Турски филми и сериали - обща тема за общи приказки (3)

• 58 978
  • 750
  •   1
Отговори
# 675

в този форум повечето, които са гледали турски сериали, са ги гледали от руски сайтове и с руски субтитри
Е как така? Никога не ми се е случвало. А и не разбирам логиката , защо? И чак “повечето”....OMG (ЖДНБ)

# 676
Рени, тая буква ğ не знам наште защо я четат г. Няма никакъв смисъл. Това не е г. Не ви учат добре. Ти си вярвай на преподавателите ама като учиш език си прави проучванията и ти. Wink
ММ - моя мъж, ТМ - твоя мъж, БНД - бащата на детето. Научих ги аз някои важни съкращения от СО (Семейни отношения) - Раздел Лична Драма. Joy
Аз се дразня да чета Özcan - Йозджан. Ами на турски не е Йо. По-добре да се изписва Озджан, както и Hülya - Хюлия, ами не е Хюлия, а Хюлйа, нищо, че не изглежда добре като се напише така, важното е да се разбере как се изговаря. Wink

# 677
  • София

в този форум повечето, които са гледали турски сериали, са ги гледали от руски сайтове и с руски субтитри
Е как така? Никога не ми се е случвало. А и не разбирам логиката , защо? И чак “повечето”....OMG (ЖДНБ)
Еми... така. Grinning
Не всички знаят турски. И не всички успяват да изчакат българските субтитри, ако има такива.
А рускините са доста бързи в преводите, особено на някои сериали. И във форума има много руско-...разбиращи (айде, не всички са говорящи). Grinning

# 678
Мен да ме убият не мога да гледам нищо на руски, не ми допада езика. :/

# 679
И аз съм така

# 680
  • Яко в Матрицата...
Каролина, аз също не харесвам Чагатай, заради това  не го ползвам, но хора, по-учени от мен, са решили така да е с ğ-то на български и то само при собствените имена и тези на местности, там където не са ги побългарили още Joy

Руският е страхотен език Heart Eyes Имам късмета да съм от поколението, което учи руски и в университета Grinning

# 681
Те са по-учени ама като отидат в Турция и кажат Чагатай и Ердоган ще се изложат. Wink Нали затова се учи език, да може да се оправяш добре с този език, не да се излагаш.
Аз учих руски в училище, имах 6, но беше голям зор с тия падежи, оттогава не го харесвам. Харесвам английския и испански. Звучат ми добре.

# 682
  • Яко в Матрицата...
Става дума как ще се каже и изпише името на български, на турски е ясно, че ğ не се произнася Simple Smile

# 683
Да, но ви учат с тая разлика как е на български и как е на турски, а то само на турски е правилното. Трябва да направят някои промени в тази насока. Наистина е тъпо.

# 684
Момичета, заблудихте ме с толкова много постове изведнъж - рекох си нов сериал е започнал. 😀
Що такава драма за едните съкращения на имената. 😀
Какво необичайно има в това, в нашия език не използвате ли такива имена?
А пък тук, в темите, се прави най-често от симпатия към актьора.

Кари ( надявам се да не те обиждам с това съкращение ),
Скрит текст:
аз се мъча сама с турския и в моя учебник пише за това О с двете точки, че се чете Йо.
Отдавна се каня да питам защо всъщност се чува просто О, явно няма как да се обясни добре в тези самоучители.

Добре, че съм от тези с руския, че с тези темпове дето се занимавам любителски с турския, нямаше да мога да гледам и една стотна от това дето съм изгледала досега.
Руският по мое мнение, макар и привидно близък до бг, е доста по-труден език от английския, например, но така сериозно го учехме едно време, че сега бера плодовете. 😀 😀

Да ви върна към Мениджърите-много сладки Баръшко и малкото мишле. ❤️
Интересно ще ми е това момче да го видя в роля на злодей. 😀
С тази мила усмивка, не мога да си го представя.

Моля, да ме извините, но аз ще си остана фен на умалителните собствени имена. 😀

# 685
Става дума как ще се каже и изпише името на български, на турски е ясно, че ğ не се произнася Simple Smile

Аз в България имам приятели с имена Чийдем, Айдоан и Ердоан, родени тук. Повярвай ми, никой не им казва Чигдем, Айдоган и т.н, нито изписва имената им с Г

# 686
И аз не гледам "Червената стая", но свикнах да налучквам абревиатурите.
Гледала съм Илхан Шен във "Фатих" и в "Соколовият хълм" - изигра много противни персонажи.

Дданни, благодаря, но на мен ми е интересно защо така преподават, винаги се сещам за Дочоолу, Гочоолу и Бочоолу от "Бай Ганьо" Joy
Рени, разбрах - така са решили Grin
Гледам всички сериали на руски, учила съм го, турски не съм, а не мога да чакам преводите на български, защото гледам двата си сериала и онлайн. Някои серии на "Вавилон" гледах на английски, защото там бавеха превода на руски, но малко сериали са с превод на английски. Хубаво е да има преводи на български за хората, които не са учили руски. Ясно е, че който знае турски, ще предпочете да гледа на оригиналния език. На български гледам филми - по - стари, също и по - стари сериали, даже сложих тук линк за сайта.

diziler, защо се учудваш? Не гледам българска телевизия от десетина години. Покрай "Великолепният век" открих вече излъчените сезони в интернет и онлайн гледането, даже сега във ВК има синхронен превод на почти всички турски сериали. "Навсякъде ти" също го гледахме онлайн и с превод на руски, когато го излъчваха в Турция, коментирахме го в темата за Айбюке /съкр. Ай/.
Гримьорката на Берг е Чийдем - Çiğdem и чух като ѝ казва Чидо.
Пепелче, за "новия сериал" Joy

# 687
  • Яко в Матрицата...
Един Чаатай, Чачо или Чача Joy

Пепелче, абсолютно съм съгласна с теб. Както писах по-рано, има много по-дразнещи неща от ползването на съкращения или умалителни.

# 688
Ох, дизилер, стига с този дребнав спор.
Ами, сигурно, защото имената им са така записани в личните им бг карти.

# 689
Не ме дразни да ми викате Кари, и Каро ми харесва. Smile
И аз много харесвам Баръшко и Диджлето. Чакам ги с нетърпение всяка неделя. Simple Smile Много са ми сладки.
Пепелче, виж тази страница. Има грешки на места, но като цяло наистина е добре обяснено, има и произношение на буквите. Simple Smile
https://uchaturski.com/%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D1%83%D0%BA%D0%B0/

Последна редакция: сб, 13 фев 2021, 21:21 от ~Carolina~

Общи условия

Активация на акаунт