Фентъзи и фантастика - 20

• 29 585
  • 724
  •   1
Отговори
# 705
точно на Анджелина не съм фен.
Към края е друго. До края на филма се предполага, че и самият филм може да увеличи приходите си.

Ние говорим за филм /сериал в началот. Не се сещам за кой филм беше, обаче някой от известните - май Брад Пит - се беше навил на нисък хонорар, срещу евентуални бъдещи дивиденти и филма беше станал хит. Така че има място за уговорки. Отделно, че когато е сериал винаги можеш да сменяш актьор, дори в главна роля ако много си вдигне цената. Не е рядко явление

Иначе Анджелина за главна роля за високобюджетен филм обира 20 милиона, но то в един високобюджетен филм обикновено се инвестират над 100 милиона. Аз говорех за сериал - какъв е смисълът да е скъп, като може да е евтин и пак да е добър?

А точно Анджелина и пари да ми дават няма да я взема. И като човек не я харесвам, и като жена не я харесвам. ИМа една-две добри роли в ранните си години (Първороден грях, да изчезенш за 60 секунди ) и-.... това е.

Само за сравнение - Преди  Тюдорите и Гот не се набутваха чак толкова много пари в  сериали, но това не значи че няма успешни сериали. "Аз Клавдий" е пример за сериал с малък бюджет, постигнал огромен успех.

Едит -  ти имаш предвид, че на Мила Йовович съм фен? да, сега те разбрах. И тя взима сега към 15-20 милиона, ама вече е суперзвезда й е над 20 години в киното. А, аз говорех за първите филми "Заразно зло", когато още не не бе толкова известна. В началото на един  сериал могат да се наемат и  не чак дотам известни актьори и да не се дават луди пари, да не говорим, че претенциите им са по-малки. Когато за първи път се появиха Денерис или Санса, никой не ги познаваше и са минали с по-малки суми от Лина Хеди да речем.

Последна редакция: чт, 01 апр 2021, 10:58 от Лорд Сняг

# 706
Не ме линчувайте, но "Песен за огън и лед" изобщо не ми върви Cry , бях въодушевена, сериала ми хареса, но книгите не знам кога ще ги изчета, сега с "Вещера" ги слагам на едно ниво, с малката разлика в полза на втората поредица,е че е завършена Confused

# 707
Не съм изненадан. Първата книга е добра, но там Мартин много се доближавал до исторически реалности. В втората вкарва разни чудовища - дракони, кракени и пр., прави нещата шаблонни но все пак до трета книга има някакъв сюжет. Изведнъж се отплесва по съвсем други линии, които нямат нищо общо, да не говорим че 4 и 5 са всъщност една книга, а 6 и 7 вероятно никога няма да излязат.

Мнозина не харесват Мартин, точно заради това разтегляне на локуми. А из от фен, му станах на анти-фен.
П.С. Сериала няма почти нищо общо. Т.е. има - до средата на втори сезон някъде е на сто процента със първа и втора книга. Оттам нататък е на окол 60-70 процента по книгите, до края на трети сезон.
В Четвърти и пети сезон вече има големи размивания, а от пети натам здравата са оплескани нещата, защото са карали без сценарий.

ето някои очевидни разлики между книгите и сериала
в  книгите Б
Скрит текст:
риен не познава Сандор Клегейн, нито Тормунд.
В Сериала
Скрит текст:
и единият, и другият я  "ухажват". ЯВно се е действително на принципа- висока мома- висок мъж.

в книгите
Скрит текст:
Бриен не познава нито Аря, нито Санса -  в сериала познава и двете.

в сериала
Скрит текст:
е казано, че Церсей е имала дете от Робърт, в книгите тя унищожава семето си от него.

