Фентъзи и фантастика - 20

• 29 500
  • 724
  •   1
Отговори
# 630
  • Майничка
Меган, повече момичета четат от по-ранна възраст, така че е логично да се цели в тази аудитория. Но започва да нагарча, наистина. Ако не е момиче, главният персонаж е момче - серсем пиле, с някоя оправна мома, връстница или по-малка, която да го вкарва в пътя.

# 631
Прочетох "Нашият мрачен дует" на Шауб, по-слаба е от първата книга. Сега чета "Към небето" на Сандерсън, но пак главната героиня е от типа, който вече ми е втръснал до болка.Тийнейджърка, нахакана, устата, всичко знаеща най-добре, всичко можеща най-добре. Чудя се дали да продължавам да я чета  усещам, че намразвам Спенса и не мога да повярвам, че Сандерсън е влязъл в руслото на това клише. За разнообразие да беше направил Спенса момче.

@ Меган,
Не бих  се съгласил. Спенса си има своите слабости - устата е да, но основната идея е, че е онеправдана, защото я отхвърлят не заради нещо което е направила, а заради нещо което е направил някой друг (баща й) и затова се бори за своето място под слънцето. (а какво е направил и защо го е направил е друг въпрос!) От друга страна адмиралът си има своите основания за тревога да не допуска Спенса.  Ако е нахакана Спенса  то това е, защото е наистина добра в това, което прави. Впрочем с времето героинята търпи развитие в личен план, но няма да казвам как, защото трябва прекалено много от сюжета да издам.
Само ще намекна, че
Скрит текст:
във втората част Спенса се среща с друго момиче, което много прилича на Спенса от първата част...само че самата Спенса от втората част вече е много променена и мисли  много по-глобално, а проблемите се оказват много по-сложни, отколкото тя си ги представя
.
Обществото съвсем не е показано идеално, адмирал Железен Юмрук е принудена да отказав на един добър пилот, а в същото време е във война а редица от пилотите и самолетите  й са изтеглени от родителите им. Дори само с това, че показва несъвършеното общество Сандърсън печели точки за мен.

Диалозите са по-добри от обикновено, героинята не  е типично влюбената тийнеджърка, която срещаме в почти всички фентъзи романи напоследък.  В повечето фентъзи романи всичко се отдава  с лекота на героинята или пък идва принцът на белия кон и й помага.  Тук Спенса се бори за своята кариера. Да, не липсват хора, които да й помагат, но не е като да не й пречат. 
Впрочем петте части в книгата в които разговорят инженера, Ем- бот и  Спенса за мен печели много точки. В книгата няма политкоректност, а реални проблеми.
Да, Сандърсън прекалява на тема "сираци" (Възмездителите, Ритматистът, Дръзки...) но причина за това има, коментирали сме я и той не открива топлата вода. Малцина пишат като Робин  Хоб.

Все пак всеки има право да не харесва героинята или поредицата. Ако не ти харесва Дръзки по- добре не се мъчи. Да, има много хора на които харесва, но това не е атестат, защото и Ериксън харесва на много хора, пък на мен не ми хареса.

Последна редакция: вт, 30 мар 2021, 12:37 от Лорд Сняг

# 632
Лорд Сняг, съгласна съм, че е отхвърлена заради баща си, но тя непрекъснато е гневна, непрекъснато с перчи, дори без основание. Пример с обучението им в началото. Досадника е по-добър пилот и тактик от нея, умен е, умее да преценява ситуацията и тя какво направи? Като видя, че не може да го победи в играта, само и само, за да спечели се блъсна в него от тренажора и разби и двата самолета. Не можа да приеме, че не е толкова добра за колкото се мисли. Не знам, много ме дразни. Чете ми се нещо от този тип, но със зрели герои, с добре изградени характери. Като ви четох тези дни се сетих, че не съм чела "Експанзията". Там нещата по-добри ли си?

