Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 36

• 30 445
  • 757
  •   1
Отговори
# 75
  • Пловдив
Queen L,странното е ,че за тежко физическите работи цените не са толкова високи,а за леките,които всеки сръчен мъж може да свърши са ненормално завишени.

Под 30лв/м2 за лепене на плочки ми се струва евтино.Зависи и от количеството работа,разбира се.

След като цял ден умуваме по нашите настилки и накрая решихме,че ще са широкоформатни плочи от Земелрок,направихме насип съобразено с нивото им.След което посетихме магазин и се разочаровах от вида им-обикновен прост бетон  без никакъв защитен слой.Импрегнантите са скъпи ,а са задължителни защото всяко цветно петънце-сок или мазно ще остави следа.Направо ги зачеркнах.
Последен вариант -градински гранитогрес с дебелина 2 см,без да го лепим.Като този,който показа drago.В описанието пише,че е подходящ и за сух монтаж в/у пясък,трева.Ще покажа резултата след някоя друга седмица.

# 76
Мен ме притеснява външната изолация. Сложихме стиропор мрежа и шпакловка, но се чудя сега като вали дали няма да се на мокри стиропора под шпакловката, защото въпреки покрива вали и шпакловката малко или много. Остана само фасадата мазилка и се чудя кога да кажа на майсторите да я слагат. Пише, че се слага над 5 градуса температура.
   Иначе много се чудим за подовата замазка понеже чухме, че често се  напуква при некачествено изпълнение с фибран под замазката, дали да не направим само замазка без фибран и под ламината да сложим фибран или друг сигурен и лесен начин.

# 77
Силви, зависи каква е шпакловката. Ако е на циментова основа, каквато би трябвало да бъде - няма да се намокри стиропора.

# 78
  • София/Варна
silvi_7878 няма за какво да се притесняваш за стиропора. Не правете мазилката сега, нощните температури определено са под 5 градуса.

nelina_london  аз се шокирах от цената за мазането. Но след това като видях младежа, който е на 30 години и е на лекарства, защото има проблем и с двете ръце, вече не ми звучи шокиращо.
Електричара ни, който е малко по-голям и може би се води към леката работа, пък има проблеми с кръста, пак в следствие на работата си.
Съгласн съм,че за някой дейности са нереално високи цените за нашия стандарт.

# 79
За цените сравнявам цените на майсторите на квадрат и цената на инвестиционното проектиране на квадрат. На кантара са от една страна труда на един майстор по нещо с един общ работник, а от другата - екип от архитект и цяла гвардия инженери... Просто е шокиращо колко взима единия на квадрат и колко - останалите взети заедно!!!

# 80
  • София
Обаче архитектът и екипът му имат правени проекти, сходни с твоя относно голяма част от нещата; и могат да ги ползват за база Wink База плюс корекции е едно, а физически тежък труд всеки път от 0-та е друго. Специализацията иска усилия, без значение дали става дума за физически или интелектуален труд. Аз не бих сравнявала двата вида дейности.

# 81
  • София/Варна
ToniShu за мен няма нищо типово в проектирането. Това че имаш готова картинка за врата, мивка или бигла не прави по никакъв начин проектите типови.

# 82
  • Пловдив
silvi,изобщо не се притеснявай за стиропора щом е шпаклован.Сградите стоят така с години.Ако е ползвано лепило шпакловка,в повечето случаи е водоотблъскващо.
Ако обобщя за труда -
За Ел при нас идваха 11 дни двама човека,но работиха по половин ден.Взеха 3200лв
За Вик двама души за 3 дни взеха 2 хил.лв.
За мазилката за цял месец двама души взеха 4500лв.
И да не изброявам.
Но ,за работи от рода  на  лепене на стиропорени корнизи за таван искаха 12лв/м.Да не обяснявам метража и това,че съпругът ми ги направи за 3 дни.
За ламинатът,който направихме за 3 дни също цифра.
А,колкото до проектантите,зависи от тях.Вярно е,че имат базови проекти.Но,специално нашият архитект ме консултира по време на целия строителен процес,до момента .Като през цялото време ме е съветвал и за дограма, и за марки уреди за отопление и за мембрани за покрив  и какво ли не и то безплатно.
А,работникът си свършва работата и си заминава.Поне в БГ е така,никаква отговорност и поддръжка в последствие,с малки изключения за ЕЛ и ВИК.

# 83
  • София
Не казах, че са типови. Обаче ЗУТ си е ЗУТ, не е свързан с никакво творчество Wink
Отделно, нашата къща я видях в обяснителни записки като масивна в зона Южно Черноморие (не е масивна, в София е); видях я масивна с басейн в София (нямаме басейн). Моят опит е, че опитват да си ползват готови неща винаги когато могат; поне нашият не евтин архитект.

# 84
  • Sofia
Аз пък продължавам да се чудя на бъдещите солари, не знам оплаках ли се вече. Изобщо не бях подготвена да го решаваме сега, но заради стойките на покрива трябва да го решим - какви да са(предлагат ни някакви Витосол на Вийсман), от това зависи и бройката, съответно как да ги разположим и колко и какви стойки да заложим. Определено ме шокира цената на въпросните стойки за тези Витосол соларни панели, 2000лв за три броя Smiling Imp , на нас май ще ни трябват 7. И сега в идаелния случай трябва да намеря читава фирма, с която да изговорим предварително нещата, за да може при изпълнението следващата година да няма "Ама това защо така?!"

# 85
Di.Gi 7 соларни панела ли ще ви трябват или 7 стойки?
Колко ще ви е голям бойлера или предвиждате и за басейн?

Нашият солар е 6м2 и са 3 панела. В къщи при мама и тате са 2 панела и лятото се справят чудесно дори когато всички сме там. Зимата имат друга алтернатива.

Виж Брамак какво могат да ти предложат.
А тези стойки не могат ли да се направят от някой заварчик?

# 86
  • София/Варна
Di.Gi Вие със плосък покрив ли сте или със скатен?  Това е странно, че трябва сега да си избрала всичко абсолютно точно.

# 87
Ами хич не е странно. Когато се прави покривът, тогава се определят и местата за слънчевите панели, стойките и т.н. Това се прави защото на местата на захващане на панелите се постават специални керемиди. Би следвало фирмата която ще изгражда системата да каже колко и какви панели и стойки са необходими и къде да бъдат предвидени.
При нас са 2 броя слънчеви панели Bosh. Цялата система с всичките джаджи,течност и труд ни излезе 3930 лв.

Последна редакция: ср, 18 ное 2020, 14:26 от fatalina

# 88
  • Враца
Колко им е реално животът на тези солари, проучвали ли сте? На мен ми се върти нещо за 10 години, но не съм сигурна. Това, струва ми се, означава, че няма особен финансов смисъл, защото докато се "избие" разхода за поставянето им, трябва да се сменят. И май не можеше да се рециклират, което обезсмисля екологичната енергия, която създават. Ако някой знае повече по въпроса да сподели, моля Wink

# 89
  • София/Варна
Ако покрива е скатен със стандартни керемиди и ската е с подходящо изложение може да се сложат по всяко време с ето такива https://solarsystems.bg/produkt/%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D … 0%B8%D0%B4%D0%B0/.
Ако е плосък може да се поставят само закладни части.
Открих,че 80% от майсторите първо казват така няма да стане и после изслушват и се замислят. За това питах и все още ми е интересно. Според мен лично няма логика да си харесаш солари на много ранен етап, освен ако не са част от самия покрив

Последна редакция: ср, 18 ное 2020, 15:00 от Gerundiq

Общи условия

Активация на акаунт