в сериала
Скрит текст:
е казано, че Кейтлин се е молела Джон Сняг да не умре
, в книгите
Скрит текст:
тя му казва в прав текст, че е трябвало той да падне и да стане сакат, а не Бран. Омразата й към него е видима навсякъде.
и пр-

Последна редакция: чт, 01 апр 2021, 11:33 от Лорд Сняг

# 708
Не ме линчувайте, но "Песен за огън и лед" изобщо не ми върви Cry , бях въодушевена, сериала ми хареса, но книгите не знам кога ще ги изчета, сега с "Вещера" ги слагам на едно ниво, с малката разлика в полза на втората поредица,е че е завършена Confused
Не може всяка книга да се харесва еднакво на всички. Нормално е, на мен книгите ми харесват много за разлика от сериала. От него гледах първите сезони с интерес, след това с прекъсване по малко от следващите, а последния епизод го започнах и така и не го довърших. Много хора се кълнат в "Колелото на времето", на мен не ми хареса, мисля че добутах до трета книга и нямам желание да продължавам.

# 709
Да пише, но са едно и също време през гледните точки на героите, имам чувството че развива случилото се с даден герой до нвкъде, забравя го почва другия, но го развива половин година повече и накрая всеки герой се намира в различен момент на времевата линия, или поне с такова впечатление оставам. Има много автори които пишат, но деиствието върви успоредно Blush

# 710
На мен книгите ми харесаха много, но ги четох преди много години, и много преди сериала. Специално писането от различни гледни точки много ми допада.
Не бих ги препрочела, засега.
Вещера в началото е много мудна иииии тъпа, всяка следваща е по-добра и интересна. Макар да не е върха, завладява.
Пак опираме до чувствата, които някоя книга предизвиква Simple Smile По вложа просто не е твоята.

# 711
@ Меган Напълно нормално е. Няма книга която да се хареса на всички и аз съм на това мнение.

Що с отнася до  Колелото - то има плюсове и минуси, като всяка поредица

някои хора го харесват много, други въобще не го харесват, аз съм по средата. Винаги съм бил на мнение, че след като човек стигне до шеста книга веднага трябва да отиде на книга 12 и да чете книгите дописвани от Сансдърсън (12-14) и едва тогава ако му харесат да прочете пълнежа - 7-11 книга.

в Колелото има следните предимства

- опит за "сиви" герои
- многобройни сюжетни линии
- сложно изграден сетинг
-множество битки
-мащабност на проекта
-завършеност на проекта

в същото време то има редица недостатъци, които могат да отчят и най-заклетите фенове
- сума ти влудяващи женски образи, които се шурат насам-натам и не провят нищо, осевн да дърпат плитки, да плетат плетива, да сучат пръсти и пр.
-на половината от тях имената им се застъпват с друтгите. примерно имаме Рен  в седма книга, тя изчезва  и в девета книга имаме Рена и се питаме това същата жена ли беше? Още по-влудявяващо е, че няма речник на имената
- Често се споменават Тролокските войни,Кървавият век и пр. но никъде в книгата няма ясна хронология кое кога се случва
-множество линии просто "забиват" в нищото - например на Лияндрин или Галина.
- редица главно герои не търпят развитие чак до последния възможния момент, или то е минимално. (изключително бавно действие)
-много глупави и хаотични действия на Отстъпниците, като в нискобюджетен филм - някой Отстъпник взима превес и...останалите веднага започват да му пречат. А Ранд ги трепе на поразия чак до 12 или 13 книга (14 e  последната). Схемата - Отстъпник - излиза срещу Ранд - Ранд го побеждава- Нов отстъпник излиза срещу Ранд - Ранд го побеждава - представа е интересна още след 4-5 книга (поне според мен)

Да, мога да разбера защо на Меган не й е харесало Колелото. Колкото добри неща има в него,  два пъти по толкова има  не са в ред.

Както казах, има книги за всички. Ето сега на Мойрейн Сейдар, Колелото и харесва  на Меган - не. Но пък навремето като четях Робин Хоб, точно с Меган си съвпаднахме вкусовете.

Последна редакция: чт, 01 апр 2021, 11:31 от Лорд Сняг

# 712
  • Майничка
Не е като да се кълна в Колелото, ама как да си призная, че съм се прецакала, чакайки 10 и кусур години да дочета започнатата поредицата, а?🤣
Та ще казвам, че я бива и още как!
С Песента уж вече бях гърмян заек, пък пак се прецаках да прочета първите книги, даже първи сезон изгледах...😁

# 713
  • България
Трудно ми тръгна Колелото на времето, но пък като ми тръгна по цели нощи не спях, докато го прочетох.
На фона на останалото фентъзи, което излиза, Вещерът е добър.
Песен за огън и лед нямам намерение да чета. Аз съм от феновете на сериала. Включително и на последния сезон, включително и на последния епизод.