# 633
  • Разпиляна във въображението
Много харесах "Експанзията" .

# 634
@ Меган Досадника е много по-добър тактик, но причината е, че  е имал всичко наготово - машини, обучение и пр. Спенса е гневна на такъв тип хора, тя е от "простолюдието", докато той е малко тип "аристократ".  Немалка част от екипа да получили предварително обучение и имат собствени кораби, докато тя се е свивал по пещерите.  То и онова момиче (забравих име) е много по-добър стрелец от  Спенса, но на нея родителите й са зенитчици. Допълнителна несправедливост е, че искат да я отрежат от правото да бъде пилот защото .................Mask* По принцип Сандърсън и в другия книги загатва тази концепция - момиче от простолюдието среща аристократ, който я превъзхожда в определени качества, но не и морално (и в Мъглороден имаше нещо от тоя род). Досадника всъщност не е лош, но на Спенса на й харесва това, че правилата не са еднакви за всички и за това си го изкарва на него, тъй като не може да се бори с цялата система - поне не на този етап.
В хода на книгата Спенса прави разкрития, които я променят като човек, а отделно нейната упоритост и всеотдайност променят екипа около нея.
Към всичкото има и криминален елемент - все пак какво се е случило в тези 2,40 минути в които баща и е бил убит? Наистина ли нещата са такива каквито се съобщават официално и ако да - защо всичко е толкова засекретено?
Както казах в  книгата има ужасно много обрати (поне според мен)
но, ако те дразни герой/героиня/ книга по-добре не чети. Насила хубост не става.

@Miriel - първите две книги на Експанзията ми харесаха много. Третата ми харесваше до средата. Но краят....ами определено не е това което очаквах.

*това е тайната на книгата - съжалявам, ама за да я издам, трябва да издам  половината сюжет

Последна редакция: вт, 30 мар 2021, 14:05 от Лорд Сняг

# 635

Както казах в  книгата има ужасно много обрати (поне според мен)
но, ако те дразни герой/героиня/ книга по-добре не чети. Насила хубост не става.
Няма да я оставям за сега.

# 636
ако ще помогне чети я като криминална книга.

Какво е станало през тези 2,40 минути от момента в който Спенса за последен път чува гласа на баща си, до мига на неговата смърт? И защо делото е засекретено?

"Известно е от старите предания
че има нещо гнило в Дания "Grinning
Трендафил Акациев

П.С. Това което ми харесва в книгата, е  Сандърсън предлага различните гледни точки. В първата част на книгата ние имаме само гледната точка на Спенса (тя е онеправдана). но постепенно стават ясни някои неща и започваме да разбираме, че и адмирал Железен Юмрук си има своите основания за да налага такива ограничения на Спенса. Защото макар чрез други хора (например Коб) е представена и нейната гледна точка. Ето това страшно ми допада в Сандърсън - той пречупва нещата през различни призми.

Последна редакция: вт, 30 мар 2021, 14:20 от Лорд Сняг

# 637
Написах статия за някои предстоящи сериали по книги - тя е по-скоро лично мнение, не е обективна (това е съвсем нарочно). Обяснявам подробно какво не харесвам в "Цирцея", например; писах доста и за "Дръзки" Simple Smile
https://rasnineshta.blogspot.com/2021/03/blog-post_30.html

# 638
  • Разпиляна във въображението
Лорд Сняг, възхищавам ти се на способността ти да помниш. Аз оставам основно с чувството, което е предизвикала дадена книга и най-важно случило се.

# 639
@ pppqqq страхотен блог и страхотни ревюта - Браво!

@ Miriel, та добрата памет води и до мързел. Ако трябва да сравнявам с герой, аз съм по-скоро като Досадник, отколкото като Спенса. На мен малко наготово ми идват нещата (виж аватара). Stuck Out Tongue Winking Eye Иначе да, имам силна механична памет. Стихове помня, също и проза.

довя се той''вин сайгин!

