Фентъзи и фантастика - 20

• 29 496
  • 724
  •   1
Отговори
# 645
  • В полите на Пирин планина
Аз зачетох "Сребърна приказка" на Наоми Новик и не мога да спра... Много е зарибяваща. Харесва ми стила на авторката.

# 646
По две причини - първо ограничили съм излизанията  сред тълпи до минимум.
И второ - вече нямам място в библиотеката (e, почти) за книжни тела, затова чета електронно. имам няколко хиляди книги в седем-осем стаи, мазета, гараж и пр. Чувствам се като Троцки през 1917 (той имал цял влак само за него и цял вагон само с книги)

Сребърна приказка е Много добра, но и Изтръгнати от корен си я бива. Да, малко напомня на  трилогията за шамана на Робин Хоб, ама и тя е  хубава, макар по друг начин - вплетени са много митове от древнославянския/ древноруския фолклор и в едната и в другата книга, но  митовете са различни. Явно такива приказки свързани  фолклора са модерни сега, включително и Деца от кръв и кости - тя пък е свързана с африканския фолклор. Все пак аз предпочитам славянския, а май четох че Катрин Арден е полякиня.

Последна редакция: вт, 30 мар 2021, 15:33 от Лорд Сняг

# 647
  • Майничка
Джон, Арден я има на руски в рулит.

# 648
  • София
Написах статия за някои предстоящи сериали по книги - тя е по-скоро лично мнение, не е обективна (това е съвсем нарочно). Обяснявам подробно какво не харесвам в "Цирцея", например; писах доста и за "Дръзки" Simple Smile
https://rasnineshta.blogspot.com/2021/03/blog-post_30.html

Аз не съм чела някои от книгите и затова не мога да коментирам.
Но, заради това изречение, се подписвам безрезервно:

"От друга страна, искам Уорнър Брос да страдат (ако може да фалират), заради уволнението на Джони Деп."

# 649
Тук и аз се подписвам с две ръце.
--------
от написаното в блота не съм чел само Цирцея и книгата на Лий Бардуго. Доколкото помня от митологията Цирцея и коварна магьосница, която превръща мъжете в животни, според техния порок, а после се проявява и ревнива и не пуска Одисей да си ходи 7 години от острова й. Някои твърдяха, че Мартин я е използвал, като модел за Церсей. Ако са я смачкали до домакиня, мога само да съжалявам. Цирцея на Омир си има своето очарование. За пореден път се убеждавам, че оригинала не трябва да се преправя.

Последна редакция: вт, 30 мар 2021, 20:51 от Лорд Сняг

# 650
Цирцея или Кирка наистина наподобява името Церсей, вероятно има и някаква друга връзка. Но като цяло тя е много свястна (в митологията).
За седемте години - бъркаш я с Калипсо; тя не е ревнувала Одисей, пуска го без проблем и остават в добри отношения. Освен това екипажът му се е чувствал добре в нейните владения. Одисей остава около две години при нея, по собствено желание и накрая тя му обяснява, че трябва да отиде в Подземното царство, за да чуе пророчество от мъртвия Тирезий. Дава му насоки как да премине покрай опасните същества по пътя (примерно сирените).
Превръща мъжете, които отидат до пещерата й в свине. Освен това е превърнала Сцила, която е била нимфа, в чудовище. Това са си нейни лични дела, които не са подробно обяснени в митологията. Маделин Милър ги обяснява по неин си начин (накратко - Цирцея винаги е жертва и тъжно онеправдано същество).
Цирцея е леля на Медея и когато Медея и Язон я посещават за кратко (на връщане от похода за Златното руно), тя ги гони, защото е отвратена от Медея. Медея убива малкия си брат, за да забави корабите на баща си, които ги преследват (което леля й разбира впоследствие). Изглежда Медея по начало е имала тенденция да убива деца, още от преди Язон да й изневери.

# 651
Може да съм в грешка, но аз май съм чел текстове, че   Хермес е този който насочва Одисей към Тирезий, а на Цирцея.За седемте години  и че я бъркам с Калипсо сигурно си права обаче.

Не само в свине ги е превръщала, има и лъвове и други такива. Поне често я изобразяват с лъв до нея.  Доколкото знам  е имало магия, всеки мъж да се превърне в животно според порока си - лакомия, леност, похот и пр. Конкретно спътници на Одисей са превърнати в свини.

Медея е трагичен образ - отдава целият си живот и мечтите си на един мъж, а той я предава. За да си отмъсти, си отмъщава чрез децата му, които обаче са и нейни деца. Когато говорим, че в древногръцката митология някой убива роднини това не може да се мери с днешното мерило. Това им е било като добър ден.
Самата идея за историята за Златното руно е за  несбъднатите мечти, за разбитите илюзии, за отнетите надежди.

П.С. Тирезий явно е бил много популярен персонаж. Тиванският цикъл е писан от Есхил 9 века, след като Омир създава Илиядата, но се отнася за времето преди събитията в Илиада и в него е намесен Тирезий.

Последна редакция: вт, 30 мар 2021, 21:27 от Лорд Сняг

# 652
Да,така е. За древните гърци и римляни властта е всичко. Заради властта са готови да убият и най-близкият си роднина.

