Избор на сушилня - Тема 16

• 25 534
  • 744
  •   1
Отговори
# 345
blue. angel, както съм писала многократно, от всяка марка има само един или два типа уреди, които са качествени и стават. Другите са само асортимент. Поради тази причина съм безкрайно против да се обзавежда само с уреди от една марка. Едни да добри в хладилници, други в прахосмукачки и т. Н.

# 346
Сега в никакъв случай не искам да се заяжам с някой така че не възприемайте поста ми като такъв, че последните страници нещо не ми харесва тона на темата. Днес имам свободно време и разсъждавам ей така чисто теоретично относно класа на кондензация за който става въпрос в последните постове. Прочетох как се определя. За който не го е чел - теглят се мокрите дрехи, теглят се и сухи. Получената разлика е водата в тях например 800гр. Претегля се и водата събрана в контейнера например 750 мл.  Тоест 50 мл са изгубени в околното пространство и когато 750 разделим на 800 и  после умножим по 100 за % получаваме 93,75% т.е клас А.
Съгласен съм с написаното с blue angel от тази гледна точка. Но в мен възникват и някои последващи въпроси.
Как се губят тези 50 мл от примера ми. Въздуха който суши се върти вътре в машината. Той ще минава през кондензатора дотогава докато не се изкондензира цялата влага. За да се губи част от влагата това означава че машината не е херметична (люк, въздуховоди и т.нат) т.е. може би класа на кондензация говори и за качеството на сглобката и колко се е постарал производителя да уплътни тракта по който върви въздуха. Тракта е кондензатор - изпарител - вентилатор - барабан с дрехи - филтри - кондензатор това е най-схематично.
Та според вас всички тук правилни ли са ми разсъжденията или се подхлъзвам на някъде поради незнание.
Има обаче един пункт от предното мнение с който не съм съгласен - ДОНЯКЪДЕ. Че водата която се губи е сравнително малко и може да не се усеща. Според мен може и да не се усеща, но може и да се усеща значително и това зависи от помещението. Правя аналогия с един ултразвуков дифузер който имаме в къщи. Резервоара му е много малък около 50мл. Ами когато той работи и изхвърли тези 50мл в стаята си се усеща веднага как се променя влажността. Лично аз не обичам когато работи, не ми е приятно. Ако сушилнята е сложена до прозорци зимата няма ли тази влага да изкондензира по тях? А ако е в тясно мокро помещение или в гардероб?

# 347
  • Велики Преслав
Не можах да разбера какво се чепкахе тав там със дефектни бройки на сушилните затова и аз ще разкажа нещо. Преди 2 години АЕГ имаха един модел,  който  имаше проблем с ключа на вратата. Много се чупеха и сушилнята не тръгва и изписва грешка. Да обаче платката си запомня, че има проблем и дори след смяна та ключа пак не тръгва, а изписва грешка.  Тяма оправия. И това се случваше само на няколко бройки, от определен модел.

# 348
Тук, до колкото ми е понятно от темата, коментираме само конкретни уреди, а не хвалим определени марки като цяло. Това, че има доволни потребители от 1-2 модела на Горенье не означава, че трябва и останалите ти електроуреди да са на тази марка. Или ако има недоволни от някой модел на АЕГ, не означава,че и пералните им , например, са скапани. Не виждам защо е необходимо през 2-3 страници да се чепкате за едно и също.
Аз направих избора си на база на прочетеното в темата. Прочетох 2 теми назад, извадих си  2-3 препоръчвани модела, отписах категорично други 2-3, за които прочетох  преобладаващо негативни мнения, пуснах допълнително търсене на мнения в Гугъл за избраните от мен модели, от 3 варианта отпадна 1 и другите 2 пуснах отново запитване в темата. Получих съвет, който затвърждаваше основният ми избор и ето, доволна съм от него. И го препорчвам и аз.
Хич не е сложно.
Знам например, че фурните от тази марка не стават, и ако трбва да избирам фурна сега, ще направя проучване на същият принцип. Марката в случая не ме интересува толкова, колкото преобладаващите положителни мнения за даден конкретен модел.

Последна редакция: чт, 03 дек 2020, 11:50 от 3ори

# 349
  • София
Аз не мога да изкажа мнение като професионалист, защото не разбирам от техническите характеристики, но като потребител - гледам да е по-голяма гаранцията. Щом производителят дава 5 г. гаранция на уреда и 10 г. на мотора - визирам АЕГ - за мен е индикация за някакво ниво на качество. Не може да се мери с качеството за западния пазар, но все пак...
И в този ред на мисли избрах АЕГ, 8 серия. Стои в тесен килер и не се усеща влага, когато работи - нищо, че класът на кондензация е В. Но аз винаги отварям вратата към коридора, за да има приток на въздух.

# 350
  • до най-прекрасния мъж
Моята стои в спалнята. По прозореца се събира по-малко влага, отколкото тази, която издишваме, докато спим. Спалнята не се отоплява, с изолация и сменена дограма в панел сме.
Бих се съгласила с всичко друго в мнението на petiaivanov, но не и с това, че точно класът на кондензация е важен. И понеже вече 2 години съм с уред от клас В, а влага в помещение, в които се спи, видимо няма и не се усеща, реших да разровя в нета за инфо. Така попаднах на този документ на Европейската комисия и се оказах права в усещанията си.
Пиша това не защото искам да споря, а защото на няколко пъти прочетох колко важно е това. Някой, който избира машина за първи път, би се водил от това колко е важен класът на кондензация и би отхвърлил много читави модели само поради този факт.
Сушилните машини не работят под вакуум. Нормално е част от влагата да се изпарява във въздуха. И това няма общо със сглобката. Нали не си представяте, че машините пушат, докато работят, дори и тези от по-нисък клас. Само за пример - човек отделя между 1-2 л влага чрез дишането си за 24 часа. Заключенията може да си ги направи всеки.

