Навици и привички на хората от други националности, които ни се струват странни

• 112 964
  • 1 775
  •   1
Отговори
# 1 635
В Италия такива "плакати" върху чаршафи се пишат в деня на сватбата от приятелите на младоженците. По-често от мъжката страна. Wink)) Обикновено са иронични и целят по шеговит начин да ги откажат в последния момент от грешката да сключат брак. Слагат се по пътя между дома и църквата/кметството, за да ги видят през колата.

Скрит текст:

Ако съпругите бяха нещо добро, Господ вече щеше да се е оженил.

В един щастлив брак, единият от двамата е винаги прав, а другият е съпругът.

Бракът е изкуството да разделяш между двама проблемите, които сам никога не би имал.

# 1 636
  • Индия/България
О, много любопитни неща споделяте - такива, които няма как да се прочетат в някой пътеводител или справочник Hands Plus1. Дори уж познатите и близки държави успяват да ме изненадат с куриозни обичаи. Изчетох ви на един дъх.  За немците и донякъде за австрийците  съм  останала  с впечатление , че са доста премерени и сдържани хора, но може би времето, прекарано в Германия, не беше достатъчно да ги опозная добре или пък много ги подцених (чак ме хваща срам, защото съм немска възпитаничка).  То затова и Ли Лу като  разказваше за моминското парти, два пъти се върнах да прочета дали наистина става въпрос за Австрия Simple Smile Прозвуча ми супер колоритно и се посмях добре. Явно наистина си държат на обичая хората и умеят да се забавляват.
Скрит текст:
В Индия моминското парти се изразява в едно помпозно намазване на булката със специално приготвена паста от  мляко , нахутено брашно, розова вода и куркума. Правят го за късмет в брака и щастлив  семеен живот (жълтото е сакрален цвят тук и  носи късмет във всяко ново начинание). Освен това, рецептата била изпитана  от векове Аюрведа  помада за бяла и сияйна кожа . В деня преди сватбата всички жени от родата + съседките + приятелките на момичето + някоя друга клюкарка се събират в дома му и всяка от жените се изрежда да мацне по веднъж бъдещата булка с приготвената смес (мажат се откритите части - лице, ръце и стъпала).Ако се размине само с мацването, си е цяло щастие. . Обаче има някои напористи лелки, които плескат много здраво, особено  ако булката е от по-тъмничките, защото упорито вярват, че тенът й ще избистри на мига. ..Накрая като я намажат подобаващо, всички започват да се вихрят в танци и да пеят фолклорни песни за брака и раздялата с бащиния дом, и как вече  нищо няма да е същото, край на приятелките и забавата и ..едва ли не - иде краят на света  ....Песните се изпълняват изцяло от жените. Имат един инструмент , казват му "дхол" и друг-  "табла" , подобни са на малък барабан. Барабанят с ръце в рага ритми и пеят.  Уникално е усещането( а аз по принцип мразя олелия)..  Имаш чувството, че някаква невероятна енергия минава през теб- от горе до долу  и действително е трудно да си озаптиш краката Simple Smile Това всичко става, докато "звездата" на вечерта седи общо-взето като мумифицирана Fearful и гледа специално сътворената за нея програма. Ако не беше толкова колоритно и пъстро,  сигурно щеше да ми дойде леко сдухващо, като знам, че след брака си индийката почти няма право да се връща у дома, освен на изключително важните празници ( тя вече става отговорност и "притежание" на новия си дом). Но за индийците този ритуал е точно толкова важен, колкото и самата брачна церемония и без такъв де факто не се състои никоя сватба.  И тъй.. по някое време идва някоя прислужница и изтрива мазилото от кожата, след което идват още 2 други ,които  започват да  рисува ръцете и краката на момичето със скоростта на светлината (много са добри тез' девойки) ..И изобщо... цялото парти минава в разкрасяване и "утешаване" на булката .Дето вика мойта най-добра приятелка тук :"  Не е лесно, дружке, да си индийска снаха. Мъките започват още преди брака".... Stuck Out Tongue Но пък е безкрайно весело. Накрая не само булката се оказва наплескана с чудодейната смес...   