Това с високите хонорари за следващи сезони е проблем и в Китай.
Има фентъзи сериали, които не започвам, защото не се знае дали ще имат финал. Други съм изгледала и очаквам продълженията им, но може да си остана с чакането.
А актьорите са станали известни точно заради тези сериали, само че за алчността няма цвят.

# 714
Аз много харесвам Колелото, за малко да не издържа първа книга, защото ми се стори, че крал от всичко (Властелинът, Дюн .. ), но после ми тръгна. Вярно е има достатъчно излишни страници, на тема коя рокля точно да облечем днес, но си го възприех като латино-фентази и му простих Simple Smile
На за GOT, гледах 1ви сезон, прочетох книгите, мисля че бяха 1-3 излезли и много ми хареса всичко. Но напълно ме изгуби на 4та или 5та книга не помня, не я дочетох. Последния сезон на сериала беше смехотворен, жалко. Развръзката ми допада- но имаше логически тъпизми примерно цяла армия да измре и да се появи пак след 2 серии, такива неща не понасям.

# 715
Е, аз извадих късмет с Колелото. Като го почнах вече бяха излезли първите 10  книги. ИЗгълтах 7 книги за една година, а 11 излезе н следващата. Глътнах книгите от 7-11. После на другата година излезе 12. За 13  чаках съответно по още една година и за 14 - още една.

И с Мартин - извадих късмет - запознах с него през 2010, прочетох 4 книги, а на следващата излезе  "Танца"-. Но си представям, какво е да се чака толкова години.

П.С. Аз  за първите две книги съм казвал, че има огромни влияния от Властелинът, но натам нещата стават по-други. Показателно е, че Колелото е трябвало да свърши с падането на Моайрейн в пропастта и че според самият Джордан тази сцена е взаимствана от битката на Гандалф с балрога. Обаче феновете искат още и той продължава след 6 книга.

ако някой не е чел какво става накрая на Колелото, а се интересува, мога да пусна малко спойлери?

Довя се той''вя сайгин!

Спойлери за последните три книги на Колелото

Накрая Ранд
Скрит текст:
разбира че битките с Отстъпниците твърде много го изтощават. Затова трябва да даде едно генерално сражение. Иска да счупи печатите

Междувременно Егвийн
Скрит текст:
е станала Амирли, мисли се за голям шефка и се противи. Свиква половината народи, за да се противопостави на Ранд, а той свиква другата половина. Едва не се стига до сблъсък

Мат успява
Скрит текст:
да отвлече принцесата-престолонаследница на сеанчанцте – Тююн, бяга с нея през планините на Муранди, жени се за нея и я връща обратно. Тююн оценява способността на Мат да бъде военачалник и късмета, който го преследва и го прави свой консорт  (Принц на Гарваните)

Мат, Том и Ноал
Скрит текст:
(Джайн Бродяжника) влизат във кулата Генджей – владенията на змиите и лисиците, за да спасят Моарейн. Мат получава предварително указания от Биргит, която е била там и е умрял. Той поема невероятни рискове, използва късмета си пълноценно, но е на на път да бъде убит с останалите. В крайна сметка Мат дава окото си, като част от сделката, Джайн Бродяжника умира – и се разкрива пред  Мат – а Мат, Том и Мойрейн се измъкват на ей толкова тънък косъм.
Елейн
Скрит текст:
е нападната от тролоци, през портал в Кемлин, но успява да овладее положението

Последна книга

Тъкмо когато
Скрит текст:
владетелите на страната на Егвиийн и тези на страната на Рнд ще се сбият се появява Моарейн, укротява всички и спасява положението. Егвийн обещава да счупи печатите, но по-късно става ясно, че те са подменени и са в ръцете на Отстъпниците, които ще изберат момента.
На Съвета е избрано военното командване – Маршал Гарет Брин, с помощници – Башийр, Агелмар и Итуралд, и Елейн (тя командва андорските сили) . Ранд налага стогодишен мир между владетелите  и обявява айлците за гарант по сделката. Мат помага на Ранд да сключи съюз със Сеанчан, а после привлича Мин за  Велика пророчица и съветничка на жена си Тююн (вече императрица), и чрез нея успява  да помогне на Тююн да се споразумее с Амирлин Егвийн.

