Навици и привички на хората от други националности, които ни се струват странни

• 112 979
  • 1 775
  •   1
Отговори
# 1 560
  • Deutschland/HE
В Германия също го има. На 06.01 обикалят тримата крале (преоблечени деца) и събират дарения за църквата и ти дават стикер с такъв надпис, слагат го на рамката на входната врата.

# 1 561
  • София
Има се предвид явно еньовден, който сега се отбелязва на 24.06, но преди е съвпадал с лятното слънцестоене, мисля на 22.06.т.е. най - дългия ден от годината, затова и най - лековити билки, къпане за здраве, защото слънцето е най - дълго. Еднажден пък е нещо като днешния игнажден, денят с най - слабото слънце, пали се огън да му помогнем. Църквата обаче, както е обичайно за тая институция всичко е разместила и оплескала и космическите символи в празниците са подменени с разни християнски светци като св. Игнатий Богоносец и вместо еднажден и отбелязване на зимното слънцестоене на 22.12 имаме игнажден на 20.12 и св. Игнатий...

# 1 562
  • на пъпа на Златията
Прави ми впечатление че  днешното поколение не знае  навиците  на собствения си народ .И се диви на  чуждите навици .
Навиците са в различни сфери . На битово ниво , на обществено , .. чак до организацията  на воденето на войни .
Във всички навици има  стари знания . Та за невежество ли ставаше на въпрос?

Та на битово ниво.
У нас  имаше  навик дете до 40 дни да не се показва  на чужди хора. Жена до 40 дни да не влиза в  църква.
Майката кани приятелки на  жената , в по ново време  го прави и бащата - "вещериците"  да наричат какво да е  има бъдещето дете - пари  , къща, жени, мъже , .... .На бебе се връзва червен конец на ръчичката против уроки , ...Да порипомним пощръпулника - прави се питка  и на нея  се оставят предмети обикновенно на  стола, че до там  може да се изправи детето само и се гледа кой предмет  ще вземе , ... 
Дете което е било на улицата , непременно да му се мият ръцете и лицето против "зли очи" -уроки , като влезе в къщи от улицата. .
Навиците при погребения? Ходеше се до 40  рано при изгрев слънце  и се кадеше. Във всяка къща е имало кандило. Огънят пречиства къщата? Някой се питаше защо се осветяват гробищата  по празниците някъде си . Ами заменят се свещите по тоя начин.
По соца ако неомъжена  жена  иска да прави аборт също  се извикваше предполагаемия баща и го караха да се ожени за жената. Къде по света  държавата даваше 800 лв за раждане на извънбрачно дете?  .....
Кога и къде по света жените , наравно с мъжете  са гласували на избори . . За България има спомени  това да е ставало когато се е гласувало с бобени зърна . Бяло - за , черно- против .
При старите едони най малката бойна единица е била от 8 воини, не от 10.

В стария български календар  дните  на слънцестоенето  не се броят . Слънцето стои.
И още и още ...

В Русия  , Украйна.. може би и на други  места ,  днес  се правят  луди ДНК  проби за установяване на бащинсто и произтичащото от това задължение  .
В Руссия имат навика да съставят нови думи  със срички. Нещо от рода на наркоп. Имаше пример  за една  дълга дума  от  такива срички , които не мога да  си спомня сега. .
При тая глобализация се унифицират навиците . Така се губи старо знание.

# 1 563
Губят се знания, а както се разпиляхме по цял свят, децата които са родени в чужбина едва ли ще ги и чуят някога. Поне на моето като тръгна да му ги разправям тия неща ( до колкото и аз знам) за дивотии ги мисли и ме гледа подозрително. Същото е и с другите колеги чужденци на работа. Децата им ги гледат в недоумение отностно техни си навици. Повечето ги натискат от малки да ходят на църква. Но като си говорят с моето става ясно че не им харесва. От момента в който станат самостоятелни и няма да стъпят на подобно място. В момента имам пример от поляци и корейци. Децата не само не обичат, ами ненавиждат.

