Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 64

• 35 668
  • 736
  •   1
Отговори
# 480
Момичета, само да споделя - бях в понеделник при д-р Начев и противно на очакваното ми обърна наистина много внимание. Към 30 мин говорихме. На L-Тироксин 50 съм и след 45 дни ще си пусна отново изследвания. Доста добро впечатление ми направи. Дано да е така и за бъдеще Relaxed
Искам да благодаря за съветите ви отново! Купих си правилните витамини. Съвсем скоро ще пусна и изследванията, които ме посъветвахте.

Tanny79 , а коментирахте ли вит В12 и фолиевата?

# 481
В норма не значи оптимални хормони, ТСХ е висок, така че според мен - да има хипофункция. ФТ4 е хормона който щитовидната жлеза произвежда, така че това че е поднормен е достатъчен индикатор за понижена функция.
А как установихте, че ТСХ е висок, след като е доста под горната граница? Висок ТСХ не означава ли че трябва да е над горна допустима граница?
Висок е , аз бях с 2.80 при реф.стойности 0.35 -5.50 и ми изписаха хормон от 50 мг , в чужбина съм и тук за нормални стойности се приема до 2.5

Последна редакция: вт, 02 фев 2021, 23:50 от Mishka855

# 482
Здравейте на всички,
Днес правих изследвания на щитовидната жлеза (назначени от лекар)и съм леко притеснена. Утре съм на ендокринолог, но все пак да попитам и Вас. Това са резултатите ми от изследванията. Четох, четох и се обърках. Имам ли Базедова болест или не? Последният път лекарката каза, че имам хиперфункция на ЩЖ. И не изписа хапчета, а каза, че ще следим. Е, това е след 2 месеца. На предходните изследвания фт4 беше повече - 28-29, а тсх - 0,011. Притеснена съм, защото кърмя, а доколкото разбирам лекарствата не са съвместими. Според Вас наложително ли е да пия лекарства на този етап или може да се отложи малко във времето? Изобщо има ли някой от Вас със сходен случай? Благодаря предварително на отделилите от времето си Simple Smile

# 483
Здравейте на всички,
Днес правих изследвания на щитовидната жлеза (назначени от лекар)и съм леко притеснена. Утре съм на ендокринолог, но все пак да попитам и Вас. Това са резултатите ми от изследванията. Четох, четох и се обърках. Имам ли Базедова болест или не? Последният път лекарката каза, че имам хиперфункция на ЩЖ. И не изписа хапчета, а каза, че ще следим. Е, това е след 2 месеца. На предходните изследвания фт4 беше повече - 28-29, а тсх - 0,011. Притеснена съм, защото кърмя, а доколкото разбирам лекарствата не са съвместими. Според Вас наложително ли е да пия лекарства на този етап или може да се отложи малко във времето? Изобщо има ли някой от Вас със сходен случай? Благодаря предварително на отделилите от времето си Simple Smile

Имаш ли изследван трак, преди бременността с какви стойности си била. Сега с какви симптоми си.. умора, сърцебиене и тн.. пулса и кръвното как са. Често след бременност някои отключват безед, то с този стрес и хронична умора как няма..
По принцип се предписват метизол, пропицил или тирозол.

# 484
Дали си с Базед, не винаги може да се определи точната диагноза в началото. Накрая може да се окажеш с хиперфункция на Хашимото, като мен. А може и да скочи Трак, не се знае. Но така или иначе лечението за момента е едно - тиреостатици.
Дали са наложителни хапчетата, предполагам лекар ще прецени и според състоянието ти, аз се чувствах ужасно, и Тирозола ми беше много необходим.

Последна редакция: ср, 03 фев 2021, 12:37 от Lemy

# 485
Здравейте на всички,

Имаш ли изследван трак, преди бременността с какви стойности си била. Сега с какви симптоми си.. умора, сърцебиене и тн.. пулса и кръвното как са. Често след бременност някои отключват безед, то с този стрес и хронична умора как няма..

Трак имам да, последното в таблицата - 1,80. Нямам никакви симптоми мисля, чувствам се ок. Уморявам се понякога, но не повече от нормалното като цял ден върша нещо покрай детето. Преди бременността фт3, фт4 и тсх винаги са били в норма.

