Нашите любими торти – глазури, покрития и фигурки за тях – 140

  • 69 073
  • 750
  •   2
Отговори
# 615
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Криси, защо не ползваш шоколадов кувертюр, вместо шоколад Милка? При вас в Лидл не предлагат ли такива, като при нас? Има черен (55%), млечен и бял. Добри са.
Аа, има, има. И Кауфланд имат, има и на Йоткер. Не знаех, че стават. Купувала съм преди години кувертюр на огромни... плочи от 5кг и това ми беше брутааално много. Иначе съм (или бях) малко претенция към вкуса на шоколада и само Милка и Линдт ядях (в България) и си ми остана навик... Но Милка вече определено е ужасна станала (доста рядко взимам, но последните 2г всеки път го установявам...)

Ще направя проба с кувертюр, благодаря за идеята. 😃

# 616
  • София
  • Мнения: 215
Споделете от къде мога да намеря много оранжеви яйца ?

# 617
  • Мнения: 4 265
Здравейте, момичета! Отново имам нужда от съвет Simple Smile Имам три блата, с диаметър 24 см. Кремът го замислям от маскарпоне (имам 1 кутия от 500 гр и две от 250 гр), заквасена сметана( 1 кофичка) и сметана за разбиване(1 кутия от 500 мл и 1 от 200 мл). Ще стигнат ли за крем за тези три блата и как да ги разпределя, така че като махна ринга, да е остане материал и за измазване отстрани и отгоре?  Като за измазването се чудя дали да оставя крема бял или да е шоколадов (имам 200 гр черен кувертюр). Отгоре планирам да сложа желирани вишни... Искаше ми се отстрани да наредя шоколадови пурички за по-лесно и подредено, но мъжът ми не ги одобри... Щяло да стане още по-сладко, пък съставът им какъв бил и се отказах и аз...

Последна редакция: нд, 16 апр 2023, 14:50 от Барбалена

# 618
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Барбалена, макар да стяга много маскарпонето, ако заквасената сметана е 200г (май по толкова бяха малките в Бг, или?), а течната е 700мл, почти ти гарантирам, че това няма да стегне, а ще ти се разтече... Като количество, може би ще стигне за между блатовете, но чак за измазване отвън според мен не. Можеш евентуално пестеливо измазване тип naked cake да успееш да направиш.

Иначе, за да не ти поемат блатовете  голяма част от крема и да остане съвсем тънък слой на следващия ден, сиропирай ги с нещо, така кремът повече ще остане като крем без да попие. 😃

А, дописвам. Може да изрежеш мако блатовете, до 20см примерно, така би трябвало да ти стигне кремът и за измазване отвън. От останалия блат ще направиш я скалички, я топчета отвън овъргаляни с ядчици, какао, шоколад...

Последно дописване, че сега видях другия въпрос: при 24см торта, за външно измазване ще ти трябва материалът за 1,5 покривания на блата, 2 с малко резерва и ако не е съвсем равна тортата (зависи по външния диаметър как ще изгл завършена), т.е. все едно имаш имаш да покриеш още 2 блата. Не си личи, но доста крем отива за измазването.

# 619
  • Мнения: 4 265
Криси, благодаря. Заквасената сметана даже е към 400 гр. Grinning Иначе, ако това, което имам не е достатъчно, ще взема още колкото трябва. Само не знам какъв крем и в какво съотношение да забъркам продуктите Grinning Досега го правех само с маскарпоне и сметана, но става доста мазничко, затова този път взех и заквасена сметана.

Сега прочетох и дописаното, може и гола торта да я оставя тогава Grin А блатовете не ми се иска да ги режа, защото и без това изчезва за нула време, ако я направя 20 см съвсем няма да усетим, че сме яли торта Simple Smile

# 620
  • Мнения: 1 344
Каква е причината белтъците ми да не станат на сняг? Исках да направя френски макарони, в рецептата пишеше бавно да ги разбия с малко сол, постепенно да добавя фина захар.

Съдът не е бил мокър, не е попадал жълтък.

# 621
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Барбалена, понеже и на нас ни идва тежко така, добавям или домашен сладкарски крем (с мляко, яйца и брашно/нишесте), или, когато бързам, кисело мляко, от което влагата да попие в блата, а в крема все едно е вложено цедено кисело мляко. Много свеж е вкусът, НО тортата трябва да преседи в ринг в хладилник 20-тина часа, за да може водата от млякото да попие в блатовете, иначе пак ще се разтече. Също така, доста се сиропират блатовете, т.е. мокрички стават. Аз харесвам, но някои хора не предпочитат.