# 1 564
В Руссия имат навика да съставят нови думи  със срички. Нещо от рода на наркоп. Имаше пример  за една  дълга дума  от  такива срички , които не мога да  си спомня сега. .
Това е езиков процес и се нарича абревиация, наблюдава се далеч не само в руския език. По мои смътни спомени се явяваше и частичен случай на езиковата симплификация!
Аббревиату́ра (итал. abbreviatura от лат. brevis «краткий») — слово, образованное сокращением слова или словосочетания и читаемое по алфавитному названию начальных букв или по начальным звукам слов, входящих в него[1].
Аббревиатуры делятся на сложносокращённые слова и инициальные аббревиатуры[2]:
* сложносокращённое слово — слово, составленное из сокращённых начальных элементов (морфем) словосочетания[2];
* инициальные типы сложносокращённых слов — слова, образованные путём сложения начальных букв слов или начальных звуков, в свою очередь подразделяются на аббревиатуры буквенные, звуковые и буквенно-звуковые[2].
* Частный случай аббревиатуры — акроним.

Аббревиация как способ словообразования в русском языке
https://jyx.jyu.fi/bitstream/handle/123456789/52949/1/URN%3ANBN% … -201702021351.pdf

Последна редакция: сб, 20 фев 2021, 18:02 от Agent Provocateur

# 1 565
  • София
Rorik, има ли някаква причина да пишеш Росия, Россия, Расия вместо РУСИЯ?

Извинявайте, но с Божидардимитровски тези съм запозната достатъчно. Дисертация мога да напиша. Laughing

Бих предпочела в тази тема да чета за други народи, а не за произхода на българите от ЕЖК.

# 1 566
  • Индия/България
Сикхите ли бяха тези, които задължително се къносваха?
Не, ТиЛи, не се къносват. Мюсюлманите индийци са тези, дето се къносват. Но сигхите пък имат строгата традиция да не си постригват косата, защото я считат за източник на жизнената им  сила и връзката им с техния Гуру. Ходят с нещо като тюрбан на главите (казват им "  pagri") и даже косите на малките момчета сигхи са прибрани  в подобни, само че техните са с друга форма (по тесни и по-прилепнали). Помня, че един известен  ТВ водещ сигх тук си показа  косата в ефир. Беше му почти до коленете...и то лъскава, гъста грива. Просто изумях как се поддържа такова чудо от мъж...А сега наскоро пък тийнейджъри сигхи се бяха постригали заради Св.Валентин и създадоха небивал смут в цялата им общност. Явно го считат за грях, макар че наблюдавам все повече такива случаи при младежите. Като се абстрахирам от тая традиция обаче,   хората от тази общност наистина са много справедливи. Те са бойци, защитници. Смели натури. Много от тях са загинали в борбата за независимост на Индия. Символ на сигхите е лъвът (singh) . Почти всеки втори сигх е с фамилията Singh, която исторически се свързва с кастата на воините, но сигхизмът по принцип отрича кастите, затова сигхите не се числят към никоя от тях, а  просто са взаимствали символа. Тези, които живеят в Канада , вероятно познават такива. Ако не се лъжа, (извън Индия)най-голямата общност от сигхи в световен мащаб , е именно в английската част на Канада.

И аз знам от баба и дядо, че Еднажден е денят, в който се ражда слънцето (зимното слънцестоене)..но са ми казвали, че началото на новата година е започвало да се брои след него . Интересно, че ведическият календар също работи по подобен начин с подобни изчисления и този ден в него също е наречен по специфичен начин със специфично значение, а в съвременния индийски календар е изместен  и се празнува като края на зимата с първия фестивал за календарната година на 13-14 или 15 януари (датата варира).

