Фентъзи и фантастика - 20

• 29 519
  • 724
  •   1
Отговори
# 450
Бях споменала че с мъжа ми препрочитаме Хари Потър. Вече сме на книга 7. Аз лично съм ги чела доста пъти. Дори и сега, почти 20г след като прочетох първата книга за първи път мога да кажа че ми бяха интересни и общо взето в главата ми си ги класирам точно както и преди - първата винаги ми е била най-безинтересна например.
За мен тази статия беше малко крайна, защото да, има доста странни решения, но за мен по-важното е че хващайки тези книги отново, аз се връщам в любим мой свят.
Но ако ви се nit pick-ва още, ето например тази влогърка беше направила точно препрочитане и видеота с всичко което не се връзва в книгите (има и второ видео за всяка с всичко което й харесва)
Скрит текст:

Мисля че го обсъждахме това преди, но ние гледаме на Дъмбълдор през очите на Хари и е нормално когато той е на 11 да вижда директора като най-умния, велик мега магьосник на света, защото така са поставени нещата.  Бях на 12 когато хванах книгите за първи път и за мен това беше нормално (директорите бяха авторитетни фигури и за мен). Ако гледаме на книгите като възрастни - ами да,  Дъмбълдор винаги отговаря на въпроса с въпрос или с някоя странна шега, винаги гледа да излезе по-умен в разговора или излиза че все знае нещо повече от другия и комуникацията с такъв човек в реалният живот би била най-малкото досадна. Но ако пак влезем в очите на 11 годишно дете, няма да гледаме нещата по този начин.
Дъмбълдор е човек като всеки друг и прави грешки, но през очите на дете това не е толкова важно.

По същият начин може да разкостим Снейп, който през повечето време е представен като някакъв изверг, който  явно мрази всичко що не е Слидерин и е дребнав във всяко едно отношение. Това е обаче защото пак го гледаме от страната на Хари.

На нас ни липсва комуникацията на възрастните помежду им и реакцията им когато няма деца покрай тях и затова може би сега се дразним на тези проблеми. Замислям се и как учителите често се събират в Хогсмиид, пийват си и си говорят, правят си вечеринки и си имат свои разговори и в тях нито Дъмбълдор, нито Снейп са представени като някакви ужасни аутсайдери, а напротив, те са част от колектива. Може би ако историята беше фокусирана върху проф Спраут и престоят й в Хогуортс по време на събитията от книгите щяхме да гледаме на колегите й като на нормални хора, взели правилни решения, а на Хари като разглезен пикльо, който само се пречка.

И последно за Дъмбълдор...Мисля си например как Иван Вазов също е бил замесен в толкова много и различни неща и са го викали да изказва мнение по различни въпроси и са го правили член на каквото се сетят и са го канили където се сетят. Но винаги може да погледнем на нещата и като - той се е месил навсякъде. Няма как да е бил компетентен във всичко.
Със сигурност той не винаги е казвал невероятни мъдрости и поне няколко пъти е взел странни и грешни решения, но ние сме го издигнали на почит и тези неща се пренебрегват. Сещам се например как подписал документ без да прочете внимателно и така отказал финансиране на един книгоиздател на който вече бил обещал финансиране на живо. Та и Дъмбълдор така.. той е просто човек, но в своят свят хората са го качили високо в представите си и се очаква да е безгрешен лидер, мъдрец и тн.

Лорд Сняг, Лили Потър не говори змийски. Лили Луна Потър говори, защото го е наследила от баща си. Thinking

Последна редакция: чт, 18 фев 2021, 14:41 от Jessito 🍀🍀

# 451
Вазов много млад се прочува, покрай Под игото и Епопеята. После стама  важен чиновник, окръжен съдия и накрая министър. Иначе е бил женкар,  избухлив човек, не е бил приятен характер. Излизал е и на дуели. Има три разказа на Елин Пелин, какви скандали спретва възрастния Вазов. Но определено не може да се сравнява с Дъмбълдор. Но ако ще правим сравнения- Дъмбълдор получава почит, заради първата война с Волдемор, и после всички си затварят очите за неговите странности. Още повече, че той назначава почти всички нови учители.

