COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 115 080
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 22 590
  • Tsingtao-Hsishuang Panna
Каква бройка тестове трябва да се правят според теб, за да са "достатъчно"? Защото това е твърдението - недостатъчно тестове. И кого трябва да тестват, за да бъде удовлетворена тази бройка? Здрави, болни, всикчи наред?

Скрит текст:
това за изчислението ще го пропусна, защото е очевиден опит за подигравка и говори единствено за нивото на което водиш диалог
Броя тестове няма значение, прието е и се препоръчва от СЗО тестовете да се считат за "достатъчни" когато открития брой положителни е ПОД 10 процента. Ако положителните са НАД 10% от направените тестове, то те са недостатъчни и не дават картина на това как и къде се развива епидемията. Това не си го е измислил никой а е препоръка от СЗО.

Последна редакция: сб, 27 фев 2021, 12:51 от Не се сърди, човече

# 22 591
  • София
Пак надежди за стаден имунитет! Стига де, ясно е, че няма такова чудо нийде по света в момента!  Разбирам, че на всички ни писна от всичко, но да се самозаблуждаваме в някакви стадни имунитети е нелепо вече, мина една годана!

Много добре описана ситуация от НСЧ и Неко - всичката ни работа такава, но имаме негласно споразумение как едните се правят, че не виждат, а другите се правят, че не чуват, а третите, че не разбират. След месец ще сме преборили пандемията, ще видите!

Последна редакция: сб, 27 фев 2021, 08:13 от Andariel

# 22 592
прието е и се препоръчва от СЗО тестовете да се считат за "достатъчни" когато открития брой положителни е ПОД 10 процента.
Заблуждавате се. Процента достатъчно положителни зависи от текущата картина и от чувствителността на прилагания тест. 12-14% при силно разпространение са недостатъчни, и само показват нетаргетирано тестване. Така че, ако някой претендира за голям ръст би трябвало да очаква над 30% позитивност ( числото е по-голямо но няма да изпадаме в подробности )
@НСЧ В понеделник позитивираното дете не е било заразно. Ако е било, досега щеше да има скок на случаите в средата а.к.а класа. Отдавна РЗИ налагат карантина на контактни в предходните 48 - 72 часа максимум.

# 22 593
  • При семейството си
Аз мисля, че тази вълна ще е по-лека. Първо имаме по-голям процент сравнително скоро прекарали Ковид. Второ  имаме все пак ваксинирани и дано се увеличава броя им. Сезонът също ще предполага повече възможности за контакти на открито, проветряване. Без да минем през вълни и ваксинация, само с локдауни  нищо  няма да постигнем.
Заведенията все пак можеха да изчакат и ги отворят на 1 април.

# 22 594
  • София
То и организираните екскурзии и присъствени школи и семинари можеха да почакат. Децата ще са онлайн от училище, а присъствено на школа и екскурзии може. Що за дивотия?

# 22 595
Чии са ваксините - на компаниите или на данъкоплатците

Признаването на обществения принос за разработването им ще промени и контрола върху достъпа до тях

Без съмнение всички трябва да празнуваме технологиите, които ще ускорят края на тази опустошителна болест. Но благодарността към производителите на наличните ваксини допринася и за разказ, който повишава само ролята на частните корпорации, като същевременно минимализира значението на големите публични инвестиции в тези ваксини. Междувременно фармацевтичните компании продължават да поддържат взаимоотношения с данъкоплатците, от които извличат полза: данъкоплатците финансират откриването и често разработването на нови лекарства и ваксини, преди да ги предадат на корпорациите, за да ги пуснат на пазара. След това плащат отново за достъп до тях.

Ръководителите в Moderna например признаха, че техният продукт е финансиран 100 процента чрез Operation Warp Speed - федерална правителствена програма, финансирана от американски данъкоплатци. Обществото не само предостави 1 млрд. долара на компанията за пускане на ваксината на пазара, но и учените от Националните институти по здравеопазване (National Institutes of Health - NIH), агенция към здравното министерство на САЩ, също помогнаха за провеждането на клиничните изпитвания. Експертите също така твърдят, че според разкрития на патентни заявления правителството на САЩ всъщност може да притежава ключови патенти за ваксината, тъй като един от най-важните й компоненти е открит от учените от NIH. Сега обаче правителството на САЩ е платило отново за тази ваксина чрез договор с Moderna на стойност 3.2 млрд. долара за 200 милиона дози.

Администрацията на Байдън би могла да предяви претенции към публично финансираната иРНК технология.

Pfizer и BioNTech от своя страна твърдят, че техният продукт не се е възползвал от средствата на данъкоплатците. По този начин те не признават обществената подкрепа, която са получили от германското правителство, или това, че технологията за иРНК е разработена от финансирани от NIH университетски учени. Въпреки този обществен принос федералното правителство е платило почти 4 млрд. долара на Pfizer за 200 милиона дози. Така рисковете при развитието на продуктите се поемат от данъкоплатците, а фармацевтичните компании събират печалбите без задължение да осигурят достъп до тях.

И когато публично и в социалните мрежи се обсъждат иРНК ваксините чрез имената на техните производители, се създава впечатление, че хората могат да направят информиран избор. Реалността е, че ваксините по същество са еднакви, родени от същата технология, открита с решаващото участие на NIH, и че нашите близки и приятели трябва да вземат първата, която им се предлага - особено предвид текущите предизвикателства с достъпа.