- вярно ли е, че в Индия семействата си имат олтари в къщата с фигурки на техните божества, където им поднасят дарове?

Има да, в абсолютно всеки дом, където се изповядва хиндуизъм има  олтар и  неговото местоположение  обикновено се определя от специален гуру, владеещ науката за енергийния поток  т.нар "Васту шастра" , което е нещо като индийското фън шуи. Там се поставят статуите на основните божества  и специални подноси с всичко необходимо за молитвения ритуал. Тъй като за всеки ритуал се изисква олтарът да е украсен със свежи цветя или гирлянди от цветя ,  всеки ден разносвачи минават и оставят такива на портата на къщата срещу съответния месечен абонамент. По принцип фамилията може да си има  конкретно божество-закрилник на рода и  статуята на олтара да бъде само негова, както в случая с Дурга. Мата Рани  е нарицателно на Дурга (Мата- майка, Рани-кралица). Един вид "всемогъща майко". (понеже имаше чуденка защо е така). Някъде я наричат и "Деви Ма" (богиня- майка). Домашният олтар е нужен , тъй като всяка сутрин по традиция семейството се събира пред него заедно,  за да извърши своята семейна молитва. Това е онази кратка част от деня, когато фамилията се обединява и сближава най-силно. Така най-добре се приобщават и новите й членове (снахите). Тоест олтарът има и психологическа роля в живота на  индийското семейство. Денят на религиозните индийци също така не може да започне без тази молитва.  Преди молитвата не е разрешено да се закусва. Но пък сутрешният душ преди молитвата е задължителен, защото  нямат право да се явяват нечистоплътни пред боговете.  И това веднага ме подсеща какъв небивал, ама наистина небивал  хаос настава сутрин пред банята на едно (минимум) 15членно семейство например , което се "бие" за своите 5минутки под душа Wink

П.С Обещах на една съфорумка да разкажа малко за самото празнуване на фестивалите, не съм забравила, ще го направя тези дни.

# 1 637
Тунис
При първата ми командировка в Тунис най-много се впечатлих от следните неща (в хронологичен ред):
- Шофьорът ми непрекъснато обясняваше, че съм попаднала в "зеления" Тунис (едва ли не рай на земята). За нагледна агитация спряхме на импровизиран пазар за плодове и зеленчуци на магистралата (стари килими с натрупани съсухрени краставици и нещо между развалено грозде и стафиди). Наоколо прашни огромни кактуси.
- На следващия ден вече ме возеха през населени места. Това което ме потресе, бяха прясно отрязани глави на животни провесени пред някои от магазините. Оказаха се месарници естествено и това им е част от маркетинга - месото е прясно!
- Този ден се случи и първият учебен ден в Тунис. Видях прегърнати малки деца момичета (явно приятелчета) едното увито от-до, другото по потник и къси панталонки. И някак стана по приемливо това място.

# 1 638
  • Milano
В Италия на сватба приятелите организират шега на младоженците, която може да бъде преди или след църквата, в ресторанта или след него.

Написаното от Барба по-горе е една от тях.

Тук, по традиция се жениш в града на булката. Ако сте съграждани - в църквата на нейния квартал.

На най-добрият приятел на съпруга ми бяха взели ключа от стаята на хотела (сватбата беше на морето) и я напълнили цялата плюс банята с пластмасови чаши с вода (в т.ч. и на леглото), долепени една до друга. И после цяла нощ младоженците отливат и махат чашки😊 - това е един от класическите номера.

На друг му донесоха казан с вода, сапун и мръсни чинии, връчиха му ръкавици и престилка насред ресторанта да ги измие.😁

Други шегички: да ти скрият в спалнята на различни места многобройни будилници, които звънят в различни часове; да ти изсипят на леглото ориз; да вържат малки звънчета на пружината под дюшека; да сложат надпис ''помощ" на подметките на младоженеца; да напълнят колата с балони до дупка; да симулират авария на колата за церемония и после от фирмата ти дават таратайка😃; да симулират падане на тортата, заместена с фалшива за целта; младоженеца да вози булката в триколка по нанагорнище; да му сложат затворническа топка със синджир в ресторанта; да му задават въпроси и при грешен отговор да го замерят с парчета торта и т.н.