Така е, момичета, и аз съм  склонна да се съглася, че глобализацията размива традициите и корените...но все си мисля, че в някои части на света тя все пак  е "необходимото зло", предвид някои отвратителни, лишени от всякаква логика, обичаи и практики като например да си хвърлят бебетата от покрива на най-високата сграда (отдолу ги хващат в някакви мрежи)Cold Sweat Rage, защото така им се гарантирало здраве, а болните бебета се избавяли мигом от недъзите си, благословени от божествата... А иначе, реално погледнато, доста от старите ни традиции се припокриват със сегашните  в по-консервативните държави, което ще рече, че темпото на развитие и прогрес никак не е маловажно. Въпросът е да можем да съхраним най-доброто и да го предадем нататък.

# 1 567
  • Mars Hotel
Прави ми впечатление че  днешното поколение не знае  навиците  на собствения си народ .И се диви на  чуждите навици .
Навиците са в различни сфери . На битово ниво , на обществено , .. чак до организацията  на воденето на войни .
Във всички навици има  стари знания . Та за невежество ли ставаше на въпрос?

Та на битово ниво.
У нас  имаше  навик дете до 40 дни да не се показва  на чужди хора. Жена до 40 дни да не влиза в  църква.
Майката кани приятелки на  жената , в по ново време  го прави и бащата - "вещериците"  да наричат какво да е  има бъдещето дете - пари  , къща, жени, мъже , .... .На бебе се връзва червен конец на ръчичката против уроки , ...Да порипомним пощръпулника - прави се питка  и на нея  се оставят предмети обикновенно на  стола, че до там  може да се изправи детето само и се гледа кой предмет  ще вземе , ... 
Дете което е било на улицата , непременно да му се мият ръцете и лицето против "зли очи" -уроки , като влезе в къщи от улицата. .
Навиците при погребения? Ходеше се до 40  рано при изгрев слънце  и се кадеше. Във всяка къща е имало кандило. Огънят пречиства къщата? Някой се питаше защо се осветяват гробищата  по празниците някъде си . Ами заменят се свещите по тоя начин.
По соца ако неомъжена  жена  иска да прави аборт също  се извикваше предполагаемия баща и го караха да се ожени за жената. Къде по света  държавата даваше 800 лв за раждане на извънбрачно дете?  .....
Кога и къде по света жените , наравно с мъжете  са гласували на избори . . За България има спомени  това да е ставало когато се е гласувало с бобени зърна . Бяло - за , черно- против .
При старите едони най малката бойна единица е била от 8 воини, не от 10.

В стария български календар  дните  на слънцестоенето  не се броят . Слънцето стои.
И още и още ...

В Русия  , Украйна.. може би и на други  места ,  днес  се правят  луди ДНК  проби за установяване на бащинсто и произтичащото от това задължение  .
При тая глобализация се унифицират навиците . Така се губи старо знание.
И как разбра, че не знаем за нашите обичаи? Хайде да прочетеш пак заглавието на темата. Тук за български обичаи не се говори, защото темата не е за тях. И това което си описал/а не са навици, а обичаи или традиции. Поне това оправи.

# 1 568
  • Mediterraneo
Обичаи, традиции, поверия, но не и навици в съвременното схващане на думата.
И да, темата е за навиците на чужденците, не знам за какво опъвате подобни чаршафи и обяснявате неща, които нямат място тук.

# 1 569

Скрит текст:
Изброените традиции не са строго български, че да ги смятаме за съхраняване на някакво народно културно наследство. Голяма част са свързани с източноправославни християнски обреди. И в Русия, и в Украйна, и в староправославните църкви на Близкия изток го има правилото дете да не се извежда и майка да не стъпва в църква преди да може да приеме причастие 40 дни след раждането (нормалната продължителност на лохиите). Червен конец също се връзва на места (в арабските държави се слага златна гривничка). Ритуалите, свързани със смърт и погребение, също ги има. Традициите против уроки съществуват в много други култури, не само в нашата. Всеки път като се заговоря с колегите руснаци и украинци, се изненадвам колко сходни традиции имаме, уж изконно български. Като гледам форума, нямам впечатление, че се губят тези традиции в България, напротив - губят се само в имигрантските общности, но това е защото живеейки навън имаме избор кои да запазим и кои не са практически приложими тук или лично за нас не са важни. Не виждам проблем с това - традициите са свързани с начина на живот и се променят с него. Глобализацията не е единственият фактор, който движи промяната в живота ни.

