Нашите цветя - обща тема 5

• 29 910
  • 753
  •   1
Отговори
# 690
  • забравих си мисълта...
Pipi,въпросната мехунка е физалис.
Не е физалис, декоративно растение е. Но е възможно да са от едно семейство.

Pipi_,  Physalis е латинското му наименование. Има го и като ядливо растение (Physalis peruviana), и като декоративно (Physalis alkekengi). Всъщност има различни видове Physalis.

# 691
Мисля че им харесва в по-голяма саксия. Докато я местих се отчупиха две клончета, директно ги набутах в пръстта, след време ще си проличи дали се вкореняват така.

# 692
Именно, физалисът,инкабери или goldenberry, което е ядливо е physalis peruviana. Другото alkekengy, не е ядливо, по-скоро декоративно, Chinese lantern. Та има разлика съществена,макар и да са близки роднини. Разпространението им също е различно, инкабери се среща в Америките, а мехунката в Азия. Разлика има и в тази торбичка, която държи плодчето. При физалис тя остава зелена,при мехунката става като паяжина. Мехунката не е ядлива и се ползва за билка.
П.С
 Не четете бг уикепедия, там преводите и инфото е потресаващо, особено за ботаника,зоология и история. На английски дори с гугъл преводач има по-добро инфо. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Physalis_alkekengi

# 693
Pipi,въпросната мехунка е физалис.
Не е физалис, декоративно растение е. Но е възможно да са от едно семейство.

Pipi_,  Physalis е латинското му наименование. Има го и като ядливо растение (Physalis peruviana), и като декоративно (Physalis alkekengi). Всъщност има различни видове Physalis.

Да, от едно семейство са, тук са и разновидностите https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81

# 694
Магни, разкошна е, дано се хванат и отчупените клончета Simple Smile! Днес при нас е слънчево и топло

# 695
  • забравих си мисълта...
Natt***, винаги е удоволствие да гледам терасата ти. Намерила си им най-подходящото място на твоите растения, но и със сигурност любовта ти към тях ги прави още по-красиви. Разкошни са! Heart Eyes

MagniМ, приказни са ти цветята. Heart Eyes
Моите за сега издържат, но се усеща, че вече им се иска навън, но при нас пак заваля сняг. Не се  чувстват наистина добре в стаята, макар че всеки ден им отварям прозореца да влезе чист въздух, а в по-хубавите дни го оставям цял ден открехнат.
За първи път ми умира индрише. Чудих се доста тази година дали да прибера голямото растение, че ми заема много място  в стаята, в която държа цветята, които са предвидени за терасата. Държах го до края на декември навън, но на 30.12.2020 все пак го прибрах и добре че го направих иначе нямаше да имам вече никакво. На терасата, под козирката, имам още едно много малко, може би десетина сантиметрово. За сега го бива, но да видим дали ще издържи до пролетта. Ако издържи тази година, ще оставя едно по-голямо в края на годината и ще го завия със зимна защита против измръзване. Това ще е следващият ми експеримент с индришето, че то иска много светлина, иначе не се чувства добре. Това, което сега умря, мисля че го нападнаха някакви гадинки. Листата му станаха на светли петна и увяхваха. Интересното е, че на другите растения им няма нищо. Ще видим какво ще остане до пролетта, ако не, ще си купя нови. Само да отворят цветарските магазини, че и при нас са затворени и освен в хранителните магазини или в Obi, от другаде няма как да си купи човек нещо. Online се отказах да поръчам, че опитът ми беше несполучлив, както със семената, така и с растенията.  Много е неблагоприятен климатът при нас и е трудно да угоди човек на цветята. Confused

# 696
Нат, разкошно е при теб. Намери ми едно ъгълче, моля.

# 697
Съни, с най голямо удоволствие Simple Smile!

# 698
  • оттам, откъдето започва България
Natt*** , разкошни са цветята ти. Би ли споделила дали отваряш прозорец на терасата или постоянно е затворена.

# 699
D&A, когато е по топло прозореца е постоянно отворен на ножица, вечер го затварям. Обаче си е северна тераса и си е студено, ето днес на южната бях по къс ръкав, ама на северната се озъбих Simple Smile.

# 700
При мен терасите са североизток и югозапад. Цветя имам само на североизточната тераса, но я ползвам и за простиране и става.....

# 701
О аз тази тераса я ползвам само за цветята, тя е много малка и не става за друго Simple Smile.

# 702
Учудващо за мен е, че на майка ми цветята също се развиват много добре на северна (студена, макар и затворена) тераса. Thinking

# 703
Natt***, радват ме такива щастливи, буйни цветя като твоите. Прекрасни 🤩Храниш ли ги с нещо или само поливане?

# 704
Ефибуш, сега зимата ги поливам с малко вода в неделя, че само тогава ми остава време за тях. В темата съм чела, че не се торят с нищо през зимните месеци.

Общи условия

Активация на акаунт