Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 36

• 31 422
  • 757
  •   1
Отговори
# 210
Да ви питам за акт 16 общината може ли да изисква от собственика да направи тротоара и алеята пред къщата си или да оправи дупките на улицата пред парцела?

# 211
  • Пловдив
Не,не би трябвало.Тротоарът е собственост на общината.Моите съседи ми казаха,че за да го облагородят(бетонарат или павират,защото е само тревна площ),подават заявление в общината за разрешение .Тоест, трябва да съгласуват с нея промяната.

# 212
  • Sofia
blackberry_jam, аз обикновено съветвам едно и също - първо още преди оглед "проверка" в isofmap.bg. Дава груб ориентир за регулацията и границите. Съдържанието на обявите приемайте с крайно недоверие. При оглед от евентуални бъдещи съседи се получава доста достоверна информация за всякакви проблеми - ток(чести спирания), водата - съседите на централен водопровод ли са(ако да, как е налягането, въпреки че за Иваняне не знам дали има подобен проблем)  или сондаж, даже и за проблеми с крадци ако щете си разказват Simple Smile
ВиК инфраструктурата, ако я има на улицата пред имота, би трябвало да е лесно видима, газификацията също - ако са налични, колкото и да са тегави процедурите, присъединяване все ще са случи. За тока, Божа работа както се казва, все ще ви дадат строителен/времянка, въпреки че сигурни може да сте само след становище от ЧЕЗ(за което пък вече са писали ви трябва виза)
Като придобиете някаква представа и се спрете на конкретен имот в общината една консултация също е от полза, лошото е, че от пролетта в Банкя не приемат почти, доста е тегаво в тази ситуация. Добър вариант е, все пак да поискате от продавача преди сделка да извади виза за проектиране, това поне донякъде ви гарантира, че ще можете да строите. Ако прибегнете до такъв вариант гледайте за забележки при визата от рода на "Важи при...." Такива вписват от общината при неуредени сметки по регулацията или други проблеми.
За имоти със съществуващи постройки, не беше ли променено да се минава пак цялата процедура с дружествата при започване на строеж въпреки всичко или бъркам? Дано някой, който има повече опит се включи.
Много ми е трудно да отговарям на такива въпроси стегнато и кратко, надявам се не съм те объркала тотално. Успех!

# 213
За тока, Божа работа както се казва, все ще ви дадат строителен/времянка, въпреки че сигурни може да сте само след становище от ЧЕЗ(за което пък вече са писали ви трябва виза)
За ЧЕЗ мога роман да напиша....там е тъмна Индия, само ще кажа че ние сме опасани с ток отвсякъде, включително с високо и средно напрежение, заради което ни взеха 200 м. от имота, което вярно, не ни касае, но за да илюстрирам, че около нас свети във всякакво напрежение.... Три години по-късно от началото на сагата, вероятно ще имаме ток - 3 становища, един предварителен и един окончателен договор по-късно. Окончателният беше за 14 месеца, изтече и той безславно, но за март месец уж имаме вече уверения, че нещата ще се случат. Амин!

# 214
При нис пък много лесно станаха нещата. Имот със съществуваща сграда/тухлена барака/, която в последствие се оказа незаконно построена още едно време, но пък захранена с вода. Пред имота имаше изградено и сградно канализационно отклонение и лесно се свързахме с централната канализация. Ток имаше на стълб срещу имота, но съгласно становището на ЧЕЗ трабваше да се изгради нов стълб на границата на имота ни и да се прокара трифазен ток. Да се изгради ново табло за електпомерите - нашият и на съседната къща. На местно ниво техниците от ЧЕЗ в Самоков, след сключане на предварителния договор изградиха стълба, пуснаха временен ток и поставиха електромерите за няма и 10 дни след издаване на становището. Сега щи видим кога ще можем да сключим окончателният договор.
Принципно за тока и водата има проблеми, когато имота е извън регулация или с неприложена регулация, на голямо разстояние от последните съществуващи къщи,  при липса на прокарана централна ВиК мрежа и когато такава е изградена с частни инвестиции на доброволни начала. Бях обещала да дам инфо за проекта на СО за изграждаде и рехабилитация на ВиК мрежата. За съжаление още не са гогови с проекта си. Трябваше най-късно до месец март да кандидатсват за финансиране, но все още не са уточнили обхвата на проекта. За сега успях да разбера че кв. Драгалевци и Симеоново ще бъдат включени, както и Абдовица  и Нови Искър. Когато имам инфо с нова информация щи пиша.

