Нашите любими торти – глазури, покрития и фигурки за тях – 140

  • 69 059
  • 750
  •   1
Отговори
# 555
  • Мнения: 4 265
Здравейте, момичета! Имам нужда от малко помощ за една торта за утре. Трябваше да е еклерова по тази рецепта: http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2022/01/profiterole-ca … late-and.html?m=1

Обаче се замислих дали ще мога да нарежа и извадя правилни триъгълни парчета. Затова изпекох моя любим блат на Ирина Купенска. Ще го разрежа на две, единият отдолу, другият отгоре и по средата еклерите.

Май се отказах и от крема, защото пудингът на д-р Йоткер не ми е вкусен. И мисля да го заменя с нещо като бял шоколадов мус (разтопен шоколад добавен към разбита сметана и маскарпоне). Дали е подходящ този крем за пълнежа по средата? Дали ще стегне достатъчно да понесе тежестта на блата?

И последно, купих замразени вишни, мисля да декорирам с тях, но как цветът да стане толкова тъмен и плътен? Да взема да ги желирам ли? Макар че идея си нямам как се работи с желатин.

Чудя се да пълнежът да е бял или черен шоколад? Еклерите са с пълнеж от яйчен крем смесен с разбита сметана. Много е приятен и пухкав Heart Eyes

Ще се радвам, ако се включите с идеи. Острани мисля декорацията да е като в линка горе, бял или черен шоколад, според какъв е кремът.

# 556
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Барбалена, включвам се с мнение. Точно тази еклерова не съм правила, но ето как бях оформила една преди време за един РД, за друга идея за оформлението.



И в разрез:



Относно твоите въпроси.

Първо, за блата.

Според мен сложи само един блат за основа, както аз съм сложила. Ако сложиш и един отгоре, няма кка да го сиропираш или нещо направиш, така че да не изсъхне. Ако пък искаш да слагаш 2 блата, тогава трябва долният слой да е само блат и крем, а в горния слой да са еклерите. И пак ще стане бая голяма, дори и малки еклери да приготвиш...

Второ, времево:
От днес за утре е доста амбициозно, защото еклерите , кремът, който си замислила и пълненето, ще откарат едно 3 часа, и то с бързане и не на един път, защото трябва да изстинат. Засамото стягане на тортата и поемане на ароматите е добре да изчакаш 12 часа, може и повече, но за да не се разпадне, аз бих чакала поне 8. Така че ако ще е такава торта и е за утре, стартирай веднага...

Трето, за крема:
За мен по-добрата комбинация е нормален шоколад (млечен или тъмен) на еклеровия крем, но аз и попринцип не съм фен на белия "шоколад". Не съм сигурна как ше се държи бял шоколад със сметана и маскарпоне и може ли да стане без д се пресече, защото нямаш много врдме за реакция. Имай предвид, че ти трябва гъст, твърд крем. Не съм сигурна колко опит имаш и длаи ще уцелиш съотношението разбита сметана (тя втечнява, омекотява) и маскарпоне, за да не стане в случая мус или просто крем, а твърд крем... Еклерите също пускат някаква влага, отчети и това. Затова е пудингът, заото нишестето ще обере влагата,. амаслото ще държи всичко стегнато. Вариант е твърд ганаш, но пак иска опит, не мога да ти кажа съотношение на продуктите, защото по усет го правя... Също као искаш виж кремовете на блога на fedorcka- който и крем да вземеш, която и торта, съотношенията са перфектни и нямам гаф с нейните рецепти никога. Ако не искаш шоколадов крем, тя там има различни варианти, които е отмервала с грамажи...

За вишните:

В рецептата е желирано всичко, да, но цветът е до голяма степен пипан с филтри и увеличаване на контраста, много е видимо. Та, можеш да желираш сока от размразяването на вишните, може и компот от вишн ад адобавиш, но имай предвид да добавиш малко пудра захар, ако е водата от вишните само, иначе желето ще ти стане безвкусно и вкусът при хапване е гаден. Ако има вегетарианци, става чудесно желиране и с агар-агар, аз дори го предпочитам, защото няма тази силна миризма.

