Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Повишено налягане на очния нерв

 • 410
 • 20
 •   1
Отговори
 • Мнения: 17
Здравейте. Днес бях на очен преглед, но не в България, а в Англия.
Прегледахаме и ми казаха че имам повишено налягане на очния нерв, написаха папиоедема. Казаха ми че по принцип се получава, когато има натиск в мозъка, тоест и  от тумор. Зрението ми е добре имам лек диоптър на едното око но този проблеммго имам от малка. След това ме пратиха в болницата при друг лекар за второ мнение. Попитаха ме дали имам някакви симптоми но аз нямам, освен че понякога  ако стоя много пред компютъра ме наболяеа главата, но мисля че това е нормашно. След това ми казаха че не мислят че е нещо сериозно, тъй като зрението ми е хубаво. Но аз свга четох за това заболяване и съм много притеснена тъй като на повечето места пише, че води до ослепяване понякога и, че се причинява от вае лошо неша.. Какво мислите вие....

# 1
 • Мнения: 2 889
Много са Ви наплашили.... Ще разкажа, това, което се случи при мен и Вие си направете изводите, аз не съм лекар.
Преди години започна едно главоболие и след като отхвърли няколко други неща реших, че ще ходя на очен. Отивам аз като казвам, че виждам перфектно, но искам и това да се отхвърли като причина за главоболието. Провери ми очите, каза, че има много леко изменение (в + примерно), но нищо изискващ корекция. Разшири ми зениците и каза, че вече има малко по-голямо изменение, но в -. За нерва каза екскавация (или някаква подобна сложна дума) около 8,което било много. По-късно разбрах, че на мен ми е казал 8, но вероятно е 0,8, но това няма значение. Изпрати ме да си ходя като ми каза, че иска да отида пак за да ми направи повече изследвания и междувременно да разпитам роднините за глаукома. Отивам пак, направи ми първо изследване за периферия (много важно изследване по неговите думи), после ме гледа още 100 часа, измери ми с точност екскавацията и на двете очи и се оказа изключително близка като стойност. После ми измери и очното налягане. Накрая седнахме да си говорим и неговото мнение беше, че екскавацията е по рождение и близките стойности, доброто периферно зрение и ниското налягане го навяват на тази мисъл. Все пак каза, че е хубаво да се следи от време на време и е желателно да отида да ми измери налягането няколко пъти през деня, защото се променя през цялото време и една стойност не е достатъчна.
Ако имате въпроси, питайте, но аз като цяло не съм много запозната. Въпреки това според мен много бързо са Ви сложили диагноза.

# 2
 • Мнения: 17
Не знам какво да си мисля..това означава ли че имам тумор.. Трябва ли да правя ямр

# 3
 • Мнения: 100
Как мериха налягането - с въздух или контактен метод? Преди около две години и на мен ми измериха високо и на двете очи - с въздух. Директно изписаха капки за сваляне с бета блокери, които трябваше да слагам всеки ден. Нямам започнали дегенеративни  промени на очния нерв. Симптоми нямах, изписаха  ми +1,5 диоптър, което не е драма, време ми беше Simple Smile Компетентността на лекарката няма да коментирам. Отидох за второ мнение - пак високо. Този път обаче ме пратиха в университетска клиника - измерване на роговица, зрително поле, цветна снимка, 2 дни останах там на 4 часа го мериха по Голдмън (контактен метод) - нито едно измерване не показа стойности извън нормалните. Амплитудата между най-ниските и високи стойности е малко на границата, но нищо притеснително, така или иначе след определена възраст трябва да се следи.

При мен с въздух апарата измерваше 27-33 mm (10 до 20 е нормално), контактен метод - 14-15, което заради дебелината на роговицата се коригира при мен -1 и -2 на дясно и ляво око и се оказа, че е в норма. Това разбира се е обобщено за целия период. сутрин е по-високо и в продължение на деня спада.

Търсете читав лекар да ви изследва както трябва, това, което са ви казали е меко казано несериозно, не се вкарвайте във филми без основание.

Имате ли близки роднини с глаукома? Това е основно притеснение при високо вътреочно налягане, но е друга тема, за която има много писано във форума.

