Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 34

• 37 556
  • 729
  •   1
Отговори
# 420
Не мога да бъда категорична дали абортът може да е предизвикал ИР или не...но според мен, при тези стойности на КЗ и инсулин на гладно, по-вероятно ИР си е имало и отпреди...Не твърдя и, че ИР е причина за аборта обаче...В тези г. с. може много неща да са предизвикали аборт- понякога просто зародишът не се развива, тромбофилии и др. Разбира се, подобряване на ИР би било само в плюс за бъдеща успешна бременност, а и в здравословен план също (не го харесвам много този израз "успешна бременност", не искам да прозвучи по лош начин). Simple Smile

# 421
Не мога да бъда категорична дали абортът може да е предизвикал ИР или не...но според мен, при тези стойности на КЗ и инсулин на гладно, по-вероятно ИР си е имало и отпреди...Не твърдя и, че ИР е причина за аборта обаче...В тези г. с. може много неща да са предизвикали аборт- понякога просто зародишът не се развива, тромбофилии и др. Разбира се, подобряване на ИР би било само в плюс за бъдеща успешна бременност, а и в здравословен план също (не го харесвам много този израз "успешна бременност", не искам да прозвучи по лош начин). Simple Smile
Много благодаря за бързият отговор .
По време на бременност кръвната захар на гладно ми беше 3 , но след аборта изпитах ужасна глад за сладко , който никога съм нямала , и започна едно ядене на шоколади и т.н  ( аз съм от хората , които предпочотат солено ) . Вече ограничих сладкото и тестените изделия и ще почета доста , как мога да я регулирам без лекарства .

# 422
  • Paris, France
Jasmin, инсулиновата резистентност в лека степен  е нормална по време на бременност и изчезва с прекратяването на бременността. При тебе не е така. Имаш доста висок инсулин на гладно, който показва наднормено тегло и по-скоро мазнини, проблем в първа фаза на инсулиновия отговор, скок на КЗ на първи час, тоест някаква глюкоза нетолерантност. Не зная подробности за начина ти на хранене, спорт, възрастта, приемала ли си стероиди, други лекарства.

Добре е да си вкараш инсулин и КЗ в норма и даже да ги направиш идеални преди планиране на нова бременност, защото през бременността ИР ще се увеличи. Със всяка следваща бременност се увеличава ИР и рискът от гестационен диабет и по-късно развитие на диабет .

ИР и диабет, наднормено тегло на майката увеличават рисковете от увреждания на плода и с това и рисковете от смърт и усложнения.

Около 2-3 години отнема нормализирането на КЗ и инсулин при подобни на твоите стойности, по-бързо е ако имаш доста наднормено тегло.

Изчети първия пост и започвай. До една година инсулинът може да е на 40% от сегашния и КЗ да е винаги под 5. Омега 3, вит К1, магнезий ще свършат половината работа, а режим и спорт останалата. Чети, информирай се, добавките виж. Важно Е Б витамините да са коензимирани, дори и да нямаш мутации.

# 423
Jasmin, инсулиновата резистентност в лека степен  е нормална по време на бременност и изчезва с прекратяването на бременността. При тебе не е така. Имаш доста висок инсулин на гладно, който показва наднормено тегло и по-скоро мазнини, проблем в първа фаза на инсулиновия отговор, скок на КЗ на първи час, тоест някаква глюкоза нетолерантност. Не зная подробности за начина ти на хранене, спорт, възрастта, приемала ли си стероиди, други лекарства.

Добре е да си вкараш инсулин и КЗ в норма и даже да ги направиш идеални преди планиране на нова бременност, защото през бременността ИР ще се увеличи. Със всяка следваща бременност се увеличава ИР и рискът от гестационен диабет и по-късно развитие на диабет .

ИР и диабет, наднормено тегло на майката увеличават рисковете от увреждания на плода и с това и рисковете от смърт и усложнения.

Около 2-3 години отнема нормализирането на КЗ и инсулин при подобни на твоите стойности, по-бързо е ако имаш доста наднормено тегло.