Дъмбълдор, още от първата книга не съм го гледал просто като учител на Хари. Изпървом той е директор на цялото училище и следва да е неутрален. Доколкото  за Снейп е нормално да си фаворизира Слидерин, то той не е Директор на цял Хогуортс (освен чак накрая, но ще стигна и дотам)
Второ Дъмбълдор е лидер на Съпротивата и от него очакваме много повече. Най-малкото - ясен план. Неговият план се казва Хари, само че той не подготвя Хари за трудностите. Допълнително намирам грешка, че съсредоточава всичко върху един човек.

Снейп може да бъде обвинен основно в една нещо - че е дребнав.
Но нека не забравяме че Джеймс и Сириус (донякъде и Лупин), много са го мъчили, а Джеймс е отмъкнал  и единствената му любов. И че Хари, който също учи в Грифиндор прави всичко възможно да изпъкнат приликите между него и баща му.  Освен това Сивириъс е агент под прикритие и за задачата  му  е от голяма полза  Волдемор да знае, че Сивириъс мрази Хари.
Да, дребнав е, но и  Хари не го улеснява. Всеки път щом изникне проблем Снейп му е виновен. Хърмяни на няколко пъти го подсеща, че Дъмбълдор му има голямо доверие, но щом Снейп убива Дъмбълдор Хари веднага окрещява "Убиец", без да се замисли поне малко над ситуацията. Дори иначе наивният Хагрид подхвърля "сигурен ли си, че не е бил агент под прикритие или да е имал някаква задача", но Хари си е наумил - убиец и толкова. Той никога не разсъждава.
Скрит текст:
Ето още един пример - Когато Дъмбълдор поверява на Снейп да го учи в леглимантиката, Хари веднага се усъмнява в преценката на Дъмбълдор и решава, че Снейп иска да го направи жертва за Волдемор.
За неутрален читател е очевидно, че Дъмбълдор носи странен пръстен, отказва да отговаря на въпросите на Хари, отслабва все повече и повече и не се притеснява от смъртожадните - т.е. той очаква убийството си. За неутрален читател също Хари е последният напуснал драмата на убийството, т.е. може да се тълкува и че самият Хари е убиец. Хари действа много импулсивно и за това също обвинявам Дъмбълдор. Той не успява да го научи на дисциплина, именно защото непрестанно го фаворизира.
Мога да дам десетина такива примери

Стигам до времето на Снейп като Директор. Разбира се не можем да го сравняваме с Дъмбълдор, но той бе военновремен Директор и условията бяха необичайни. Иначе когато Ъмбридж бе директор, видяхме, че колкото и дребнав  да е Снейп той не изостави задачата си да защитава Хари. Не му бе проблем да достави пълна доза от серума на истината на Ъмбридж.

Вероятно съм объркал Лили Потър с Хърмаяни, те в много отношения си приличат, а Хърмаяни говори  Змийския език.

Последна редакция: чт, 18 фев 2021, 12:30 от Лорд Сняг

# 452
  • Майничка
Това, че Хърмаяни говори змийски откъде го разбра? Нямам такъв спомен от книгите. Имаше някаква сцена, в която някой имитираше звуците, издавани от Хари, но дали не беше Рон?

# 453
Хърмаяни не говори змийски. Джини говореше по едно време, когато беше обсебена от дневника на Том.

# 454
От учениците никой освен Хари не говори змийски. Това е много рядка дарба.

Забравих да споделя, че чета Град от месинг - благодаря на EliDiSi, която ми изпрати книгата на български Simple Smile За сега ми харесва, но съм някъде до средата. Термините от речника са малко дразнещи - прекалено нагъсто се използват. За момента нямам какво да кажа за сюжета - трябва да прочета повече, за да добия по-силни впечатления.

# 455
Има, има  
Когато трябва да влязат в къщата с Блатилда, Волдемор умишлено не иска Хърмаяни да влиза, защото знае змийския, и веднага ще усети че змията е там. На няколко места е споменато, за Хърмаяни, сега не ми се търси.

Не е истина, че никой от ученициете освен Хари не говори змийския. Имаше един или двама ученици - от някой от другите домове - които го го говореха, но не бяха запомнящи се ученици.  Но е рядка дарба, така е,  и е характерна за Слидерин.

