Как да постъпя. Свекърва ми ме побърква.

• 30 047
  • 615
  •   1
Отговори
# 420
Ами, не са много прости и лесни тия отношения. Моята баба и аз също се обичахме, но майка не се разбираше с нея и ми беше забранила да ходя при нея, а живеехме в една къща. Аз, дете, явно усещало, че му е добре с баба, се криех и ходех при нея, след като майка отидеше на работа. Случвало се е да се върне, да ме види и съответно отнасях по някой шамар. И при мен се създаде подобна ситуация на непоносимост със свекървата, аз прекратих всякакви контакти с нея, но ММ и децата ходеха и никога не съм се тръшнала да не го правят. Тя е баба на децата, те нямат вина, че ние с нея не се разбираме, майка е на ММ и така. Не си развалихме отношенията с ММ, на него му беше ясна ситуацията, просто я приехме. Никога не съм съжалявала за това, разправиите спряха, на мен ми беше спокойно, децата си имаха и ходеха при баба. Аз никога не си позволих да говоря против нея, тя, обаче, - да, и постигна това, че големият син спря за няколко месеца да я посещава защото не искал да слуша глупости за майка си. После пак ходеше, възможно е и тя да е спряла, не знам, нито питам, нито ме интересува. Просто трябва някакъв баланс според ситуацията да се търси. Постоянното напрежение и противопоставянето не са в ничия полза. Пък, където успяват да създадат и поддържат добри отношения снаха и свекърва, чудесно! Но хората са различни и не винаги се получава, особено при желание за надмощие, командване и подчинение.

# 421
Ау, колко сълзливо. Теб баба ти може да те е обичала, но може да е била доста неприятна за майка ти.
Да, но аз имах право да обичам баба си, нали ?
Но майка ми не ми позволяваше, защото я мразеше. Е, аз като дете нямах право на избор, но порастнах и вече имам. Сега вече заплахите, че ако не правя каквото тя ми каже ще остана без майка не минават. Аз така и никога не съм имала майка. Имах господарка, от който ме беше единствено страх.

# 422
Оххххх, че много комплекси избили в тая тема. Евала, една свекърва какво прави!

# 423
Ами, не са много прости и лесни тия отношения.
Никои отношения не са прости. Като си крива ракета пък съвсем, щото ако не е свекървата ще е комшийката, колежката и всички други на въртележката.

# 424
Като цяло се опитвам да поддържам добри отношения със свекърва ми, но не винаги се получава. Винаги се налага, тя е по-умната и знаещата. За всичко се опитва да се налага, дори като се обажда на сина си все пита какво съм сготвила и все намира начин да се зачекне, ама не е ли твърде калорично, ама не е ли с твърде много подправки и т.н. Точно преди 5 минути ме ядоса много, разбра, че с ММ ще празнуваме НГ у баща ми, поиска и тя да дойде, разбира се, поканихме я. Баща ми взе да се подготвя, по-притеснителен е, взе да боядисва у тях, за да не се изложи и какво ли не. Сега сервира, ми може и да не дойда, не знам до тогава какво ще реша. Преди време още като запознавахме семействата, няколко пъти разиграваше родителите ми, като отменяше срещите. И аз да се оплача...

# 425
  • някъде в орбита...
Това, че съм излюпила златното яйце, също не ми дава право да се държа грубо и да се качвам на главата на другите хора.
Напълно съгласна. Обаче тук говоря от позицията на бабата. Нито ще седна да наливам акъл на голяма жена, нито ми е работа да давам наклон там. Каквато сина ми си е избрал, с такава ще се сработвам, ако мога. Ако не мога, никой не ни кара да дишаме един въздух. Отношенията ми със снаха не определят отношенията ми със сина. А ако сина ми има мозък, с него все ще стигнем до някакъв баланс.

# 426
До някаква степен си права, но не напълно. Ако евентуално купя нещо за бебето и реша да го занеса на снахата, може да се тълкува, че се меся. Ако предложа помощ в отглеждането, може да реши, че искам да и отнема детето. Иначе съм тактичен и разбран човек. Толкова омраза и злоба лъха от поста на RayaMaks, че не знам вече. Бебето и е малко, авно е по майчинство, надявам се един ден да не се стигне до ситуация, когато ще има нужда от помощ и единствения човек насреща ще е гадната свекърва.