За пълнежа:
Не те разбирам за кой пълнеж питаш дали да е с бял шоколад или черен... На еклерите ли? Понеже за тях цитираш друг пълнеж и не разбрах.

Идея:
По мое мнение добре на шоколад, особено по Коледа, вървят ароматите боб тонка и портокал. Не двете заедно, някое от двете. Би могла да овкусиш по-празнично шоколадовия крем, независимо бял, черен или млечен.

Ами, това е засега, надявам се ти помогнах. 😃

# 557
  • Русе
  • Мнения: 6 293
Скрит текст:
Здравейте, момичета! Имам нужда от малко помощ за една торта за утре. Трябваше да е еклерова по тази рецепта: http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2022/01/profiterole-ca … late-and.html?m=1

Обаче се замислих дали ще мога да нарежа и извадя правилни триъгълни парчета. Затова изпекох моя любим блат на Ирина Купенска. Ще го разрежа на две, единият отдолу, другият отгоре и по средата еклерите.

Май се отказах и от крема, защото пудингът на д-р Йоткер не ми е вкусен. И мисля да го заменя с нещо като бял шоколадов мус (разтопен шоколад добавен към разбита сметана и маскарпоне). Дали е подходящ този крем за пълнежа по средата? Дали ще стегне достатъчно да понесе тежестта на блата?

И последно, купих замразени вишни, мисля да декорирам с тях, но как цветът да стане толкова тъмен и плътен? Да взема да ги желирам ли? Макар че идея си нямам как се работи с желатин.

Чудя се да пълнежът да е бял или черен шоколад? Еклерите са с пълнеж от яйчен крем смесен с разбита сметана. Много е приятен и пухкав Heart Eyes

Ще се радвам, ако се включите с идеи. Острани мисля декорацията да е като в линка горе, бял или черен шоколад, според какъв е кремът.

# 558
  • Мнения: X
След толкова богатото обяснение на Криси наистина не е лесно да се добави много. Sparkling Heart
Бих се включила по-скоро с едно потвърждение, че и аз не съм сред любителите на белия „шоколад“, но тук наистина е въпрос на вкусови предпочитания и има хора, които го обичат и често го използват.

Признавам, не съм комбинирала еклери с шоколад/шоколадов мус, правила съм единствено комбинация „в бяло“, т.е. само с млечен крем в самите еклери и с бита сладкарска сметана за пълнеж между блатовете. По една случайност, и аз съм ползвала вишни, но по друг начин - и в по-малко количество.

Една много стара снимка:



Предполагам, вижда се как са подредени блатовете, като в основата и отгоре те са двойни, с млечно-маслен крем помежду.
Проблем с издържане тежестта на пълнежа не би трябвало да има, нито пък ще е трудно за се нарежат хубави триъгълни парчета. От влагата еклерите омекват и не оказват никаква съпротива при разрязване.

Ако времето те притиска, винаги можеш да ползваш фризера за по-бързо стягане между отделните процеси, и на цялата торта.
Може би обаче е рисковано да експериментираш с неща, които никога преди не си опитвала? Ако все пак имаш желание, поне ги сведи до минимум и заложи на по-познати материали и техники.
Успех!

И много хубави пожелания на всички (ни)! Kissing Heart

Последна редакция: пт, 23 дек 2022, 19:39 от Анонимен

# 559
  • Мнения: 4 265
Благодаря за включванията Heart
Чета всичко почти на момента, но съм с малка маймунка, която ми виси на ръцете и трудно и бавно отговарям. Иначе вися да рефрешвам, да чета и да се чудя какво да я правя тази торта Smile

Значи, еклерите трябваше да ги взема от Лидл, че са с що-годе приличен състав, но с въпросната маймунка нямаше как да стигна до там и за щастие ги приготвих още вчера. Нямат търговски вид ,но стават за торта и са вкусни. 