# 215
  • Sofia
Мъ℘♥Мяɣ Това за строителния ток или постоянния?
Не че не съм го играла и аз този филм, но сега (колкото и невероятно да звучи) са една идея по-добре ЧЕЗ. С първата къща и със строителния на нас ни отне години, а окончателното присъединяване десетилетие Simple Smile да изградят трафопост
Но сега, факт, стана си в сроковете(няколко, за всеки договор, май бяха три от по 20 дни). Даже бяха проспали да ми се обядат за едно окончателно подписване, това за избор на доставчик и накрая те ме пришпорваха да осигуря достъп и присъствие за монтаж на електромера, понеже срокът им изтичал. Което е напредък за ЧЕЗ.
За окончателно присъединяване ми дадоха 18 месеца след получаване на разрешение за строеж на трафопост в района - като цяло от години има крещяща нужда от нов трафопост за целия квартал, уж правим някакви опити с надзора да ускорим нещата. Но въпреки това времянка не ни отказаха.

# 216
blackberry_jam, може би има различия в различните общини. За София при започване на строителство често изискват внасяне на някаква сума към съответният район в който попада строежа като гаранция, че след приключване на строителството ще бъде възстановена обществената инфраструктура. Мисля че минават и снимат съществуващото положение, но обикновено при завършване на строежа рязко си завишават изискванията за "възстановяване", т.е. обикновено се прави изцяло нов тротоар пред сградата, иначе не ти възстановяват сумата. За улиците не съм сигурна.

# 217
При нас пускането на  водата се оказа голяма борба, но нашето ВИК по принцип е уникално.Опитахме всичко известно в българската действителност по отношение на монополистите и я пуснаха накрая, но не остана непробван метод и подход. Така, че ако почвах сега с парцела щях да търся такъв с вода. С Енергото нямахме никакви проблеми.

# 218
Не знам дали със съществуваща постройка процесът ще е по-бърз.
Ако не се надгражда постройката, а трябва да се събори и да се започне всичко отначало, знам че е голяма разправия. До колкото знам трябва да се заличи първо от кадастъра и чак след това издават виза за проектиране.

Относно наличието на вода в парцела или не. ВиК ми обясняваха, че за всяка постройка, която се прави (дори и гараж и чешма в двора) трябва да се иска тяхното становище. Та нещата никак не са лесни с комуналните дружества Sad.

Само да допълня, че и при нас нещата с ЧЕЗ минага доста гладко, за разлика от Софйска вода.

# 219
  • Враца
За тока, Божа работа както се казва, все ще ви дадат строителен/времянка, въпреки че сигурни може да сте само след становище от ЧЕЗ(за което пък вече са писали ви трябва виза)
За ЧЕЗ мога роман да напиша....там е тъмна Индия, само ще кажа че ние сме опасани с ток отвсякъде, включително с високо и средно напрежение, заради което ни взеха 200 м. от имота, което вярно, не ни касае, но за да илюстрирам, че около нас свети във всякакво напрежение.... Три години по-късно от началото на сагата, вероятно ще имаме ток - 3 становища, един предварителен и един окончателен договор по-късно. Окончателният беше за 14 месеца, изтече и той безславно, но за март месец уж имаме вече уверения, че нещата ще се случат. Амин!
Майкоооууу! Тия бетер държавна администрация го раздават...
Пу-пу да не ни застига! Wink

# 220

Нито един не са пуснали все още Laughing Къщата я построихме с разклонител от съседите... Те малко бяха объркали и имота, бе изобщо не е за разправяне.

# 221

Нито един не са пуснали все още Laughing Къщата я построихме с разклонител от съседите... Те малко бяха объркали и имота, бе изобщо не е за разправяне.
Странно е, че и временен ток не са ви пуснали! Проблем с имотът ли е имало или необобходимост от изграждане на трафопост поради недостатъчна мощност за захранването му?

# 222
Много е дълга историята, като цяло проблем реален няма...  Сега имаме пълните уверения, че са се взели в ръце и скоро ще действат, признаха си, че в тях са грешките, абе не е за говорене с тия дружества.

Някой има ли наблюдения над цветна мазилка външна - Baumaster? Тези, които сега са на обекта работят с нея, виждали сне над  5-6 техни обекта и работят много добре, но не знаем нищо за марката?

# 223
Дали има проблем сега да се прави подова замазка?

# 224
Ето ми т.н. голяма  кухня, а по-късно ще кача снимка и на малката. Там още връзват разни неща. В тази остана да се сложи нов вграден контакт, в който да се включи микровълновата печка. Белият контакт на високияг шкаф ми вади очите и ще го сминям с кафяв. Имам някой забележки по кухнята, но ще си остани така. Моля, не ме цитирайте после ще трия. Утре щи ми докарват диваните, скриновете и трапезната масата със столове за хранене. Последната снимка пък е на декоративната стена с камъните, която също още се прави.
Ето и малката къща с бокса.

Последна редакция: сб, 12 дек 2020, 20:05 от fatalina

Общи условия

Активация на акаунт