Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 64

• 35 676
  • 736
  •   1
Отговори
# 465
Благодаря ви за напътствията! Сега започвам да чета книгите на Изабела У., и все повече се успокоявам. Ще отидя до личната да разпитам какво може да ми пусне по здравна каса и да пускам изследванията.
Желая ви усмихната седмица Simple Smile)

# 466
[/img]

Здравейте, дъще ми -2г и 4 м. Получи фибрилен гърч лятото и от тогава пием Депакин.Периодично следим насищането му и преди два дни пуснах и Тсх,т3,т4 ,тат и мат.Много съм притеснена от резултатите .Според личната нещо не било както трябва ,не можело ТСХ да е 12 ,а т3 и т4 да са толкова високи .Според вас възможно ли е да има грешка ?Имаме час за детски ендокринолог ,но съм много притеснена.Благодаря .

# 467
Аз ще напиша, макар да не съм толкова навътре в нещата. Моите първи изследвания бяха сходни, само че тсх беше 5.4 а не 11. Т4 е  на долната граница и не е високо, а ниско. Т3 е на горната граница. При мен е установена хипофункция на ЩЖ. Не знам как стои въпросът с толкова малко дете, а от другата ви диагноза нищо не разбирам. Доколкото виждам няма антитела, така че не е Хашимото? (Другите момичета ще кажат)

# 468
Първо всичко е възможно има понякога много нелогични резултати, както и винаги е възможна лабораторна грешка.
Но относно вашите изследвания -високия ТСХ сочи хипофункция, Т4 не е особено висок, напротив близо е до долната граница, което също сочи това. Т3 е висок даже над норма, защото организма в начална хипофункция се опитва да компенсира и затова така се получава, след време ще падне надолу. Та с две думи по мое мнение детето е с хипофункция.

При сина ми в началото Т3 беше даже 8. Когато хипофункцията се задълбочи Т3 си влезе в граница.

# 469
[url][/url
 А доколкото разбрах , и Т4 и Т3 са ок при нас .При вас едното е в долна граница ,при нас не,личната затова изкоментира ,че има нещо сбъркано тук.Предполагам ще ги повторим.
Извинявам се за глупавите въпроси ,много ми е ново всичко.Пресполагам ,ще ни изпишат хормон.Възможно ли е това да се регулира без хормон?Но ако все пак ни изпишат ,какви са вариантите,само синтетичен ли има?Сигурно ви звуча глупаво ,просто искам най-доброто за детето ,а още всичко ми е много прясно и ако може някой да ме насочи ,ще съм много благодарна.Може ли препоръки и за детски ендокринолог в Пловдив ,но може и в София.

Последна редакция: пн, 01 фев 2021, 16:31 от nnnn82

# 470
При хипофункция - ТСХ е висок, Т4 и Т3 са ниски.
В случая при вас са налице - висок ТСХ, нисък Т4 , само Т3 е висок, но той е компенсаторно такъв както казах, организма се опитва да се справи като завишава Т3, но това е до време.
Ето първите изследвания на сина ми както казах, Т3 е 8 даже а ТСХ е "в норма" но всичко ясно сочи хипофункция и към момента години по-късно вече е на хормон.
Скрит текст:

Нормално е да си притеснена, успокой се първо. Вероятно ще изпишат хормон да.  При децата нещата се развиват малко по-различно, никой не може да каже дали може да се регулира без хормон, но по скоро не от моя опит. Хубаво е да проверите за дефицити на вит.В12, фолиева, желязо и вит.Д . Има и натурален хормон който е животински всъщност, но там в него има Т4 и Т3 и не може да се дозира точно. Синтетичния който пием е само Т4. Мисля, че почти няма лекар който да изписва натурален такъв.

И пак от опит - една хипофункция влияе страшно много на цялостното развитие на детето, както физически така и интелектуално. Писах съвсем скоро на предните страници по темата.

# 471
Много благодаря за отзивчивостта , Б12 сме изследвали преди време беше към 600 ,фолиева беше над норма и желязото високо ,никой не се впечатлен от резултатите й.Понеже имаме друг проблем ,като че ли неглижират дребните неща.
Момичета , препоръки за детски ендокринолог.Имаме час за доц.Калева ,но ми се иска да чуя и второ мнение.

# 472
  • Пловдив
Момичета, само да споделя - бях в понеделник при д-р Начев и противно на очакваното ми обърна наистина много внимание. Към 30 мин говорихме. На L-Тироксин 50 съм и след 45 дни ще си пусна отново изследвания. Доста добро впечатление ми направи. Дано да е така и за бъдеще Relaxed
Искам да благодаря за съветите ви отново! Купих си правилните витамини. Съвсем скоро ще пусна и изследванията, които ме посъветвахте.

# 473
Здравейте. Според вас имам ли хипофункция на ЩЖ при тези резултати:

Ф3 и ТСХ в норма, Ф4 под долна граница. Трябва ли да предприемам някакви мерки за това Ф4 или всичко е нормално щом Ф3 и ТСХ са в норма?

# 474
В норма не значи оптимални хормони, ТСХ е висок, така че според мен - да има хипофункция. ФТ4 е хормона който щитовидната жлеза произвежда, така че това че е поднормен е достатъчен индикатор за понижена функция.

# 475
В норма не значи оптимални хормони, ТСХ е висок, така че според мен - да има хипофункция. ФТ4 е хормона който щитовидната жлеза произвежда, така че това че е поднормен е достатъчен индикатор за понижена функция.
А как установихте, че ТСХ е висок, след като е доста под горната граница? Висок ТСХ не означава ли че трябва да е над горна допустима граница?

# 476
Не, не означава. Тъй като границите в нашите лаборатории са завишени, в доста лаборатории в чужбина границата е 3 и по-ниска има на места. ТСХ се приема за нормален до максимум 2-2,5. На първата страница има доста информация може да я прочетете при интерес.

# 477
Здравейте, момичета. Ето го моят букет от диагнози и симптоми.. хипотиреодизъм, таласемия минор, желязодефицитна анемия. Не приемам в момента хормон. Събирам и добри препоръки за хематолог.

# 478
От таласамията нищо не разбирам, но предполагам от нея е такава ПКК.
Казваш, че в момента не си на хормон, а приемала ли си преди това? Защото си в хипофункция и си за хормон.

# 479
От таласамията нищо не разбирам, но предполагам от нея е такава ПКК.
Казваш, че в момента не си на хормон, а приемала ли си преди това? Защото си в хипофункция и си за хормон.
Да, приемала съм. От ноември съм без. Началото на декември тсх беше 10, а фт4 малко над горна. Благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт