Митница – информация, въпроси, отговори и споделяне на опит – 7

• 37 434
  • 738
  •   1
Отговори
# 285
Виждам, че АМ още е с примитивен начин на работа имащ за цел да стъжни деня по всякакъв начин на всеки гражданин. Дори когато се опиташ да бъдеш кооперативен системата им не ти позволява.

# 286
Ми при мен не става трудно безмитния внос. Стига го прави по-сложно отколкото е, като се напише хубава молба и се приложат документи, става лесно. Никога не са ми се закучвали, за справка последния такъв внос направих миналата седмица. Както казах, щом момчето няма даже  и договор за работа в него, няма смисъл да се мъчат за безмитен, ама чукча писател...
Направих си труда да прочета колко глупости си изписала из темата. Както и съветите които даваш, хеле пък за това момче.
Ето ти ги по мнения:
"# 272
Доколкото разбрах пратката му е спряна на митница. Върви обяснявай на митничар, че не сменя адрес и т.н... Според мен ще му се наложи безмитен внос да прави, но дано мине и без 
# 282
за да си спести разходите предложих варианта с безмитен такъв, макар и по-трудно и повечко време да отнеме, не е невъзможно да се направи,
# 260
Трябва да се напише молба до управлението, за разрешаване на безмитен внос. "

Да ти кажа честно, не то вярвам.
Човек с 10 годишен опит няма как да каже "Къде тук има подробно описание как се попълва декларация в сайта, че не мога да се ориентирам?" Нали все пак 10 години правиш това?

Казваш да се напише хубава молба. Ами мила потребителко, дето си си регистрирала ЕОРИ едва преди няколко месеца, нещата не стават с хубава или лоша молба. Жалко, че хората вярват на такива като теб , с малко познания и после АМ им е виновна.

Последна редакция: ср, 27 яну 2021, 13:24 от Titina

# 287
Лошо е, че за 30 години опит и без да знаеш в подробности случая, казваш директно няма да стане. Заради такива като теб пък, хората предпочитат да се оправят сами, а не да опират до агенти, които като видят нещо по-трудоемко директно казват, че няма да стане или заедно с митница гледат как да ти одерат кожата.
Пак питам ти откъде видя, че момчето не отговаря на условията за безмитен внос? Как разбра? При положение, че има толкова обемен багаж мъж в квартира, смяташ че е живял там ден, два ли, какво ли? Не знам къде работиш, ама в управлението също хора работят, защо ще се заяждат за пет кашона с дрехи..
Аз съм си извадила ЕОРИ на мен, когато ми е било нужно, а не като съм започнала работа.. това едно от условията да работиш с митница ли е, да имаш собствено Еори? Grinning
Не видях къде в темата са описали попълването на митническа декларация в сайта и това значи, че не работя със сайта? Ами, ако не си запозната, има поне 5 програми на пазара, които ти позволяват да пускаш декларации и без да влизаш в сайта даже.. А исках да видя какво е описано тук, за да знам какъв съвет да дам на другия потребител, който не можеше да си пусне сам декларацията, нещо което ти не правиш дефакто, пък 30 години го работиш...
Глупостите ги пишеш ти, плашиш хората, че имало хиляди изисквания за безмитен внос, кои са тези хиляди изисквания, напиши им ги, че да ни кажат хората отговарят или не. Аз преди да разбера историята, не казвам на хората "не", ти работи както искаш. Лек ден и приятна работа! (При все, че имаш толкова време да се ровиш в мненията ми, че и да ги цитираш, дано поне и да поработваш в промеждутъка)

# 288
Четенето с разбиране се учи до 3 клас.
Прочети отново поста на жената, опитай се да осмислиш информацията в него и спри да подвеждаш хората.
Не ти ли светна поне за малко, че и други двама митнически агенти, са казали това, което написах. Дадох ти и примери, три поста повтаряш за безмитен внос. Безмитен внос се разрешава на база на определени критерии, не за да се спестят пари.

Аман от хора раздаващи съвети на килограм дето идея си нямат.
За да ти помогна, има го написано в Регламент на Съвета (ЕО) № 1186/2009 и ЗДДС. Нищо лично, но квалификацията ти куца.

# 289
  • Добрич
Скъпи дами, благодаря ви за включването и съжалявам, че станах неволна причина за този диспут!
Племенникът ми вече е наясно, че ще трябва да ползва услугите на митнически агент. При толкова много изисквания, регламенти, наредби и пр., за които вие спорите, ние няма как да се оправим без квалифицирана помощ.
Дано, както казват: с Божията помощ всичко да се нареди чудесно!...

# 290
Мислех и аз да почна да ви вадя цитати, за да видите как поне два, три пъти съм казала, че едва ли ще успеят да направят безмитен внос, но нямам време. Не, не ми светна какво са казали другите агенти, защото жената не може да предаде правилно думите им, аз за безмитен транзит не съм чувала, пък може и от ниската ми квалификация да е.
Както и да е..
Съгласявам се с Вас, 30те Ви години опит и огромната Ви квалификация! Весел ден!

Вела, не се притеснявайте всякак ще си вземе багажа момчето, изберете си агент и работете само с него, че както вече е ясно различните агенти по различен начин работят Simple Smile Всичко добро и на вас и дано скоро момчето си върне работата, ама да внимава с личните вещи по квартирите Laughing

# 291
Щом е Stampit значи е на ИО. Файлчето се казва Stampitls.jnlp Трябва да го стартираш всеки път като ползваш КЕП-а. Намери го и си го стартирай. Тогава като тръгнеш да подписваш декларацията ще ти излезе прозореца където ти иска ПИН.
И днес пак нищо не се получава, намерих това файлче стартирам го , показва че се е свързало през някакви портове 8080 и 8090 и пак нищо не се случва като натисна "Подписване".
Изглежда накрая ще трябва чрез БГ пощи да си освобождавам пратките..... Disappointed
Иначе  компютъра на който работя е с Уиндоус 10 , 64 bit, инсталирах Java 32 bit, пробвал съм през браузъри Мозила 32 bit, Хром 64 bit, IE 64 bit незнам дали е от значение но не се получават нещата.

# 292
  • София
Здравейте, къде се вади ЕОРИ номер? Четох, че има митнически бюра по местоживеене, но бр откривам допълнителна информация. Имам 3 дни, след това с такси престой  и ДДС поръчката ще ми излезне солена.
Благодаря!

# 293
И аз ще се изкажа по спора с личните вещи като цяло - Титина е права, Fire не.
Може ли да се осъществи безмитен внос - по-скоро не.
Може ли момчето да  спести нещо - може евентуално. Да говори с катарците да му изпратят фактура с условия на доставка DAP. Така или иначе те са платили транспорта, да не вземат да му го начислят катунчовците на аерогарата.

# 294
  • In transit
Щом е Stampit значи е на ИО. Файлчето се казва Stampitls.jnlp Трябва да го стартираш всеки път като ползваш КЕП-а. Намери го и си го стартирай. Тогава като тръгнеш да подписваш декларацията ще ти излезе прозореца където ти иска ПИН.
И днес пак нищо не се получава, намерих това файлче стартирам го , показва че се е свързало през някакви портове 8080 и 8090 и пак нищо не се случва като натисна "Подписване".
Изглежда накрая ще трябва чрез БГ пощи да си освобождавам пратките..... Disappointed
Иначе  компютъра на който работя е с Уиндоус 10 , 64 bit, инсталирах Java 32 bit, пробвал съм през браузъри Мозила 32 bit, Хром 64 bit, IE 64 bit незнам дали е от значение но не се получават нещата.
Тоя подпис не работи добре с мозила. Сигурен ли си, че си инсталирал всичко и правилно? Според това, което казваш проблема е в подписа не в МД. Имам някакъв спомен, че нещо липсваше в описанието на 1ва страница, защото при мен вадеше много грешки. За съжаление вече не помня какво промених/допълних. Така, че ако си попълнил според него все щеше да ти извади някаква грешка.
А всичко необходимо ли инсталира в акаунта си на сайта на митниците? Преди имаше някакви хелпове като документи, които много ми помогнаха да се справя. Потърси в сайта им и ги разгледай. Сигурна съм, че ще намериш къде грешиш. Иска се упоритост да се попълни МД, не е трудно, но си иска четене.

