COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 114 415
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 30
  • на пъпа на Златията
Гледатхте ли сутринта по БТВ май как собствениците на заведението на Ариана, което е било пълно след полунощ заявиха, че били затворени в 23 ч и едва ли не МВР и РЗИ лъжат

Разбира че са затворили - само че отвътре. Мисля че глобата  върви с едномесечно затваряне.

# 31
  • София
Благодаря за новата тема и за положения труд.
Може да се направи една анкета дали одобряваме или не сегашните ''мерки'' Simple Smile

Аз се надявах до края на годината да няма повече теми, но явно ще откараме още 1 година докато му се види края.

Днес ми направи впечатление (то не е от днес де, но вече има и точно доказателство), че само у нас събота и неделя никой не се тества.
точно 20.11 събота бе със световен антирекорд за най-много нови случая с ковид-19 в световен мащаб:
+662 957 бр.

Последна редакция: нд, 22 ное 2020, 15:43 от Diavolo

# 32
  • В заешката дупка
Преди при всяка нова тема си пожелавахме разни неща ако помните.

Аз си пожелавам родителите ни в България да не прихванат вируса; много дълго време да не им се налага никакво посещение по болници; да издържат психически на изолацията, в която са на практика в момента. Само не знам докога така....  Във ваксината ми е по-голямата надежда, отколкото в това в България нивото на заразяване да се сведе до някакви приемливи стойности или да се подобри адекватнистта на здравната система. Притесненията ми обаче са доколко ваксината ще е подходяща за хора, които са с възможно най-рисков профил - хем като възраст, хем като рискови хронични заболявания, като диабет примерно. Пожелавам си ваксината да е възможно най-безопасна и ефективна за тях, и по-бързо достъпна.

Последна редакция: нд, 22 ное 2020, 17:44 от ЧеКа

# 33
Коледа и Нова Година са шансът за стопиране на вируса. Децата не са на училище, много хора с в отпуска. Ако всеки си остане вкъщи, не се събира с по-възрастни роднини и не отиде в някой хотел да празнува, има шанс да се поограничи поне малко.

# 34
  • София
Точно по Коледа и нг ще има яко заразяване, защото всички ще се разшетат насам-натам да празнуват. Дори заведенията да са затворени, което е съмнително, ще има масови събирания около софри.

# 35
  • BG
Публикувано ли е това проучване?

Учени твърдят, че са идентифицирали човешките гени, които предпазват от Ковид-19. Смятат също, че определени лекарства блокират навлизането на вируса в клетките чрез производството на клетъчния холестерол. Това са лекарствата, използвани за терапия на високо кръвно налягане и ангина, естрогенен модулатор при рак на гърдата и хемотерапевтичен агент, използван в продукти за грижа за кожата и анти-ейдж продукти.

https://www.cnbc.com/2020/11/20/crispr-scientists-claim-identifi … ZHb87_-hq1C6uuqxg
Дано не изчезнат и лекарствата за кръвно от аптечната мрежа. Подобни публикации биха нанесли повече вреда отколкото полза.

# 36
Днес ми направи впечатление (то не е от днес де, но вече има и точно доказателство), че само у нас събота и неделя никой не се тества.
точно 20.11 събота бе със световен антирекорд за най-много нови случая с ковид-19 в световен мащаб:
+662 957 бр.

"Новинарски" сайт на #КОЙ публикува като водеща новина отвореното писмо на Мангъров, че маските пречат на кислорода в мозъка, ден след като починаха хората на стълбите.
Днес, ден след като България оглави анти класацията на Европа, същият сайт пуска сред водещите новини за деня:

Mask

# 37
За починалият млад мъж в Бургас.

Млад мъж с коронавирус и тежка пневмония почина в Бургас след лутане по болниците. 36-годишният Kалин от Oбзор е бил в тежко състояние. Опитал се да постъпи в няколко лечебни заведения.

След няколкочасово чакане пред различни болници, е приет, но умира заради усложнения, предизвикани от пневмонията.

Близо две седмици  Калин Карапачов бил на домашно лечение с антибиотик с диагноза двустранна бронхопневмония. Състоянието му обаче се влошава. Единствената линейка в Обзор с часове не се отзовала на сигнала, затова младият мъж тръгнал със собствения си автомобил към Спешния център на УМБАЛ Бургас.

Бързият тест за COVID-19 бил отрицателен. Майката на Калин разказва че са били изпратени от УМБАЛ Бургас до белодробната болница и обратно.