Изчети първия пост и започвай. До една година инсулинът може да е на 40% от сегашния и КЗ да е винаги под 5. Омега 3, вит К1, магнезий ще свършат половината работа, а режим и спорт останалата. Чети, информирай се, добавките виж. Важно Е Б витамините да са коензимирани, дори и да нямаш мутации.
Здравей !
Аз съм 60 кг . 175 висока нормална структура на 30 г.
Приемам :
Витамин Д имах дефицит Вигантол
Витамин Б12 мета ( е в норма , но искам да го докарам до горна граница )
Фолиева к-на мета( в норма , но също исма да е в по- горна граница
От утре започвам с еутирокс 12 сутрин на гладно .

# 424
Според моите познания и тези стойности, ИР си си имала и преди бременността, но дали самата ИР е причина за аборта, това вече тук няма как някой да предположи с относителна сигурност.

Както казаха по-горе, подобряването на метаболитното здраве ще е браготворно и за теб и за бъдещите бременност/бебе.

Ако вземеш мерки веднага, може и да не чакаш 2-3 години за да планираш нова бременност. Аз през моята съм си имала ИР (или поне проблеми с инсулина, защото правех хипогликемии) въпреки, че нямах наднормено тегло. Бременността ми беше успешна, но бебето ми се роди над 4кг и с усложнения, след това разви алергия и изкара 3 пневмонии. Вече е голям, но определено има изразен апетит към джънк и сладко, което се опитвам да контролирам и възпитавам откакто научих до какви ужасни последици се стига след редовна злоупотреба. Яд ме е, че ми отне толкова дълго време да науча това.

# 425
Здравейте на всички.
Искам да попитам дали някоя от вас се е сдобила с инсулинова резистентност след бременност и раждане. Преди да забременея съм сигурна, че нямах такъв проблем. Бях с нормално тегло и много плосък корем-никакви мазнини по него. Преди почти два месеца родих и сега трябва да правя обременяване с глюкоза, защото развих гестационен диабет по време на бременността. Не качих много килограми-12. Стартирах бременността 52 и като влязох да раждам бях 64. Нямам роднини с диабет, но уви при мен се случи. Тъ...има ли някоя от вас останала си с инсулинова резистентност след гестационен диабет? Направо ме е страх да отида да се изследвам. Имам да сваля 3кг. от раждането и вече 2 месеца не искат да си отидат. Не ям хляб, ориз, картофи, следко-нищо такова и пак не става. Не кърмя и затова си позволявам дори някои дни да не хапна нищо, но килограмите си седят.

# 426
MilenaBA, от раждане естествено, че настъпват промени в организма.
А това ,че ти е бил плосък корема и с нормално тегло, не означава, че не си имала ИР.
Дъвчели сме сто пъти, че да си слаб, не значи здрав.

Запазих линк към скрийншота. Много добре систематизиран списък. Ще го добавя по някое време.

# 427
Аз съм с проблеми и с инсулина и с кз, след гестационене диабет. Според мен и преди бремеността съм имала проблем, а може би и преди първата също. Отдавна мъкна сланинки по корема. Запчнах снвх в края на септември и свалям кг, макар че от 2 седмици нещо съм застопорила. Предполагам, че имаш някакви липси на минерали и витамини, за да не ти се получава. На първа страница са описани, прочети ги и пусни изследвания и на тях, като отидеш.

# 428
MilenaBA, от раждане естествено, че настъпват промени в организма.
А това ,че ти е бил плосък корема и с нормално тегло, не означава, че не си имала ИР.
Дъвчели сме сто пъти, че да си слаб, не значи здрав.
Точно. Корем дъска, даже поднормено тегло преди да забременея. След раждането свалих изришните кг за няма и 3 месеца и се върнах на теглото от преди бременността. И преди и след това си правех хипогликемии. Точно тази липса на натрупване на излишни кг ми изигра лоша шега и се усетих чак като проблемите със ставите започнаха да стават нетърпими.