----------

Фиффи, ако са били чисти бъркалките, може би си била на слабо? Според мен с това да ги биеш "бавно" са искали да кажат дълго време, а не на ниска степен. На сняг ще станат само с висока скорост на миксера. Та, опциите за проблем са:

1. Бъркалки / купа не са чисти или са се намокрили.
2. Яйцата са били на стайна Т (не че изобщо не може да станат, но според мен студени се разбиват по-добре).
3. Яйцата са кофти общо.
4. Белтъците не са престояли (знаеш, вероятно, че белтъци за макарони се отделят няколко дни по-рано и стоят в хладилника).
5. Била си на ниска скорост.
6. Не си била достатъчно дълго.
7. Най-високата скорост на миксера ти е твърде ниска, т.е. миксерът не е достатъчно мощен (важи обикновено за по-стари миксери).

# 622
  • Мнения: 1 344
Яйцата бяха домашни, сигурно е от ниската степен, защото така започнах, явно не съм разбрала правилно рецептата, нищо, пак ще пробвам и не ми бяха студени яйцата.

А като стана въпрос за макароните, каква е причината да ми стават кухи? Неподходяща температура на печене или за това, че не винаги подготвям белтъците да са стари, че понякога решавам от днес за днес, че ще правя.

# 623
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Фиффи, виж в блога на Мирето мармоти и шоколад (Marmottes et chocolat). Тя има десетки рецепти за макарони, отделно и много съвети какво е важно да се спазва. Аз съм опитвала 1-2-3 пъти и само единични бройки станаха, но аз ги правех винаги с нежелание, защото изобщо не обичам.

За кухината: тръсваш ли силно тавата преди да печеш, за да излезе въздухът? Това е задължителен елемент при всички макарони.

# 624
  • Мнения: 1 344
Сега ще отворя да прочета.

Да, тръскала съм, ама знам ли дали е достатъчно. Sad И чакам да изсъхнат, не са ставали супер грозни и третични, ама все пак ми се иска да постигна по-добри резултати.

# 625
  • Мнения: 528
Дами, трябва ми помощ- след няколко дни имам рожден ден и искам да направя шоколадова торта с ягоди. Блатовете мисля да ги направя по рецептата на Ирина Купенска, но за крема се чудя. Иска ми се да сложа пасирани ягоди, но ме е страх да не се втечни крема. Крема си го представям със заквасена сметана, Филаделфия и нормална сметана. За 26 см. дали ще ми стигнат 400 гр. заквасена сметана и по две опаковки от Филаделфията и другата сметана, или да бъдат в повече количествата? Да пасирам ли ягодите или да ги нарежа на малки парченца? По принцип не експериментирам с кремове, но в случая не мога да открия точна рецепта, която да ми допадне.. Повечето са с маслен крем, а на мен не ми е особено любим. Благодаря предварително!

# 626
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Лоша работа с тези ягоди В крема... Да, пасирани ще се разтекат, освен ако не сложиш желатин / агар-агар. Евентуално на парчета. Отделно сме писали преди в темата, че точно ягодите (всички пресни олодове, но тези особено) много бързо развалят тортата. Прецени ще сте я изяли ли за 2-3 дни...

И последно, дори и без ягодите, кремът така вероятно пак ще се втечни. Вместо Филаделфия, по добре фришкезе някакво или кварк... Понеже мисля, че в Германия живееш, затова пиша немските продукти.

# 627
  • Мнения: 8 050
Нарежи си ягодите на парченца и ги слагай върху крема, а не ги обърквай с него. Аз поне така процедирам и не съм имала проблеми.
За количеството на крема зависи с колко крем обичате да е тортата. Аз бих взела по една опаковка повече крема сирене и заквасена сметана, за да мога да забъркам още, ако е нужно.
И отново давам крема, който аз правя за торта с блатовете на Ирина Купенска - маскарпоне+крема сирене+сладкарски крем+разбита сметана. Понякога добавям и заквасена или прясна сметана, понякога пропускам крема сиренето. Общо взето действам според наличностите в хладилника.

# 628
  • In transit
  • Мнения: 14 365
Когато ползвам ягоди за крем или торта, нарязвам ги на парчета и леко ги сварявам с малко захар, щипка лимонова киселина. За 4-5 минути, не да станат на сладко. Така се запазват хем ароматни, свежи, хем не са сурови и в крем могат да издържат няколко дни.
Но задължително сложете малко желатин/агар-агар в крема.

# 629
  • Мнения: 528
Благодаря на всички за съветите! Hug

Общи условия

Активация на акаунт