Последна редакция: чт, 18 фев 2021, 13:21 от Лорд Сняг

# 456
Хърмаяни не знае змийски, бъркаш нещо. Намери конкретен цитат, ако смяташ, че има такъв. Сериозно, никъде не е споменато.

# 457
Ще потърся такъв, но хайде да не е сега, защото точно сега нямам настроение да чета всичките седем книги ред по ред, а Гугъл нееднократно ми е доказвал, че търсачките не са перфектни.

# 458
И аз мисля, че бъркаш, не е като да не съм ги препрочитала всяка по няколко пъти. Нито Хърмаяни, нито някой друг е говорел змийски, те затова гледаха Хари толкова на кръв във втора книга и го бяха обявили за Наследника на Слидерин - той беше единствения, който говореше.

После се оказа, че Джини, обсебена от Дневника на Том, е говорела и е насъсквала базилиска срещу различните жертви. После обаче беше като излязла от транс и вече не го говореше.

И това за Батилда също не е вярно, той Хари също не усети змията.

# 459
Хари накрая я разбра, че змия, когато тя започна да говори, но Блатилда се пазеше да говори пред него.
Както и да е, тази  или другата седмица пакт ще прочета книгите, но сега просто нямам настроение да си причинявам тази мъка (многократно съм казвал, че за мен само последните две са хубави, другите са ми много детски)

# 460
Никой освен Хари не говореше змийски. Само Джини за малко, докато беше обсебена.

# 461
Казах вече, няколко пъти че ще прочета книгите пак,* за да направя проверка. Колко пъти трябва да го кажа? Имам друг спомен, ако съм сбъркал ще си призная. Искате сега предварително да кажа нещо, в което не съм убеден?

*въпреки че не ми харесват

# 462
Не виждам за нужно да четеш 7 книги, само заради едната проверка. Ето един прост гугъл сърч https://harrypotter.fandom.com/wiki/Parseltongue#Known_Parselmouths

# 463
Намерих този списък със змийскоговорящи:
Скрит текст:
Known Parselmouths
Harry Potter
Salazar Slytherin
Tom Riddle
Merope Riddle
Marvolo Gaunt
Morfin Gaunt
Corvinus Gaunt
Gormlaith Gaunt
Herpo the Foul
Delphini

Unconfirmed potential Parselmouths
The ability to speak Parseltongue being known to be hereditary, the blood relatives of known Parselmouths are potentially Parselmouths themselves.
Rionach Sayre
Rionach Steward

Other instances of Parseltongue

People who were not Parselmouths but were able to speak or understand Parseltongue through various means:
Ginny Weasley was able to speak Parseltongue while she was possessed by Tom Riddle's Diary, which enabled her to open the Chamber of Secrets.
Ron Weasley was also able to open the Chamber of Secrets during the Battle of Hogwarts by repeating a fragment of Parseltongue he had heard Harry Potter use to open Salazar Slytherin's Locket, though it took him several tries to make it work.
Albus Dumbledore could understand Parseltongue and repeat sentences in it verbatim; he may have been able to speak it in full, although this is unconfirmed.
Newt Scamander mentioned in his magnum opus, Fantastic Beasts and Where to Find Them, that information on Runespoors, three-headed snakes from Africa, is based on the “writings of Parselmouths who have kept and conversed with these serpents”.There are likely to be African Parselmouths completely unrelated to the Gaunts.
Bathilda Bagshot's carcass spoke in Parseltongue while it was occupied by Nagini.
Isolt Sayre, a direct descendant of Salazar Slytherin, was able to understand a Horned Serpent which she regularly visited but was not able to speak Parseltongue herself.
https://harrypotter.fandom.com/wiki/Parseltongue

Лорд Сняг, не се сърди. Обсъждаме си просто. Аз заради теб научих че дъщерята на Хари говори змийски, защото не съм чела The Cursed Child и нямам и желание.

# 464
  • София
В последната книга, битката в училището, Рон и Хърмаяни отидоха да вземат зъб от базилиск и да унищожат хоркрукс. Един от двата е имитирал змийски.

А относно Дъмбълдор, за мен е в пъти по-интересен филмът "Фантастични животни" от Хари Потър. Направен си е за големи и си личи.

Общи условия

Активация на акаунт