Частни училища-информативно-дискусионна тема 44 - Коледна!

• 54 278
  • 757
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Здравейте! И моето дете е сред приетите в СС в първи клас. Някой питаше - получихме обаждане в началото на седмицата и трябва да дадем отговор до утре. Беше прието и в Питагор и сега се налага да вземем бързо решение. Следя темата от много време, изчетох внимателно и последната дискусия за СС и не знам какво повече бих могла да попитам за училището:) Интересува ме по-скоро дали някой има актуални впечелтения какво се случва с Питагор? Детето ми към момента е в класа на бивши преподаватели от училището и сме много щастливи с този късмет. Чуваме от познати с деца в училището обаче, че имат притеснения относно големия прием тази година, разрастването, промяната на училището в основно и намирането на преподаватели в тази връзка. Не коментирам новата локация и сграда до комините на топлофикация, която едва ли се харесва на повечето родители. Ще съм ви изключително благодарна, ако споделите мнение или информация!
Честито! Пишете после кое училище сте избрали. Подготвяхте ли се допълнително или детето кандидатства само със знания от ПУК?

Скрит текст:
Предполагам, че става дума за ПУК в класическата паралелка на Българско школо

# 481
Цитат
Честито! Пишете после кое училище сте избрали. Подготвяхте ли се допълнително или детето кандидатства само със знания от ПУК?

Подготвяхме се допълнително със задачки за ПУК и 1-ви клас, но желанието изобщо да се занимава допълнително, напр. да иска да чете кратки истории или да си пише какво се е случило през деня в дневник с кратки изречения (неща, които не възприема като учене, а преди ми се струваха напълно невъзможни за това иначе доста палаво дете:smile:) са заслуга до голяма степен на работата в училище.

Скрит текст:
Предполагам, че става дума за ПУК в класическата паралелка на Българско школо
Скрит текст:
Да, точно. Не бихме се разделили с тях в никакъв случай, ако имахме сигурността, че училището ще върви в тази посока и занапред.

# 482
  • София
Лелее, браво на детето! Пише си в дневник с кратки изречения какво е правило през деня? Сигурно е момиче Heart Eyes Моят младеж (сега в ПУК) все още е на ниво "рисувам нинджи" и "динозаври с ролкови кънки". Браво, браво! Все така да е ученолюбиво Hug

# 483
  • София
Детето ми към момента е в класа на бивши преподаватели от училището и сме много щастливи с този късмет. Чуваме от познати с деца в училището обаче, че имат притеснения относно големия прием тази година, разрастването, промяната на училището в основно и намирането на преподаватели в тази връзка.

Едва ли някой може да сподели впечатления или въобще дали има информация за бъдещите учители по това време на годината. Обикновено взимат доказани преподаватели, за които има множество добри отзиви. Може да попаднете на много добър нов учител, както и на доказан вече в училището добър учител. Разбира се има някакъв шанс да вземат учител, който въпреки препоръките не се окаже достатъчно добър, тогава ще го сменят. Надявам се въпреки разрастването да продължат да се стараят и да вървят напред, а не да се осланят само на създаденото вече добро име!

# 484
Лелее, браво на детето! Пише си в дневник с кратки изречения какво е правило през деня? Сигурно е момиче Heart Eyes Моят младеж (сега в ПУК) все още е на ниво "рисувам нинджи" и "динозаври с ролкови кънки". Браво, браво! Все така да е ученолюбиво Hug

Хаха, дневникът е с дракони, иначе нямаше да стане:) Пише си наистина много кратки неща, които да си има за спомен.."Изядох огромна риба. Получих як подарък. Карах скейт.."  Важните неща:))

# 485
  • Пловдив/София
И мен би ме притеснявали да не знам кой учител ще поеме детето. Знаем го тива “имайте ни доверие, ще намерим добър”, ама друго си е да видиш учителя, който в начален етап е най-важвн. Млад и неопитен може да направи големи бели с един иначе силен клас. Наистина ли повечето училища не споделят за учителя преди подписване?
Браво на детето и класната му! Решението обаче си е Ваше. Вижте кое училище Ви тегли повече, дали математика занапред ви е цел. Вариант е да платите капаро на поне едното място и да чакате решение за учителя.
Това с писането им е период явно, моето дето мрази са сяда на маса, запична да пише книги. Рядко отделя думите в изречение, но пак е огромен прогрес. Например Ималоединлъв Simple Smile)

# 486
Пипи, ти видя ли учителката ви преди подписване? И ако да, с какво това ти помогна да си доволна?

# 487
  • София
LeeLu поздрвления за вас и детето! Хубаво е, че имате възможност да избирате между двете училища.
Може ли да споделите къде е детето ПУК в момента, къде са го подготовили за кандидатстването в 1 клас?

# 488
  • София
Фенси, аз да си кажа за мен- да видях учителката, Видях и тази, която щеше да е в КО, видях и тази, която уж щеше да е в Дрита (явно и те не са знаели, че ще са вече Британика към тогавашния момент). Запознах детето, а то си има впечетление, абе темерут! Ако не му хареса някой от началото няма вариант да го хареса после. Обратното е възможно за жалост. И да, нямам гаранция, че дадения преподавател няма да се махне, ама все пак ми беше някакво успокоение (може и да не е правилно, но поне е някакво).
Всеки луд с номера си, но от БШ и прогресивните ме отказа най-вече това "вЕрвайте ми, ще наемем добър човек". Ми не... не мога, искам, но не става Grinning

# 489
Аз също мога да дам положителена обратна връзка за СС. От тази година сме в училището и сме много доволни. След като записахме дете номер 2, решихме да прехвърлим и дете номер 1. И двете деца се чувстват супер, харесват си учителите, училището, и децата от класа. Нямаше стрес от новата среда, за две седмици свикнаха и си намериха приятели. Учителите са много мили и любезни. Аз също се притеснявах за местенето на дете от едно училище в друго, но всичко стана много гладко. Наистина притеснението е повече в родителите.