# 351
Преди време се коментираше, в тази ли, в друга тема ле беше, че това с 10-годишната гаранция на мотора си е търговски трик, защото на практика моторите били вечни. Имало си други чаркове, които могат да ти навлекат главоболия, ако се развалят.
Продължителността на гаранцията въобще не е водеща при мен при избора на уред - залагам 1. на марка за определен вид уреди; 2. на конкретен модел.

# 352
Преди време се коментираше, в тази ли, в друга тема ле беше, че това с 10-годишната гаранция на мотора си е търговски трик, защото на практика моторите били вечни. Имало си други чаркове, които могат да ти навлекат главоболия, ако се развалят.
Продължителността на гаранцията въобще не е водеща при мен при избора на уред - залагам 1. на марка за определен вид уреди; 2. на конкретен модел.
Точно така! Радвам се, че има поне един човек, който е чел и е запомнил и хората, писали за тези неща не са се хабили напразно (нямам предвид себе си, а едни чудесни и компетентни потребители, които вече не пишат тук)!

blue.angel, Можеш да тълкуваш написаното от мен както си искаш. Аз в пост 330 написах следната фраза "Най-добре е и да има клас на кондензация А."
Щом ти го разбираш като нещо задължително - ОК. На мен ми е все едно. Надявам се, че на човека, на когото го написах ще стане ясно, че сушилните имат и клас на кондензация и е хубаво, като ще дава доста пари, да подбере максимума екстри за тях, ако е възможно.

Последна редакция: чт, 03 дек 2020, 18:23 от petiaivanov

# 353
Здравейте моля дайте ми мнение за АЕГ серия 7 благодаря

# 354
Никога до сега не съм имала сушилня и никога до сега не съм искала да си купя . Живея във голяма къща със няколко тераси и обичам дрехите ми да се проветряват на въздух . Обаче годините напредват и не ми се занимава вече със простиране. Преди месец започнах да чета за видовете сушилни , за  мен в края на 2020г всеки уред трябва да е клас А . Може AEG да са много готини но класа на кондензация им е В и това е важно за мен , може да няма кой се знае каква  разлика въпреки ,че помещението е гараж и доста проветриво но искам всичко да е клас А . Имаха само един доста скъп модел със клас на кондензация А по спомен , скъп към 2000лв беше...и честно казано предпочитам Бош като марка пред AEG. Спрях се на Горение преди да прочета каквото и да било във форума , пуснах модела във гугъл и ми излезе бг.мама и така попаднах в темата. Имам фурна за вграждане на Горение от 12-13 години и до този момент никъкъв проблем , имам и хладилник на Горение от 17 години също никъкъв проблем до тук. Нито веднъж не са посетили сервиз! Това което ми прави впечатление до тук като ви чета, 93% от потребителите които пишат тук си хвалят собствените сушилни. Само petiaivanov , Vasil Vasilev 676271 (може да пропускам някой , за което моля да бъда извинена но най често чета тяхното мнение) дават професионално мнение  за определени модели. Не , не съм се подвела по тяхното мнение , просто от тяхното мнение затвърдих избора си. Определено Горение са по нисък клас марка от AEG и Бош , Миеле и т.н. но всеки според възможностите си иска да си купи нещо читаво за нисък бюджет. И на този етап се оказва ,че Горение водят класацията със цена и качество. Не мога да разбера защо е това дракане за марките като всеки втори човек си търси сушилня до 1100лв. това се търси и това предлагат хората ,  качествено за малко пари пък и със тути екстри...

# 355
Направи ми впечатление че сушилнята ще е в гараж. Нали температурата няма да пада под 0 градуса.

# 356
Направи ми впечатление че сушилнята ще е в гараж. Нали температурата няма да пада под 0 градуса.

Не. Не пада под 0-та . То и гараж е силно казано ... преди години беше гараж вече е склад за зимнина ,нещо такова...Smile дори и на -20 градуса нищо не е замръзвало. Като казах проветриво имах в предвид ,че е със дървена дограма без стъклопакет. Помещението беше причината ,че ни си вземах по висок клас марка. А каква е минималната температура на която трябва да работи сушилнята? Да разбирам ли ,че е 0 градуса?

# 357
  • до най-прекрасния мъж
Повечето техника не работи добре под 5 градуса. Изтегли си упътване и прочети, но мисля оптималната Т е между 5 и 25 градуса.

# 358

Не. Не пада под 0-та . То и гараж е силно казано ... преди години беше гараж вече е склад за зимнина ,нещо такова...Smile дори и на -20 градуса нищо не е замръзвало. Като казах проветриво имах в предвид ,че е със дървена дограма без стъклопакет. Помещението беше причината ,че ни си вземах по висок клас марка. А каква е минималната температура на която трябва да работи сушилнята? Да разбирам ли ,че е 0 градуса?
За гараж по добре си вземете евтина сушилня за да не съжалявате после като изгори . И това че е без прозорци означава че през зимата може да влиза дори сняг  а при по голям дъжд да се наводни .

# 359

За гараж по добре си вземете евтина сушилня за да не съжалявате после като изгори . И това че е без прозорци означава че през зимата може да влиза дори сняг  а при по голям дъжд да се наводни .

Къде прочетохте ,че е без прозорци??
Не , няма да си купя евтина сушилня. Купих си евтина със тути екстри за около 1000лв  Smile

Последна редакция: чт, 03 дек 2020, 19:35 от snow22

Общи условия

Активация на акаунт