последна редакция: нд, 15 ное 2020, 19:49 от Черна станция

# 14
 • София
 • Мнения: 8 817
Как изобщо ви дойде на ума да свалите радиаторите без да уведомите топлинния счетоводител? Направо не ми се мисли какви суми ще ви изпердашат сега на база пълна мощност, а реално няма да сте ползвали нищо.
Закачете ги пак.

Общи условия

Активация на акаунт