Ти пишеш за подаряване на неща и за предлагане на услуги и помощ, които майката, която е отговорна за детето, може да приеме или да откаже в зависимост какво е избрала като начин на отглеждане на детето си. А в темата се описва нещо друго - налагане, натрапване - свекърва, която вдига скандали, че и пред блока, ако снахата "не слуша" и примерно извежда бебето на въздух, както и постоянно досажда на снахата и не я оставя на спокойствие. А има и свекърви, които наистина се опитват да отнемат детето от майката - на какво ли не се начетох, даже на случаи, в които бабата приучава внучето нея да нарича "мамо". Но най-много ме ужасиха историите за баби, които на своя глава и скришом от майката бутат всякакви "полезни" храни в устата на бебето или прилагат някакви народни "илачи". Вместо отсега да се жалвате на какви снахи ще попаднете, опитайте се да не се превръщате в кошмарни свекърви.

# 427
Конкретно за тази свекърва и ситуация съм съгласна. Но потребителката RayaMaks за мен е абсолютно същата, като свекървата на авторката, само дето е снаха. Затова казвам, че аз може и да съм ОК за някой като свекърва, а за друг да съм дразнител и натрапник. За да се получат нещата, трябва и двете страни да реагират адекватно.
Харесва ми решението на labrex - точна и правилна позиция и отношения.

# 428
Абе моята свека е толкова добра и аз съм  много миролюбива, отношенията ни са прекрасни и пак стигнахме до конфликт!
Снаха-свекърва си е вечна вражда. Затова се радвам, че няма да съм свека (засега).
😁

# 429
Аз не враждувам с никого. Просто винаги съм живяла самостоятелно и не съм зависела от други хора. Също така и не разчитам на други, а това решава на практика много проблеми. Ако с някого не се разбирам, просто не общувам с него и толкоз. Ако е неизбежно общението - говоря за "времето", надявам една служебна усмивка, клатя глава, поддаквам от време - навреме, съкращавам доколкото мога контакта и така.

Последна редакция: вт, 15 дек 2020, 12:09 от Judy

# 430
Абе моята свека е толкова добра и аз съм  много миролюбива, отношенията ни са прекрасни и пак стигнахме до конфликт!
Снаха-свекърва си е вечна вражда. Затова се радвам, че няма да съм свека (засега).
😁
Е, човек стига до конфликти със собствените си родители, съпрузи и дори деца. Въпросът е как подхожда към тези конфликти. Те няма как да бъдат избегнати изцяло.

# 431
Конфликтите са временни явления и са нормални. Възрастните зрели хора влизат и излизат от такива, без да се стига до войни, обаче. Последните са доста по-трайни и сериозни състояния, които освен до вреди за всички участници, до друго май не съм видяла до сега да водят.

# 432
Всичко опира до това какъв човек си. Като си зле възпитана ще търсиш скандала и конфликта навсякъде. Днес ще е свекървата, утре колежката, съседката. Като свършат те, почваш домашните.
И като кажат "той мъжът ми е на моя страна". Грешка, мъжът ти иска да потули проблема, да не говори за него, да го прикрие, иска му се да избяга, срам го е, че е спал кат се е женил и е довел змей горянин, вместо булка. Скоро ще започне да удължава командировките, докато един ден ще отиде за хляб до магазина и ще забрави да се върне.

Моят любим дядо казаше :"Какъвто ти е умът, такъв ще ти е домът"

# 433
Всичко опира до това какъв човек си. Като си зле възпитана ще търсиш скандала и конфликта навсякъде. Днес ще е свекървата, утре колежката, съседката. Като свършат те, почваш домашните.
И като кажат "той мъжът ми е на моя страна". Грешка, мъжът ти иска да потули проблема, да не говори за него, да го прикрие, иска му се да избяга, срам го е, че е спал кат се е женил и е довел змей горянин, вместо булка. Скоро ще започне да удължава командировките, докато един ден ще отиде за хляб до магазина и ще забрави да се върне.

Моят любим дядо казаше :"Какъвто ти е умът, такъв ще ти е домът"

Ъъ, поглени пак как е описана реакцията на мъжа - нещо не съвпада с твоите фантазии. Също продължавам да не разбирам как се възхищавате на мъже, които още се държат за полите на майките си.

# 434
Конфликтите са временни явления и са нормални. Възрастните зрели хора влизат и излизат от такива, без да се стига до войни, обаче. Последните са доста по-трайни и сериозни състояния, които освен до вреди за всички участници, до друго май не съм видяла до сега да водят.
Много ми хареса това мнение. Ами да, винаги за всичко има различни мнения, за всеки проблем има различни решения. И най-толерантните хора не могат винаги да са съгласни с всичко. Въпросът е какъв е подходът към противоречията и как се разрешават конфликтите.
Ако някой е кон с капаци и не е склонен даже да изслуша другия, независимо дали в момента този "кон" е в ролята на снаха, майка, тъща, свекърва - ще има драми, омрази, дърпания на горките деца между бабата и майката, а също и баща, отишъл "за мляко" преди десет години.

Общи условия

Активация на акаунт