По-назад четох за "лицемерната" вежливост на американците Smiley
Тук, особено в някои части на страната, които се смятат за недотам урбанизирани (например централните щати и Югът) веднага се разпознават новодошлите европейски имигранти по това, че не се усмихват и не гледат директно в очите непознати на улицата. Особено източноевропейците си личим от километри Simple Smile

Традицията е свързана с протестантската вяра, че добрите (богопослушни) хора са винаги благополучни и щастливи. Тоест, тези, които се усмихват, са доволни от живота, защото са добри християни и Бог ги е наградил с благополучие. Ако се разхождаш с навъсена физиономия, това е сигурен показател, че нещо не ти върви в живота, което пък означава, че Бог за нещо те е наказал. Съответно всички гледат да се усмихват много пред публика, за да демонстрират, че са щастливи, ерго, добри хора.

Традицията да се прави контакт очи в очи с непознати хора на улицата и да им се усмихваш (също не навсякъде, в големите градове няма такава) се смята, че идва от времето на заселването и Дивия Запад, когато всеки е ходел с ръка на спусъка на пистолета или пушката. В Европа ръкостискането е произлязло от желанието да покажеш, че не държиш оръжие в дясната ръка, съответно не си опасен и не желаеш злото на човека срещу себе си. В Дивия Запад няма как да се приближиш до някого толкова, че да му стискаш ръка, защото пушката е по-далекобойна от камата. Затова директният поглед (и усмивката) са начинът да демонстрираш, че идеш с мир, така да се каже.

# 1 570
  • София
По повод традициите...да си призная и аз, че се оказах неподготвена и за наши обичаи. Случи се да съм командировка в Асеновград и както си стоя в града в работна атмосфера, изведнъж чувам духова музика и виждам как на централната улица преминава духов параден оркестър, а след него се движи огромна тълпа от малки момиченца, облечени като булки и придружени от майките си. Малките булки бяха от бебета до тийн възраст и всичките бяха в бели булчински рокли, украса на главите, абе като истински булки. Никога преди това не бях виждала такова мероприятие, целият град беше на площада, а булките дефилираха на фона на духовата музика. Попитах една жена какво празнуват в града, какъв е тоя обичай, а тя ме погледна пренебрежително и ми отговори: Това са каленичките. Аз пак не разбрах какви са тия каленички и после поразпитах местните колеги. Оказа се, че на Еньовден в Асеновград празнуват местен празник на каленичките-малките булки и това е традиция за всяко семейство, в което има малко момиченце. Честно, до тоя момент не бях чувала за тая местна традиция.

# 1 571
  • София
Странно! Моите наблюдения пък са точно обратните. В България те гледат изпитателно и с открита душа в очите. Дори касиерката в магазина.
Когато съм го споделял на колеги в Канада, те са изпадали в полу-шок. Какво!? Гледате се с непознати в очите!? Възпитани са от малки да извръщат поглед.

Не знам къде сте живяли в България, където не гледат в очите.

За абсурда, че не било българска традиция, ами източно-православно християнска.
Цялото християнство идва от България. С книгите, с езика, с буквите, с културата, а дори и с живите хора, учителите и свещениците.

Специално с Яньов ден, имаше някакво поверие, че млади момичета, девици, ако искат да събират ЯН сила, ходят по нощите във вързали житни ниви.
Може би момичетата с булчинските рокли следват тая традиция.