LeeLu, ако изберете СС мисля, че няма да съжалявате, ние поне не Simple Smile

# 490
Може да съм пристрастна, но за мен математиката е с много по-добри перспективи в ред дисциплини. За СС - имаме 2 двойки приятели с деца минали през там (едното все още е). Едните си го преместиха именно в Питагор, заради отзивите за по-високото ниво (субективно), желанието за развитие с математика и добрите начални учители според отзивите.

Другите са там, но като говорихме буквално ни казаха "тук с ръководството не се говори двупосочно, склонни са да ни кажат да си търсим друго училище, ако питаме нещо по-неудобно" като изтъкнаха конфликти, назрели покрай пандемията и криенето на информация за заразени учители. Друг момент който бяха казали е, че в СС се гони общото ниво и резултати на групите и доста малко се влиза на индивидуално развитие на таланти и влечения. Разбира се, изборът си е ваш... мнения всякакви.

# 491
  • София
Вярно е, че комуникацията тече по-скоро еднопосочно. Честно казано, за мен това е плюс, и преди съм го казвала. Училището има концепция, има подход, има правила и те се спазват независимо кое е детето и кои са родителите (лично съм ставала свидетел). Ако се сблъскате с твърде гъвкаво училище, което залита по исканията на по-напористи родители, ще разберете какво имам предвид.

Покрай пандемията назря конфликт, свързан с таксите, а именно, че точно тогава ги коригираха нагоре. На протестните писма от родители отговориха, че ще разберат ако някой си премести детето, но това ще са таксите и предложиха различни схеми за разсрочване. Може би това са имали предвид вашите приятели. Така или иначе, забелязвам периодично да се надигат различни, често разнопосочни искания, но те винаги биват потушавани и за мен така е правилно. Затова и не избрах малко бутиково училище, а такова с 4 класа на випуск.

# 492
  • София
И аз мисля, че това с твърдостта по отношение на различни родителски претенции е плюс. Правилата са ясни и еднакви за всички. Виждам в момента какво става в едно такова гъвкаво училище (не е Прогресивно, нашето също не е толкова гъвкаво, съобразява се понякога, но принципно си следва политиката) - скоро ще имат проблеми заради такова задоволяване на родителите.

# 493
  • София
Другите са там, но като говорихме буквално ни казаха "тук с ръководството не се говори двупосочно, склонни са да ни кажат да си търсим друго училище, ако питаме нещо по-неудобно" като изтъкнаха конфликти, назрели покрай пандемията и криенето на информация за заразени учители.
Е точно заразени учители не са крили - подведена сте. Инфото за заразени учители, деца и родители се публикува и обновява всеки ден в дневника.
Едните си го преместиха именно в Питагор, заради отзивите за по-високото ниво (субективно), желанието за развитие с математика и добрите начални учители според отзивите.
Нивото не се наемам да сравнявам - винаги съм била убедена, че и двете училища са много добри. Имам достатъчно познати от форума, които преди мен бяха избрали Питагор и мога да се доверя на трезвата им преценка. Но за началните учители - мога да уверя бъдещите кандидати, че началните учители в Света София са повече от прекрасни. Имам преки наблюдения от два различни класни ръководителя. Т.е. не мога да си представя що за аргумент е да преместиш дете от СС, търсейки добър начален учител.

# 494
Да не пропускаме и факта, че тук всеки величае училището на своето дете, а е видно, че родителите от СС имат доста превес в темата.

Колкото до исканията - зависи от родителите и исканията, разбира се, както и от ръководството. На мен чутото ми разпали негативни спомени... За нас еднопосочността на комуникацията е по-скоро червен флаг. Когато е очевидно, че има проблем и са преминати някакви граници, надменното отношение по-скоро влошава нещата. А тук, доколкото знам, не е ставало дума за случайни претенции.

За криенето на заразени учители съм 200% убедена. Родителите на десетки деца бяха се обединили (с тях и нашите приятели) и бяха вдигнали врява за това около пика октомври-ноември. Може това, че сега вече ги обявяват да е знак, че са чули. Знам, че приятелите ни бяха в пълен потрес, че се държи информационна завеса по такава критична тема и си правиха тестове през два дни.

Вдигането на такси, именно в средата на кризата, си е чиста проява на лош вкус, няма какво да си кривим душите... но това и Питагор го направиха - макар, че те, все пак, направиха и огромна инвестиция за сградата. А стаите в СС сме ги виждали на отворените врати - не може да отречете, че са малки, дори и за малки дечица. По мое време съм учила в точно 4 пъти по-големи класни стаи със същия брой бюрца.

Впрочем, в по-някои по-елитни от СС и Питагор училища, увеличението на таксата е заложено в договора като %. Така няма изненади и подобни изнувания като въпросния случай.

Последна редакция: чт, 28 яну 2021, 18:35 от Дирижабъл

Общи условия

Активация на акаунт