# 295
Стига бе, хора.. След второто мнение на дамата и аз се съгласих, че не може безмитен внос да се направи. Спора започна от първото и мнение, на база на почти нулева информация. "По скоро не" и "твърдо не" се различават. Ако момчето имаше договор за работа, в който е описано, че ползва квартира или още по-добре, договор за наем на квартира и това датира 12 месеца назад, щеше да стане безмитния внос като стой та гледай. Без да знам тази информация предложих вариант, за да се консултират хората с митн.агент, който ще им зададе всичките тези въпроси и ще се установи може ли и не може ли. При следващите мнения на потребителката разбрах, че договор за работа има в багажа, договор за наем изобщо няма и казах, че безмитен внос не може да се направи при тези условия.
Разпнете ме, че предложих вариант, без да съм напълно запозната със случая. Обаче да отхвърляме напълно варианта, без подробности, също не е много ок.
Приключвам с тази тема, че досадихме..

# 296
Здравейте,

Моля за съвет как да постъпя в следната ситуация:
Искам да получа пратка от Англия до България - изпращача е физическо лице /почти мой приятел/, от който редовно си пазарувам разни неща. До сега ползвах услугите на превозвач, но при новите условия и Брекзит - не мисля, че вече е удачен вариант. Този път мисля да помоля да ми изпрати пратката направо до България.
Имам следните въпроси:
Продавачът ми каза, че в момента изпраща пратки извън УК и пише ниска стойност, за да не се задържат от митница. Разбрах, че няма гаранция - на митница могат да отидат всякакви пратки, без значение от декларираната стойност.
При евентуално задържане от нашата митница не мога да представя потвърждение на поръчка /като от магазин/, защото покупката ми е от физическо лице - превеждам му парите по лична сметка и мога да покажа само извлечение от банката ми. Освен това, ако той е посочил стойност 10 паунда в декларацията на пратката, а аз съм платила 40 паунда - какво да представя тогава?
Има ли някакви по-специални условия при изпращането на пратка от физическо лице от УК към физическо лице в България. Трябва ли да кажа на продавача да отбележи нещо специфично в декларацията си?
Моля за вашите съвети! Благодаря предварително!

# 297

Може ли момчето да  спести нещо - може евентуално. Да говори с катарците да му изпратят фактура с условия на доставка DAP. Така или иначе те са платили транспорта, да не вземат да му го начислят катунчовците на аерогарата.
По-удачен вариант е DDP. Тогава представител на Катарските Авиолинии ще трябва да оформи вноса и да плати мито и ДДС. Само ще трябва молба до Н-к Митница Аерогара София за смяна на получателя.
Най-брилянтният вариант, но няма как да се получи. Със сигурност катарците няма да се съгласят.

Ако се върнем на варианта DAP, да си събира всички фактури и да поиска катарците да му възстановят парите. За това също се съмнявам, че ще стане, т.к. не е техен служител в момента.

Always_in_love, принципно зависи каква е стоката. Дали не е обект на контрол, лицензионен или разрешителен режим. При най-малко съмнение ще спрат пратката. Иначе при разминаване за декларирана стойност се приема стойността , за която имате документ.
За пратки от физическо на физическо лице:
безмитен внос , "се прилага за стойност от 45 EUR на пратка, включително стойността на стоките"

Стойност на пратката, означава стойността на стоката + транспорт и застраховка.

# 298
  • София
Моля, споделете физически откъде мога да си извадя ЕОРИ в София?

# 299
Пробвай онлайн

Общи условия

Активация на акаунт