# 1 572
Не, в България - всъщност почти навсякъде извън САЩ - никой не гледа хората в очите, когато просто се разминава с тях на улицата. Това не са мои си наблюдения, а документиран феномен. В  европейската култура, като цяло, в очите гледаме само, когато разговаряме с някого. Не когато сме в един коридор или на един тротоар (за непознати става въпрос, не за познати и приятели, които виждаме на улицата). Говоря за САЩ, в Канада никога не съм живяла и нямам преки наблюдения.

На твърдението, че християнството идва от България, не съм сигурна как да реагирам. Може би имаш предвид влиянието на българските школи в девети и десети век над съседските православни църкви? Защото българската православна църква (възникнала горе-долу по едно време с руската и сръбската) е от втората вълна на разпространение на православието. Най-старите православни църкви са в Гърция, Мала Азия, Египет (коптската) и естествено Йерусалим, всичките създадени от апостоли, както и арменската, грузинската и асирийската.

Последна редакция: сб, 20 фев 2021, 21:48 от ianajar

# 1 573
Здравейте, може ли някой да сподели интересни неща от първа ръка за живота и хората на Мадейра и Канарските о-ви, тези така екзотични части на Европа и близкото им Мароко или може би за Швеция и Финландия. Планирам пътувания по тези дестинации, защото искам нещо с по-дива природа от това, което по-голямата част на Европа предлага, а природата на Скандинавия е нещо което го няма в типичните Евро страни като Германия. За островите да не говорим.

Някой може ли да сподели интересни и странни неща от тези далечни места и живота на хората там?

Знам, че в Португалия имат шоколадови скалички като нашите, но ги наричат шоколадови пирамиди, не знам дали вкусът е същият. А в Мароко имат берберска азбука, която с малко труд мога да чета далеч по-лесно от арабските йероглифи, дори имат буква, подобна на Ж за звука З. Живях с португалци, струва ми се, че са най-топлите и дружелюбни европейци (ако не броим турците за такива), със сигурност са най-дружелюбните в Западна Европа. За странни привички обаче не мога да се сетя. Мога да кажа за поляците - струват ми се най-депресираните хора в Европа, самата Полша като цяло ми идва сива и депресираща...някак много индустриално е всичко, освен Краков градовете им са доста невзрачни. Унгария например е супер шарена в сравнение с Полша, за южните страни да не говоря, но дори и скандинавските градове са по-цветни и живи.

Последна редакция: сб, 20 фев 2021, 21:41 от Анонимен

# 1 574
Alexdatex, аз бях това лято в Дания и отскочихме и до Швеция, но до южната част. Честно казано тази част ми се стори като климат подобна на Ирландия и не бях кой знае колко впечатлена от природата. Ако искаш да видиш нещо по-нетипично като природа, ще трябва да мръднеш по на север. Има варианти да летиш примерно до Стокхолм и да хванеш круиз от Стокхолм до Хелзинки, така ще можеш да разгледаш и двете държави и техните природни забележителности за кратко време, защото иначе разстоянията са доста големи и ти трябват поне две седмици. Аз го обмислям за Норвегия този вариант, че искам да видя фиордите.
Честно казано, мен културата и историята повече ме впечатлиха от природата и по-специално викингското наследство. Посетихме един открит викингски музей, ето този https://sagnlandet.dk/en/, беше невероятно изживяване, цял ден едва обходихме всичко. Има опции да останеш там 1 седмица, живееш като в Средновековието. Има музеи с експозиции на викингско корбостроене из цялото Скандинавие и съм си набелязала места, където искам да отида.
Между другото, малко известно е, но Скнадинавието е и популярна дестинация за екстремни сърфисти.  За навици и културни особености не мога да коментирам, била съм само турист.

Последна редакция: сб, 20 фев 2021, 23:52 от poppy-fairy

Общи условия

Активация на акаунт