"Загубихме около 20 часа. Ако го бяха интубирали можеха да му помогнат, коментира пред NOVA майката на починалия Калин Гинка Карапачова.

Единствената болница, която приема Калин по спешност, без тест за коронавирус, но с тежка дихателна недостатъчност, е болница "БургасМед".

"До един опеределен момент той е можел да диша. Това състояние обаче е настъпило рязко и когато пристига при нас кислородо-терапията е била недосататъчна, наложило се е апаратна ветнилация. PCR тестът излезе едва на следващия ден, оказа се положителен", коментира д-р Златко Янев, началник на Реанимационното отделение в "БургасМед".

Майката на починалият мъж настоява за проверка на екипа, който е върнал сина ѝ вместо да предприеме животоспасяващи действия.

Гинка Карапачова възнамерява да основе "Фондация Калин Карапачов", която да помага на случаи като неговия.

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/kakvo-razk … -v-burgas-6117980

# 38
Коледа и Нова Година са шансът за стопиране на вируса. Децата не са на училище, много хора с в отпуска. Ако всеки си остане вкъщи, не се събира с по-възрастни роднини и не отиде в някой хотел да празнува, има шанс да се поограничи поне малко.
Силно се съмнявам... Около мен вече има приготовления, правят се резервации.

# 39
  • Варна
Ей, големи глупости говори някаква психоложка по Нова тв в момента, защо изобщо ги канят.

# 40
Вече познавам няколко човека с положителни антигени тестове, които не правят ПСР поради лекия натиск на шефовете им, естествено частни фирми. ПСР се прави само при влошаване, за евентуално влизане в болница.
Тези дни си мислих, защо ще дават допълнителни пари на ЛЛ, когато те си стоят скрити в кабинетите и не приемат никой със симптоми?
Ние сме с антиген тестове в къщи.Не сме правили ПСР.Парите дадохме за лекарства,храна чайове..Четирима човека.аСредно тежко го карахме.Трябва ли да се чувстваме виновни че не сме си дали парите за да влезем в статистиките?С какво щяха да ни помогнат ПСРите?
ЛЛ беше през ден вкъщи заедно със сестрата.Поставяха ни инжекциите всеки ден..Не се страхуваха за миг...Заслужават си всяка стотинка...

# 41
И двете ми деца ходят на училище въпреки, че по голяма част от учителите им са болни, има и няколко болни родителя. Директорката е отявлена мангъровка и не смята да затваря училището без затваряне на национално ниво. Само 6ти и 7ми клас ги няма, но те са само няколко паралелки. Нищо не се е променило. Ако някой се чувствал застрашен щяла да разпише отсъствие до 10 дни. В момента по 7-8 деца от клас ги няма (при нормално 25деца в клас).

# 42
Благодаря за новата тема - дано наистина да е последната

Според мен точно 2 седмици след НГ ще е истинския ПИК у нас. Като обиколят всички роднини по Коледа, и като се нагъчкат я в ресторанти, я в хотели, я по къщите за НГ, 2 седмици след това ще бъде кошмара. Дано до тогава вкарат антигенните тестове в статистиката, че като нищо накрая да се окаже, че сме преборили вируса и регистрираме по 5 човека с ПСР на ден. Не че не е добре дошло за зимния сезон де, ама все пак.....

# 43
  • София
Аз пък не мога да си обясня какво слушате социолози да говорят за пандемия, че и втори ден се дъвче какво бил казал Райчев или Харалан Александров, или и двамата. Те са вечният пълнеж на сутрешни и следобедни блокове, тук-таме казват по нещо умно, но в повечето случаи само разтягат локуми.
Ако ще има някакво "затваряне", първо, то ще е същото като през март, тоест - силно пожелателно, второ, ще е след Нова година. Вицепремиерката има сезон за спасяване. И около мен се правят яко резервации и се готвят софри, а като отворя социалните мрежи - такива небивалици вече чета, че няма накъде повече.
Да взимат пример от Германия и да готвят "Арена Армеец" за ваксинация, друг начин не виждам. Или ще караме на логиката на Аргирова с имунния вал, която не е лишена от смисъл, ама много жертви, бе, да му се не види...

# 44
Ей, големи глупости говори някаква психоложка по Нова тв в момента, защо изобщо ги канят.
Не е някаква - бивше гадже на Слави Трифонов(голямата му любов), беше психолога на “Женени от пръв поглед”. Явно са понамалели приходите и отново е почнала да обикаля по телевизията. Доста често се появяваше по разни предавания.

Общи условия

Активация на акаунт