Демандред
Скрит текст:
напада с три армии- Таим с хората от Черната кула, самият Демандред хората от Шара, които преливат и със стотици хиляди тролоци.Ударът е от Север и Изток

Става ясно,
Скрит текст:
че над всички генерали (Брин, Башийр, Агелмар, Иртуалд) има принуда, сложена от Грендал.  Изгубена е почни половината войска на север. Принудата е разкрита от Мат (който междувременно се издигнал до върховен военачалник в сенчанския двор) , Перин и Лан.  Егвийн се принуждава да се довери на Мат, като върховен маршал на всички войски на съпротивата-  него  не могат да го докоснат със силата заради тер-ангрела,  а освен това е "чугунена глава".

Мат
Скрит текст:
осъзнава, че врагът има шпиони в лагера му, и започва непрестанно да импровизира тактика на момента, променяйки постоянно плановете си и не смеейки да се довери на никого. Той се сражава с най-великия пълководец на света –Демандред, който може да прелива.  Около Демандред има кръг от сто преливащи жени и те му дават сила.

Мат
Скрит текст:
разбира, че е е принуден да даде едно генерално сражение.  Битката му много напомня на тази на Ханибал, но в много по-голяма мащаб.
Демандред
Скрит текст:
убива Гавин,(с което принуждава  Егвийн да си избере друг стражник), отсича ръката на Галад, и се справя с Логаин. Битките обаче го изтощават и накрая Лан го убива. Самият Лан умира. Става ясно защо за Мойрейн е било важно Лан да оцелее.

Егвийн
Скрит текст:
умира в битка с Отстъпника Таим, но разрушава цялата Черна кула (около 300 властелини на Бурята) и убива Таим , които използва жезъла- тер-ангреал Саракан.
Рогът
Скрит текст:
е откраднат и не стига до Мат. Файле е убита, но Олвер го надува и призовава Героите. В последният момент  героите възкръсват, появява се Джайн Бродяжника и спасява Олвер от два тролока

Биргит
Скрит текст:
е убита, Елейн е на път да бъде изнасилена, но Рога изсвирва, Биргит се съживява (вече като Героиня), спасява я, Елейн повежда войската напред в критичен момент.

Мин
Скрит текст:
успява да убеди Фортююна (Тююн) да помогне със сеанчанците на Мат в последния момент

Мат
Скрит текст:
успява да скрие 5-6 оръдия и ги задейства в последния момент

Ранд  
Скрит текст:
се сражава с Тъмния и с Ишмаил, който е негов аватар. До него с Нинив и Моарейн, за да му помагат. В последните секунди печели на косъм, Ишмаил атакува Алана и това е големият му шанс, но нещата се прецакват.. Повечето мислят, че Ранд е умрял, но той всъщност оживява. Мат, Пери, Мин, Елейн и Авиенда знаят истината, останалите – не.

Мат
Скрит текст:
се преструва на умрял, изчаква Фейн (който се превръща в чудовището Шайсам и е по-опасен дори от Тъмния). Накрая става нещо като Пророка в Дюн и може да призовава Велики червеи. Мат го пронизва го с камата и го унищожава (оттам идат силите и на двамата). Губи всичките си сили, но пък Тююн забремянава и се обвързва с него още повече.

Перин
Скрит текст:
става стюард на Две реки, Файле възкръсва. В Последните минути Ланфеар се опитва да хинтозира Перин и да стане реалната сила зад трона, но той я убива.