Бял шоколад и аз не обичам, но мисля че тук ще се върже чудесно. Мислех да пробвам по тази рецепта, но да разбирам, че е рисковано да заменя черния шоколад с белия? Представям си тортата точно с мус за пълнеж между еклерите. Значи - блат, еклери + крем, отгоре още един блат и после измазвам криво-ляво и отгоре слагам вишните.
https://m.1001recepti.com/recipe/?recipe_id=111521-shokoladov-mu … karpone-i-smetana

Освен бебо, имаме и кака на 3 и ми е много трудно с времето и всичко, изморена съм, едвам гледам, но като съм се хванала, това е положението. Искам да кажа, че няма как да стигна вашето ниво, ни на вкус, ни на вид Simple Smile Желание имам, но време - трудно. Освен това съм и недоспала Smiley

Имам да направя крем/мус, да обработя някак вишните, за да не се разтекат и минавам към сглобяването.

Ганаш правих веднъж, не е за аматьори това Joy

# 560
  • Мнения: X
Мила Барбалена, съчувствам Disappointed Relieved Kissing Face за умората и стреса! Липсата на време с нищо не може да се компенсира, но щом желанието го има, със сигурност ще се справиш!
Двете палави маймунчета Animal Monkey Face Animal Speak No Evil да са ти живи и здрави, да се ядосвате и радвате взаимно и в делници, и покрай празници. Innocent

Че еклерите нямат чак търговски вид, не е беда, защото те така или иначе няма да се виждат. А положително са по-вкусни от (не-)купените. Relaxed

Замяната на черен шоколад с бял не е „просто“ замяна, поне що се отнася до ганаш. Сигурно знаеш, че вместо даденото количество тъмен шоколад, от белия трябва да вземеш 2 - 2,5, до 3 пъти по-голямо количество.
Точно за крема, който посочваш, за жалост не мога да дам мнение Sad, защото аз наистина никога не съм работила с бял шоколад, освен един-единствен път, много отдавна.

Не знам с какъв желатин разполагаш, но примерно
1 лист тежи малко по-малко от 2 г.
2 листа отговарят прибл. на 1 ч.л. желатин на прах
6 листа ------------------“--------------- 1 с.л. ------------“---------------

За по-леко желе използвай 5 - 6 листа на 0,5 л течност.

Личното ми предпочитание е за колкото може по-малко желатин и няма да кажа, че съкращавам количеството чак наполовина, но намалявам чувствително броя на листчетата.

Ганаша Sweat Smile Sweat Smile И аз не обичам твърде да работя с него. А си се разсеял, а се е стегнал повече и пак наново загряване, пък чакане да се охлади, пффф...Че на всичко отгоре и вкусен Satisfied

------------
Оправих грешката с „Веселушка“. Криси, извинявай.

# 561
  • Мнения: 4 265
Стига, бе, Hug много ти благодаря Hug

Тортата е сглобена. Стана пълно мазало накрая, толкова, че изобщо не знам какъв ще е вкусът.

Крем правих по тази рецепта: https://evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=article& … :musove&Itemid=11 Не се получи гладък. Не е и много сладък, защото помолих мъжа ми да разбие сметаната и той не е сложил захар, разбира се, защото забравих да му кажа. Накрая добавих пудра захар, колкото да не е без хич Grinning

И понеже имах притеснение, че ако първо наредя еклерите и отгоре сложа крема, ще има дупки, ми хрумна гениалната идея първо да нанеса крема и да натисна отгоре еклерите Flushed Те пък бяха омекнали вече, щото ги държах увити с фолио в хладилника и не беше много добра идея да се натискат много силно.

А, забравих да кажа за най-долния блат. Той си е достатъчно сочен, но този път ми се искаше да го напоя с нещо. Сипах в една малка чашка малкото сок от вишните и реших да добавя две чаени лъжички ликьор подобен на Бейлис. Пресече се Grin Разбих с телена бъркалка и понеже не беше чааак толкова зле на вкус, го ползвах за блата все пак.

Междувременно ми хрумна друга модификация. Понеже вишните ми се видяха малко, сок нямаше, не знаех как точно да ги желирам, реших да ги сложа вътре в тортата вместо отгоре Laughing Половината сложих върху блата, другата половина върху крема и еклерите. Завърших с несиропиран блат.

И сега имам една гола торта, която се чудя как да декорирам най-лесно и най-безболезнено Smile. Може би ще разбия една сметана с малко маскарпоне. Имам и цедено кисело мляко, но май няма да се върже.

А трябва да забъркам и едно тесто да втасва за утре Flushed Head Band А в кухнята цари пълен хаос.