Ето тук няколко снимки, има и кратко видео:

https://www.joyphotographers.com/magazine/scherzi-matrimonio/

# 1 639
След последния пост съм безмълвна.

# 1 640
  • Milano
Защото имат фантазия  и знаят да се забавляват ли?

# 1 641
Аз си представих това с тортата и ме напуши смях Stuck Out Tongue Winking Eye какви кадри ще има запечатани на видео и снимки.

# 1 642
  • Mediterraneo
Аз съм казвала някъде как на сватбата ми вуйчо плисна симпатично мастило върху роклята ми. За секунди всички затаиха дъх, майка щеше да получи удар, а той се разсмя от сърце. Всички се смяхме през сълзи( от облекчение, че мастилото не е истинско и вуйчо ми е с всичкия си) и този момент е един от най- готините спомени от цялата ми сватба.

# 1 643
Италианска сватба си е несбъдната мечта. Пожелавам всекиму да участва в такава! Simple Smile

# 1 644
Защото имат фантазия  и знаят да се забавляват ли?
Аха, особено ми харесва идеята цяла нощ да събирам чашки с вода от спалнята, мъжът ми да е целият покрит с торта по дрехите и вместо да си легнем, да обръщаме леглото заради разсипан ориз и скрити звънчета. Голяма радост!
Но всеки с хумора си.

# 1 645
Вероятно защото това са очаквали и това става винаги не ги бърка и се радват- за това са  навици и привички.
Ти чакаш друго и ако стане нещо като това за което се говори, разбирам, че няма да си доволна ни най-малко.

Със сигурност българите не знаят и не могат да се забавляват(освен ядене, пиене и още нещо), като сравнявам с други нации, особено из южна Европа.

# 1 646
Deni, живот и здраве, петдесетина години ще си лягате с мъжът ти. Няма лошо веднъж да не успеете заради нечие чувство за хумор, вместо заради скандали, изневери, обиди, битовизми и прочие.Simple Smile

# 1 647
  • Milano
Именно. Има и лишени от такъв.
В случая, това са едни от най-хубавите спомени на двойката, които споменават всеки път като се видим от 25г.насам.

Хвърлянето на тортата се  казва мишена и е по лицето:

Костюма е спасен.

Посочените примери са от по-оригиналните.
Може да те накарат да разпознаеш булката по носа или младоженеца по корема и т.н., зависи от фантазията на приятелите.

# 1 648
Тази Нова година я посрещнахме с наши приятели италианци на домашно парти. Донесоха разни италиански деликатеси и...леща яхния. В 00:00 какво ти шампанско, захванаха лъжиците да ядат леща, защото според техните суеверия да ядеш леща в полунощ на Нова Година е на пари Grinning

# 1 649
Точно това е, че не е еднакво за всички. Simple Smile Тези шеги се организират от приятелите и обикновено имат някаква преценка кое ще се оцени като забавно и най-вече ще бъде разбрано по линия на "вътрешноведомствен хумор". Понеже най-видимата част е тази с чаршафите по улиците (все пак и скучните ежедневни хора караме по същите улици), съм виждала и разни неразбираемо странни или дори вулгарни 😲, но явно идеята е на конкретните хора да им стане смешно и евентуално да потресат лелите и бабите, стегнати за църквата, а останалите да поцъкаме с език. Тяхна си работа. Джангър да става. Simple Smile)) Някой път виждам чаршафи, в които има само романтични и захаросани съобщения за вечна любов и понеже знам, че не им е това целта, мисля си, че тия хора нямат достатъчно яки приятели, с които да умеят да се взимат взаимно на подбив.

Общи условия

Активация на акаунт