Последна редакция: вт, 17 ное 2020, 01:34 от GlowFlow

# 4
 • Мнения: 17
Папиоедема беше написано...мисля че вътреочното ми налягане е добро, но имам оток на зрителния папил..

# 5
 • Мнения: 100
Пишете, че имате повишено налягане, за това казвам това, което знам. Честно казано, ако някой ми хвърли подобна диагноза в пространството без последващи изследвания, няма как да му повярвам.
Според мен търсете добър лекар в клиника с добра техника.

Edit: Няма как във форум да ви се отговори имате или нямате нещо си. Трябват изследвания и лекар.

Последна редакция: вт, 17 ное 2020, 01:51 от GlowFlow

# 6
 • Мнения: 17
Трябва ли да се притеснявам за тумор... На 22 години съм..

# 7
 • Мнения: 2 889
Трябва ли да се притеснявам за тумор... На 22 години съм..
Туморът е страшен на всяка възраст. Няма как на база "имам високо очно налягане" да се каже имате ли или нямате тумор. Може да имате, може и да нямате. Колкото Вие знаете дали аз имам, толкова и ние знаем за Вас.
Отидете на лекар!

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 7 987
Не става дума, доколкото разбирам, за очно налягане, а за оток на очния нерв в очното дъно (като лаик го казвам), който може да се дължи на повишено налягане в черепа.
Анджи, виж и тази тема за всеки случай: https://www.bg-mamma.com/?topic=1267841
И не питай нас за останалото, а лекарите. Дали има нужда да си правиш други изследвания, кога и какви.

# 9
 • Мнения: 17
Благодаря. Погледнах темата. Лекаря ми каза, че щом нямам симптоми като силно главоболие значи не мисли че е нещп сериозно... Каза ми само ако иксам след няколко месеца да отида пак на преглед за очите и това беше... Но от вчера аз съм в шок, много съм уплашена от мисълта че мога да имам тумор...

# 10
 • Мнения: 100
Няма как да ти постави диагноза тумор само с преглед на очните дъна. Как всъщност те преглеждаха?

# 11
 • Мнения: 478
Здравейте! И на мен при последният очен преглед ми поставиха диагноза Глаукома. Изписаха ми капки, които трябва да слагам вечер, доживотно. Какви по - пълни изследвания трябва да направя/ Откъде да започна?

# 12
 • Мнения: 17
Ами гледаха ми очит3 с няколко вида апарати., караха ме да гледам буквите с едното, после с другото око, тест за цветно зрение и ми казаха че нямам нарушено зрении и имам много малък диоптър на едното око но това си го имам от малка.

# 13
 • Мнения: 100
Прави се профил на налягането - остава се 2-3 дни в болница и налягането се мери периодично през няколко часа, за да се види как се променя, задължително чрез контактен метод. Визуалното поле също се изследва, за да се види коя част и колко от периферното зрение е засегнато, очна томография се прави, това се сещам на прима виста.

Има тема за глаукомата, погледнете там. На мен не ми поставиха такава диагноза и не съм наясно дали нещо допълнително е необходимо. Ако все пак имате е важно да се види как дейстават капките, дали един или повече вида трябва да се ползват и така нататък. За съжаление има глаукома и при ниско вътреочно налягане. Това е необратримо дегенеративно увреждане на очния нерв и, до колкото знам, само налягането може да се контролира, може и да греша обаче. Наследствеността е съществен фактор също. Добре е да е лекар, който е специалист в работата с глаукома. Диагнозата е достатъчно сериозна, за да се постави само от едно посещение в кабинет.

Edit: Анджи, търсете друг лекар, несериозно е да се постави такава диагноза от един обикновен преглед. Ако трябва, приберете се в България, има достатъчно добри специалисти.

# 14
 • Мнения: 2 889
+1 за последното мнение. Аз седях около 3-4 часа в клиниката да за да ме гледат на всевъзможни апарати. Да гледаш буквичките и картинката през апарата е като при училищен преглед (вече и тях не правят май, но преди ни имаше).

Общи условия

Активация на акаунт