Утре може и да снимам разрез Smiley

# 562
  • Мнения: X
Ахххаахахаааааааааааам, ей тук ми липсва едно търкалящо се човече. Satisfied Sweat Smile Gift Heart

Барбаленче, сигурна съм, че нито захарта е недостатъчна, нито че нещо е твърде „рошаво“, а напротив, гаранция, че всичко е вкусно! Че даже едно браво! на половинката, задето и той се е включил в приключението. Trophy

За размекнатите еклери се разсмях с глас. Sparkling Heart
А за онова, дето се било пресякло, хайде сега, това само ти си го знаеш. Пресечено или не, вкусът му си е все същият. Wine Glass

Тъй, тъй, аз започнах да пиша за желираен на вишни, но реших, че нямаш сок и се спрях. А ти си разрешила проблема в ход. Hands Clap

За отгоре сметана с нещо е добре, а ако искаш, преди нея може и да сиропираш леко горния блат.

Хайде приятно и с маята!
И с прибирането на хаоса.
И с мамймунчетата.
И изобщо. Flowers Hibiscus
За почивка нищо не казвам, защото то е ясно, че за нея няма да има време. Broken Heart

# 563
  • Мнения: 4 265
Благодаряяя Hug Мъжът ми много добре разбива сметана, вчера пак той я разби за еклерите. Утре ще покажа какво сме сътворили Simple Smile

# 564
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Барбалена, справила си се повече от прекрасно, особено пък с оглед на ситуацията. Важното е да сте живи и здрави, и аз съм сигурна, че ще е вкусна тортата. 😃

Сега разпознах кой е стига, бе с новия ник, като видях снимка на тортата с еклери. Значи спазвай всичко, което тя ти е написала, аз съм повече от аматьор, сравнено с нея, дори не бих се опитвала да се меря, един живот няма да ми стигне. 😃

# 565
  • Euskal Herria
  • Мнения: 29 424
И аз я разпознах, имах колебание с тази снимка, ама от една друга тема се светнах. Simple Smile
Весели празници на всички!

# 566
  • Мнения: X
Момичета, то конспирацията нямаше как да продължи вечно...Relaxed
С малко неудобство от толкова добри думи, но и с много обич към всички ви! Sparkling Heart Sparkling Heart Sparkling Heart

Най-, най-добри пожелания, успешни последни приготовления, да ви е усмихнато и много вкусно, топло и уютно в празничната вечер! Прегръдки! Gift Heart

# 567
  • Мнения: 4 265
Момичета и Пейч, идвам да кажа, че тортата е доста вкусна. Не е твърде сладка, вишните добавят приятна киселост и сочност. Доволна съм Simple Smile Щяхме да я режем така, гола, сал по един горен блат, но реших, че не може така и разтопих 50 на 50 млечен и черен шоколад в малко сметана и полях отгоре. Получи се много постна визия, но е цяло чудо, че изобщо успях да направя торта. Отгоре бучнахме малко украса от тортата на дъщеря ми и сложихме една свещичка, колкото да не е без хич.

Едва на снимките видях, че не съм сложила отдолу картонена подложка, а съм я сглобила директно върху дъното на формата...Smiley А не е като да нямам...

Благодаря ви отново за насоките! Весели празници на всички! Hug

# 568
  • In transit
  • Мнения: 14 365
Барбалена, много добре изглежда! Сигурна съм, че е била вкусна.
Весели празници на всички!

# 569
  • Мнения: 199
Здравейте, сладкотворци и за много години на всички ви!
Аз отново опрях до необходимостта да се посъветвам с вас, относно една торта, която искам да направя. Досега не съм използвала принт декорации, но ми се ще този път на опитам. Скоро имам рожден ден и искам върху тортата да поставя емблемата на любимата си кола Форд Мустанг. Признавам си, че не съм добра в моделирането и няма да мога да направя тортата, във формата на автомобил, затова реших, че снимка на емблемата също ще ми свърши работа. Въпросът ми е от къде мога да си поръчам такава декорация, която да бъде направена по предоставена от мен снимка? Има ли значение, че тортата ще бъде с шоколадова глазура или трябва да има друго покритие?
Очаквам вашето експертно мнение и съвети.

Общи условия

Активация на акаунт