# 653
Медея има доста дълга история след убийството на децата от Язон - тя сключва брак с бащата на Тезей (самият Тезей е бил вече роден от друга жена и е живеел другаде). Когато Тезей отива да се запознае с баща си, магьосницата разбира кой е той мигновено и решава да го убие, като настройва съпруга си срещу него. След известни перипетии царят разпознава сина си и се обръща срещу нея, но Медея бяга по магически начин, заедно със сина си Медос (ако не бъркам името). Двамата отиват в земите на днешен Иран и управляват там (народът миди или мидийци е наречен на тях).

Придава й се трагичен ореол, заради трагедията посветена на нея, но според мен доказателствата сочат, че просто е била зла.

Хермес също насочва Одисей. Освен това той го праща при Цирцея и му дава билка, която да го предпази от превръщането в животно. Не съм сигурна дали това за различните животни го има в митологията или е само във филма на Холмарк с Арманд Асанте. Цирцея е имала опитомени лъвове и други животни, но май никъде не пише, че са били хора преди това.

# 654
Ами какво се чудим.

Брат се жени за сестра, за да се легитимира (Зевс)
съпругата се наговоря на два пъти с другия брат,  срещу брата-съпруг (Хера прави заговори с Посейдон срещу Зевс)
Медея убива децата си, за да накаже съпруга си
Данаидите убиват съпрузите си, по заповед на баща си
Агамемнон е готов да пожертва дъщеря си за  да завземе  Троя и да получи слава и богатства –(така де за честта на Менелай)
Майка проклина сина си да умре, защото е убил брат й (историята на Мелеагър)
между съюзници избухва свада за жена (Агамемнон и Ахил)
съпруга изневерявава на мъжа си, после  прелюбодееца е убит, а тя решава да привърже съпруга си към себе си с чудодейно Биле и така неволно го убива (случката с Деянира и Херакъл)

и пр.

----
относно Медея - случката с Тезей, за мен допълва трагичния ореол на Медея. Медея се надява най-накрая да заживее нормално с мъж, но вместо това идва синът му с претенцията да бъде цар вместо нейният син и да я изгони от дома й. Нормална е реакцията. Медея през цялото време се отбранява, проблема е, че е жена в един мъжки свят и се отбранява с женски средства. Ако това което тя го прави го беше направил мъж - да убие конкурента си - щяха да го нарекат герой. Показателно е какво става в "седемте срещу Тива" Брат брата убива, но Етеокъл е герой, въпреки че просто е защитавал трона си. Когато Медея прави същото за сина срещу Тезей, тя е "зла" и "вещица", защото е жена  и защото не размахва меч.

В крайна сметка мечтите на Медея са погубени на два пъти - веднъж от Язон и втори път от Тезей - тя е прокудено в някакво забравено от Бога царство на другия край на света. Много е чувал някой за мидийците в Европа.

П.С. не смятам, че някой в  древногръцката митология може да бъде  определен като "добър" или "зъл", там нравствените разбирания са други. Като че ли най-морално чист сред героите са  "Големия" Аякс  Теламонид и Хектор, но и това не са абсолютни стойности.

Последна редакция: вт, 30 мар 2021, 21:44 от Лорд Сняг

# 655
Ако Медея е могла да избяга с порасналия си син, значи е могла да избяга и с децата от Язон, вместо това ги убива, за да му отмъсти.

Освен това, кой й е виновен, че Тезей се доказва многократно като герой, докато нейният син просто си седи в очакване да наследи престола.

# 656
]Язон е първата й любов  (и най-истинска), нормално е ревността към него да е по-голяма.  В случая с Язон тя жертва родината си,   предава баща си, и подстрекава сестрите си, краде свещен предмет, който семейна реликва - и всичко  заради Язон, а той й изневерява. Нормално е да е смъртно обидена и да ревнува.
В случая с бащата на Тезей просто е искала сигурност за  себе си. Оженила се е за по-възрастен мъж, който е цар. Много жени го правят.

Синът й е бил син на царя, а Тезей - не. Той е бил  копеле на Посейдон. Нормално е било да очаква сина й да наследи Егей.
Тезей израства като герой, защото е син на бог. Имаше една  хубава приказка на Агамемнон, към Ахил, че и той щял да бъде толкова храбър "ако богиня бе моята майка"

П.С. Макар Агамемнон да не ми е от любимците конкретно тук съм съгласен с него - какво, Ахил е само на крачка от безсмъртието мушкат го с копия, удрят го с мечове, той не умира, а и има  божествени доспехи - защо да се страхува? Каква смелост се иска тук, като знаеш, че освен едната пета друга място  слабо нямаш?

Последна редакция: вт, 30 мар 2021, 21:55 от Лорд Сняг

# 657
За мен тази любов, заради която се извършват толкова престъпления, е извратена. Няма оправдание - ако в реалността (т.е. извън митологията) се случи подобно нещо, това би означавало, че тази жена е пълна психопатка. Не смятам, че нейните обстоятелства в живота са били лоши - тя е била принцеса и не е имала проблеми със семейството си, преди появата на Язон. При всички случаи е щяла да бъде омъжена за владетел.

# 658
  • Разпиляна във въображението
Брех, скрихте ми шапката. Да взема да хвърлям по едно око на книгите на Стивън Фрай Simple Smile

# 659
Аз точно заради Стивън Фрай ги помня толкова ясно. Освен това, докато ги четох сверявах някои неща с Интернет и Кун. После взех и тази на Едит Хамилтън, но тя е много съкратена, не може да се сравнява. Поне изданието е красиво.

Общи условия

Активация на акаунт