# 486
Здравейте на всички,

Трак имам да, последното в таблицата - 1,80. Нямам никакви симптоми мисля, чувствам се ок. Уморявам се понякога, но не повече от нормалното като цял ден върша нещо покрай детето. Преди бременността фт3, фт4 и тсх винаги са били в норма.
Сега видях, да. Хубаво е , че липсва симптоматика.

# 487
Здравейте , бяхте прави имаме диагноза хипотериоризъм. Изписаха й Акку тирокс 0,6 мл .Аз да си  кажа чесно забих.Имах подготвени въпроси ,но блокирах.Та лекарката каза да го пием и след месец да пуснем ТСХ.Питах само да спазваме ли диете и тя каза не.Момичета ,не трябва ли да пусна още нещо?Някакви витамини Д,Б12,пусках преди време (3 месеца ) .Чета за Селена , за йод , нищо не ми каза тая жена.

# 488
За дефицити на витамини е добре да се провери да, защото обикновено са спътник на щитовидните проблеми и от тях зависи функцията й. Е не, не очаквай много от докторите, не случайно се образоваме сами и пишем тук.

# 489

Здарвейте:)  , за първи път пиша в тази група.
След аборт в 9гс. пуснах ТСХ , ТАТ, МАТ , но тогава ТСХ беше - 3,06 ТАТ 326 и МАТ в норма . Прием от близо 2 месеца еутирокс 12мг. и от вчера вдигнахме дозата на 25мг , но ТАТ продължава да е висок .
Бях и на ехограф на ЩЖ и всичко е в норма .
Изледванията са от вчера ( 03.02.2021г. )
Пия вит Д , фолиева , вит Б12 - мета формула .
Имам и тромбофилия PAI - 4G/4G
Според моят доктор няма място за притеснение , но ако има начин да смъкна ТАТ в нормални граници бих искала да го направя .
Има ли някой с подобен резултат ?
Хубав и усмихнат ден на всички ! ☀

# 490
ТАТ и МАТ са антитела в организма, за тях хапче няма. Това което пиете е синтетичен хормон и той компенсира недобрата функция на жлезата, не влияе на антителата. Хубаво е да се запознаете със заболяването - кое какво е, какво е добре да се изследва и следи и т.н.
Прочетете назад в темата обяснявани са нещата, какво може евентуално да се направи за антителата, а на първата страница има доста информация по темата както и посочена литература на български.

# 491
Здравейте, живея в чужбина и тук се ходи при личен лекар. Само един път при ендокринолог те праща и после при личния.
Та така, след 8 годишно клатушкане на TSH ту 15 ту 0,05 при дози л тироксин или по- висока или по - ниска, никога не го нацелвахме. Понеже ми омръзна си намерих ендокринолог без направление и какво ми изписа.
Назначи ми 400 mcg  л - тироксин веднъж в седмицата и след 6 седмици  ще правя задълбочени изследвания.
Очаквах всякакви схеми, но не и такава. Какво мислите. Доктор с добра репутация в университетска болница.
Дано помогне.

# 492
На един прием 400?!? Никога не съм чувала такова нещо и не виждам логиката за такъв прием, но не твърдя че съм наясно с всичко, може и да има някаква цел...Но нямам идея как би се почувствал човек след такава доза, смятам не много добре.
Единственото което са ми изписвали в годините по-различно от стандартното е - уикенда да не пия. Лекар ходил по разни обучения в чужбина и т.н. ми беше изписал 5 дена някаква доза и събота и неделя да не пия, обяснението беше организма да почивал (от какво не ми е ясно ама..) Изкарах около месец така и после забременях и започнах да се следя при друг и да си пия редовно и така.

# 493
Dizzy Face 400? Beo, ако решиш да го прилагаш, моля, пиши как се чувстваш и какви са лабораторните резултати. А ти не го ли пита защо такъв вариант предлага?

# 494
А ти в момента на каква доза си? Защото това 400:7 се получава дневна доза 57мг.

А ТСХ ли само следят и там, т.е. добре ТСХ варира а другите ти хормони как са?

Общи условия

Активация на акаунт