Последна редакция: вт, 30 мар 2021, 14:57 от Лорд Сняг

# 640
Благодаря Simple Smile
 Направих този блог, за да мога да пиша лично мение със спойлери; при предишните ревюта (които писах за Сайфай бг) трябваше да се съобразявам с някои други неща.
Той не е само за книги и ревюта, но това зависи от настроението ми Blush

Между другото, има още предстоящи сериали по книги, които не споменах (в момента не ми се пишеше за тях) - примерно този по Трите тела. Той се прави от Райън Джонсън и от режисьорите на Игра на тронове (което е притеснително...).

# 641
Аууууу това, че нещо се прави от режисьорите на Гот не е добра атестация.

Иначе за сериала който трябваше да е по предисторията на Вестерос. Първоначално идеята бе да е в далечното минало, в зората на  първите хора и да се споменава за появата на Лан Умника, Бриндън Строителя и пр. Дори имаше работно заглавие "Дългата нощ". Впоследствие обаче стана ясно, че няма да има дракони и нещата започнаха да се променят, започнаха идеи да вкарат войните на Валирия и да преформатират сериала.
После отложиха сериала за 2023г, явно с идея чичо да си допише нещата, защото и той щял активно да участва режисирането- от 2020 натам.

После дойде и коронавируса.

Та нещата се запекоха- (и по-добре). Видях каста, стори ми се доста политкоректен.,

За Дръзки - да, доста е различна първата книга от втората. Даже аз като фен на Сандърсън бях изненадан. Не, че втората е лоша, просто е много различна.

ако ги сравнявам с филми -  първата за мен е  най-вече Топ Гън, втората Под Прикритие. Не съм се сещал за Бойна звезда галактика, вярно че и с нея могат да се правят аналози.  Хареса ми, че Спенса разширява мирогледа си, има съвсем основателни причини земляните да са заточени там, но действието се разгръща бавно, на някой може и да не му допадне.

Ако втората част я филмират - има една много яка сцена.
Скрит текст:
Спенса е в мозъка на нещото, и изведнъж вижда едно гигантско огледало срещу себе си (Господи това не е огледало, това  е ОКО и то ме вижда) и "АААААА! Dizzy Face"

Ако ще се прави сериал ще е доста необикновен.
Иначе по Сандърсън най-лесно би се направил сериал според мен по Ритматистът - точно за деца е - но проблемът е, че не е завършен.

Последна редакция: вт, 30 мар 2021, 15:14 от Лорд Сняг

# 642
Посмях се с тия други хора Simple Smile
Трейлъра на Бардуго е смотан
Накупих милион книги а нищо не ме грабва
И в сериалите суша...

# 643
В Сериалите суша по обективни причини. Към май-юни ще видим, дали няма да има известно "разчупване" при сериалите.

П.С. някой има ли електронно Малори на Джош Малерман? Издирвам нея и книгите на Катрин Арден, но ги няма в Замунда.

Последна редакция: вт, 30 мар 2021, 15:20 от Лорд Сняг

# 644
Наистина, като че посвършиха в момента добрите сериали. Тези дни мисля да изтегля Обаждания, дето Дяволо го препоръча (Calls), но той май е два часа. После ще търся нещо корейско. Иначе, гледам Дебрис (Останки).
Иначе, книги имам - освен Към звездите, чета и Науката от света на диска - някъде до средата съм. Истината е, че някои неща просто не ги разбирам, защото не съм по точните науки (като например когато се обяснява магнетизмът на земното ядро - виждам само думи, думи, думи; тук-там по нещо има смисъл).

Ще чета и тези на Бардуго. А и имам още непрочетени от Сиела. Дано до 24-ти май да излязат още интересни за мен заглавия, за да си направя пак един добър пазар от тяхната промоция Simple Smile

Нямам Малори, но тя май също е на Сиела - защо не си я взе сега от промоцията - сигурно излиза 10-тина лв?

Общи условия

Активация на акаунт