# 429
След бременност настъпват хормонални проблеми, нормално е. Възможно е и ЩЗ да се поразбута 6-12 месеца след раждане и т. н. Нормалното тегло, плоският корем  не гарантират отсъствие на ИР. Но вероятно през бременността ИР се е засилила. Имам позната която качи 20 кг последните 2 месеца от бременността- без промяна в хранителните навици. Обаче по цяла нощ не спеше последните 2 месеца и сутрин към 7-8 заспиваше...почти никой не и вярваше, че не е яла повече, но аз и вярвах (тя избягваше джънк по принцип).
Аз допреди раждането си имах плосък корем, въпреки наличието на доста излишни кг, хипогликемии не помня да съм имала...след раждането обаче започна големият стрес, недоспиване и др. А след няколко години с такъв режим започнах да качвам и на корем, не можех да сваля по повече от 4-5-6 кг...и така все нагоре-надолу с по около 5 кг...и докато не попаднах тук не можех да разбера защо Grinning

# 430
При мен мисля ИР се прояви след 2-ти мисед аборт. Мисля, че бе започнала да се проявява още по време на бременността, заради хормоните, които ми бяха изписали. Може и да съм имала някакви наченки преди това, но определено виждам значителни разлики в кз 1-2 г преди да започна опитите за бременеене. Преди и по-време на третата неуспешна бременност бях на “балансирано” хранене - бях махнала бял хляб, картофи, ориз, заха, но ядях от умерени пълнозърнести храни и плодове. Не ми изписаха хормони. През този период ИР не се влоши, дори леко се подобри (отдавам го на промяната в храненето). Сега вече съм на истинско ниско въглехидратно хранене - пълнозърнести и бобови са зачерктнати от менюто ми и плодовете също (установих, че ми вдигат кз). Моето мнение е, че бременност/ аборт може да са причина за ИР. Може да е бил предразположен човек и преди това, но тези събития ускоряват силно влошаването.

Супер е списъка, само не знам защо чията е забранена - тя в нисковъглехидратна и доста специалисти я препоръчват. Специално на мен ми действа чудесно и ме държи сита с ниска и стабилна кз. В комбинация с ленено семе върши чудеса с храносмилането ми

За лимона исках да ви питам дали пиенето на половин -един изцеден лимон дневно ви дига кз. Правих си цитрат от сока на 1/2 лимон и малко сода, и имам усещането, че ми разбърника малко захарта. Преди това гастрото беше ми казало да пия 1.5 л вода, в която е разтворен сока на един лимон и пак ми се стори, че влияе на кз и ги спрях. Има ли друг с такива наблюдения?

# 431
Деси, аз се чувствам по-добре след ябълков оцет. Simple Smile

# 432
На снимките има емблема АУ. Май е на Атанас Узунов списък.

# 433
  • Paris, France
Деси, цитратът може да ти вдигне и инсулин и КЗ. Затова е важно да се пие според киселинността на урината, а не просто така. Липса на бикарбонат (който се прави от цитрат), обаче, също влошава ИР, така че е нужен за кора с кисела урина и на кетогенен режим. Ако пиенето на цитрат изхвърля от кетоза се пият соли, но не са много ефективни за предпазване от камъни в бъбреците.

Jasmin, трябват ти всички Б витамини заедно, а не само един или 2. Б12 е важно да е висок, но не ти трябва чак на горна граница.

През втората ми бременност КЗ падаше, вместо да се качва, което е показател за висок инсулин. Нямах 50кг като забременях и не качих над 11. Коремът ми не си личеше почти до раждането.

Плосък корем не е гаранция за липса на ИР.

Златистата, май беше, чия е полезна за ИР, а другата не е.

Дами и господа, дори и да не сме съгласни с всичко, препоръчано в списъка, той е добър ориентир за новите и ще спестим лутане.

# 434
Казах ви аз, че ми напомня...с това расли под и над земята... Stuck Out Tongue Winking Eye

Общи условия

Активация на акаунт