По-рано този месец президентът Байдън се ангажира да освободи всички налични дози като мярка за ускоряване на имунизацията. И все пак неговите съветници признаха, че ако това бъде направено, поставянето на втората доза може да се забави. Губернаторите, които очакваха по-бързо ваксиниране на възрастни и други хора с висок риск, получиха само уверения, че Pfizer и Moderna се очаква да увеличат производството си. На фона на всичко това Pfizer успешно лобира федералното правителство да промени етикетите на флаконите с ваксини, за да отрази изненадващата шеста доза. Въпреки че извличането на тези допълнителни дози е трудно, компанията планира да ги отчете към предишните поръчки и ще достави по-малко от договорените.
Вместо това администрацията на Байдън би могла да осигури своевременен достъп, като предяви претенции към публично финансираната технология чрез използване на Закона за отбранителната продукция (DPA) и координира с други производителите спешно допълнително производство. Вместо да казваме, че това са ваксините на Pfizer, Moderna или друга компания, нека направм първата стъпка и ги наречем това, което всъщност са: ваксините на хората. Признаването на обществения принос за ваксините ще промени и контрола върху достъпа до тях.

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/redakcionni_komentar … a_danukoplatcite/

# 22 596
Здравейте! Имам голям проблем и моля за мнения. От година не съм излизала от жилището тъй като се грижа за човек с увреждане на легло. Единствения който излиза е ММ. От вчера съм болна. Гърло, главоболие, лека температура, усещане за обща слабост и леко покашляне. Днес кашлицата е сериозна, а аз съм с хроничен бронхит и съм карала пневмония преди години. Ясно е, че има поле за влошаване. Заради човека за който се грижа (от вчера съм с маска) не мога да ходя нито на изследвания, нито на преглед. Ще звъня на ЛЛ за лечение по телефона. ММ твърди, че нищо му няма, но не изключвам възможността да има лека симптоматика и да не ми казва. Въпросът ми е ако го убедя да се изследва той за да знаем какво карам аз кой тест е най-подходящ - ПСР, антиген, за антитела. Не знам аз кога точно съм поела вирус от него независимо дали е ковид или друг и съответно още по неясно е той кога го е пипнал за да ми го предаде. Тъй  като не мога да спра грижите за човека с увреждане, но съм била при него без маска преди да се усетя, че съм болна какво мога да направя за него превантивно. Неговото положение е много сложно и трябва на всяка цена да го защитя.

# 22 597
  • София
Всъщност при цялото това разхищение на държавни средства за какви ли не глупости, не би било чак толкова глупаво да се изтества цяла София за антитела и да видим какво ще лъсне. Останалото са кръчмарски сметки - Х бройки за денонощието, пък по 5, по 7, по 10 - това е абсурдно.
А за Чехия няма злорадство, просто ония демонстрации по Карловия мост бяха леко прибързани. Да не кажа силно прибързани.

# 22 598
  • При семейството си
Попи72, преди време някои лаборатории предлагаха ПСР тестове и по домовете. Освен това може да си направите и антигенен, закупен от аптеката.
За човека с увреждане, най-добре говорете с личния му лекар.
Дано се възстановите и разминете леко, каквото и да е.

# 22 599
Тези антиген тестове от аптеката в какъв период след поява на симптоми са най-точни? Ако някой е правил домашен антиген тест, а после и в лаборатория може ли да каже дали според него домашният е сравнително точен?

# 22 600
  • При семейството си
Тези антиген тестове от аптеката в какъв период след поява на симптоми са най-точни? Ако някой е правил домашен антиген тест, а после и в лаборатория може ли да каже дали според него домашният е сравнително точен?

Пиши в тази тема;
https://m.bg-mamma.com/?topic=1204545
Повече ще ти помогнат.

# 22 601
  • Русе
Моята колежка /работя в отделение, не Ковид/ си купи тест от аптеката, бръкна се сама /много й се смяха колежките, защото си имаме лаборантка и тя ги върши тези неща/. Това обаче се случва в късните часове, а тя нямаше търпение. Теста стана с една бледа черта, но си личеше ясно. На следващия ден лаборантката го потвърди с ПСР. За съжаление не мога да кажа марка или производител. Стискам палци!

# 22 602
Цвете, този от аптеката от гърлото или от носа тества секрет. В гърлото ще бръкна, но носът ми е с изкривяване и не мога.

# 22 603
  • Пловдив
Рори72, според мен най-добре е да се тествате по най-бързия начин и ти, и мъжът ти и докато  излязат резултатитте, по възможност да сте максимално далеч от болния човек и да се проветрява стаята му. Добре е маските ви да са fpp2. Аз мисля, че можеш спокойно да отидеш в лаборатория във време, когато няма много хора. За по-голяма сигурност е добре тестът да е пср.
Пожелавам да нямате никакви проблеми и вирусът да не стига до болния човек!

Последна редакция: сб, 27 фев 2021, 11:11 от marzeliva

# 22 604
Брей, след Чорбанов гледам и името на Кунчев се завъртя... Бил кандидат за депутат през 2017 година - https://narod.bg/2021/02/03/%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%B … RxOTl2AzTqSnnI5Lo

Общи условия

Активация на акаунт