Ами това е в общи линии

По - незначителни неща - Мат
Скрит текст:
се сеща да се изхитри, да изпрати Биргит с Олвер много надалеч, и когато Елейн и Тююн искат да привържат Новият носител на Рога към  двора си е късно

Мат
Скрит текст:
изпраща Артур Ястребовото крило и героите, да се срещнат с Тююн и го моли да спомене, че се познават

Перин
Скрит текст:
е оправдан от Галад, който става началник на Белите плащове и се нанася да живее в Две реки с тях.
Том Мерлин
Скрит текст:
се жени за Моарейн. Сватбата е извършена от Принца на Гарваните (Мат)

Как щях  да пропусна. Нинив  
Скрит текст:
се жени за Лан и става кралица на Малкиер

А Сюан
Скрит текст:
се жени за Гарет Брин и накрая ги убиват и двамата. Преди това дава клетва да му слугува и постепенно се сближават

и така равносметката

убити, ранени, съживени герои
Скрит текст:
Гавин,  Джайн Бродяжника (съживен при надуване на Рога), Егвийн, Файле  (съживена), Биргит (съживена при надуване на Рога), Галад (отсечена ръка), Елейн (изнасилена), Лан (убит), Демандред (убит), Грендал (убита), Могедиен (убита)

Последна редакция: чт, 01 апр 2021, 13:11 от Лорд Сняг

# 716
На мен книгите ми харесаха много, но ги четох преди много години, и много преди сериала. Специално писането от различни гледни точки много ми допада.
Не бих ги препрочела, засега.
Вещера в началото е много мудна иииии тъпа, всяка следваща е по-добра и интересна. Макар да не е върха, завладява.
Пак опираме до чувствата, които някоя книга предизвиква Simple Smile По вложа просто не е твоята.

И аз харесвам писането с различни гледни точки, но при Мартин имам чувството че се подреждат през месеци и години, все едно на една времева линия действието се развива едновременно сега преди 3 седмици и след 2 години ( примерно) въпреки че се случва сега. Не оставам с впечатление, че е от всяка гледна точка се случва сега. Confused не съм оставяла книги и поредици, но май това ще е първата, а ти започнах с толкова желание...

# 717
  • Майничка
Мартин го харесах с "Пясъчните крале", доста стегната книжка, затова се подлъгах по Песента. Принципът ми вече е да гледам максимум трилогии. Фийст и Хоб затова ме кефят - сега 3, после още 3 и още, героите се преплитат и развиват, но всяка трилогия е логически завършена.

# 718
При Мартин първата книга беше много добра. Там действието се развиваше почти едновременно навсякъде и това че имаше едновременно  разлини гледни точки бе плюс, а не минус. В късните книги не е така, той насити нещата с твърде много образи и сам не може да си насмогне.

Освен това в първата книга убийството на главен герой бе ефект, а постепенно се превърна в дисефект (когато създаваш главен герой в четвърта книга, даваш му три-четири глави и го убиваш.)

Хоб и аз я харесвам, защото можеш да я подхванеш кажи-речи отвсякъде . От първата трилогия за убиеца, от втората трилогия за убиеца, от сагата за Живите кораби. Освен това е единственият писател в наши дни, който обръща внимание, че на героите-сираци като Конан и Сивият мишелов им е твърде лесно и се опитва да вникне в проблемите на главен герой със семейство и същевременно - с дълг. Колкото и да харесвам Сандърсън и той следва шаблона "главен герой-сирак", дори твърде често (Елантрис, Възмездителите, Дръзки...
Скрит текст:
Вин расте на практика без баща, нищо че е жив, Келсайър - също нямаше жив баща
...)

Фийст ми бе интересен  в началото, но се изтърка.  Първо в началото и той имаше влияния като Джордан от Толкин, после доста промени. Второ след
Скрит текст:
смъртта на Лесо Варан, Арута и Джими Ръчицата просто трябваше да спре.
Оттам нататък се повтаря -
Скрит текст:
нов Арута, нов Джими, нов архи-враг - брат Лесо Варан, още по-могъщ и по-зъл от него.
А това как обезсмисли
Скрит текст:
Накор и Макрос Черния много ме подразни
Сега Пъг стана  като Дънкан Маклаут
Скрит текст:
надживя две съпруги, една младенческа любов, сума ти приятели, включително двамата си учители, както и един син
. Последните 2 книги така и не ги дочетох.

Последна редакция: чт, 01 апр 2021, 16:37 от Лорд Сняг

# 719
  • Майничка
А, Пъг и дълголетниците, лоши или добри, отдавна станаха декор. Харесват ми новите герои във всяка трилогия - Мара, Ерик фон Даркмоор и Рупърт, Талвин Хокинс, Каспар, даже онзи хайван от демонския свят.

Общи условия

Активация на акаунт